Seuraa 
Viestejä45973

Muualla..

seliseli
Suuret ikäluokat ovat poikkeus: kun niistä päästään, niin väestörakenne paranee. Syntyvyyden kasvu pelkästään vaikeuttaisi tilannetta, koska syntyvät lapset huonontaisivat huoltosuhdetta nyt ja tulisivat työmarkkinoille sitten, kun ongelma on jo ohi.On kehittynyt mantra: Suomen huoltosuhde heikkenee kun suuret ikäluokat eläköityy, vanhenee ja tulee huollettavaksi.

Rahaahan sillä suurella ikäluokalla on. Harmi että en itse kuulu siihen. Jäin hänneille väliiputoojaksi monen vertaiseni kanssa. Just sodan loputtua -45-47 tiimoilla syntyneitä on todella paljon mutta se mikä unohdetaan ikäänkuin systemaattisesti huoltosuhteesta puhuttaessa (etenkin mamu aiheissa) on toisaalla valitukseksi asti kiirivä reaalitodellisuuden fakta että suurella ikäluokalla sitä rahaa on. Juurikin heillä.

Hoitajista on pulaa, samoin muiden alojen toimijoista niin tavarankuljetuskapasiteetin osalta kuin elintarviketuotannon, myynnin.. Tarvitaan paljon etenkin matalapalkka-alojen duunareita, ahkeria käsiä ja vikkeliä kinttuja, avuliasta ja tekeväistä porukkaa hoitamaan kaikki ne työt mitä ei voi jättää tekemättä.

Maksuvalmiuuttahan siis suurella ikäluokalla riittää.
Juurikin heikäläiset on pitäneet kynsin hampain kiinni ensinnäkin ikälisistään, ties mistä eduistaan joita alkoivat tyelämälainsäädännöillään ajaa ja saivat systeemin sellaiseksi että on ollut varaa ostaa omat osakkeet tai omakotitalot, on kesämökit ja lisäksi vielä niitä mummonmökkejä siellä syrjäkylillä, mistä moni on kasvukeskuksiin tullut. On metsäpalstoja ja peltomaita, joita myyneetkin ovat ja saaneet osteltua lapsilleenkin kortteereja tai ainakin osain rahoiteltua. Ovat voineet kouluttaa lapsiaan ja auttaa heitä yhä paremman elintason pariin ja sen sellaista.

Kun aikanaan alettiin vouhottaa eläkepommista niin näitä faktoja tuotiin esiin. En tiedä miten valikoivaa on tiedonhaku mutta nämä faktat näyttää ihan maton alle lakaistuilta???
Miksi? Loppuuko argumentit mamuvastustajilla jos alaetaankin puhua totta?

Se mitä tarvitaan on työvoima jota ei ole täällä!
Sinä facta.
Rahaa on.
Yksikään edes paljon parjastusta suuresta ikäluokasta ei voi viedä mitään maallista tuonelan rajan taa kun noutaja tulee. Ei kukaan!
Tänne jää joka ikinen talo ja asunto-osake, joka kesämökki, ne peltotilkut ja metsäpalstat ja niillä vanhukset kykenee ihan leikiten rahoittamaan hoitonsa ja hoivansa.

Todella monella on vieläpä kalliisti maksettuja sairasvakuutuksia ja ties mitä tapaturma ja kotivakuutuksia jotka korvaa aiheutuneita vahinkoja ja sairasteluja.

Nykytrendi on lisäksi terveydenhuollollisesti, kuin ateriapalveluin, kotipalveluin, taksistetelein ja suunnitelmissa on jotain hoitoseteleijuttuakin, ties miten koitetaan pitää vanhusväestö reilassa niin että pärjäävät mahdollisimman pitkälle loppuelämänsä omatoimisesti ja autettuina omissa kodeissaan, jota parempaa paikkaa ei vanhukselle voi olla ennekuin terveys pettää niin että edessä on laitospaikka.

Keskustelua aiheesta.
Mistä tekijät työlle?
Nokian tai Perloksen, lukemattomien muiden konsernien irtisanotuista osa ehkä kouluttautuu uudelleen mutta riittäkö se?
Syntyvyys on laskenut vinhaa vauhtia ja nykyinen lainsäädäntö, valtion sisäiset tulonsiirrot kuin verotus, yms. on säädetty rikkaimpien helpotukseksi ja köyhimpien, juurikin nuorten opiskelijoiden ja lapsiperheiden viimeisetkin pennoset riistäväksi omituisuudeksi jonka varassa on vihovviimeisintä laitella lapsia.
Meillä on fiksu nuoriso kyllä mutta siinäkin on ongelma, kovin koulutettuja eikä halua takuulla vapaaehtoisesti siirtyä huonosti palkattuihin töihin vaikka ne työt sinällään oliskin ihan ok joillekin joilla ei ole muuta tarjolla eikä koulutusta tai kielitaitoa jne. muuhun.

Koneilla ei voi hoivata.
Ei sellaista automaattia ole eikä tule mihin kukaan vapaaehtoisesti suostuisi kytkettäväksi, niinkuin jotkut hulluimmassa muukalasipelossaan ja vihassaan ovat esittäneet; kyllä koneet hoitaa, ei tänne tarvita lintukodon ulkopuolisia. Ei noin.
Jos joku haluaa länsimaisen oikeslaitoksen säädösten mukaisesti vapaasti valita konehoidon jossa nahka jää nipistyksiin koneen saranoiden väliin, hiukset ja vaatteet samoin. Mustelmia, nirhamia ja sähkökatkosten ja laitevikojen alituinen pelko. Murtuneita sormia kun heiveröinen ja sekava vanhus haroo ja huitoo tuskissaan hoiva-automaatin tylyssä kovassa kohtelussa..
Ei helvetti! Kuinka joku voi edes hourailla moisia. Kyllä ihminen on ihmisen hoivaaja. Eikä siinä naisväki ainakaan sanoja tarvitse. Jokainen äiti ja vähänkään ketään hooivannut ja siitä hommasta pitävä tietää miten vahukselle riittää usein se että ottaa kädestä kiinni, istuu vieressä ja hyräilee vaikka kaunista melodiaa.
Hoivakoneen CD-soittimen veivatessa nonstoppina samoja renkutuksia tunnista toiseen.. *uuh*

Niitä ihmisiä pitäis löytää jostain.
Ja.. kun nyt tiedetään ettei ole rahasta pulaa niin ei ole myöskään mitän hoppua päästä eroon maksukykyisistä asiakkaista.
Pääasia olis ettei rahat siirry johonkin "globaaliin" molokin kitaan muille maille.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Suurten ikäluokkien siirtyessä parhaillaan eläkkeelle meillä on kohta, niinkuin Pönni alusti, hyväkuntoinen ja vakavarainen eläkeläisporukka, joka ei jää kiikkustuoliin istumaan. He matkustelevat, harrastavat ja ovat valmiit maksamaan saamistaan palveluista.

Heidän poistumisensa työvoimasta vaikuttaa kuitenkin heikentävästi taloudelliseen huoltosuhteeseen eli siihen, kuinka monta työtöntä ja työvoiman ulkopuolista meillä on työllisten määrään suhteutettuna. Kun sama porukka täyttää 65, myös väestöllinen (lasten ja vanhusten suhde työikäisiin) huoltosuhde heikkenee.

Eläkkeelle siirtyminen ei lisää eläköityvien kulutusta. He ovat käyttäneet työelämässä ollessaankin rahaa matkailuun, harrastuksiin ja jälkeläisten tukemiseen. Kuukausitulot putoavat ja varallisuus on pääosin kiinni kiinteässä omaisuudessa ja mahdollisia likvidejä säästöjä saatetaan ajatella tarvittavan myöhemmin.

Iän karttuminen tuo myötään vääjäämättä kremppoja ja vierailut terveyskeskuksessa ja vuodeosastolla lisääntyvät. Kun mittarissa alkaa olla kahdeksalla alkava numero, verorahoin kustannettavien palveluiden käyttö kasvaa nopeasti. Tällöin kunnilta ja valtiolta tarvitaan jatkuvaa lisäpanostusta hoitopaikkojen ja -henkilökunnan lisääntyneeseen kysyntään vastaamiseksi.

Ihmettelen koko eläkepommia. Eikö tarkoitus ole ollut niin, että ihmisten palkasta menee osa eläkkeitä varten koko työhistorian ajan? Eikö eläkkeen tulisi määräytyä tämän kokonaiskertymän pohjalta oletettujen elinvuosien mukaan (+normaali toimeentulotuki tarvittaessa) eikä niinkään prosenttien mukaan suhteessa entiseen työtuloon?

Järjestelmä vaikutti aikanaan ehkä hyvältä, mutta ihmisten eliniän nousu on tehnyt sen mahdottomaksi säilyttää sellaisenaan. Siihen on pakko puuttua jossain vaiheessa jos / kun huoltosuhde käy mahdottomaksi.

EDIT: Tosin demokratiassa kun eletään, suuret ikäluokat voivat halutessaan taata itselleen suuret eläkkeet, eikä valtion mahdollinen vararikko myöhemmin enää heitä häiritse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huoltosuhde ei ole ongelma, koska tuottavuutta on melko helppoa nostaa.

Esimerkiksi englannin ja liikunnan tunnit voitaisiin yhdistää kouluissa. Valmentaja antaa kaikki ohjeensa englanniksi, ja pelaajatkin saa käyttää vain englantia.

Myös musiikki ja uskonto voidaan yhdistää. Lauletaan ja soitetaan gospel-biisejä.

Ääritapauksissa kaikki 4 voidaan yhdistää. Tanssitaan englanninkielisen gospel-musiikin tahdissa. Tähän voitaisiin käyttää afrikkalaisperäisiä pakolaisia, jolloin myös heillekin löytyy jotain tekemistä ja veromarkkoja säästyy.

Riittääkö 8x tuottavuuden nosto, jos vielä samalla

- kunto kasvaa enemmän kuin pesis-liikuntatunnilla
- käytännön englanti paranee enemmän kuin nykytunneilla
- saa realistisemman käsityksen uskonnosta kuin nyk tunneilla
- oppii sisäistämään musiikin sydämeensä, eikä jonnekin aivojen ö-mappiin

Pisa-tulokset voi työntää hanuriin. Sen tietää jokainen koulussa ollut.

Duski
Ihmettelen koko eläkepommia. Eikö tarkoitus ole ollut niin, että ihmisten palkasta menee osa eläkkeitä varten koko työhistorian ajan? Eikö eläkkeen tulisi määräytyä tämän kokonaiskertymän pohjalta oletettujen elinvuosien mukaan (+normaali toimeentulotuki tarvittaessa) eikä niinkään prosenttien mukaan suhteessa entiseen työtuloon?

Järjestelmä vaikutti aikanaan ehkä hyvältä, mutta ihmisten eliniän nousu on tehnyt sen mahdottomaksi säilyttää sellaisenaan. Siihen on pakko puuttua jossain vaiheessa jos / kun huoltosuhde käy mahdottomaksi.

EDIT: Tosin demokratiassa kun eletään, suuret ikäluokat voivat halutessaan taata itselleen suuret eläkkeet, eikä valtion mahdollinen vararikko myöhemmin enää heitä häiritse.
Ei, on mahdotonta maksaa itse omaa eläkettään. Sinä nimittäin inflaation vuoksi et tienaa tänä päivänä välttämättä lähellekkään pruttona sitä mitä sinulle pitää maksaa eläkettä nettona eläkepäivillä.

Tietenkin voisi ajatella että maksamasi oma eläkkeesi laitetaan johonkin sijoitukseen jossa sen arvo nousee, kuten tietenkin tehdäänkin, mutta ajatuksessa että keskimäärin(hatusta, suuruusluokalla on väliä) 30 vuodeksi sijoitetaan rahat, sisältyy monenmoista riskiä että sijoitusten arvo häviää jonnekkin. Kuten on jonkin verran nyt ilmeisesti tapahtunutkin, ja siinä yksi lisä nykyiseen eläkepommiin, ellei hyvin pian tapahdu käännettä parempaan taloudessa.

Pönni
on toisaalla valitukseksi asti kiirivä reaalitodellisuuden fakta että suurella ikäluokalla sitä rahaa on. Juurikin heillä.

Eläkkeet maksaa nykyinen aktiiviväestö. Ei ne rahat ole valmiiksi olemassa, ne kerätään jonkun palkasta. Näitä maksajia pitäisi olla tarpeeksi, ettei taakka per maksaja nouse kohtuuttomaksi. Ei tänne epäaktiiveja tarvita yhtään lisää.
Pönni

Loppuuko argumentit mamuvastustajilla jos alaetaankin puhua totta?

Semmoinen kauhea mamuvastaisuuden pesäke löytyy kuin Finland Forum. Siellä nuo ulkomaapellet pelottelevat toisiaan, että nyt on Suomen työmarkkinoilla ihan tappomeininki, edes Stadiin ei kande tulla ilman valmista työpaikkaa ellei ole ihan ihme IT-guru ja Nowheremäellä ei ole toivoakaan töistä. Kumma, kun niillä ei ole havaintoa tästä työvoimapulasta.

OzziXX
...on mahdotonta maksaa itse omaa eläkettään. Sinä nimittäin inflaation vuoksi et tienaa tänä päivänä välttämättä lähellekkään pruttona sitä mitä sinulle pitää maksaa eläkettä nettona eläkepäivillä.

Tietenkin voisi ajatella että maksamasi oma eläkkeesi laitetaan johonkin sijoitukseen jossa sen arvo nousee, kuten tietenkin tehdäänkin, mutta ajatuksessa että keskimäärin(hatusta, suuruusluokalla on väliä) 30 vuodeksi sijoitetaan rahat, sisältyy monenmoista riskiä että sijoitusten arvo häviää jonnekkin. Kuten on jonkin verran nyt ilmeisesti tapahtunutkin, ja siinä yksi lisä nykyiseen eläkepommiin, ellei hyvin pian tapahdu käännettä parempaan taloudessa.
Talletuksille maksettavan koron tulisi ylittää inflaatio. Pankin antamilla lainoilla tulee olla sen verran kova korko että pankit saavat tuottonsa. Käytännössä pankkien myöntämien lainojen korko on ollut niin alhainen, että se on ruokkinut vain inflaatiota joka suhteessa. Käytännössä talletusten arvon suhteessa inflaatioon ei tulisi normaalitilanteessa laskea, mutta emme olekaan olleet monessa mielessä normaalitilanteessa vuosikausiin.

Velkavetoinen talous ja sen mukaan tuomat ongelmat ovat nyt kaikkien nähtävissä. Vaihtoehdot nyt:
1. Muutammeko järjestelmää (ohjauskorot paljon ylemmäs Kiinan tapaan), vähemmän hillitöntä lainausta mitättömillä koroilla jne
2. Yritämmekö palata entiseen systeemiin, jossa USA yrittää elättää kauppataseen vajeellaan muun maailman (kestämätön tilanne pidemmällä aikavälillä)?

Nyt meillä on sitten käsissämme inflaation heikentämä raha ja pienemmät todelliset varallisuusarvot. Toivottavasti emme jatka tällä tiellä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat