Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Aikomukseni on asentaa vanhaan läppäriin xp:n tilalle linux ubuntu. Aikaisempaa kokemusta linuxista ei ole eikä myöskään käyttöjärjestelmän asennuksista. Onko mitään toivoa onnistua? Mistä kannattaisi aloittaa?

Sivut

Kommentit (252)

valentin
Aikomukseni on asentaa vanhaan läppäriin xp:n tilalle linux ubuntu. Aikaisempaa kokemusta linuxista ei ole eikä myöskään käyttöjärjestelmän asennuksista. Onko mitään toivoa onnistua? Mistä kannattaisi aloittaa?

Hommaat sen asennuslevykkeen ja asennat. Siisti keissi.

Haulla löytyy pitkiä ketjuja aiheestasi. Se ei ole helppo kaikilta osin ja windoosan tyylinen muutama hiirellä napsuttelu on vain haave.

On toivoa onnistua. Itse asentelin tossa pari päivää sitten openSUSE:n ja oli suorastaan laittoman helppo asentaa.

Itselläni tietokoneet on ammatti, joten en katsonut asennusta sillä silmällä, että onko se helppo vai vaikea. Mutta ei asennus (joka on graafinen) muistaakseni kysynyt yhtään mitään joka olisi ollut vaikeata. Kovalevyn osiointiinkin - joka voisi aloittelijalle olla sellainen vähän enemmän ihmetystä herättävä rasti - se antoi valmiin ehdotuksen.

Voit käydä ihmettelemässä Linux Distribution Chooseria täällä: http://www.zegeniestudios.net/ldc/

Siellä voi tehdä testin (myös suomen kielellä) jossa se kysyy muutaman kysymyksen tyyliin "oletko aikaisemmin asentanut käyttöjärjestelmää" ja sitten se ehdottaa mitkä versiot voisivat olla sinulle sopivia. Tein testin äsken mentaliteetilla "en tiedä mistään mitään" ja openSUSE oli listan päällimmäisenä. Ubuntukin löytyi kyllä kyseiseltä listalta.

Kunhan vaan saat asennuksen käyntiin niin kyllä se siitä läpi menee. Kuten jo aikaisemmin todettiinkin: siisti keissi.

Vaikka tuossa edellisessä viestissä vähän annettiin päinvastaista kuvaa niin asennus on lähestulkoon Next-Next-OK-valmis. Ellei sitten tule jotain ongelmia vastaa joka muuttaa tilannetta..

H
Seuraa 
Viestejä2622
Liittynyt16.3.2005

Varmasti onnistuu. Osta joku Linux lehti, jossa on DVD. Nyt näyttää olevan jaossa Ubuntu 9.04. Laita levy koneeseen ja kokeile ensin, että kaikki (verkko, printteri) toimii ennen asennusta. Voit todennäköisesti valita asennuksen suoraan koekäytön päätteeksi. Asennus on ihan automaatttinen. Ainoa hankalampi kysymys on partitiointi. Varsinkin, jos kovalevy on täynnä

miten olis jos vaikka polttelisit ensin ubuntun livecd:n ja käynnistäisit koneen siltä, varmistaisit että kaikki laitteet ääniä, nettiä ja kuvaa myöten toimivat ja sitten käynnistät asennusohjelman siitä työpöydältä? ei tarvi jäädä arvailemaan mitään eikä itkeä jälkeenpäin verkkokorttien yms toimimattomuuksia.

tietää
Haulla löytyy pitkiä ketjuja aiheestasi. Se ei ole helppo kaikilta osin ja windoosan tyylinen muutama hiirellä napsuttelu on vain haave.no olipas huono trolli

Ubuntun ideologiaan kuuluu helppous, joten sitä on kehitetty niin. Jos joutuu vaikeuksiin, niin se todennäköisimmin johtuu tietokoneen raudasta, jolle löytyy huonosti tukea, koska valmistaja ei halunut tehdä yhteistyötä.

Asentaminen on siis erittäin helppo ja mitään ajurirallia ei tarvitse ajaa, kuten windowsin asennuksesa. Jos on Nvidian tai Atin näytönohjain, niin ensimmäisellä käynnistyksellä Ubuntu tarjoaa suljetut ajurit niille. Pitää vain ottaa käyttöön parilla klikkauksella. Se lataa niitä netistä, joten nettipiuha pitää olla kiinni koneessa kokoajan ja asennuksen aikana myös, jos haluat Ubuntun heti suomenkielisenä. Intelin näytönohjaimet ovat aika hyvin tuettu, joten ne toimivat ihan suoraan.

Voi kokeilla ensin live-cd:llä miltä työpöytä näyttää ja esimerkiksi tunnistaako se tulostimen sillä omalla työkalulla. Canon ei halua tehdä yhteistyötä, joten sen tulostimet ovat usein ongelmallisia Linuxin kanssa. HP:lla on taas paras tuki.

On pakko muistaa kun siirrytään GNU/Linuxiin, että Linux ei ole ilmainen Windows, vaan on täysin erilainen järjestelmä. Esimerkiksi ohjelmia ei metsästetä pitkin nettiä.

Täältä löytyy ohjeet asennukseen ja wiki, jossa on ohjelmakohtaisia oppaita ja Ubuntu Tutuksi -kirja jota on aloittelijan pakko lukea!
http://www.ubuntu-fi.org/
Plus siellä on vilkas, auttavainen ja asiallinen foorumi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30885
Liittynyt16.3.2005

Itse asensin (ennakkoluuloista huolimatta) Ubuntun työkoneelle kaverilta saadulta asennuslevyltä, koska 64 bittisen Windowsin hommaamiseen olisi mennyt monta päivää (koska joku ATK-hiippari oli lomalla) ja meillä oli tarvitsemani laskentaohjelma myös Linuxille. Linux asentui ja toimii kuin junan vessa (sellainen 70-luvun malli). Kone oli joku HP:n "tehotyöasema" vailla mitään ihmeellisiä lisävempeleitä, joten yleisestä toimivuudesta sellaisten kanssa en osaa sanoa. Parhaimmillaan Ubuntun asennus on kuitenkin todistettavasti helppoa.

Itselläni on läppärillä rinnakkain XP ja Kubuntu, toimii mainiosti. Kovalevyn osiointi tuotti hieman päänvaivaa, mutta helposti sekin sitten lopulta onnistui.
Kaikki kävi hämmästyttävän helposti "virallisten", aiemmin linkitettyjen ohjeiden mukaan toimiessa.

Itsekin hieman pakosta (kiintolevyrikko, ei asennusmediaa olemassa) ja jo pitkään miettineenä siirryin Linuxin puolelle. Latasin toisella koneella Ubuntu LiveCD:n, poltin levylle, tungin uuden kiintolevyn saaneeseen koneeseeni ja aikani ihmettelin LiveCD:n kautta systeemiä. Totesin suht yksinkertaiseksi käyttää perustoiminnoiltaan, mitään maailmaa kaatavaa ei ilmennyt, joten ei muuta kuin valitsin asennuskuvakkeen työpöydältä ja naputtelin sille tarvittavat tiedot. Olisiko mennyt 20 minuuttia koko hommaan ja pyysi uudelleenkäynnistystä ilman CD:tä ja se oli sitten siinä

Aikaa on tästä mennyt sellaiset 3-4 vuotta, muistelisin asentaneeni alkujaan Ubuntu 6.jotain version.

Kiitos kannustavista neuvoista. Yksi kysymys tuli mieleen mikä ei viesteistä selvinnyt: pitääkö xp poistaa ennen kuin aloittaa asennuksen? Vanhan rouskun kovalevytila on vain 30 gb ja muisti 250 mb.

Vierailija
valentin
Kiitos kannustavista neuvoista. Yksi kysymys tuli mieleen mikä ei viesteistä selvinnyt: pitääkö xp poistaa ennen kuin aloittaa asennuksen? Vanhan rouskun kovalevytila on vain 30 gb ja muisti 250 mb.

Ei sitä tarvitse mitenkään erikseen poistaa. Asennusohjelmasta voidaan valita, tyhjennetäänkö kiintolevy vai kutistetaanko Windowsin osiota.

Kiintolevytila riittää. Muistia on vähänlaisesti, mutta kyllä kai se siinä jotenkin pyörii. Suorittimen tyyppi ja kellotaajuus olisivat myös melko oleellisia tietoja.

Debian tai Puppy Linux toimisivat nopeammin vanhoilla koneilla.

tietää
Haulla löytyy pitkiä ketjuja aiheestasi. Se ei ole helppo kaikilta osin ja windoosan tyylinen muutama hiirellä napsuttelu on vain haave.Jostain kumman syystä minä laitoin live-CD:n sisään ja "napsuttelin hiirellä" ja asennus oli valmis parissakymmenessä minuutissa.

odyseus
tietää
Haulla löytyy pitkiä ketjuja aiheestasi. Se ei ole helppo kaikilta osin ja windoosan tyylinen muutama hiirellä napsuttelu on vain haave.Jostain kumman syystä minä laitoin live-CD:n sisään ja "napsuttelin hiirellä" ja asennus oli valmis parissakymmenessä minuutissa.
Nyt sitten Linux distrojen akilleenkantapäät on korjattu ja maailmanvalloitukselle ei ole esteitä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9317
Liittynyt18.8.2008
valentin
Kiitos kannustavista neuvoista. Yksi kysymys tuli mieleen mikä ei viesteistä selvinnyt: pitääkö xp poistaa ennen kuin aloittaa asennuksen? Vanhan rouskun kovalevytila on vain 30 gb ja muisti 250 mb.Ei tarvitse poistaa.

Homman voi hoitaa täysin xp:n puolelta. Siihen löytyy oma xp:ssä toimiva ohjelma. En muista mikä se oli enkä viitsi startata kannettavaa. Mb-netissä voi olla ohjeet.

Uteliaisuuttani asensin Ubuntun sillä vanhahkoon kannettavaan ja hyvin meni ja toimii. Hoidin vielä homman nettiasennuksena kun tuo xp-ohjelma ei suostunut käyttämään cd:tä.

Alustuskaan ei ollut ongelma. Hoiteli sen itse, taisi vain kysyä paljonko otetaan levytilaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat