Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Oba ... 5247273985

" Obama: Zelaya yhä Hondurasin presidentti

29.6.2009 7:19 | Päivitetty: 29.6.2009 23:54
A A

STT–AFP–Reuters

New York/Tegucigalpa. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama totesi maanantaina, että maa katsoo vallankaappauksella syrjäytetyn Manuel Zelayan olevan yhä Hondurasin presidentti.

Obama totesi, että Zelayan syrjäyttäminen vallankaappauksella ei ollut laillinen toimi.

Presidentti myös lisäsi pelkäävänsä kaappauksen muodostuvan kauhistuttavaksi ennakkotapaukseksi, jos Zelayaa ei palauteta valtaan. Obama kuulutti kansainvälistä yhteistyötä kriisin ratkaisemiseksi rauhanomaisesti.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati puolestaan Hondurasin syrjäytetyn presidentin palauttamista virkaansa. Pääsihteeri sanoi tukevansa Hondurasin demokratiaa ja siten myös vaaleilla valittua Zelayaa.

Virkaanpalauttamista vaativat myös Ecuador, Nicaragua, Venezuela ja Amerikan maiden järjestö OAS.

YK ilmoitti, ettei se aio tunnustaa Hondurasin uutta hallintoa. YK:n yleiskokouksen oli määrä kokoontua Hondurasin tilanteen takia myöhemmin maanantaina.

Levottomuudet Hondorasissa leimahtivat uudelleen maanantaina. Silminnäkijöiden mukaan poliisi ampui kyynelkaasua presidentin palatsin luo kerääntyneiden Zelayan kannattajien joukkoon.

EU:n komissio kehotti Hondurasia kunnioittamaan demokraattisesti valittuja instituutioita.

Komissio aikoo kutsua Väli-Amerikan maiden suurlähettiläät keskustelemaan kaappauksen vaikutuksista alueiden välisiin kauppaneuvotteluihin.

Ryhmä Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtoisia maita ilmoitti maanantaina kutsuvansa suurlähettiläänsä kotiin Hondurasista.

Nicaraguassa tavanneet Bolivian, Ecuadorin, Salvadorin, Venezuelan ja Nicaraguan presidentit vaativat Latinalaisen Amerikan mailta kouriintuntuvia toimia Hondurasin tilanteen palauttamiseksi ennalleen. "

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Hon ... 5247299305

" Hondurasin syrjäytetty presidentti puhuu tänään YK:ssa

30.6.2009 0:57

STT–HS–Reuters–AFP
Dario Lopez-Mills / AP

Hondurasin sotilaat joutuivat välillä suojautumaan paikallisten raivolta maan pääkaupungissa Tegucigalpassa.

Hondurasin sotilaat joutuivat välillä suojautumaan paikallisten raivolta maan pääkaupungissa Tegucigalpassa.
Hondurasissa mellakkapoliisi käytti kovia otteita mielenosoituksessa

Video: Hondurasissa mellakkapoliisi käytti kovia otteita mielenosoituksessa

New York. YK:n yleiskokous kuulee tänään Hondurasin syrjäytettyä presidenttiä Manuel Zelayaa. Yleiskokouksen puheenjohtajan Miguel D'Escoton tiedottajan mukaan Zalaya puhuu kokouksessa noin kello 18 Suomen aikaa.

Yleiskokous piti jo eilen kriisi-istunnon Hondurasin vallankaappauksen takia. Armeija kaappasi toissa päivänä vallan, ja presidentti Zelaya pakeni Costa Ricaan.

Muun muassa YK, Yhdysvallat ja Amerikan maiden järjestö OAS ovat vaatineet Zelayan palauttamista valtaan. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo tukevansa Hondurasin demokratiaa ja siten myös vaaleilla valittua Zelayaa.

Armeija kaappasi sunnuntaina vallan Hondurasissa, ja presidentti Zelaya pakeni Costa Ricaan.

Parlamentti nimitti uudeksi presidentiksi puhemies Roberto Michelettin. Micheletti varoitti ulkomaailmaa väliintulosta ja sanoi Hondurasin asevoimien olevan valmiina puolustamaan maata.

Hondurasiin on määrätty tiistaihin asti kestävä ulkonaliikkumiskielto. Maanantaina maan pääkaupungissa oli kuitenkin levottomuuksia, ja poliisi ampui kyynelkaasua presidentin kannattajia kohti presidentin linnan edustalla. "

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Cha ... 5247259521

" Chavez julisti puolustavansa Hondurasin syrjäytettyä presidenttiä

28.6.2009 16:05 | Päivitetty: 28.6.2009 23:37

STT–HS–AP–Reuters–AFP

Francisco Batista / AP

Venezuelan presidentti Hugo Chavez puhui sunnuntaina Mirafloresin palatsistaan Caracasista television välityksellä.

Sotilaat piirittivät Hondurasin presidentin asunnon Tegucigalpassa sunnuntaina. Presidentti Manuel Zelaya on asetettu kotiarestiin. Myös tiedotuvälineiden työskentelyä on rajoitettu.

Tegucigalpa. Hondurasin presidentti Manuel Zelaya pakeni sunnuntaina Costa Ricaan, kun armeija piiritti hänen palatsinsa. Vallankaappaus kiristi myös Hondurasin ja Venezuelan suhteita.

Kiista johtuu Zelayan yrityksistä muuttaa perustuslakia niin, että hän voisi asettua ehdolle toiselle virkakaudelle. Lain mukaan presidentti saa olla vallassa vain yhden nelivuotisen kauden. Asevoimat torjui Zelayan kaavaileman kansanäänestyksen.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez kertoi tekevänsä kaikkensa, jotta hänen ystävänsä Zelaya pääsisi palaamaan Hondurasiin. Chavez syytti Hondurasin armeijaa myös Venezuelan suurlähettilään pahoinpitelystä ja uhkasi ryhtyä sotilaallisiin vastatoimiin.

"Olen asettanut armeijan hälytysvalmiuteen", Chavez jyrisi.

Vasemmistolainen Zelaya kehotti Yhdysvaltoja selvittämään, osallistuivatko amerikkalaiset jollakin tavalla hänen syrjäyttämiseensä.

Zelayan tukijat marssivat vallankaappauksen jälkeen pääkaupungin kaduilla, mutta poliisi hajotti mielenosoitukset pian kyynelkaasun avulla.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmaisi huolensa Hondurasin tapahtumista. Hän vaati demokratian kunnioittamista ja kiistojen ratkaisemista rauhanomaisesti.

"Yhdysvalloilla ei ollut osaa eikä arpaa presidentti Zelayan vastaisissa toimissa", Valkoisen talon lausunnossa korostettiin.

Hondurasin parlamentti nimitti sunnuntaina puhemiehensä Roberto Michelettin uudeksi presidentiksi.

Hänen on määrä johtaa maata marraskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin asti.

Zelayan ja asevoimien valtakamppailu alkoi kärjistyä viime viikolla, kun sotilaat kieltäytyivät osallistumasta kansanäänestyksen järjestelyihin.

Zelaya antoi potkut armeijan komentajalle kenraali Romeo Vasquezille torstaina ja hyväksyi myös puolustusministeri Edmundo Orellanan eron. Lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimien komentajat jättivät tehtävänsä.

Korkein oikeus asettui kuitenkin Vasquezin rinnalle, minkä jälkeen sadat sotilaat kerääntyivät maan pääkaupunkiin Tegucigalpaan. Korkein oikeus ilmoitti olleensa myös vallanvaihdon takana.

Zelaya valittiin presidentiksi vuonna 2006. Hän edusti vaaleissa oikeistoa, mutta kääntyi myöhemmin yhtäkkiä vasemmistolaiseksi.

Espanjanlaiselle El Pais -lehdelle antamassa haastattelussa presidentti Zelaya sanoi, että häntä kohtaan on suunniteltu vallankaappausta. Sunnuntaina julkaistun artikkelin mukaan Zelaya uskoi suunnitelman jo kuivuneen kokoon, kun Yhdysvallat päätti olla tukematta sitä.

Honduras kuuluu Keski-Amerikan köyhimpiin valtioihin. Ainakin kaksi kolmasosaa sen yli 7-miljoonaisesta väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Maassa tehtiin kaksi sotilasvallankaappausta 1960- ja 1970-luvuilla. Presidentti palasi maan johtoon 1981 Yhdysvaltain pitkällisen painostuksen jälkeen. "

Sivut

Kommentit (69)

Ketjustasi huokuu vasemmistopropaganda.

Kyseessä ei ollut oikeiston junailema, vaan armeijan vallankaappaus. Vallan kaapanneet säilyttivät demokratian nimittämällä uuden presidentin puhemiehestä, eivätkä julistaneet uutta valtiomuotoa sotilasdiktaduuria.

Se, että presidentti oli vasemmistolainen, ei tee vallankaappauksesta vielä oikeistolaista. Tilanne kuitenkin mielenkiintoinen (vrt Iran, jota tukee suuna ja päänä vasemmistolainen Chavezin Venuzuela) ja mielenkiintoista se, mikä YK.n rooli mahdollisessa painostuksessa, esim sanktioden suhteen.

Maailman anarkososialistit- ja kommunistit pääsevät joka tapauksessa myötäelämään kv.poliittisesti suurta draamaa jossa kylmän sodan arvet revitään auki eikä informaatiosotilaallisesti piiruakaan anneta periksi, vaan kaikki mahdollisuudet propagandaan käytetään hyväksi. Kuinka herkkä on Chavezin liipasinsormi?

Toisaalta, koska Honduras ei kehitä ydinasetta, YK:n TN:n asenne ei liene yhtä jäykkä Hondurasin kanssa kuin riidanraastaja Iranin suhteen.

FP: Krauthammer: If Chavez doesn't like it, it must be good.

Nykypäivänä sotilasvallankaapparit eivät voi luottaa Moskovan tai Washingtonin tukeen automaattisesti, kuten kylmän sodan aikaan.

Hondurasin vasemmistolaispresidentti yritti nimittää itsensä elinikäiseksi maan johtajaksi, nyt hänen siviilivastustajansa juhlivat. Demokratian ja hierarkian kakkosmies, parlamentin puhemies siis nimitetty väliaikaiseksi johtavaksi, uudet vaalit jo marraskuussa.

Journalisti Charles Krauthammer hyökkää Obaman hallintoa vastaan - joka siis kritisoi valtapelin tapoja - artikkelissaan.

Krauthammerin mukaan laiton perustuslain kohtelu kohtasi laittoman sotilasväliintulon demokratissa.

http://blog.foreignpolicy.com/posts/200 ... st_be_good

Nagarjuna
FP: Krauthammer: If Chavez doesn't like it, it must be good.

Nykypäivänä sotilasvallankaapparit eivät voi luottaa Moskovan tai Washingtonin tukeen automaattisesti, kuten kylmän sodan aikaan.

Hondurasin vasemmistolaispresidentti yritti nimittää itsensä elinikäiseksi maan johtajaksi, nyt hänen siviilivastustajansa juhlivat. Demokratian ja hierarkian kakkosmies, parlamentin puhemies siis nimitetty väliaikaiseksi johtavaksi, uudet vaalit jo marraskuussa.

Journalisti Charles Krauthammer hyökkää Obaman hallintoa vastaan - joka siis kritisoi valtapelin tapoja - artikkelissaan.

Krauthammerin mukaan laiton perustuslain kohtelu kohtasi laittoman sotilasväliintulon demokratissa.

http://blog.foreignpolicy.com/posts/200 ... st_be_good
Nyt ne menevät kitisemään tukea Washintonista:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Hon ... 5247330221

Hondurasin väliaikaishallitus lähettää delegaation Washingtoniin

1.7.2009 8:10

STT–REUTERS

Tegucigalpa. Hondurasin väliaikainen hallitus aikoo tänään lähettää delegaation liikemiehiä, poliitikkoja ja lakimiehiä Washingtoniin keskustelemaan maan kriisistä.

Väliaikaiseksi presidentiksi nimitetty Roberto Micheletti ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun syrjäytetty Manuel Zelaya matkusti Yhdysvaltoihin puimaan tilannetta muun muassa YK:n kanssa.

YK:n yleiskokous on vaatinut presidentin palauttamista virkaansa.

Armeija syrjäytti vasemmistolaisen Zelayan Hondurasin presidentin paikalta sunnuntaina. "

Nagarjuna
Ketjustasi huokuu vasemmistopropaganda.

Kyseessä ei ollut oikeiston junailema, vaan armeijan vallankaappaus. Vallan kaapanneet säilyttivät demokratian nimittämällä uuden presidentin puhemiehestä, eivätkä julistaneet uutta valtiomuotoa sotilasdiktaduuria.
Selvästikään et ole perehtynyt Hondurasin historiaan, kun mokomia lapsellisia mielipiteitäsi esität

Harmin paikka, ehkäpä Zelayankin olisi pitänyt olla entinen laskuvarjojoukkojen eversti saadakseen armeijan tuen...

Nagarjunien ym. sekoilut omaan arvoonsa jättäen kysehän on siitä, ettei Hondurasin eliitti halua maahan uutta Chavezia, joka pysyy vallassa ja parantaa köyhän enemmistön asemaa rikkaiden kustannuksella ja kansanäänestysten turvin.

Positiivisesti yllättänyt veto Obamalta antaa tukensa Zelayalle.

Puudeli

Positiivisesti yllättänyt veto Obamalta antaa tukensa Zelayalle.Nojaa, itseasiassa näyttää että poliittisesti korrektisti Obama ja muu maailma on jättänyt asian Hondurasin omaksi asiaksi, kunhan huutelevat demokratian perään. Mitään merkkejä ei ole ilmassa että Obama olisi lähtemässä puolustamaan demokratiaa tai vapauttamaan Hondurasin kansaa demokratiavajeelta asein. Hyvin pieniä merkkejä on ilmassa että saattavat suostua kauppasaartoon, vaan eivät nuo maat Yhdysvalloille merkitsevässä määrin kauppaa tietääkseni ole tehneet tähän päivään mennessäkään. Ja nuo hyvin pienet merkitkään eivät ole kovin todennäköisiä toteutuakseen.

Honduras on yksin nyt. Hugokaan tuskin tässä tapauksessa pystyy muuhun kuin suunsoittoon, ellei saa OAS:n muita maita taakseen, ja huonolta näyttää..

EDIT; lisäystä lainauksen muodosta OAS:n suunalta, joka ei paljon vahvoja lupaile..

Washington, 1.7. (Xinhua) -- Amerikan valtioiden liitto (The Organization of American States, OAS) antoi keskiviikkona Hondurasin sotilasvallankaappauksn johtajille 72 tuntia aikaa palauttaa maan laillinen presidentti Manuel Zelaya valtaan.

"Mikäli Zelayaa ei palauteta asemaansa, OAS:n yleiskokous pitää uuden istunnon Hondurasin erottamiseksi Amerikan valtioiden liitosta, kertoi OAS:n johtaja Jose Miguel Insulza lehdistölle Washingtonissa.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous hyväksyi tiistaina päätöslauselman, jossa kaappaus tuomitaan ja vaaditaan Zelayan palauttamista Hodurasin presidentiksi.

Hondurasia uhkaavat myös taloudelliset pakotteet.

Manuel Zelaya palannee Hondurasiin torstaina. Maan väliaikaiseksi presidentiksi laittomasti julistautunut Roberto Micheletti on uhannut pidätyttää Zelayan.

Xinhua News Agency / KOMINFORM

Tuomas_Akvinolainen
Nagarjuna
Ketjustasi huokuu vasemmistopropaganda.

Kyseessä ei ollut oikeiston junailema, vaan armeijan vallankaappaus. Vallan kaapanneet säilyttivät demokratian nimittämällä uuden presidentin puhemiehestä, eivätkä julistaneet uutta valtiomuotoa sotilasdiktaduuria.
Selvästikään et ole perehtynyt Hondurasin historiaan, kun mokomia lapsellisia mielipiteitäsi esität

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8129787.stm

Onko Obamalla puhdas omatunto Hondurasin kaappausdraamassa?

Znet, 7.7. (Michael Parenti, Michael Collon) -- Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julkisuudessa esiintynyt demokratian puolustajana ja ilmoittanut tuomitsevansa Hondurasin sotilasvallankaappauksen. Jotkut kysymykset jäävät kuitenkin tässä asiassa vaivaamaan.

1. Käytännöllisesti katsoen kaikki Hondurasin asevoimien upseerit on koulutettu Pentagonin "Amerikan koulussa" ("School of the Americas" ). Heidät ja maan asevoimat yleensäkin on varustettu yhdysvaltalaisin asein ja indoktrinoitu Yhdysvaltain etujen turvaamiseen tähtäävään sotilaalliseen ajattelutapaan siten kuin Valkoinen talo ja CIA ovat tämän ohjelmoinnin tarkoituksenmukaiseksi katsoneet. Hondurasin kenraalit eivät mitä todennäköisimmin olisi uskaltaneet lähteä tähän uhkayritykseen ilman yhdysvaltalaistahoilta saatua rohkaisua.

2. Vaikka Obama ei olisikaan ollut suoranaisesti osallisena kaappausoperaatiossa, hän on vähintäänkin laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa Yhdysvaltain sotilastiedustelun toimia ja sen hallussa olevia tietoja. Voidaan pitää täysin varmana, että Yhdysvaltain sotilastiedustelu on ollut tietoinen kaappaussunnitelmasta etukäteen. Miksi Obama ei viheltänyt peliä poikki tässä vaiheessa?

3. Heti kappauksen tapahduttua Obama julisti vastustavansa väkivallan käyttöä syntyneen ongelman ratkaisemisessa. Hän kannanottonsa oli kuitenkin silmiinpistävän laimea.

4. Obama ei odottanut kappauksen saavan niin laajaa kansainvälistä huomiota kuin sitten kuitenkin tapahtui. Hän kiirehti tuomitsemaan rikolliset kaappajat vasta kun koko Latinalainen Amerikka ja muu maailma oli näin tehnyt.

5. Obamalla ei ole ollut mitään sanottavaa kappauksen jälkeen Hondurasissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista ja julmuuksista mielenosottajia vastaan eikä sotilasjuntan toimeenpanemasta mediapimennosta.

6. Obama on kieltäytynyt tapaamasta Hondurasin laillista presidentti Manuel Zelayaa. Vihamielisyys Zelayan ja Yhdysvaltain perinteisesti tukemien Hondurasin oligarkkien välillä on ilmiselvää eikä tarvita kovin paljoa mielikuvitusta todetakseen kummalla puolella Obaman sympatiat ovat.

7. Yhdysvaltain kongressin hyväksymän lain mukaan Yhdysvaltain pitää katkaista taloudellinen ja sotilaallinen tuki sellaiselle valtiolle, jonka demokraattinen hallitus on joutunut sotilaskaappauksen uhriksi. Obama ei kuitenkaan Hondurasin kohdalla ole tehnyt elettäkään tähän suuntaan (sic!).

Znet / Michael Parenti, Michael Collon / KOMINFORM
Lainattu taasen täältä

Minä en vieläkään tajua mikä tässä "kaappauksessa" oli muka vialla, ja miksi kaikki ovat tuominneet sen. Aivan järjetön juttu.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat