Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Suomessakin käytetään pasiivista eutanasiaa, käsittääkseni hyvinkin yleisesti. Tilanne voi olla monisairaan potilaan tai jo varmuudella kuolemaanjohtavaa tautia sairastavan potilaan hoidon lopettaminen tai letkuruokintapotilaan ravinnonannon lopettamista, jolloin potilas kuolee vähitellen ravinnnon puutteeseen. Potilaalle ei tietenkään aiheuteta kipuja, vaan potilaan tajuntatila on heikentynyt sairaiden tai vamman takia ja lääkityksellä varmistetaan ettei potilas kärsi.

Esitän pohdittavaksi kysymyksen missä kulkee passiiivisen eutanasian hyväksynnän raja. Voiko sille olemassa normatiivista määritelmää? Miten tällaisen rajan olemassaolo vaikuttaa/isi sairaanhoitoon?

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Sivut

Kommentit (21)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

En tarkota vaan sitä, että jos loukkaannut ja olet vaikkapa teidoton, voit olla etukäteen tehnyt sopimuksen elvytyskiellosta. Sinun hengitystäsi ei saa ylläpitää keinotekoisesti eikä sinua saa ruokkia.

Hämmentää.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Kuulostaa toisaalta järkevältä, toisaalta ei. Nimittäin kukaan ei tiedä kauanko tulet olemaan tiedoton ja testamenttisi antaa lääkärille oikeuden lopetta hoitosi, vaikka heräisit seuraavan päivänä. Shit happens

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Monisairaalle/kuolemassa olevalle annetaan usein DNR (do not resuscitate) lääkäreiden toimesta -keskustellaan myös asiasta omaisten kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa elvytyskieltoa, ei hoitamatta jättämistä. Joskus kun tilanne taas on hyvin huono ja ennuste on huono, saatetaan jättää potilaan tutkimukset kesken, lopetetaan suonensisäinen ravitsemus, jne.
Ja jatko hoidetaan kipulääkkein.

sigfrid

Esitän pohdittavaksi kysymyksen missä kulkee passiiivisen eutanasian hyväksynnän raja.Kerrotko ensin mitä tuo kysymyksesi tarkoittaa?

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
ZiPA
sigfrid

Esitän pohdittavaksi kysymyksen missä kulkee passiiivisen eutanasian hyväksynnän raja.Kerrotko ensin mitä tuo kysymyksesi tarkoittaa?Sitä, että millaset kriteerit on potilaan täytettävä ja minkälaisen tutkimusprosesin päätteeksi, jotta voidaan ehdottaa tai päätyä passiiviseen eutanasiaan. Esimerkiksi tajunnan tilan määrittelemiseksi: riittääko suoritettu kliininen arviointi. En muista sen nimeä, mutta lääkäri tutkii potilan kipureaktioita ja antaa pisteitä. Tällainenhan voi liittyä monen vakavan taudin tai onnettomuuden jälkitilaan tai pelkätään vanhuksen heikkoon kuntoon.

Siis onko terveydenhuollolla yhteneviä kriteereitä asian arviointiin vai riippuuko tulos jostakin jota ei osata tarkkaan määritellä.

Alkuperäinen kysymykseni oli, jonka typistit


Esitän pohdittavaksi kysymyksen missä kulkee passiiivisen eutanasian hyväksynnän raja. Voiko sille olemassa normatiivista määritelmää? Miten tällaisen rajan olemassaolo vaikuttaa/isi sairaanhoitoon?

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Isäni kuoli viime talvena passiiviseen eutanasiaan, suomalaisessa sairaalassa. Mikäli hän ei olisi ollut jo lähtökohtaisesti pahasti dementoitunut ja iäkkäänä sinänsä jo "valmis" kuolemaan, olisin saattanut nostaa tapahtumasta metelin.
Kävin 1-2 kertaa viikossa katsomassa häntä (vuodepotilasta) viimeisen kuukauden aikana. Ihmettelin, kun hän ei juonut mitään vauvamukista tarjotessani ja toisaalta hänellä ei ollut tiputusta (nesteytystä) päällä kertaakaan viimeisten elinviikkojen aikana.
Kun kysyin asiaa osastonhoitajalta, tämä vastasi:
"Isäänne hoidetaan asianmukaisesti."

Kuolinsyydiagnoosissa luki: "Pneumonia" (keuhkokuume).

Jos olisin tiennyt isäni sairastavan keuhkokuumetta (mitä minulle ei koskaan kerrottu), olisin viettänyt pari viimeistä yötä hänen vierellään ja pitänyt hänen kädestään kiinni. Nyt hän jäi kuolemaan yksin. Koska isän kuolema oli helpotus ennen kaikkea hänelle itselleen, pidin suuni kiinni viimeisistä päivistä.
Joka tapauksessa isäni poismeno oli itselleni suuri pettymys nykysairaiden hoidon tilasta rakkaassa Suomessamme; vanhusten annetaan kuolla vaikka janoon, jos elinennuste on lähellä nollaa, kuten se minun isälläni oli.

Olen pahoillani tapahtuneesta.

Sairaanhoidossa on usein se ongelma, kun hoitajia on esim. 30, niin on hyvin vaikea tietää esim. seuraavankaltaisia asioita
*haluaako omainen tietoa
*onko omainen saanut tietoa potilaalta/
*onko omainen juuri keskustellut lähipäivinä hoitajan kanssa kasvotusten tai puhelimitse
*onko ko. omainen lähiomainen (usein potilaan voinnista tiedottaminen muille sukulaisille ja tuttaville toivotaan sairaalan puolesta tapahtuvan yhden omaisen kautta, muutoin voinnin tiedustelujen määrä sairaalaan kasvaa liian suureksi resursseihin nähden)

Nesteytyksestä nyky-ymmärtämys on sellainen, että se ei vaikuta potilaan janontunteeseen. Joissakin paikoissa -riippuen lääkäristäkin- nesteytystä jatketaan pienellä määrällä. Joskus tämä on ongelmallista, sillä munuaiset eivät välttämättä toimi hyvin ja neste kerääntyy mm. keuhkoihin. Hyvään perushoitoon kuuluu säännöllinen suun kostuttaminen suunkostutusgeeleillä. Lisäksi usein loppuvaiheessa on tehokkaat kipulääkket, jotka euforisoivat.

Usein kun potilas on huonossa kunnossa ja tajunnantaso alkaa alentua ( ja ennuste on huono ) potilasta ei useinkaan enää tutkita tehokkaasti ja ennenkaikkea rasiteta tukimuksilla, joiden tekeminen ei todennäköisesti muuta ennustetta. Voi siis olla mahdollista että henkilökunta ei tarkkaan tiedä tarkkaan mikä fyysinen sairaus piilee sen taustalla että potilas on kuolemassa "vanhuuteen", vaan se selviää sitten myöhemmin.

Juppejänis
Seuraa 
Viestejä504
Liittynyt17.5.2007

Pari vuotta sitten jouduin valitettavasti seuraamaan läheisen ihmisen kuolemista sairaalassa.

Käsittääkseni varsinainen kuolinsyy oli passiivinen eutanasia, kun ilman nesteytystä elintoiminnot romahtivat.

Kuitenkin ko. henkilö oli jo tilassa, jossa pitkälle edenneen syövän ja sen etäpesäkkeiden vuoksi elämä oli loppumetreillä joka tapauksessa.

Koko ikävästä prosessista jäi sellainen käsitys, että hoitajat ja lääkärit eivät halunneet puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja ilmiselvästi pelkäsivät koko ajan, että sukulaiset nostavat metelin hoitovirheestä, vaikka sukulaiset kuinka vakuuttivat ymmärtävänsä, että loppumetreillä tässä ollaan.

Niinpä esimerkiksi pyydettäessä kipulääkitystä lisää potilaan tuskien vuoksi, ilmoitettiin, että ei voi lääkettä antaa, koska se voisi olla maksalle kohtalokasta. Noh, maksa oli jo mennyttä kalua ja turvonnut jalkapallon kokoiseksi, joten minusta kivun lievitys olisi ollut tärkeämpää kuin maksan kunnosta huolehtiminen, mutta hoitovirhesyytteen pelossa kipulääkitystä ei uskallettu lisätä.

Useissa tapauksissa minusta aktiivinen eutanasia voisi olla armeliaampi vaihtoehto tai ainakin pelisäännöt pitäisi selventää. Nykyisellään kukaan ei uskalla tehdä mitään, mutta janoon tappaminen on sallittua... onko se nyt sitten inhimillistä?

Juppejänis

Käsittääkseni varsinainen kuolinsyy oli passiivinen eutanasia, kun ilman nesteytystä elintoiminnot romahtivat.Oma isäni taasen pysyi hengissä muutaman täysin epäinhimillisen vuorokauden vain sen vuoksi, että sinnitteli sen morfiinitipan "nesteytyksellä". Vasta kun toistuvien pyyntöjen jälkeen saatiin tippaan vähän tujumpaa tavaraa, antoi elimistö vihdoin periksi.

sigfrid
Esitän pohdittavaksi kysymyksen missä kulkee passiiivisen eutanasian hyväksynnän raja. Voiko sille olemassa normatiivista määritelmää? Miten tällaisen rajan olemassaolo vaikuttaa/isi sairaanhoitoon?Lisään vielä toisen keskusteluaiheen, jotta voisiko joku muu kuin lääkäri hoitaa eutanasian? Silloin me emme rikkoisi lääkärinvalaa. Sillä valantehnyt lääkäri ei voi olla yht'aikaa pyöveli. Tästä olisi hyvä myös keskustella.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Kai sitä valaa voi muuttaa? Ei kaikien lääkäreiden siihen tarttis suostuakaan. Ainoastaan niitten jotka on valassaan luvanneet toimia tarvittaessa myös pyövelinä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat