Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kohuttu uusi hakukone Wolfram Alpha aukesi
18.5.2009 20:48
A A Juhani Mykkänen

Ennakkoon kohuttu uusi hakukone Wolfram Alpha on auennut kaikkien käyttöön.

Wolfram Alpha on matematiikkaohjelma Mathematicasta tunnetun Wolfram-yhtiön ja erityisesti sen perustajan brittifyysikko Stephen Wolframin jättimäinen hanke. Se on yli sadan ihmisen vuosia salassa kehittämä hakukone – tai oikeastaan vastauskone – joka lähestyy tiedonhakua täysin eri kautta kuin markkinoita hallitseva Google.

Google palauttaa hakijalle listan hakusanaan liittyvistä verkkosivuista. Jos vastausta kysyttyyn asiaan ei ole millään sivulla, on Google neuvoton. Se ei myöskään osaa yhdistellä tietoja käyttäjän puolesta.

Wolfram Alphan vastaus haasteisiin on jykevä matematiikkamoottori ja tuhannet miljardit tietokantatiedot.

Alphalta voi esimerkiksi kysyä, montako grammaa Big Macissa on rasvaa, kauanko oman asuntolainan lyhentämiseen menee, miltä kuulostaa D-duuriasteikko (Alpha osaa soittaa sen) tai millainen sää Kaliforniassa oli kirjailija Michael Crichtonin kuolinpäivänä.

Kone etsii tiedot kannoista, tekee niille tarvittavat laskutoimitukset ja esittää lopputuloksen hakijalle tekstinä, lukuina, taulukkoina, kuvina ja ääninä.

Wolfram Alpha ei varsinaisesti kilpaile Googlen kanssa, sillä se keskittyy puhtaasti laskentaan ja tietokantoihin blogien ja seksisivustojen löytämisen sijaan. Esimerkiksi hakusana "porn" palauttaa sanakirjamääritelmän.

Alpha on siis pikemminkin uusi työkalu, joka täydentää Googlea ja Wikipediaa.

Wolfram rahoittaa vastauskoneensa ottamalla sen yhteyteen mainoksia. Yhtiö julkaisee työkalusta myöhemmin myös yrityskäyttöön tarkoitetun maksullisen version.

Wolfram Alpha osoitteessa http://www.wolframalpha.com/

Kommentit (5)

Mitä tämä kehittynyt hakukone kertoo Tiede.fi:n hakukoneesta ja täällä olevista viestiketjuista? Entä toisin päin?

salai
Seuraa 
Viestejä7596
Liittynyt17.3.2005

Jos ketjun aloittaja olisi käyttänyt Tieteen omaa hakukonetta, olisi helposti huomannut, että täällä on asiasta aloitettu keskustelu jo ennen kuin hänen lainaamansa vanha juttu (johon ei antanut linkkiä) 18.5.2009 ilmestyi.
Tiede: Tässäkö Googlenkaataja? Lähetetty: La Touko 16, 2009 9:46 pm

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005
salai
Jos ketjun aloittaja olisi käyttänyt Tieteen omaa hakukonetta, olisi helposti huomannut, että täällä on asiasta aloitettu keskustelu jo ennen kuin hänen lainaamansa vanha juttu (johon ei antanut linkkiä) 18.5.2009 ilmestyi.
Tiede: Tässäkö Googlenkaataja? Lähetetty: La Touko 16, 2009 9:46 pm

Tämä juuri on ongelma useimpien keskustelunaloitusten suhteen. Luullaan, että on saatu aikaan ainutlaatuinen ajatus. N:n kymmenen vuoden kokemuksella voin kuitenkin sanoa, että ns. neitseellinen ajatus tai idea on niin valitettavan harvinainen, ettei sitä useimpien ihmisten kohdalle satu koskaan, ja lopullekin sellaista sattuu pääosin vain siksi, ettei kaikkea informaatiota saada heti selville. Siksi kannattaa nöyrtyä ja suorittaa ensin tiedonhaku asiasta sekä sitten vasta tarvittaessa aloittaa uusi keskustelu asiasta.

Vanha jäärä

http://sektori.com/uutinen/wolfram-alpha-maistu-kaikille/8843/

Hakiessaan sanalla "Ted" eli omalla etunimellään Dziuba saa ruudulleen tiedot henkilöstä nimeltä E.E. "Doc" Smith. Mitään selitystä siitä, miksi kyseinen "Doc" olisikin "Ted",Omalla nimeään eli hakusanaa "Wolfram Alpha" järjestelmä veikkaa historialliseksi tapahtumaksi, jossa on ollut mukana henkilö nimeltä Stephen Wolfram.Kuullostaa ihan samalta miksi ihmiset tuohtuvat linuxiin. Linux ei ole windows, joten on turha kohdella sitä samoin tai odottaa siltä samanlaista käytöstä. Wolfram|Alpha ei ole google. Sitä ei ole tarkoitettu sellaiseksi, eikä siltä kuulukaan odottaa googlemaista käytöstä. Minä olen kokenut WA:n erittäin käytännölliseksi kemian ja fysiikan numerotietojen kalastelussa.

volume of 13 moles of NaOH
http://www20.wolframalpha.com/input/?i=volume+of+13+moles+of+NaOH

mass of earth / moon
http://www20.wolframalpha.com/input/?i=mass+of+earth+%2F+moon

density of elements
http://www20.wolframalpha.com/input/?i=density+of+elements
Tämä tuli tarpeeseen kun rupesin miettimään olisiko mahdollista kaivertaa kultaharkon sisältä kaikki pois ja laittaa sisälle esim lyijyä tai jotain muuta. Osoittautui ettei lyijy ole riittävän painavaa. Huijaus paljastuisi tutkimalla harkon tiheys. Kulta on erittäin painavaa, joten kultaharkon sisälle pitäisi laittaa jotain sitä painavampaa, jotta temppu onnistuisi. Valitettavasti vain painavat aineet sattuvat olemaan aika hankalaa ja kallista sorttia, joten ei kannata. Osmium, iridium, platina, plutonium jne... kivaa sakkia. Ihan varmasti kannattaa laittaa näitä kultaharkkojen sisään, niin ei jää tiheydestä kiini. Hinta, säteily, myrkyllisyys ja muut pikkujutut saattavat tietysti häiritä vähäsen.

convert 88 kWh/kg to J/g
http://www20.wolframalpha.com/input/?i=convert+88+kWh%2Fkg+to+J%2Fg
Joo joo. Kyllähän tuon voisi itsekin laskea, mutta WA tekee sen näppärästi minun puolestani.
Samalla logiikalla toimii convert 200 atm to kPa

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat