Seuraa 
Viestejä9265

Ihmettelen, kuinka ihmiset voivat tunnistaa, ja ylipäänsä erottaa, esim viineistä niin paljon juttuja. Tai oluesta. Onko se geneettinen ominaisuus vai harjoituksen tulosta? Voisinko muka minäkin alkaa ammattimaiseksi viinin maistelijaksi pelkällä harjoittelulla? En usko siihen yhtään piirun vertaa. Aina kun maistan punaviiniä, osaan sanoa siitä vain että se joko maistuu ihan hyvältä tai sitten ei niin hyvältä. Veikkaan että sekin suurimmaksi osaksi perustuu käsitykseeni viinin laadusta, eli oikeastaan hinnan perusteella taitaa mennä.. en kuitenkaan osaa sanoa millä tavalla viini eroaa esim aiemmin maistamistani. Jos maistelen kahta eri viiniä vuorotellen, kykenen ehkä huomaamaan että ne maistuu aavistuksen erilaisilta, mutta mitään analyysiä en osaa tehdä sen enempää. Sekaisin ne menisi kuitenkin jos ei olisi vertailukohtaa, tavallaan "absoluuttinen makuaistini" on tuossa heikko.

Mutta. Erotatteko te esim A.Le Coq- ja Heineken-oluet toisistaan? Millä tavalla ne maistuu eriltä? Join äsken ensimmäisenä mainitsemani ja nyt Heinekenia, ja ihan samalta maistuu. En varmaan voisi koskaan erottaa niitä toisistaan. Olenko vain makuaistiltani vammainen?

くそっ!

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
Ronron

Ihmettelen, kuinka ihmiset voivat tunnistaa, ja ylipäänsä erottaa, esim viineistä niin paljon juttuja. Tai oluesta. Onko se geneettinen ominaisuus vai harjoituksen tulosta? Voisinko muka minäkin alkaa ammattimaiseksi viinin maistelijaksi pelkällä harjoittelulla?

Aistiminen on niin kuin liki kaikki muukin lahjakkuus sekä geneettinen ominaisuus että harjoituksen tulosta. Geenit asettavat jotkut rajat ja omat tekemiset ja tekemättä jättämiset määräävät mihin tuolla välillä taitotaso asettuu. Maistamisen ammattilaiseksi vaaditaan sekä huippulahjat että kovaa työtä, eikä se onnistu keneltä tahansa, mutta omaa tasoasi voit varmasti kehittää. Ainakin minä koen onnistuneeni siinä. Aikanaan kaikki viihit maistuivat happamilta mehuilta, mutta kun niitä on erinäisissä yhteyksissä juonut, niistä on oppinut pitämään ja erottamaan makuja. Samoin ruuissa, lapsena olin ronkeli ja kartoin makuja, nuorena elin pitkälti mauttomalla pikaruualla ja eineksillä, mutta sittemmin olen kehitynyt ja alkanut harrastaa ruuanlaittoa. En varmasti koskaan saavuta ammattilaistasoa, mutta ihan kohtuullisen harrastajatason kuitenkin.

Mutta en sitten tiedä kannattiko. Se harrastus kerryttää elopainoa ja laihduttaa lompakkoa. Toisaalta syömisestä ja juomisesta saa aistinautintoja vailla vertaa ja miksi muuten sitä kannattaisi edes elää.

 

 

Mutta. Erotatteko te esim A.Le Coq- ja Heineken-oluet toisistaan? Millä tavalla ne maistuu eriltä? Join äsken ensimmäisenä mainitsemani ja nyt Heinekenia, ja ihan samalta maistuu. En varmaan voisi koskaan erottaa niitä toisistaan. Olenko vain makuaistiltani vammainen?

En tiedä, mutta luultavasti vain tottumaton. Maistele noita selvin päin pieniä määriä, niin varmasti eroja löytyy. Ja sitten vain treenaat usein, niin kehityt. En minäkään käsitä niitä arvostelujen adjektiiveja enkä osaa kuvata makuja muutenkaan sanoin, mutta kyllä eri viineissä ja oluissa on helppo erottaa selvästi eroavia makuja. Ja tietenkin kokemukseen vaikuttaa kaikki muukin, ympäristä, paljonko on nähnyt vaivaa ja maksanut rahaa, seura, mielentila, astiat ja niin edelleen. Ei maistaminen ole mikään yhteen hyvä/paha -akseliin kuvautuva asia.

Jostain syystä minulla erityisesti sama konjakki saattaa maistua aivan erilaiselta eri päivinä. En käsitä mistä se johtuu, mutta niin se vain on. Sitä on aina ihan mielenkiintoista maistella.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

A.Le Coq ja Heineken? Tarkoitat varmaan kyseisten merkkien peruslageria?

Jos valitsee vertailtavaksi mahdollisimman tasapaksuksi ja mauttomaksi suunniteltuja tuotteita, niin vaikeahan niitä on erottaa. En minä ainakaan voi väittää pystyväni erottelemaan geneerisiä bulkkioluita toisistaan, eivätkä kai ammattilaisetkaan noin vain pysty.

Maistelussa alkuun pääsee paremmin, kun tutustuu sanastoon. Vaikeahan värisävyjäkin on kuvailla, jos tuntee vain päävärit. Oluiden makukuvauksissa käytetään esim. tällaista sanastoa:

We're all mad here.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat