Seuraa 
Viestejä16844

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/11/131126-oldest-javelins-stone-weapons-projectiles-human-evolution-science/

The oldest known stone-tipped projectiles have been discovered in Ethiopia. The javelins are roughly 280,000 years old and predate the earliest known fossils of our species, Homo sapiens, by about 80,000 years.

Kommentit (16)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Kyseessä on siis heitettävä keihäs. Käsittääkseni tällaiset on aiemmin liitetty meidän lajiimme, Homo sapiensekseen. Ja muistikuvani mukaan neandertalit eivät käyttäneet heitettäviä keihäitä, ja sen vuoksi he joutuivatkin nujertamaan isot saaliseläimet lähitaistelussa. Jos nyt osoittautuu että heittokeihäs on kummankin alalajin todennäköisen yhteisen esivanhemman eli Homo heidelbergensis -ihmisen luomus, niin minkäpä vuoksi neandertalit eivät tätä innovaatiota sitten saaneet käyttöönsä? Koska olivat jo häipyneet Afrikasta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Hm. Jos aloituksessa mainittu pitää paikkansa, meikäläisten ja neandertalien yhteisillä esi-isillä oli heittokeihäs käytössä. Mikäköhän neandertalit sitten taannutti. Olisiko luonnonvalinta suosinut kylmissä olosuhteissa kehonmuotoa joka esti "heittokäden" kehittymisen. Ja näin neandertaleista tuli evoluution umpikuja heille ominaisessa ympäristössä.

Herää kysymys voiko nykyisen ihmiskunnan käydä samoin. Olemme kuin jonkinlainen "yleisavain" tai olemme kuin rottia, niin että kaikki sujuu, mutta voiko käydä niin esim. avaruuden valloituksessa että osalta jää uupumaan jokin tärkeä ominaisuus, jolloin alkaa eriytyminen ja there can be only one... Vai kehittyykö erikseen planeetalle sopiva rotu ja avaruusasemille sopiva rotu...

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

ARGH! Kirjoitin pitkän vastauksen, ja se hävis (koska kirjautuminen ei pysy päällä)i! Tämä alusta on kertakaikkian kelvoton! Copy/pastella sain takaisin osan kirjoittamastani:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tuu sinäkin Rousseau pakolaiseksi nakokulma.net:iin :-), siellä on paljon helpompi keskustella, kun se alusta ei ole niin rikki kuin tämä. Nessuista puhutaan siellä täällä:http://nakokulma.net/index.php?topic=11411.0

Olen juuri oppinut, että nessut ja meikäläiset olivat ehkä puoli miljoonaa vuotta eristyksissä, nessut kehittyivät Euroopassa ja me Afrikassa ehkä hyvinkin erilaisiksi. Siinä ajassa on voinut tapahtua vaikka ja minkälaisia muutoksia fysiologiassa.

Mistä syistä ominaisuuksia karsiutuu evoluutiossa? Ehkä silloin kun niistä on jotain haittaa, tai silloin kunniistä ei ole sen enempää hyötyä kuin haittaa, tai ehkä silloin kun haittojen kokonaissuma ylittää hyötyjen kokonaissumman (jonkinlainen trade off siis)?

Voisiko pään yli tapahtuva heittoliike olla semmoinen, että se altistaa myös olkäpään sijoiltaanmenon? Voisiko tämä jotenkin olla karsiva tekijä nessujen evoluutiossa, ne nessujen esi-isät, joiden olkapäät eivät pysyneet sijoillaan, jäivät henkiin? Eeh, varmaan tähän on jokin elegantimpi selitys. Ehkä pää nyli heitoista ei vaan ollut nessuille mitään hyötyä, jos heidän metsästystekniikkansa vuoksi ei tarvinnut heittää, mutta haittapuolena olisi ollut juurikin olkapään sijoiltaanmeno? Tuossa mainitussa keskustelussa pähkäilin nessujen mahdollista vaatetusta tai paksua turkkia, ja sivusin metsästystekniikkaakin:

Lainaus:
"Tosiaan, ihmisen karvattomuudestahan on esitetty olleen se hyöty, että pystyiime juoksemaan saaliseläimen kuin saaliseläimen läkähdyksiin pidemmillä matkoilla. Näin väitettiin eräässä aika vakuuttavan oloisessa tv-dokkarissa ihmisen esihistoriasta.  Ruumiinrakenteeltamme olemme enemmän pitkänmatkanjuoksijoita kuin nessut, jotka muistuttavat enemmän laatikkomaisia pikajuoksijoita, tai ehkä vielä enemmän bodareita. Ehkä niiden/heidän metsästytekniikka oli tyystin toisenlainen, ehkä ne/he järjestivät väijytyksiä, ehkä ne/he metsästivät tiheässä metsässä, ehkä ne/he metsästivät yöaikaan. Keihääthän olivat sellaisia, että ne survaistiin lähietäisyydeltä, eikä niitä heitetty pitkiä matkoja. Ehkä ne/he siis tekivät vain pikapyrähdyksiä kuten esimerkiksi leijonat, eikä siinä ajassa ehtinyt hikoilla niin paljon? Silloin paksusta turkista ei ollut haittaa, mutta hyötyä kylläkin sitäkin enemmän.

 

Tässä selitetään jotain aiheesta, mutta anatomian tuntemukseni ei riitä ymmärtämään kaikkea: http://scienceblogs.com/gregladen/2008/10/22/the-flores-hominid-and-the-evo-1/ Mikähän tuo "twisted humerus on" (olkäpääluu jotenkin kääntyneessä asennossa), ja mitenhän se vaikuttaa pään yli tapahtuvaan heittoliikkeeseen? Nessuilla tuo ominaisuus näyttäisi olevan samanlainen kuin meikäläisillä (ja naisilla ehkä vähemmän kuin miehillä)? Onko niin, että naisten olkapäänrakenne soveltuu heikommin pään yli tapahtuvaan heittoliikkeeseen? Ehkä nessut pystyvätkin heittämään samalla tavalla kuin me, mutteivät vaan tarvinnet moista taitoa?

 

ekvivalentti
Seuraa 
Viestejä581

Työkaluja kehitti jo Homo erectus pari miljoonaa vuotta sitten. Nykyisen ihmislajin ilmaantuessa 200 tuhattavuotta sitten hänellä oli perintönä jo kokonainen arsenaali työkaluja, hän käytti vaatteita ja osasi hyödyntää tulta. Siitä ei olla varmoja osasiko tehdä tulta.

Ihmisen ja hänen työkalujensa suhde on evoluutiossa todella erikoinen ja tuntuu siltä, että sitä ei oikein haluta ymmärtää. Muutkin eläimet käyttävät työkaluja ja osa jopa tekee niitä, mikä vain kertoo sen, että tekniikka on osa luonnon evoluutiota. Ihmislajin evoluutiossa tekniikka on viety äärimmäisyyksiin, jopa niin, että ilman kivikautistakin tekniikkaansa ihminen ei selviä hengissä maapallolla. Ihminen on täysin riippuvainen tekniikastaan fyysisesti. Henkisesti voi ehkä ajatella vapautuvansa tekniikan rajoista. Tämäkin on vaikeaa, sillä on nähtävissä, että juuri tekniikan osaaminen, matemaatislooginen ajattelu on tehnyt eläimestä ihmisen. Mitä on kielioppi muuta kuin matemaattislooginen säännöstö sanojen käytettävyyden laajentamiseksi, merkityksen siirtämistä sanasta lauserakenteeseen ja sanojen taivutukseen. Ihminen on kielensä ja tekniikansa vanki tai positiivesti ajateltuna näiden takia vapaampi luonnon rajoituksista kuin moni muu eläin.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10182

Mitenkähän lie.

 Koko tässä ihmislajien lajittelussa on jotain outoa. Aivan kuin ns. nykyihminen olisi kehittynyt äkkiä tyhjästä. Sitten kuiutenkin kerrotaan, että esi-isä oli apina.

Olen sitä mieltä, että väite: "ihmisen työkalut ovat vanhempia kuin ihminen itse" on puppua. Kyse lienee tyypeistä, jotka kulkevat virallisesti nimellä Homo erectus. Taisivat vain olla esi-isiämme ja ihmisiä.

Se että olivat vähän erinäköisiä ei todista heitä eri lajiksi. Kehitty se ihminenkin. Jos tämä meno jatkuu 10 000 vuotta, ovat jälkeläisemme taas yhtä tolloja kuin simpanssit, mutta rokki raikaa.

 

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Heh, otsikon oli tarkoituskin vähän ärsyttää. Eli puppuahan se. Mikään luonnossa ei ole viivasuorasti eroteltua ja on aika mielivaltaista lykätä jonnekin jokin tolppa että tuossa se ihmisenä oleminen alkaa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Ihminen se pystyihminenkin (h.erectus) on, vaikkei olekaan ihminen (h.sapiens). Ihmisen suku (Homo) on saanut nimensä ihmiseltä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmiset

 syytinki: "Sitten kuiutenkin kerrotaan, että esi-isä oli apina."

Ihminenhän ON myäskin apina http://fi.wikipedia.org/wiki/Apinat. Karvaton, kaksijalkainen, kätevä, älykäs, mutta yhtäkaikki apina, ihmisapina (Hominoidea, yläheimo), ja iso ihmisapina (Hominidae, heimo). Isoihin ihmisapinoihin kuuluvat meidän lisäksemme myös karvaiset serkkumme gorilla, simpanssit ja orangit. 

jesper
Seuraa 
Viestejä795

BCK kirjoitti:

"Ihminen se pystyihminenkin (h.erectus) on, vaikkei olekaan ihminen (h.sapiens)."

Monialuehypoteesin mukaan homo erectus ja nykyihminen olisivat jopa samaa lajia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Monialuehypoteesi

Ainakin risteytymistä on tapahtunut, joten siinä mielessä tuo monialuehypoteesi pitää myös paikkansa. Ehkä olemme siis jopa pari miljoonaa vuotta vanha laji. Kuulostaa vähän paremmalta, kuin vaivaiset parisataatuhatta vuotta.

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

ekvivalentti
Seuraa 
Viestejä581
BCK

Jostain olen lukenut, että nessujen olkäpään rakenne ei soveltunut (pään yli tapahtuvan) heittämiseen. Tiedä sitten, pitääkö paikkansa.

Tässä jonkinlaista evidenssiä: http://phys.org/news151326825.html

Jäin miettimään tätä keihäs kysymystä. Vanttera Neandethalin ihminen käytti iskukeihästä vai pitäisiköhän puhua seipäästä ja olisiko neandertalin häviämisen syynä ollut jääminen  teknisen ratkaisun loukkuun. Ihminen ja hänen tekniikkansa on ollut yhteisevoluutiossa jo miljoonia vuosia, ihminen kehittää tekniikkaa ja tekniset ratkaisut muokkaavat ihmisen biologista olemusta. Seipäällä metsästävän olkapää voi kehittyä tukemaan tätä metsästysmenetelmää ja samalla sulkea pois heittokeihään tehokkaan käytön. Biologisessa evoluutiossa ja teknisessä evoluutiossa on samankaltaisia piirteitä, ne tuottavat jatkuvaa pientä parantelua, mutta ovat konservatiivisia suurempien muutosten suhteen. Suurempien muutosten taustalla on useimmiten ympäristössä tai kilpailussa tapahtunut rajumpi muutos. Voisi sanoa, että on vaarallista jäädä täysin yhden teknisen ratkaisun varaan.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Entä jos neandertalit eivät olleet niin sikiäväisiä kuin me H. sapiensit? Tai ehkä sekin riitti että n. oli hajaantunut pikkuruisiksi ryhmiksi ympäri Euraasiaa niin että he eivät kertakaikkieen omanneet niin valtaisaa jälkeläismäärää että sekaan olisi mahtunut myönteisiä mutaatioita joilta olisi sitä tarvittavaa heittokättäkin löytynyt.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Remonttimies

Kirjoitit:

“Näin juuri, esimerkiksi aseena tai pähkinän murskaamiseen käytetty kivi voi olla miljardejakin vuosia vanha, helposti.”

Ei kovinkaan helposti, kun huomioidaan, että kädellisiä on ollut olemassa alle 100 miljoonaa vuotta. Elämä maallakin on vain noin 400 miljoonaa vuotta vanha juttu.

Wiki:

“The primate lineage is thought to go back at least 65 million years ago (mya), even though the oldest known primates from the fossil record date to the Late Paleocene of Africa (Altiatlasius) or the Paleocene-Eocene transition in the northern continents, circa 55 mya (Cantius, Donrussellia, Altanius, and Teilhardina). Other studies, including molecular clock studies, have estimated the origin of the primate branch to have been in the mid-Cretaceous period, around 85 mya.”

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Ehkäpä Remonttimies vitsaili sillä että kivi sinänsä voi olla miljardeja vuosia vanha. Eri asia sitten kuinka vanha on laji joka alkaa niitä kiviä vastakkain hakkaamaan. 

Tuntuu nimittäin olevan tiede-foorumi nykyään enempi vaan tsoukkipalsta.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Remonttimies

Kirjoitit:

“Näin juuri, esimerkiksi aseena tai pähkinän murskaamiseen käytetty kivi voi olla miljardejakin vuosia vanha, helposti.”

Ilmeisesti tarkoitit sitä stemua itseään. Anteeksi väärinkäsitys, olisi pitänyt lukea ketju kokonaan. 

Vierailija
syytinki

Mitenkähän lie.

 Koko tässä ihmislajien lajittelussa on jotain outoa. Aivan kuin ns. nykyihminen olisi kehittynyt äkkiä tyhjästä. Sitten kuiutenkin kerrotaan, että esi-isä oli apina.

Olen sitä mieltä, että väite: "ihmisen työkalut ovat vanhempia kuin ihminen itse" on puppua. Kyse lienee tyypeistä, jotka kulkevat virallisesti nimellä Homo erectus. Taisivat vain olla esi-isiämme ja ihmisiä.

Se että olivat vähän erinäköisiä ei todista heitä eri lajiksi. Kehitty se ihminenkin. Jos tämä meno jatkuu 10 000 vuotta, ovat jälkeläisemme taas yhtä tolloja kuin simpanssit, mutta rokki raikaa.

 

 

Tuo ihmetyttää minuakin. Se että on muutamia kalloja löydetty sieltä sun täältä ja ajoitettu niitä hiilitutkimuksilla johonkin tiettyyn aikakauteen ei vielä todista sitä etteikö kaikki lajit olis elänny enemmän tai vähemmän yhtä aikaa, mukaanlukien nykyihminen.

Vaikka nykyihmisen fossiileja on ajotettu 80.000 taakse ei se todista etteikö se ole ollut olemassa jo paljon aikaisemminkin. On jopa todennäköistä että se on elänyt aikaisemmin. Eli jos jotain ei löydy aikaisemmalta ajalta ei se ole todiste siitä etä sitä ei ole ollut olemassa. Se on todiste siitä että jäänöksiä ei ole säilynyt tai niitä ei ole löydetty.

Itse uskon että noitta kaikkia lajeja on ollut olemassa rinnakkain ja ne ovat myös nassineet ristiin rastiin tilaisuuden tullen. Ehkä kuitenkin elelleet pääsääntösesti omilla asuinalueillaan.

Itsekkin tykkään nassia aasialaista ja en usko että nyky"nainenkaan" on pannu pahaksen silloin tällöin neradaaleninkynää. Käyhän ne edelleenkin afrikassa.

 

 

 

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat