Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tänään odottaessani ystävääni eräällä parkkipaikalla, eräs arabialaistaustaiselta vaikuttanut sivistyneesti pukeutunut mies tuli tyrkyttämään minulle sormusta, jotta saisi rahaa polttoaineeseen. Hän väitti sormuksen olevan 18 karaatin kultapitoinen.

Koko homma vaikutti stereotyypiseltä huijaukselta, mutta tarkastelin sormusta ja en osannut sanoa värin tai painon perusteella aitoudesta suuntaan tai toiseen, mutta näin kuitenkin pari pientä merkintää, joissa toisessa luki 18K ja toisessa 15° tai 150. Sormus oli hieman kulunut, mutta hapettumisen jälkiä ja erivärisyyttä en löytänyt.

Maksoin tyypille 5 euroa valehdellen siinä olevan kaikki käteisvarantoni sillä hetkellä. Kaveri vaikutti tyytymättömältä, mutta tyytyi lopulta summaan. Tiesin ostohetkellä tapauksen olevan enemmän kuin 90-prosenttisesti huijausta, mutta tilanne oli varsin omituinen ja 5 euroa on pieni summa.

Koetin tutkia aitouden selvittämiseksi sormuksen merkinnät ja ilmeisesti eurooppalainen merkintä 18 karaatin sormukselle on 750. Jalometallit eivät ole magneettisia, joten testasin magneetilla reagoisiko sormus ja se ei reagoinut.

Olisiko mitään käytännöllistä kotikonstia selvittää sormuksen aitous? Ajattelin viedä korun selvitettäväksi johonkin kultaseppäliikkeeseen tai vastaavaan, mutta haluaisin itse testata alustavasti sormuksen.

Sormus on jokseenkin samankokoinen ja myös lähes näköinenkin kuin kuvassa oleva.

Kommentit (6)

Poison dart frog
Olisiko mitään käytännöllistä kotikonstia selvittää sormuksen aitous? Ajattelin viedä korun selvitettäväksi johonkin kultaseppäliikkeeseen tai vastaavaan, mutta haluaisin itse testata alustavasti sormuksen.

Sormus on jokseenkin samankokoinen ja myös lähes näköinenkin kuin kuvassa oleva.
Klassinen Arkhimedeen testi käyttöön. Sen pystyy tekemään helposti kotona. Siitä saa tiheysarvion ja sitten vaihtoehdot vähenee.

Ota pikku pätkä ompelulankaa ja ripusta sormus siihen. Kopauta vaikka ruokaveitsellä sormusta. Kirkas "dingggg" ja messinkiähän se. Aito 750/1000 kultasormus ei anna kirkasta "ding" ääntä, vaan täysin poikkeavan matalan "tössäyksen".

Niin, sormuksesihan on 100% varmuudella messinkiä, siihen en tarvitse edes sitä juuri huollossa olevaa kristallipalloani.

Saan kynnellä hyvin pieniä naarmuja pintaan ja kilautin sormusta sen roikkuessa narussa. Ääni oli kumea ja lyhyt. Sormus tuntuu suhteellisen painavalta, mutta en osaa sanoa tuosta puoleen tai toiseen

Miten saan laitettua kuvia foorumille?

Sormus vaikuttaisi olevan juurikin tuota messinkiä. Tein tarkemman testin kilauttamalla sormusta ja se päästi kilauksen, joka jatkui hetken aikaa matalana sointuna.

Suoritin myös toisen varsin käytännöllisen konstin kokeilemalla kielellä sormusta. Tunsin aavistuksen verran pistävää metallista makua, joten väärennöksen mahdollisuus sai lisää todisteita (kulta ei maistu millekään). Kuitenkin sormus ei myöskään haise millekään, voi kyseessä olla kullattu väärennös.

http://www.tukes.fi/fi/Palvelut/Tiedott ... huijausta/

Ilmeisen epäonnistuneesta ostoksesta huolimatta en koe juurikaan morkkista kyseisestä investoinnista. Kulut olivat vain 5 euroa ja opin tietoa aidon ja väärennetyn korun eroista kantapään kautta.

Kiitos kaikille vastanneille ja kun jaksoitte olla keljuilematta.

Voin yrittää laittaa kuvat myöhemmin sillä tällä hetkellä minulla ei ole digikameraa saatavilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat