Seuraa 
Viestejä45973

http://www.verkkouutiset.fi//index.php? ... &Itemid=14

Alkoholismi on yksi Suomen merkittävimmistä kansantaudeista. Alkoholistien lisäksi ongelma koskettaa heidän perheitään sekä läheisiään ja aiheuttaa paljon lisäkustannuksia terveydenhuollolle, Zarmina Razai kirjoittaa kolumnissaan.

Alkoholi on monen pahan alku ja juuri. Nuoret aloittavat juomisen varsin varhain, nykyisin myös tytötkin, mikä aikaisemmin Suomessa oli vielä harvinaista. Nuoria 12-13 vuotiaita hoipertelee usein keskustan alueilla, toreilla, asemilla jne.

Miksi näin on? Eivätkö vanhemmat tiedä tai välitä, missä heidän lapset viettävät aikaansa? Ehkä vanhemmatkin ovat itse kotona tai ravintolassa samassa tilassa kuin lapset. Näistä nuorista tulee aikanaan isinä ja äiteinä sellaisia vanhempia, joiden lapset jatkavat perinnettä ja kierre on valmis.

Alkoholismi on yksi Suomen merkittävimmistä kansantaudeista. Alkoholistien lisäksi ongelma koskettaa heidän perheitään sekä läheisiään ja aiheuttaa paljon lisäkustannuksia terveydenhuollolle.

Alkoholin liikakäytön sosiaaliset haitat kohdistuvat käyttäjään, omaisiin, läheisiin ja ulkopuolisiin henkilöihin sekä taloudellisiin rakenteisiin. Pitkäaikainen liikakäyttö aiheuttaa fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja.

Omaiset voivat joutua kärsimään alkoholistin aiheuttamista onnettomuuksista, lähisuhdeväkivallasta ja monimutkaisista ihmissuhdeongelmista. Alkoholistiperheissä kasvaneet lapset joutuvat kohtaamaan turvattomuutta, laiminlyöntiä, väkivaltaa ja taloudellisia ongelmia, perheen lapsen tulevaisuutta leimaavat usein kasvu- ja sopeutumisvaikeudet sekä koulunkäyntiongelmat.

Taudin syitä ja toimivia hoitokeinoja on yritetty löytää, mutta edelleenkin tämä sairaus on vaikeasti ehkäistävissä ja hoidettavissa. Merkittäviä syitä ovat Suomessa vallitsevat asenteet ja ilmapiiri, jotka hyväksyvät alkoholinkäytön ja kannustavat siihen.

Suuri haaste terveydenhuoltoalan ammattilaiselle on motivaation syntymisen ja voimavarojen löytymisen ongelma. Usein alkoholin liikakäyttäjä ei tunnusta ongelmaansa ennen kuin on syntynyt vakavia seuraamuksia itselle, omaiselle tai muille. Ulkopuolisten tehtäväksi jää sekä voimavaraistavan että konkreettisen tuen ja avun tarjoaminen silloin kun alkoholisti on niitä valmis vastaanottamaan.

Olen tyytyväinen alkoholiveron korotukseen. Toivottavasti voidaan tulevaisuudessa alkoholiveroa vielä lisätä, se saattaisi vähentää nuorten alkoholin käyttöä, jotta katukuvamme ja puistomme siistiytyisivät!

Alkoholi ei kuulu islamilaisten elämään, sillä profeetta Muhammed on kieltänyt alkoholin käytön, mikä on toisaalta järkevä ajatus.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Alkoholismi on toki iso kansantauti, kuten myös liikalihavuus, typeryys etc.

"Alkoholi ei kuulu islamilaisten elämään, sillä profeetta Muhammed on kieltänyt alkoholin käytön, mikä on toisaalta järkevä ajatus."

Mitään muuta järkevää mainitsemastasi kulttuurista ei ole toistaiseksi syntynytkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholi on kansanterveysongelma, ei tauti. Sama pätee muihin hankittuihin "tauteihin" kuten esim. liikalihavuuteen.

Totta kai ihmisissä on eroja, ja yksi jää toista helpommin kiinni alkoholiin, mutta silti kyse on valinnasta. Usein suomalaiseen juoppouteen suhtaudutaan fatalistisesti, asiana joka on aina ollut ja tulee aina olemaan olemassa. Todellisuus on kuitenkin toinen: Suomen historiasta löytyy tässä suhteessa sekä kuivia että märkiä kausia. Nyt elämme märkää kautta, mutta uskon ettei alkoholinkulutus enää kasva nykyisestä, ja se saattaa jopa alkaa vähenemään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat