Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009
[size=150:225ebif8]Kuolleesta opiskelijasta tuli Iranin protestien symboli[/size:225ebif8]

23.6.2009 22:57
A A

THE NEW YORK TIMES
Mark RALSTON / afp

Iranilaisia osoittamassa mieltään väkivaltaa vastaan Los Angelesissa maanantaina. Kyltti näyttää kuvasarjan nuoresta naisesta, jonka kuolinkuvat ovat nousseet Iranin mielenosoitusten symboliksi.
Katso lisää kuvia

Iranilaisia osoittamassa mieltään väkivaltaa vastaan Los Angelesissa maanantaina. Kyltti näyttää kuvasarjan nuoresta naisesta, jonka kuolinkuvat ovat nousseet Iranin mielenosoitusten symboliksi.
Mielenosoittaja piteli Teheranin mielenosoituksissa kuolleen nuoren naisen kuvaa Los Angelesissa maanantaina.

Iranilaisen Neda Agha-Soltanin kuolema Teheranin keskustan mielenosoituksissa viikonloppuna levisi miljoonien ihmisten nähtäväksi alle kahdessa vuorokaudessa.

Amatöörikuvaaja tallensi 27-vuotiaan musiikinopiskelijan ampumisen, minkä seurauksena Agha-Soltanista tuli Iranin presidentinvaalien vastaisten protestien ikoni. Tämä tapahtui siitäkin huolimatta, että Iran on yrittänyt kaikin tavoin rajoittaa tiedon liikkumista.

Murhenäytelmän päätyminen verkkoon ja leviäminen uutiskanaville kuvaa hyvin kissa ja hiiri -leikkiä, joka Iranissa on meneillään kansalaisten ja hallituksen välillä.

40 sekunnin mittainen video näyttää, miten Agha-Soltan kuolee valkotukkaisen miehen, ilmeisesti isänsä, käsiin. Uutistoimisto AP:n mukaan häntä ampui todennäköisesti Basij-joukkojen miliisi.

Traagisen tapahtuman kuvannut mies tiesi, ettei videon levittäminen videopalvelu Youtuben ja verkkoyhteisö Facebookin kaltaisten verkkosivujen avulla olisi turvallista – hänen ja hänen perheensä jäljille voitaisiin päästä niiden kautta.

Niiden sijaan mies lähetti videon ystävälleen, joka välitti sen eteenpäin uutissivusto Voice of Americalle, brittilehti The Guardianille ja viidelle tuttavalleen Eurooppaan. Pian video levisi verkkopalveluissa Iranissa ja ympäri maailman.

Aiemmin tiedot väkivaltaisuuksista oli kohtuullisen helppoa pitää niitä peittelevien maiden rajojen sisällä – riitti että katkaisi ulkomaanpuhelut ja pisti muutamat ulkomaalaiset aisoihin.

Nyt kännykkäkamerat ja internetin yhteisöpalvelut ovat pistäneet pelin uusiksi, sillä tiedonkulun rajoittaminen on monimutkaistunut huomattavasti.

Iranin tapauksesta on jo nyt nähty, että sen on ollut helpompaa rajoittaa tiedonkulkua Iranin sisällä kuin estää tietoa leviämästä maasta ulos.

Tärkeää roolia ovat näytelleet ulkomaiset tukijoukot, jotka ovat tarjonneet apuaan esimerkiksi iranilaisten jäljittämisen hankaloittamiseksi.

Maailmassa on kolmisenkymmentä maata, esimerkiksi Kiina, Kuuba ja Uzbekistan, jotka rajoittavat kansalaistensa pääsyä internetiin, Berkman Center arvioi. Valvonta on kiristynyt 2000-luvulla.

Edellisen näytön sensuurista tarjosi Kiina, joka esti pääsyn muun muassa Youtubeen Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Kuolleesta+opiskelijasta+tuli+Iranin...

Kommentit (1)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat