Seuraa 
Viestejä45973

" Oikeus päätti: Virossa ei ollut miehitystä

Virossa käytiin varsin merkillinen oikeudenkäynti, kun toimittaja Andres Raid (53) haki Viron sosiaaliministeriöltä "sortokorvauksia" vuosistaan neuvostoarmeijassa. Tallinnan hallinto-oikeus päätti eilen, ettei neuvostoarmeijan käynnin katsota rikkovan vuoden 1949 Geneven sopimuksia. Sopimuksessa määritellään, ettei miehittäjä saa kutsua miehitetyn alueen asukkaita asepalvelukseen.

Raid totesi aamulla radiossa, että Virossa sana "miehitys" on devalvoitunut. Poliitikot käyttävät sitä itselleen tarkoituksenmukaisesti poliittisiin päämääriin, miten huvittaa.

Sisällöllisesti oikeuden päätös tarkoittaa Raidin mukaan sitä, ettei Virossa ole koskaan ollut neuvostomiehitystä.

Raid on korostanut, ettei häntä kiinnostanut rahallinen korvaus. Virossa esimerkiksi kyyditysten uhrit saavat valtiolta hyvitystä matkalipuista ja sairaskuluista.

Raid palveli neuvostoarmeijassa kaksi vuotta ja joutui Egyptiin aikana, kun Egyptin ja Israelin välillä puhkesi sota.

Neuvostoarmeijassa korkeimmalle edennyt virolainen on nykyinen puolustusvoimien komentaja Ants Laaneots, joka oli everstinä neuvostojoukkojen neuvonantajana Etiopian operaatiossa 1987-89.

SAFKA (Suomen antifasistinen komitea) on aina tiennyt Viron miehityksen myytiksi, jolla perustellaan venäläisten kansalaisuuden riisto. SAFKA on myös aina tiennyt, että virolaiset tietävät miehityksen valheeksi. Se on vain ulkomaailmalle tarjottu perustelu apartheid-rikokselle. SAFKA tulee aina toimimaan sen eteen, että apartheid-rikoksen tekijät joutuvat vastuuseen rikoksistaan. Kuten esimerkiksi eräs tämän blogosfäärin kirjoittaja, kokoomuksen entinen kansanedustaja Jouni J. Särkijärvi. Hän leuhkii Pro Estonia- lehdessä (2004/1) saaneensa Euroopan Neuvoston vakuuttuneeksi, ettei venäläisten kansalaisuuden riistossa Virossa ollut mitään rikollista, koska kyseessä olivat miehittäjät.

Leena Hietanen "

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat