Seuraa 
Viestejä45973

Ruotsalaisen vaatemalliston vauvabikinit ovat herättäneet laajaa vastustusta, mutta miksi?

Norjalainen ministeri Laila Daavoey:

- On huomattavan merkillistä tehdä yksivuotiaille rintaliiveiltä näyttäviä bikinejä, lapsi- ja perheasioista vastaava ministeri Laila Daavoey sanoo.

- Tämä on kamalaa lapsuuden kaupallistamista. Lapset eivät ole naisia, mutta tällaisilla vaatekappaleilla lapset yhdistetään seksuaalisuteen. Tällä kertaa meidän on sanottava ei, ministeri puhisee.

Eikö tässä asiassa seksuaalisuus yms. löydy katsojan silmästä? Itselleni asia on harvinaisen yhdentekevä, ihmetyttää vain ihmisten voimakas tunteidenpalo asian tiimoilla.

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (53)

Katsojan silmästä se minustakin löytyy, silti on nuo ulkokuoriasiat, kuten esim. vaatetus nykyään tekevä ihmisestä objektin ... ts. liian paljon kiinnitetään siihen huomiota, miltä ulkoisesti näytetään.

.

Minun mielestäni ei ole tarvetta ylikorostaa pikkulasten kroppaa bikinitopeilla, varsinkaan näinä aikoina kun kuka tahansa radiojuontaja tai muu poikkeava voi asiasta provosoitua. Jos kerran on tiedossa, että nyky-yhteiskunnassa sikiää ongelmaisia yksilöitä, joiden seksuaalinen suuntautuminen kohdistuu lapsiin, on mielestäni turha antaa heille mitään kuolattavaa. En ole myöskään missi-instituution saati supermalli-ihanteen äänenkannattaja, joten en näe vähissä vaatteissa tepastelevia supertrendikkäitä mutta paljastavia pikkulapsia tarpeellisina. Tyyli tulee aikanaan.

On aika ilmeistä että seksuaalisuus nousee asiaa käsitellessä esiin. Se on mielestäni yhdentekevää kenen toimesta, sillä pikkulapsi ja seksuaalisuus on tarpeeton yhdistelmä, syntyi sen ajatus sitten katsojassa tai bikinit ostavassa vanhemmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

... moni on kuollut kotiinsa ts. elämän vaarallisuutta ei pääse pakoon minnekään. Olisiko nyt aikuisten syytä ottaa tuosta muodista uusi murheen aihe? ei mielestäni, kun vauvan (tai kenen tahansa) päällä mikä tahansa vaate ei lisää seksin kysyntää aikuisissa vaan esim. pedofiliset taipumukset syntyvät aivan muulla tavalla.

Kyseisen firman vauvoille tarkoitettu mallisto on vedetty pois ainakin Suomen markkinoilta.

Omat vauvat ovat kulkeneet nakuna, ja sittenkin varjossa. Äkkiseltään kuvittelisi, että olisivat hankalat pukea, epämiellyttävän tuntoiset. Vauvoilla on herkkä iho.. en menisi pukemaan vauvalle bikineitä.
Uiminen ja oleilu alasti on pop, aikuisenakin. Yleisellä rannalla tulee tosin käytettyä uimapukua tahi niitä bikineitä.

Kauneus tai kauheus on katsojan silmässä. Minussa lasten ylipukeminen ei herätä positiivista mielikuvaa, yksinkertainen on kaunista.
Sitävastoin oma tyttäreni taitaa olla toista mieltä, hän sai kaksivuotiaana lahjaksi tällaisen alusasusetin, jossa oli tämä bikini yläosa. Neiti oli vallan innoissaan. Että sillä lailla:)

Mitä valppaampi lapsi sitä aikaisemmin hän haluaa kokea - oikeaa elämää - eli olla esim. kuin äiti. Valpasta eivät niinkään kiinnosta lasten lelut ja vempaimet vaan ihka oikeaa täytyy olla ... lapsihan ottaa maailman ns. haltuunsa innokkaana kokeilemaan kaikkea.

Edustan sitä koulukuntaa, joka murehtii lapsuuden nykyään niin perin aikaista loppumista. Lapset voisivat olla ihan hyvin lapsia vielä 7-vuotiainakin. Eivät muotitalojen ja huippumallien egonpönkittäjiä. Valppaudella en koe olevan tämän asian kanssa mitään tekemistä. Kyllä se lystin tarkoittama valppaus taitaa syntyä mainosnikkareiden työpöydällä.

Samaa mieltä.

Lasten pitäisi elää pitempi lapsuus. Se kun on muutenkin niin lyhyt aika.

Ihka ensimmäinen lapsiin radikaalisti vaikuttanut asia oli nuo "Bratz" -nuket. Sen jälkeen on lapsillakin näkynyt päällä samanlaisia kuteita, kuin aikuisilla.

Toinen tuomittava asia on mielestäni lapsiin kohdistuva mainonta. Lapsi ei välttämättä osaa ajatella, että tulenko toimeen ilman tätä.

Ruotsissa alle 12 -vuotiaisiin kohdistunut mainontahan on kielletty. Suomessa pitäisi määrätä samoin.

Ei ole lystin keksintöä se että lapset tahtovat olla kuin aikuiset, mutta havainto, että näin asia on on lystin(kin) ihka oma. Mutta äidin ja isän täytyy olla kuin rakkaita ystäviä lapselle, (tasaveroisia ihmisenä lapseen nähden - ei yläpuolella/alapuolella - ) että lapsi oikein innolla tahtoo tulla heidän kaltaisikseen eli kasvaa aikuiseksi, muutoin on lapsella tahto olla koskaan aikuistumatta ja niitäkin lapsiaikuisia on keskuudessamme paljon (esim. ulkokohtaisten asioiden perässä juoksijoita, jossa lapsen lapsuutta ei pidetä ensisijaisen tärkeänä asiana ... paitsi puheissa).

Ei valpasta lasta pidättele mikään määrä hevosia ... kiinnostuneena mistään sellaisesta, mikä ei häntä todella kiinnosta.

Taas minä olen pudonnut kuin eno veneestä. Olisiko mitään linkkiä, missä olisi mallina yksivuotias ja bikinit?

En osaa taaskaan ajatella muuta kuin lääketieteellisesti. Yksivuotias pitää pikemminkin suojella auringolta kuin pukea pikkupikku bikineihin. Hattu päähän ja pusero ja pitkät kalsarit ja varjoon mieluiten, ei ainakaan suoraan auringonpaisteeseen bikineissä.

Onko lasten bikinit saman akselin toinen ääripää, jonka toisesta ääripäästä löytyy burkha?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46523
lystikäs
Ei ole lystin keksintöä se että lapset tahtovat olla kuin aikuiset, mutta havainto, että näin asia on on lystin(kin) ihka oma. Mutta äidin ja isän täytyy olla kuin rakkaita ystäviä lapselle, ...

Omat kokemukseni sellaisista vanhemmista, jotka leikkivät lasten kavereita, ovat sangen kehnot. Tai pikemminkin sellaisten vanhempien jälkikasvusta, omani eivät ole luojan kiitos kuvitelleet olevansa kavereitani. Kyllä vanhemman pitää olla vanhempi, asettaa rajat ja valvoa niitä vaikka se ei aina lasta miellyttäisi. Lapsi ei kuitenkaan pysty ajattelemaan nenänpäätään pitemmälle. Aikuisen olisi syytä pystyä, jos on lapsia huollettavakseen tehnyt.

Ja tuo on totta, että lapset laulavat olla kaikilla mahdollisilla tavoilla aikuisia heti kun vain ymmärtävät, että on olemassa aikuisia, jotka saavat tehdä mitä itse haluavat ja lapsia, jotka saavat tehdä vain niin kuin vanhemmat sanovat. Siinäkin aikuisen tehtävä on asettaa leikille sellaiset rajat, etteivät lapset vaaranna itseään. Tuskin sinustakaan sellainen vanhempi, joka käy polttamassa nortin lapsensa tupakkakaverina, on kovin pätevä tehtävässään, vaikka kieltäytyy asettamasta itseään lasta ylemmälle tasolle.

Tiedän kyllä sen äitityypin, jota lystikäskin juttujensa perusteella on. Sellaisten tavaramerkkejä ovat mm. kieltäytyminen uskomasta, että oma lapsi voisi olla koskaan osallisena missään pahanteossa, lapsen ällöttävä paapominen ja lässytys vielä teini-iässä (myös kavereiden kuullen piittaamatta lapsen joutumisesta naurunalaiseksi) ja kyvyttömyys irroittaa näppejään lastensa asioista vielä siinäkään vaiheessa, kun nämä tulevat aikuiseksi. Yleistä on myös lapsen pukeminen naurettaviin vaatteisiin ymmärtämättä sitä tosiasiaa, että erilaista kiusataan armotta, opettajille valittaminen siitä, kun "meidän kiltille ja lahjakkaalle Pekalle" ei anneta muita numeroita kuin kymppejä, teininä silmien täydellinen sulkeminen lapsen ongelmilta huumeiden ja rötöstelyn kanssa ja monta muuta vastaavaa. Ja kaikki vain siksi, että todellisuudesta vieraantunut hölmö äiti kuvittelee maailman olevan joku lastensadun satumetsä jossa kaikki ovat aina onnellisia ja kilttejä toisilleen.

Minusta tuo kohu on ruotsalaisten ylireagointia. Pikkulapset ovat Suomessa juosseet nakupelleinä ilman suurempaa kohua jos vain sää on sallinut. Jenkeissä taitavat jo vauvat-nakuina-taljalla-kuvat olla kiellettyjä.

Jossain vaiheessa pikkutytöt ovat aivan ihastuneista pukeutumisleikkeihin. Äidin korut, meikit ja kaikenmoiset rimssut ja tiarat kiehtovat loppumattomiin. Siinä ei ole mitään pahaa, tytön on saatava kokeilla naisena olemista, johon kaikenmoinen itsensä kaunistaminen kuuluu.

Samoin poikien on saatava pitää pyssy- ja miekkaleikkinsä. Kun omat poikani olivat pieniä, lelupyssyjen kanssa leikkiminen oli aivan hyi-hyi tarhan tätien mielestä. Kuitenkin ostin,pahoin omintunnoin tosin, kaikenmoista kanuunaa onnellisille pikku sotureille.

Ihan kunnon miehiä niistä on tullut. Samoin tytär on aivan järjellinen ja viehättävä nainen, vaikka hoíppuikin äitinsä korkokengillä ja kimaltavat käädyt kaulassaan peilin edessä kolme-nelivuotiaana.

Mummo

Olen samaa miltä kuin Mummo. Itsekin olen lapsosena tuntenut suurta mielihyvää äitini korkokengillä tepastellessa. Maku on muuttunut hyvinkin yksinkertaiseen suuntaan eivätkä rimpsut ja kimallukset jaksa viehättää. Tyttärellä jo sana kimallus, saa silmät loistamaan. Ja nimenomaan, kun kysäisin tyttäreltä mikä bikini yläosassa viehättää niin vastaus oli, että onhan sinullakin äiti nuo tuollaiset:) No, onhan äidillä.
Se, että lapsi haluaa kokeilla ja on kimalluksesta viehättynyt on täysin normaalia lapsuutta. Aikuinen on se, joka kokee asiat, kuin ne olisivat muutakuin lapsuuteen kuuluvaa leikkiä.

Mitä tulee vauvoihin ja pieniin lapsiin ylipäätään auringon kanssa olen MD:n kanssa samoilla linjoilla. Kohtuus mukana.

Kaikkia kimalluksesta viehättyneitä eivät Bratz-nuket viehätä.. Oma tyttäreni leikkii mielellään tinasotilaillakin.. ei ole Bratzia eikä Baby Björniä pyydellyt. Ikää ei pimulla vielä liielmin ole, mutta ilmoitusluontoisena asiana on kertonut, että hänestäkin tulee äiti.

Lapsen täytyy antaa olla lapsi, sellaisena kuin lapsi itse haluaa olla. Aikuisen tehtävä ei ole kahlita tätä luovuutta vaikka oma mielipide asioista olisikin toisenlainen. Nim. merk. kokemusta omaava:)

Mummo
Minusta tuo kohu on ruotsalaisten ylireagointia. Pikkulapset ovat Suomessa juosseet nakupelleinä ilman suurempaa kohua jos vain sää on sallinut. Jenkeissä taitavat jo vauvat-nakuina-taljalla-kuvat olla kiellettyjä.

Nakuilu nyt onkin eri asia, se on ihan luonnollista pieniltä lapsilta. Tuo bikini asia nyt ei mitään kuohuvia tunteita meikäläisessä herätä, mutta tietenkin voisi ajatella että siitä ei ole enää pitkä matka stringeihin. Kyse on nimen omaan siitä että miksi pukea pikkulapsi tavalla joka on epäkäytännöllinen ja kenties epämukavakin lapsen näkökulmasta? Onko kyse jostakin vanhemman kummallisesta tarpeesta korostaa jotain lapsessa olevaa suloisuutta tai jotain muodikkuutta pikkuvanhalla tavalla? Minusta tuon ikäiset lapset voivat vallan hyvin olla nakuna, pelkissä pöksyissä, kokouimapuvussa...mutta jotenkin tuommoiset epäkäytännölliset bikinit ovat kyseenalainen valinta.

Jossain vaiheessa pikkutytöt ovat aivan ihastuneista pukeutumisleikkeihin. Äidin korut, meikit ja kaikenmoiset rimssut ja tiarat kiehtovat loppumattomiin. Siinä ei ole mitään pahaa, tytön on saatava kokeilla naisena olemista, johon kaikenmoinen itsensä kaunistaminen kuuluu.

Kyllä toki, mutta kuuluisiko näihin asusteisiin mm. stay up sukat, korsetit etc ? Bikinit eivät tietenkään ole ihan näihin verrattavissa olevia, mutta taustalla oleva ajatus on saman suuntainen. Kyseisillä asusteilla ei ole tarkoitus peittää vaan korostaa tiettyjä kehon alueita.

Hebokatti
Kyseisillä asusteilla ei ole tarkoitus peittää vaan korostaa tiettyjä kehon alueita.

Tämä on aikuisen mielipide. Lapselle pukeutuminen esim. prinsessaksi on leikki. Lapsi ei ajattele asioita aikuisen näkökulmasta. Bikinit voivat pienenkin lapsen mielestä olla iloisen väriset, kauniit ja mieluisat.

ja pedofiilien kulmakarvat nousee. Itse vetäisisin ne jo lasten turvallisuuden vuoksi pois. Muutenkin sairasta. vai oliko ne bikinit niitä topattuja, sellasiakin taidettiin myydä joskus, go lindex

Harmiton
Hebokatti
Kyseisillä asusteilla ei ole tarkoitus peittää vaan korostaa tiettyjä kehon alueita.Tämä on aikuisen mielipide. Lapselle pukeutuminen esim. prinsessaksi on leikki. Lapsi ei ajattele asioita aikuisen näkökulmasta. Bikinit voivat pienenkin lapsen mielestä olla iloisen väriset, kauniit ja mieluisat.

Aivan. Roolileikit ovat toki asia erikseen ja niitähän useimmat lapset jossakin vaiheessa harrastavat, mutta ei sekoiteta näitä kahta asiaa. En minä pukisi esim. 4 vuotiasta nahkaiseen minihameeseen kauppareissulle ainoastaan siksi että hän sattuu tykkäämään ko. hameesta ja haluaa leikkiä aikuista.

Harmiton
Hebokatti
Kyseisillä asusteilla ei ole tarkoitus peittää vaan korostaa tiettyjä kehon alueita.Tämä on aikuisen mielipide. Lapselle pukeutuminen esim. prinsessaksi on leikki. Lapsi ei ajattele asioita aikuisen näkökulmasta. Bikinit voivat pienenkin lapsen mielestä olla iloisen väriset, kauniit ja mieluisat.

Tämähän on yleisessä tiedossa. On monia muitakin asioita, joita emme anna lastemme tehdä. Minun mielestäni topatut tissiliivit ja pikkipikkubikinit voisi jättää pois äitiyspakkauksesta, jos pieni kärjistys sallitaan. Eihän se lapsi tosiaan ymmärrä mitä vikaa on bikinissä tai stringeissä. Ja jos kyse olisikin vain lapsesta, niin en näkisi mitään ongelmaa. Mutta kun tämä tuntemani maailma rakentuu monesta osasesta, ja lapsi on siinä vain yksi monista. Ehkä kuitenkin haavoittuvaisin, helpoin manipuloida ja kuitenkin vanhempiensa kulutustottumuksiin taatusti jollain tapaa vaikuttava.

Stringit voivat olla kivan pitsiset ja hassun tuntuiset pikkulapsen päällä. Minulla olisi silti pokkaa toppuutella tyttölastani siveellisempäänkin pukuleikkiin. Ei se lapsi ole mikään paavi, jonka ahteria tulee nuolla eikä saa sanoa mitään poikkipuolista. Nämä pumpuliyksilöt näyttävät erinomaisuutensa rautatieasemalla ventovierailta röökiä pummien ja toisiaan huoritellen.

En tiedä olenko yksin, mutta en ole vielä nähnyt yhtä ainutta yhteiskuntakelpoista vapaan kasvatuksen saanutta lasta tai nuorta. Vanhempien tulee kantaa vastuunsa, vaikkapa sitten ohjaamalla pikkulapsen pukeutumista päättäväisesti vähemmän pornahtavaan suuntaan.

EDIT: typoja

"Hebokatti kirjoitti:
En minä pukisi esim. 4 vuotiasta nahkaiseen minihameeseen kauppareissulle ainoastaan siksi että hän sattuu tykkäämään ko. hameesta ja haluaa leikkiä aikuista.

En ole törmännyt nahkaisiin minihameisiin nelivuotiailla, mutta muuten miniin kyllä. Onko sekin sitten kiellettyjen listalla vai aiheuttaako vain tämä nahka seksuaalisia tai mitä tahansa negatiivisia väristyksiä?

Minusta lapsi osaa mainiosti päättää itse mitä hän pukee päällensä. Tietäähän sen itsestäänkin, kun on sopivat ja mukavan tuntoiset vaatteet päällä, on mukava olla.

Jos lapsella on nahkainen minihame, on sen hänelle aikuinen hankkinut ja ehkä se silloin on aikuisenkin mielestä sopiva.

MD
Taas minä olen pudonnut kuin eno veneestä. Olisiko mitään linkkiä, missä olisi mallina yksivuotias ja bikinit?Perjantain iltalehdessä/-sanomissa (en nyt muista) oli kaipaamasi kuva.
MD

En osaa taaskaan ajatella muuta kuin lääketieteellisesti. Yksivuotias pitää pikemminkin suojella auringolta kuin pukea pikkupikku bikineihin. Hattu päähän ja pusero ja pitkät kalsarit ja varjoon mieluiten, ei ainakaan suoraan auringonpaisteeseen bikineissä.

Tämäkin on aivan totta. Itse olen erittäin palavaa tyyppiä, ja voin kuvitella miten lapsen herkkä iho kärsii, kun itsekin olen aivan tuskissani vietettyäni vartin suojaamattomana auringossa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat