Seuraa 
Viestejä148

Kun teet höyryäviä toteja nauti juomat melko nopeesti, sillä alkoholi haihtuu höyryn mukana taivaan tuuliin itselläni näin kävi kerran juoma meni kylmäksi saakka eikä alkoholin makua tuntunut enää lainkaan juoma oli tee&vodka.

Sivut

Kommentit (25)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35462

Ei se niin nopeasti haihdu. Tietyissä maassamme laittomassa alkoholijuomien tuotantoprosesseissa joudutaan nestettä keittämään tuntikausia alkoholin erottamiseksi. Tuo maun heikkeneminen johtuu siitä, että suu turtuu alkoholin makuun.

Tiskijukka
Seuraa 
Viestejä148
Neutroni

Ei se niin nopeasti haihdu. Tietyissä maassamme laittomassa alkoholijuomien tuotantoprosesseissa joudutaan nestettä keittämään tuntikausia alkoholin erottamiseksi. Tuo maun heikkeneminen johtuu siitä, että suu turtuu alkoholin makuun.

Kokeile yllätyt, loraus viinaa teekuppiin, ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kylmäksi (huoneenlämpö)  

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Tai vaihtoehtoisesti ympäristön sangen kylmä. Pitäisi huomenna mennä mökkeilemään ja vähän puita pätkimään, joku glögi pitää tulilla kattilassa kehitellä joten empiiristä testiähän siitä sitten seuraa

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Hyvä kysymys, joku viisaampi voinee vastata. Erityisesti talven (noh tarkennuksen vuoksi vähän kesänkin) aikana tuntuvat kaikki nesteet haihtuvan enemmän tai vähemmän avonaisista astioista, liittyneekö nyt sitten juuri tähän...

Octopitos
Seuraa 
Viestejä637

Visainenpa on kysymys, miten eri aineet haihtuu, näppituntumalta voisi olettaa, että ainakin palavat aineet haihtuu nopeammin kuin esim. vesi, voihan siitä paukusta höyryn mukana tehoa hävitä.

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää turpansa kiinnni.
o_turunen kirjoitti:
Vai olisiko tuo paksuusyksikkö.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35462

Kyllä minä näin pikkujouluaikana juon toisinaan terästettyä glogiä, jonka kuumennan kerran pari mikrossa, kun unohdan sen juhlimisen tiimellyksessä hetkeksi jonnekin. Ja takuulla se ei ole kahden höyryäväksi mikrottamisen ja aamuun lojumisenkaan jälkeen jälkeen lasten ja kuskien juomaa. Glögi on siitä kavalaa tavaraa, että raavaskin mies tulee kahdesta oikein tehdystä paukusta känniin.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Neutroni

Kyllä minä näin pikkujouluaikana juon toisinaan terästettyä glogiä, jonka kuumennan kerran pari mikrossa, kun unohdan sen juhlimisen tiimellyksessä hetkeksi jonnekin. Ja takuulla se ei ole kahden höyryäväksi mikrottamisen ja aamuun lojumisenkaan jälkeen jälkeen lasten ja kuskien juomaa. Glögi on siitä kavalaa tavaraa, että raavaskin mies tulee kahdesta oikein tehdystä paukusta känniin.

Eiköhän olisi parempi pitäytyä vain koskenkorvassa, eikä lähteä leikkimään kemistiä jouluglogien kanssa?

 

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Neutroni

Kyllä minä näin pikkujouluaikana juon toisinaan terästettyä glogiä, jonka kuumennan kerran pari mikrossa, kun unohdan sen juhlimisen tiimellyksessä hetkeksi jonnekin. Ja takuulla se ei ole kahden höyryäväksi mikrottamisen ja aamuun lojumisenkaan jälkeen jälkeen lasten ja kuskien juomaa. Glögi on siitä kavalaa tavaraa, että raavaskin mies tulee kahdesta oikein tehdystä paukusta känniin.

Eiköhän olisi parempi pitäytyä vain koskenkorvassa, eikä lähteä leikkimään kemistiä jouluglogien kanssa?

 

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839
-:)lauri
Neutroni

Kyllä minä näin pikkujouluaikana juon toisinaan terästettyä glogiä, jonka kuumennan kerran pari mikrossa, kun unohdan sen juhlimisen tiimellyksessä hetkeksi jonnekin. Ja takuulla se ei ole kahden höyryäväksi mikrottamisen ja aamuun lojumisenkaan jälkeen jälkeen lasten ja kuskien juomaa. Glögi on siitä kavalaa tavaraa, että raavaskin mies tulee kahdesta oikein tehdystä paukusta känniin.

Eiköhän olisi parempi pitäytyä vain koskenkorvassa, eikä lähteä leikkimään kemistiä jouluglogien kanssa?

 

 No viikonloppuna testattiin myyttiä (?;), puuhommissa lyötiin notskikattilaan pari litraa halpaa mehumaista glögiä ja siihen 0.7 vodkaa, taisi vähän kiehahtaakkin mutta kukaan ei todistetusti selvinnyt, päinvastoin joten empiirinen testaus osoitti että haihtuminen ei tässä yhdistelmässä ainakaan kuumana osoittanut suurta merkitystä juoman vahvuudelle, toki voin toistaa testin valvotuissa olosuhteissakin

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35462
-:)lauri

Eiköhän olisi parempi pitäytyä vain koskenkorvassa, eikä lähteä leikkimään kemistiä jouluglogien kanssa?

 

Kossun litkiminen on tylsää humalahakuista junttimeininkiä. :)

Avenger
Seuraa 
Viestejä656
bergepanther
-:)lauri
Neutroni

Kyllä minä näin pikkujouluaikana juon toisinaan terästettyä glogiä, jonka kuumennan kerran pari mikrossa, kun unohdan sen juhlimisen tiimellyksessä hetkeksi jonnekin. Ja takuulla se ei ole kahden höyryäväksi mikrottamisen ja aamuun lojumisenkaan jälkeen jälkeen lasten ja kuskien juomaa. Glögi on siitä kavalaa tavaraa, että raavaskin mies tulee kahdesta oikein tehdystä paukusta känniin.

Eiköhän olisi parempi pitäytyä vain koskenkorvassa, eikä lähteä leikkimään kemistiä jouluglogien kanssa?

 

 No viikonloppuna testattiin myyttiä (?;), puuhommissa lyötiin notskikattilaan pari litraa halpaa mehumaista glögiä ja siihen 0.7 vodkaa, taisi vähän kiehahtaakkin mutta kukaan ei todistetusti selvinnyt, päinvastoin joten empiirinen testaus osoitti että haihtuminen ei tässä yhdistelmässä ainakaan kuumana osoittanut suurta merkitystä juoman vahvuudelle, toki voin toistaa testin valvotuissa olosuhteissakin

Olisikoha tulos ollut toinen kun olisitte tehneet homman pienemmässä mittakaavassa 0,7 viinalitran haihtumiseen menee niin kauan aikaa että juoma jäähtyy ja herkee jo haihtumasta ennenkuin testi on valmis. 

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

Avenger
Seuraa 
Viestejä656

Voisi olettaa että kavikupillisesta johon on lorautettu pari korkillista viinaa ja sen kun antaa jäähtyä vaikka yön yli ei paljoa prosentteja ole...??

No eipähän tuota viinan makua huomaa muutoinkaan noin pienestä paukusta.

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839
Maldorado

Voisi olettaa että kavikupillisesta johon on lorautettu pari korkillista viinaa ja sen kun antaa jäähtyä vaikka yön yli ei paljoa prosentteja ole...??

No eipähän tuota viinan makua huomaa muutoinkaan noin pienestä paukusta.

 

Oikeastaan aika kiinnostava pointti. Ennenmuinoin (luokkaa 35v sitten) isosetä ihmetteli kaupunkiin tultuaan mummolle että mihin pontikat oli pullosta hävinnyt, hatarien muistojen mukaan mummo lorautteli niitä osin ikkunasta pihalle ja taisi vettäkin kaadella tilalle. Tämmöinenkin ilmiö vaati erittäin hyvin valvotun testauksen ja lukuisia koesarjoja ennenkuin mitän tuloksia tulee antaa maailmalle, väärin tulkitut tulokset saattavat johtaa turhaan ja kalliiseen tutkimukseen

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35462
Maldorado

Voisi olettaa että kavikupillisesta johon on lorautettu pari korkillista viinaa ja sen kun antaa jäähtyä vaikka yön yli ei paljoa prosentteja ole...??

No eipähän tuota viinan makua huomaa muutoinkaan noin pienestä paukusta.

 

Eipä sitä tuossa ole alun alkaenkaan paljoa. Veikkaan, että laimeilla liuoksilla alkoholin vähenemistä isompi tekijä on se, että kuumana alkoholin maistaa ja haistaa paremmin.

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2181

Etanolin kiehumipiste on 78 astetta ja rapiat. Eli jos nyt ihan just kiehautettuun teeveteen kaataa, niin haihtunee kaiketi vähän nopsempaan ensin. Sitten kun lämpötila putoaa alle tuon, se alkoholi enää vain haihtuu samalla nopeudella kuin muutenkin.

Mutta haihtuuhan se, muuten meillä ei olisi semmoisiakaan hienoja juomia kuin viski, konjakki, brandyt ja Wanhat grapat.

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35462
Vapaa radikaali
Etanolin kiehumipiste on 78 astetta ja rapiat. Eli jos nyt ihan just kiehautettuun teeveteen kaataa, niin haihtunee kaiketi vähän nopsempaan ensin. Sitten kun lämpötila putoaa alle tuon, se alkoholi enää vain haihtuu samalla nopeudella kuin muutenkin.

Liuoksen kiehumispiste on eri kuin sen komponenttien. Puhdas etanoli kiehuu 78 asteessa, mutta muutaman prosentin liuos muistaakseni jo yli 90 asteessa. Höyryn komponenttien osapaineet riippuvat kiehuvan seoksen pitoisuuksista.

 

Mutta haihtuuhan se, muuten meillä ei olisi semmoisiakaan hienoja juomia kuin viski, konjakki, brandyt ja Wanhat grapat.

 

Haihtuu toki, mutta tuollaisten tekeminen vaatii tuntien keittämisen isolla teholla. Mutta muistan nähneeni netin syövereissä sen, että joku tislasi "pontikkaa" lattialämmityksen lämmöllä. Rankkisaavissa oli alaspäin laskevan kartion muotoinen kansi, jonka kärjen alla oli jonkinlainen keruuastia. Haihtunut höyry, joka oli rankkia etanolirikkaampaa, tiivistyi kanteen ja valui päivien tai viikkojen kuluessa keruuastiaan. Ei tuossa muistaakseni ollut kunnon prosentteja eikä varmasti laadusta tietoakaan, mutta noinkin voi tehdä (sivistyneissä vapaissa maissa, joissa kontrollifrikki viranomaiskoneisto ei holhoa kunnon ihmisiä tärviölle, tutustukaa oman maanne alkoholilainsäädäntöön ennen kokeilujen harkitsemistakaan).

Mutta tässä oli kyse siitä, haihtuuko lämpimästä viinapaukusta etanolia normaalin juomisen (tai jäähtymisen) aikana merkittävästi. Siihen en edelleenkään usko.

block52
Seuraa 
Viestejä1972

Muistan lukeneeni joskus ruoanlaittoon liittyen tutkitun, että alkoholia oli tunnin hauduttamisen jälkeen jäljellä vielä 25 % alkuperäisestä määrästä. Määristä tai muista yksityiskohdista en muista mitään.

Viittaisi siihen, ettei glögin kanssa tarvitse hätäillä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat