Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Paljonko Musketin piipusta lähtee kuula. Sileä on piippu ja saattaa vanhassa musketissa olla vähän väljäkin.

Luin suomen sodasta juttua ja vanhoista musketeista. rupesi vähän kiinnostumaan mitenkä nopeasti se kuula oikeasti lähti sieltä piipusta.

Sivut

Kommentit (16)

Luultavasti alle äänennopeuden. Eikös niistä kuulunut lähinnä "PTUF" kuin "PAM"

Muokkaus: Voisit vähän tarkemmin määrittää vaikka että minkä ajan musketti on kyseessä? Tulihan niihin tehoa ajan myötä lisää ennen kun ne syrjäytettiin.

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327
Liittynyt26.4.2009
tiäremiäs
Paljonko Musketin piipusta lähtee kuula. Sileä on piippu ja saattaa vanhassa musketissa olla vähän väljäkin.

Luin suomen sodasta juttua ja vanhoista musketeista. rupesi vähän kiinnostumaan mitenkä nopeasti se kuula oikeasti lähti sieltä piipusta.
Väljyydellä ei taida olla sen kummempaa merkitystä. Valaa vain pikkuisen isomman lyijymötikän. Tosin muistelen musketinkuulien olleen jopa niin väljiä, että alarinteeseen ampuminen oli hankalaa, kun kuula saattoi vieriä pois piipusta

Riso abundat in ore stultorum

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006
tiäremiäs
1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun musketeista kysymys.

lähemmäksi 1850-lukua rupesi jo tulemaan suustaladattavat kiväärit.
Perseestäkö musketti ladattiin?

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Musketin kuulat työnnettiin piippuun sianihralla tuhrittuun rättiin käärittynä. Myöhemmin paperi tai kangaskartussissa, eli piipun väljyydellä ei ollut niin suurta merkitystä.

Kuinka suuri ero (dB) on kuulan ja luodin aiheuttamalla yliäänipamauksella? (Jos kuula ja luoti ovat suunnilteen samankokoisia)

1700-l musketti
http://www.youtube.com/watch?v=c6l03HkkHYE
http://www.youtube.com/watch?v=SJMbxZ1k9NQ&feature=related

Lunttulukko
http://www.youtube.com/watch?v=i-lGCtbg580&NR=1

tosta hakapyssystä tuli aika pamaus mutta musketeista ei :O Eikös musketti ole tehokkaampi? (Tai ei kai pamaus kaikkea kerro)

Kyllä musketin kuula äänennopeuden ylitti. Ruuti panos antoi sellaisille jopa kovemman nopeuden kuin saman aikakauden kiväärille, koska rihlat hidastavat kuulaa. Eli yli 330 m/s oli nopeudet.

Muskettien väljyys riippuu aseesta. Sotaväen linjamusketit olivat yleisesti ottaen väljempiä kuin yksittäisten ampujien käyttöön tarkoitetut metsästys- ym aseet. Niissä latausnopeus oli tärkein arvo eikä niitä edes oikeasti tähdätty, vaan laitettiin tanaan eli linjaan.

Kuula saattoi todellakin vieriä ulos piipusta, mutta yleensä se oli topattu, eli kääritty joko huopa- tai paperituppoon, jotta niin ei kävisi. Englantilaisten keksimät paperipatruunat ovat hyvä esimerkki. Niissä oli ruuti ja kuula kääritty vahapaperiin, joka suojasi niitä kosteudelta.

Paperi repäistiin auki hampailla, pikkuisen ruutia kaadettiin sankkikaukaloon ja loput piipusta sisään. Kuula, joka oli yhä paperin sisässä, käärittiin siihen ja työnnettiin piippuun ja tuupattiin pohjaan asti latauspuikolla. Sitten vain odotettiin komentoa (joka ei ollut Aim!, vaan Front!), jolla musketit asetettiin riviin. Tulikomennolla liipasinta ei puristettu, kuten rihlatuilla aseilla tehtiin jo silloin, vaan nykäistiin. Tämä johtui siitä, että yhteislaukauksen teho oli paljolti psykologinen ja tämän maksimoimiseksi mahdollisimman yhtä aikainen laukaus oli suotavaa.

Yhteislaukaus lähetti vihollisrivistöön kokonaisen seinämän musketinkuulia, jotka tekivät julmetusti vahinkoa. Eritoten, kun musketin kuula oli tavallisesti .60-.75 kaliiperinen, eli 13-20 mm ja noin 12-10 välyksinen eli kuula painoi jopa 45 grammaa. Sellainen osuessaan luuhun teki luusta pulveria ja saattoi hyvin repäistä jopa jäseniä irti, joten jos rivistö oli lataamassa ja näki vihollisrivisön kohottavan muskettisa heitä kohti, vaati melkoisesti kanttia jatkaa tyynesti lataamista.

Musketti oli huomattavasti nopeampi ladata kuin rihlattu. Brown Bess muskettilla varustetut "punatakit" ampuivat 3-4 yhteislaukausta minuutissa, eli latasivat aseensa 15-20 sekunnissa, kun taas "vihertakit", eli tarkka-ampujat latasivat Baker kiväärinsä vain kerran minuutissa tai harvemmin, vähän yksilöstä riippuen (päinvastoin kuin musketilla, kuulan työntäminen rihlattuun piippuun vaatii paljon voimaa). Yleisesti kivääreillä ei ammuttu yhteislaukauksia, koska tämä aiheutti vain useita osumia samoihin maaleihin vaan takka-ampujat ampuivat omaan tahtiin, yrittäen saada tähtäimiinsä (jotka kivääreissä oli, mutta linjamusketeissa ei ollut) vihollisen upseereita ja tykkimiehiä.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
sjk
Kuinka suuri ero (dB) on kuulan ja luodin aiheuttamalla yliäänipamauksella? (Jos kuula ja luoti ovat suunnilteen samankokoisia)

Aika vaikea sanoa siksi, että luodin muoto vaikuttaa shokkiaallon taajuusjakaumaan.
http://www.microflown.com/data/SSA_mahe ... 57-261.pdf

Aallon nousuaika on luokkaa 2 us eli merkittävä osa energiasta on ultraäänenä, jota korva ei havaitse.

Tämä voisi kiinnostaa:
"The Sound of Bullets", Lucien C. Haag, Forensic Science Services AFTE Journal #34, Summer 2002, Page 255
http://www.firearmsid.com/Feature%20Art ... llets2.htm

Näissä kuvissa näkyy shokkiaallon ja aseen suusta purkautuvan äänen välistä suuruusluokkaa:
http://www.americanscientist.org/issues ... issue.aspx

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

tiäremiäs

lähemmäksi 1850-lukua rupesi jo tulemaan suustaladattavat kiväärit.
Kiväärin ja musketin ero on, että kiväärissä on rihlat ja musketissa ei ole.Rihlaton piippu on nopeampi ladata. Sotakäytössä nopeus merkistee joskus enemmän kuin tarkkuus. Rihlattu piippu voi tukkeutua mustan ruudin jätteistä. Vasta savuttomalla ruudilla rihlaus toimii ilman ongelmia. Jos musketin kuula on väljä niin voipi laittaa paperitupon ennen kuulaa.

tiäremiäs
Saa niitä uusiakin muskettaja ja suustaladattavia kivääreitä. Mitkä on vanhojen mallien mukaan tehtyjä.

Niihin tarvitsee luvat.


Jos siis haluaa laillisen aseen ilman lupia ni väsää coil/rail gunin Suomen lainsäädännön mukaan coil/railgun ei ole ase, vaikka kuinka tehokas olisikin. (Tähän asti saamieni tietojen mukaan)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat