Seuraa 
Viestejä45973

Mieltäni on askarruttanut seuraava probleemi: 110 Kv:n jännitelinjasta pitäisi saada siirrettyä sähkövirtaa ilman muuntajaa. Tähän tarkoitukseen mietin seuraavanlaista patenttia. Pitkä putki jonka ympärille on kiedottu kuparilankaa. Putki on täytetty suolavedellä korvaten täten metallin. Onko tiedossa laskentakaavoja kuinka pitkä ja millaisen poikkipinta-alan johdon tulisi omata jos etäisyys 110Kv linjasta olisi 10 metriä, entä putken läpimitan vaikutus? Tavoitearvona olisi saada n12v napajännite kuparijohdolle. Virtamäärällä ei ole niin väliä. Se riippuu tietysti 110Kv:n jännitejohdon virtamäärästä ja lienee riittävä.

Induction rules!

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (21)

viperz
Mieltäni... ...lienee riittävä.

Induction rules!

Enpä oikein jaksa uskoa, että tarkoituksesi on yrittää patentoida tuota laitettasi. Kannattanee jatkossakin ostaa sähkö suoraan vain toimittajalta. Ihan taloudellisessakin mielessä.

<"Mieltäni on askarruttanut seuraava probleemi: 110 Kv:n jännitelinjasta pitäisi saada siirrettyä sähkövirtaa ilman muuntajaa.>"

Lopeta hyvä mies moiset askartelut! Olen useasti kokeillut hyvin tuloksin, mutta en Suomessa.

Muistaakseni eräs suomalainen teki pontikkatehtaan muinoin samalla systeemillä: Pontikkaa hän tosin käytti vain omiin tarpeisiin, mutta sähkön varastaminen induktiivisesti vei hänet kiven sisään 8 kuukaudeksi.

Tutki toki ensin Nyky-Suomen juridiset seikat, pls!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ei ole tarkoitus patentoida vaan patentti on tässä ihan kansanomaisessa mielessä
Laskentakaavat sensijaan kiinnostavat. Jos joku osaa auttaa niin olisin kiitollinen.

Tietysti kaikkesta sähköstä tulee maksaa eikä kyseessä ole tarkoitus "ryöstää" ilmaiseksi mitään. Kyseessä on vain ajatus poikkeusolosuhteissa tehtävään virransiirtoon mahdollisimman "kevyellä" konstruktiolla.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Käsittääkseni tuollainen induktioon perustuva laite ei ole laiton, kunhan asetusten mukaisia varoetäisyyksiä vain noudatetaan. Itselläkin on pihavarasto, jonka nurkalta viiden metrin päässä on muuntaja. Ja varmasti ei kukaan tule mitään vaatimaan, vaikka käämisin koko varaston kuparia täyteen, kunhan tuo varoetäisyys säilyy.

Joka tapauksessa tehoa saa varmasti niin vähän, että se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Mythbustereissa tuollaista viritystä yritettiin ja 1000 m:n käämiin, joka oli noin 16 jalan päässä voimalinjasta ja jännitettä kertyi huimat 8 mV.

Voimalinjojen kanssa ei ole leikkimistä Tunnen nuoruudestani tapauksen, jossa käämiä virittänyt nuorimies oli pitkään teholla pahoin palaneena, kun magneettikenttä oli nostanut käämit linjoihin tuhoisin seurauksin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515
viperz
Tavoitearvona olisi saada n12v napajännite kuparijohdolle. Virtamäärällä ei ole niin väliä.

Mikset sitten käytä paristoa? Pienellä virralla sellainen toimii vuosia.

Et saa millään mielekkään kokoisilla ja hintaisilla induktiovirityksillä pöllittyä mistään sähkölinjasta järkevää sähkömäärää. Väitän, että kaikki tarinat sellaisesta, johtoihin nousseet käämit ja linnaan joutuneet rosvot, ovat urbaaneja legendoja. Linnassa on voinut joku olla, mutta kyllä se on pöllinyt sähkönsä ihan johdoilla. Nykyään ei varastamisesta saa linnaa, mutta menneinä vuosikymmeninä tilanne oli toinen. Nyt sähköverkkoon kajoamisesta saa luultavasti sellaisen korvausvaatimuksen, ettei enää tarvitse omassa kämpässä asua eikä laillista työtä eläissään tehdä.

Jos on pakko pölliä, niin suurjännitelinjat ovat avojohtimia, joista saa sähköä kätevästi hauenleuoilla. Lisäbonuksena tulee samalla ihmiskunnan geeniperimää hieman putsattua varastamiseen taipuvaisesta aineksesta, kun sähkörosvolle selviää (hauenleuan ollessa vielä puolen metrin päässä johdosta) ettei se alakouluapproksimaatio johtoja pitkin kulkevasta ja eristeitä karttavasta sähköstä pädekään suurjännitteelle.

Vierailija

Eikös kuitenkin, jos sitä sähköä aikoisi nyysiä, riitä pelkästään se että vetää tarpeeksi pitkän pätkän johtoa samansuuntaisesti voimalinjan kanssa?

Eli mene sinne johdon alle ja vedä vaikka 50 m piuhaa siihen voimalinjan alle. Yleismittarilla sitten mittaat mitä sieltä johdon päistä löytyy.

Jännite ilmaantuu siihen käämiin induktion seurauksena, joka siis tarkoittaa muuttuvan magneettikentän aikaansaamaa jännitettä.
Kaava, jolla jännitteen saa laskettua on muotoa: (2*pi/sqrt(2))*N*A*B*f,
N=käämin kierrosluku
A=Käämin pinta-ala
B=magneettivuon tiheys
N*A*B=magneettivuon tiheys
f=sinimuotoisesti vaihtelevan kentän taajuus

Vuontiheydet 110kV:n linjojen alla ovat luokkaa 5µT (miljoonas osaa) http://www.fingrid.fi/attachments/tiedo ... kentat.pdf

Jos oletetaan, että käämin pinta-ala on 1 neliömetri, saadaan laskettua, että 12V:n jännitteen aikaan saamiseksi tarvitaan kuparia n. 11000 kierrosta.

Kannattaa ehkä kuitenkin pysyä niissä paristoissa...

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Isä-paappa kertoi, että ennen wanhaan kytkennät sähkölinjaan tehtiin jännitteisenä. Isäni isä oli sähkömies. Jos jossain maatalossa tarvittiin virtaskaa johonkin työkoneeseen, sähkömies kiipesi tolppaan kaabelin kanssa ja kieputti johtojen päät voimalinjan johtimiin (sähkölinjat olivat siihen aikaan miltei poikkeuksetta eristämättömiä avojohtimia). Vaaraa ei ollut, jos kutakin vaihetta käsitteli erikseen, tämä tietysti edellytti huolellisuutta. No, isoisäni menetti tosin tällaisessa tilanteessa henkensä, joten ei se ihan riskitöntä ollut. Ainakaan korkeajännitelinjoihin en menisi ihan heti kokeilemaan tätä menettelytapaa. Virran rosmoaminen induktiolla lienee turvallisempi ratkaisu...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515
IsoJussi
Eikös kuitenkin, jos sitä sähköä aikoisi nyysiä, riitä pelkästään se että vetää tarpeeksi pitkän pätkän johtoa samansuuntaisesti voimalinjan kanssa?

Riittää, paperilla ainakin. En nyt jaksa laskea kapasitansseja sen tarkemmin, mutta maahan johtoa pitää vetää kymmeniä kilometrejä, jos aikoo saada jotain järkevää aikaan. Ja silloinkin seuraava ukonilma rikkoo johdon päässä olevan kuorman. Nykyisillä kuparin hinnoilla tulee halvemmaksi joku muu tapa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515
Heksu
Jos jossain maatalossa tarvittiin virtaskaa johonkin työkoneeseen, sähkömies kiipesi tolppaan kaabelin kanssa ja kieputti johtojen päät voimalinjan johtimiin (sähkölinjat olivat siihen aikaan miltei poikkeuksetta eristämättömiä avojohtimia).Isäni sukulaisten maatilalla tuota varten oli tehty puuvartiset koukut, jotka saattoi ripustaa johtimiin. Se oli varmaan yksivaiheaikaa.

Ainakaan korkeajännitelinjoihin en menisi ihan heti kokeilemaan tätä menettelytapaa. Virran rosmoaminen induktiolla lienee turvallisempi ratkaisu...

Nuo olivat toisaan pienjännitejohtimia. Jos tuota yrittää suurjännitejohdolle, noutaja tulee kylään hyvin pian. Se suurjännite kun kulkee yleensä omia polkujaan, elleivät eristevälit ole kunnossa.

Vierailija
viperz
Putki on täytetty suolavedellä korvaten täten metallin.

Pisti jotenkin silmään. Miksi suolavettä sisään? Ei se ainakaan magneettikenttää vahvista kuten vaikkapa rauta.

Sähkö siirretään suurjännitteisenä siitä syystä, ettei virta kasvaisi isoksi. Näin ei tarvitse vedellä vyötärönpaksuisia kaapeleita pitkin niittyjä.

Pienten virtojen vuoksi induktiokelan kanssa puuhaaminen ei tuota tulosta. Helpommin saat varastettua sähkösi jostain 230V ilmajohdosta, jonka perässä on kuormaa paljon.

Mutta se on LAITONTA!

Mene autotarvikeliikkeeseen ja osta auton akku. Lataa se täyteen ja kiikuta kyseiselle käyttöpaikalle. Mikäli virrantarpeesi on pieni, saat sähköt viideksi vuodeksi kertalatuulla.

Maximilian
Sähkö siirretään suurjännitteisenä siitä syystä, ettei virta kasvaisi isoksi. Näin ei tarvitse vedellä vyötärönpaksuisia kaapeleita pitkin niittyjä.

Pienten virtojen vuoksi induktiokelan kanssa puuhaaminen ei tuota tulosta. Helpommin saat varastettua sähkösi jostain 230V ilmajohdosta, jonka perässä on kuormaa paljon.

Mutta se on LAITONTA!

Totta tuo, että jännitteet ovat suuria, jotta virrat pysyisivät pienempinä. Siitä huolimatta voimajohdoilla virratkin ovat huomattavasti pienjännitejohtojen virtoja suurempia. Voimajohdoilla liikkuu jopa satoja ampeereja, pienjännitteillä korkeintaan kymmeniä. Tämä siksi, että voimajohtojen tehotkin ovat toista luokkaa kuin sähkön jakeluun käytettävillä johdoilla. 110kV:n johdoilla siirretään sähköä _kaupunkeihin_, pienjännitteillä kortteleihin.

Ja juu, laitonta on tuo sähkön pölliminen. Tuskin kannattaa muutenkaan puuhaan ryhtyä. Sen verran työlääksi käy.

Laa
Voimajohdoilla liikkuu jopa satoja ampeereja, pienjännitteillä korkeintaan kymmeniä. Tämä siksi, että voimajohtojen tehotkin ovat toista luokkaa kuin sähkön jakeluun käytettävillä johdoilla. 110kV:n johdoilla siirretään sähköä _kaupunkeihin_, pienjännitteillä kortteleihin.

Pieniä kortteleita, jos pärjäävät kymmenillä amppeereilla.

Oletus: Yhden 230/400V muuntajan perässä on taajama-alueella 20 pientaloa.

Koska jännitteen pudotessa viidessadasosaan (110kV->230V) virta kasvaa 500-kertaiseksi, täytyy sähkörosmon asua 500 * 20 = 10000 talon kaupungissa, eli n. 25000 asukkaan kaupungissa, jotta saa isomman virran varastettua siirtolinjasta kuin taloihin jaettavasta.

Mutta tämähän on täysin hypoteettista, koska EI SAA OLLA ROSVO!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515
Maximilian

Mene autotarvikeliikkeeseen ja osta auton akku. Lataa se täyteen ja kiikuta kyseiselle käyttöpaikalle. Mikäli virrantarpeesi on pieni, saat sähköt viideksi vuodeksi kertalatuulla.

Kyllä on melkoinen akku, jos kestää viisi vuotta ladattuna. Itsepurkautuminen tyhjentää lyijyakun muutamassa kuukaudessa, vaikka sitä ei kuormittaisi ollenkaan. Lyijyakku ei ole todellakaan hyvä ratkaisu pienen virran tarpeeseen.

Kyllä siitä oli urbaanilegendat kaukana, kun kaveri kiepitti paimenlankaa voimalinjan alle maahan tarkoituksena saada vähän sähköä. Saikin sellaisen tärskyn, että jouduttiin tekemään amputaatioita sormiin ja varpaisiin ja oli viikkoja teholla OYKSissä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46515
ilaiho
Mikseivät sähköyhtiöt voisi jakaa sähköä induktioperiaatteella?

Siksi, kun se ei toimi kuin hyvin lyhyillä matkoilla massiivisia rautasydämiä pitkin. Ja vaikka toimisikin, nirppanokkaiset ihmiset alkaisivat jostain käsittämättömästä syystä itkeä, jos maastossa olisi sähkölinjojen sijaan näkymättömiä magneettikenttiä, joihin astuminen käristäisi sisäelimet heti.

Kyllä se töpselistä tuleva sähkö on läpikäynyt aika monta induktiovaihetta. Ensin voimalan generaattorissa, sitten voimalan jännitteennostomuuntajassa, sitten pari välijänniteporrasta ja jakelumuuntaja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat