Seuraa 
Viestejä45973

Ilmastonlämpenemisen ehkäisyssä keskitytään puhumaan lähinnä hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. En ole termodynamiikan asiantuntija, mutta voisiko ilmaston teknisessä kylmettämisessä olla osaratkaisu?

Esim. tämän päivän Hesarissa kerrotaan Saharaan kaavaillusta valtaisasta aurinkopaneelimatosta, jolla voitaisiin ruokkia Euroopan energian tarve. Mitäs jos kaikki tuo energia muunnettaisinkin ulkoilmanjäähdyttimien energiaksi, joka vapautuisi ilmakehään?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (37)

Ulkoilmanjäähdytin... Se joka moisen energiaa tuottavan laitoksen rakentaa haluaa luultavasti hintaa tuottamastaan puhtaasta energiasta ja sitä ei taida saada suuntaamalla infrapunalaserin avaruuteen. En tiedä onko laserin käyttö välttämätöntä, jotta se lämpö ei jäisi matkalle ilmakehään. Joka tapauksessa kyseessä olisi hyvin pieni osa ratkaisua, mutta käsittääkseni kumminkin joku osa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JaakkoFagerlund
Ja se lämpö menisi minne?Saharan Suomalaisyhdistyksen saunojen lämmittämiseen.

Sen verran koominen ehdotus, että pakko tosiaan kysyä minne se lämpö siirrettäisiin? Näinhän se ilmastointi toimii, siinähän siirretään vain lämpöä paikasta toiseen. Tehtäisiinkö siis glykoliputket maasta kuuhun ja lauhduttimet kuun kamaralle

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7975

Lämpöä voisi siirtää päiväntasaajalta Jäämerelle suoralla merenalaisella putkella ja pumpuilla. Sillä ei edes olisi paljoakaan väliä, kumpaan suuntaan se vesi virtaisi. Yksi putki riittäisi. Toinen tapa maapallon jäähdyttämiseksi voisi olla meriveden pumppaaminen pystysuunnassa. Syvällä merivesi on yleensä kylmempää kuin pinnassa.

Ertsu
Lämpöä voisi siirtää päiväntasaajalta Jäämerelle suoralla merenalaisella putkella ja pumpuilla. Sillä ei edes olisi paljoakaan väliä, kumpaan suuntaan se vesi virtaisi. Yksi putki riittäisi. Toinen tapa maapallon jäähdyttämiseksi voisi olla meriveden pumppaaminen pystysuunnassa. Syvällä merivesi on yleensä kylmempää kuin pinnassa.Jos ajatellaan maapalloa kokonaisuudessaan niin lämmön siirtäminen päiväntasaajalta pohjoisnavalle ei jäähdytä maapalloa keskimäärin yhtään, koska päiväntasaaja viilenisi ja pohjoisnapa lämpenisi. Meriveden pystysuuntaisella pumppauksella voidaan teoriassa jäähdyttää ilmakehää (mutta ei siis kadottaa lämpöenergiaa maapallolta mihinkään) jonkin aikaan ja itse asiassa näin tapahtuu juuri Tyynenmeren LaNina -ilmiössä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Pelkkä peilikin jäähdyttäisi maapalloa: lämpö heijastuu avaruuteen, eikä imeydy maaperään. Järkevämpi tapa tosin olisi suosia lehtensä/neulasensa pudottavia puita havupuiden sijaan, jolloin talvella lumi heijastaisi lämpöä, eikä se sitoutuisi tummempiin neulasiin. Myös muilla kasvillisuuden valinnoilla voidaan ko vaikutusta saavuttaa jonkin verran (muiden hyötyjen lisäksi).

Eräs esitetty vaihtoehto on myös tehdä aurinko- tai tuulivoimalla toimivia lumitykkejä, joilla vähennetään maaperään tulevaa lämpöä. Ei tosin toimi Saharassa, mutta Tanskan yläpuolella kyllä.

Luin jo kauan sitten (90 luvulla) kuinka tiedemiehet kaavailivat ilmakehän jäähdyttämistä sillä, että säädetään lentokoneiden moottorit päästämään hieman enemmän nokihiukkasia yläilmakehään.
Tällä olisi estetty alailmakehän lämpenemistä, mutta onneksi sitä ei kukaan halunnut ottaa käyttöön, koska kukaan ei osannut sanoa miten suuri vaikutus sillä olisi ollut.
Pelättiin jopa sitä että jäähdytetään koko maapallo uuteen jääkauteen.
Kukaan ei osaa laskea sitä kuinka paljon ja kuinka kauan lentokoneiden olisi pitänyt päästää yläilmoille nokea.
Lisäksi kukaan ei tiedä kuinka pitkä tuollaisen tempun vaikutus aika on.
Ihmisen ei kannata yrittää leikkiä luomakunnan herraa, koska siitä ei ole siihen.

Niin, ehkäpä varteenotettavammat vaihtoehdot ovat lämpösäteilyä estävien hiukkasten päästö ilmakehään, tai sitten sellainen itseä kutkuttava idea olisi puiden geenimanipulointi hiilidioksidisyöpöiksi.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
JAN1
Luin jo kauan sitten (90 luvulla) kuinka tiedemiehet kaavailivat ilmakehän jäähdyttämistä sillä, että säädetään lentokoneiden moottorit päästämään hieman enemmän nokihiukkasia yläilmakehään.
Tällä olisi estetty alailmakehän lämpenemistä, mutta onneksi sitä ei kukaan halunnut ottaa käyttöön, koska kukaan ei osannut sanoa miten suuri vaikutus sillä olisi ollut.
Pelättiin jopa sitä että jäähdytetään koko maapallo uuteen jääkauteen.
Kukaan ei osaa laskea sitä kuinka paljon ja kuinka kauan lentokoneiden olisi pitänyt päästää yläilmoille nokea.
Lisäksi kukaan ei tiedä kuinka pitkä tuollaisen tempun vaikutus aika on.9/11 lentoturman jälkeen New Yorkin lentokiellon aikaiset vaikutukset olivat huomattavan korkeita, paljon enemmän kuin mitä oltiin kuviteltu. Ilmakehän tutkimuksien kannalta varsin merkittävää aikaa.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Peksa
Esim. tämän päivän Hesarissa kerrotaan Saharaan kaavaillusta valtaisasta aurinkopaneelimatosta, jolla voitaisiin ruokkia Euroopan energian tarve. Mitäs jos kaikki tuo energia muunnettaisinkin ulkoilmanjäähdyttimien energiaksi, joka vapautuisi ilmakehään?Jos avaat jääkaapin oven, niin kylmentääkö se lopulta huoneen? Ei taida. Ehkä idea toimisi, jos jollakin konstilla energia saataisiin vain "ammuttua" avaruuteen esim. sähkömagneettisena säteilynä. Toisaalta parempi hyötykäyttää tuo energia ensin maapallolla, koska käytön jälkeen syntynyt lämpönergia kuitenkin lopulta häviää muutenkin avaruuteen. Miksei rakanneta "päivänvarjoa", joka laitettaisiin maan ja auringon väliin? Täysi pimemmnys muutamana päivänä per vuosi pitäisi lämpötilan aisoissa...

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Energian ampuminen on yllättävän helppoa. Tarvitaan vain pinta, joka imee säteilyä huonommin kuin nykyinen. Ei tarvita peilejä, aurinkovarjoja, fotonitykkejä tai ylipäätään mitään teknisiä vempaimia.

Remonttimies
Ehkä idea toimisi, jos jollakin konstilla energia saataisiin vain "ammuttua" avaruuteen esim. sähkömagneettisena säteilynä.

Jossain Hesarin kynäilypalstalla oli mennä vuosina kirjoitus maan albedon kasvattamisesta.

Teihin betonia tai muuta valkoista pinnoitetta ja katoille maalaus valkoiseksi.

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327

Hmm, mitenkähän tuo Saharan 'paneloiminen' oikeastaan vaikuttaisikaan ilmastoon? Noilla paneeleillahan käytännössä siirrettäisiin osa Saharan saamasta auringon lämpösäteilystä energiana Eurooppaan. Eikö se silloin tarkoittaisi Saharan viilenemistä? Ja olisiko sillä sitten mitään vaikutusta ilmastomalleihin?

Riso abundat in ore stultorum

Vierailija
Kanga
Hmm, mitenkähän tuo Saharan 'paneloiminen' oikeastaan vaikuttaisikaan ilmastoon? Noilla paneeleillahan käytännössä siirrettäisiin osa Saharan saamasta auringon lämpösäteilystä energiana Eurooppaan. Eikö se silloin tarkoittaisi Saharan viilenemistä? Ja olisiko sillä sitten mitään vaikutusta ilmastomalleihin?

Ainakin jos energia käytettäisiin Saharassa makean veden tuotantoon ja puiden kasvatukseen, voitaisiin sitoa merkittävästi ensin energiaa ja sitten myös hiilidioksiidia.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

TOP2 parasta kylmentämiskeinoa ovat :

1) RADIKAALIMPI TAPA

etu
* jos täytyy reagoida ja jäähdyttää nopeasti
haitta
* maailmanlaajuiset vaikutukset talouteen, eläimiin, ihmisiin ja kasveihin. Yläilmakehä on myrkyllinen tuhansia vuosia.

Yläilmakehän pimentäminen, joka onnistuisi posauttamalla ydinlataus esim. Yellowstonen tulivuori.
http://www.keskipohjanmaa.net/gen/536909.asp

http://fi.wikipedia.org/wiki/Toba

Toban purkauksen vaikutus ilmastoon
On jossain määrin kiistanalaista, kuinka paljon Toba olisi vaikuttanut maapallon ilmastoon purkautuessaan 71 000–73 000 vuotta sitten. Toban arvellaan aiheuttaneen "vulkaanisen talven" viilentämällä maata huomattavasti. Toban purkaus nosti ylempään ilmakehään, stratosfääriin, rikkihappopisaroita ja pölyä, jotka alensivat maapallon lämpötilaa estämällä auringon valon pääsyä maahan. Toban purkauksen arvellaan viilentäneen huomattavasti jääkautta, vaikka oli menossa muutenkin kylmä jakso.

Meren lämpötilan väitetään alentuneen Toban takia 3–3,5 °C muutamassa vuodessa. Pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilan arvellaan laskeneen 3–5 °C, paikoitellen 15 °C, kun aurinko pimentyi käytännöllisesti katsoen kokonaan 3–5 vuodeksi. Toinen arvio väittää maapallon lämpötilojen laskeneen 21 °C. Samoihin aikoihin Etelä-Kiinan meren lämpötila laski 1000 vuodeksi yhden asteen. Erään toisen arvion mukaan Toba olisi viilentänyt ilmastoa 1000 vuoden ajaksi kylmemmäksi kuin jääkauden kylmimmällä jaksolla LGM:llä. Merenpinta laski 160 metriä nykyistä alemmas. Grönlannin lämpötila laski nopeasti 16 °C 160 vuodessa ja nousi takaisin hitaasti.
2) JÄRKEVÄMPI TAPA
etu
* jäähdytystä voidaan säädellä ja samalla saadaan energiaa
haitta
* ei saavuteta nopeaa jäähdytystä

Peili + energiakenno auringon ja maan välille. Peilillä ohjattaisiin valoenergia vaikkapa kuuhun, jossa sillä tehtäisiin energiaa sinne tai maahan mikroaaltoina.
http://nakokulma.net/index.php?topic=1420.0
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkokenno
http://forum.reilusuomi.fi/index.php?topic=313.0

Uudisenergia toimii.

Tieteen kuvalehti 13/2008. Aurinkosähkö siirtyy nyt langattomasti.
Avaruuteen sijoitettavista aurinkopaneeleista, joilla kerätään energiaa voitaisiin lähettää mikroaaltoina Maahan. Entinen Nasan tutkija john C. Mankins on nyt onnistunut siirtämään aurinkoenergiaa radioaalloilla 148km päähän yhdestä Havajin saaresta toiseen.
Langaton siirtomenetelmän keksiminen on tärkeä askel kohti avaruusaurinkosähkön käyttöä.

*Neteissä on ydinhallinto koettanut väittää, ettei tällainen olisi edes mahdollista. Totta kai on ja jopa valmiilla tekniikalla! Ideana on sijoittaa aurinkokennoja avaruuteen. Jolloin niiden saamaa aurinkoa on rajattoman tasaisesti tarjolla maan päälistä kolminkertaisen ajan. Lisäksi avaruudessa ilman ilmakehän puolittavaa haittoja. Näin systeemi saa 6-kertaisen energian pinnalleen jo suoraan aina ja 24h/vrk.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7975
Kanga
Hmm, mitenkähän tuo Saharan 'paneloiminen' oikeastaan vaikuttaisikaan ilmastoon? Noilla paneeleillahan käytännössä siirrettäisiin osa Saharan saamasta auringon lämpösäteilystä energiana Eurooppaan. Eikö se silloin tarkoittaisi Saharan viilenemistä? Ja olisiko sillä sitten mitään vaikutusta ilmastomalleihin?

Jos Saharasta siirrettäisiin lämpöenergiaa, niin varmaan se viilenisikin. Se edellyttäisi esim meriveden pumppaamista aurinkokeräimiin ja sen edelleenpumppaamista Eurooppaan. Nythän sinne on suunniteltu vasta sähköä tuottavia aurinkokennoja, joten Saharan viileneminen olisi lähinnä marginaalista.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971
Phony
Jossain Hesarin kynäilypalstalla oli mennä vuosina kirjoitus maan albedon kasvattamisesta.

Teihin betonia tai muuta valkoista pinnoitetta ja katoille maalaus valkoiseksi.
Jahas,siellä on joku ollut aikaansa edellä,nythän Obaman tieteellinen neuvonantaja ja nobelfyysikko ehdottaa samaa (kerron blogissani). Toinen neuvonantaja ehdottaa ilmansaasteiden lisäämistä. No, useimmiten nämä "kansanomaiset" ehdotukset ovat hölmöläisten peitonpidennyksen versioita, ei ymmärretä termodynamiikan alkeitakaan. Ei sitä lämpöä täältä minnekään voida johtaa, mutta auringonsäteilyn estäminen voisi toimia. Hiilidioksidin rooli on moneen kertaan todettu hyvin vähäiseksi, desimaalipilkun toiselle puolelle jääväksi. Eräs tutkija jenkeissä nimeltä Salter (kuinka osuva nimi) ehdottaa
tuulivoimalla toimivaa laivastoa (Fletchner-roottorit) viskelemään suolavettä ilmaan. Pienet suolahiukkaset toimivat kosteuden tiivistymisytiminä ja lisäävät pilviä. Albedon lisääminen pilviä lisäämällä on huomattavasti järkevämpää kuin katujen/kattojen maalaus. Muutaman prosentin albedon lisäys hoitaisi lämpenemisen ongelman,
jos moista joskus esiintyisi. Nythän trendi on ollut jäähtyvä alkaen 2002 ja 15 viime vuoteen ei ole ollut tilastollisesti merkittävää lämpenemistä. Huomioiden auringonpilkkuminimin
ennustetaan vuodesta 2012 kylmintä sataan vuoteen, ehkä meidän pitäisi jäähdyttämisen sijaan pohtia maapallon lämmittämistä pikapuoliin.

Vierailija
Hannu Tanskanen

Albedon lisääminen pilviä lisäämällä on huomattavasti järkevämpää kuin katujen/kattojen maalaus. Muutaman prosentin albedon lisäys hoitaisi lämpenemisen ongelman,
jos moista joskus esiintyisi.Katujen ja rakennusten maalaaminen valkoiseksi ja peilipintojen käyttö laskisi paikallisesti lämpötilaa, kaupungit olisivat viileämpiä ja miellyttävämpiä kesällä. Ilmastoinnin tarve vähenisi huomattavasti, mikä jäähdyttäisi edellenkin ulkoilmaa. Miksi luulet etelässä talojen olevan niin usein valkoisia?
Pilvien lisääminen merivettä ilmaan viskelemällä, on lähinnä valon kantamista säkillä sisään. Siis hölmöläisten hommaa.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7975
Hannu Tanskanen
...tuulivoimalla toimivaa laivastoa (Fletchner-roottorit) viskelemään suolavettä ilmaan.

Olisko sulla kuvaa tai linkkiä k.o. roottoriin ? En löytänyt googlaamalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat