Seuraa 
Viestejä28239

Alkavatko palikat vihdoin loksahtelemaan kohileen? Eilis illan Skepsis-luennossa esitetyn villin hypoteesin mukaan olisi viitteitä sille, että punatukaiset ihmiset ovat helpoiten psykologisesti johdateltavissa.

Psykologisella johdateltavuudella tarkoitetaan ominaisuutta toimia intuitiivisesti tai eläytyä johonkin tekemiseen ja seurata "johtajaa" kuuliaisesti riippumatta siitä, että rationaalisesti ajateltuna toiminnassa ei järkeä olisikaan. Olen käsitellyt intuitiivista ajattelua aiemmin mm. täällä.

Voidaanko lukea edellisen todisteeksi, kun tietoturva-asiantuntijat ovat jo pitkään rummuttaneet salasanojen vaikeuden puolesta, että johdateltavuutensa vuoksi nimenomaan punatukkaiset naiset keksivät parhaat salasanat? Artikelin rohkeahko väite ei ehkä läpäise tieteelistä seulaa mutta tuon kuulemani hypoteesin vuoksi se kiinnitti huomioni.

Toinen ongelma tietysti esittämässäni osittaisessa korrelaatiossa artikkelin ja kulemani hypoteesin välillä on se, ettei johdateltavuudessa vaikuttaisi olevan THL:n ja psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan sukupuolittuneita eroja, joten periaatteessa punatukkaisten miestenkin pitäisi olla hyviä salasanojen keksijöitä, jotta korrelaatio olisi ehkä hieman parempi kuin pelkkä sattuma eli jotta nimenomaan psykologisesta johdateltavuudesta voitaisiin edes teoriassa puhua tässä yhteydessä.

Samaten on viitteitä siitä, että yksilöurheilijat olisivat psykologisesti johdateltavampia kuin joukueurheiljat tai ainakin sitä voi olla yksilöurheilussa hyötyä kun taas joissain joukkueurheilulajeissa siitä voi olla jopa haittaa.

Ota kantaa ja kerro mielipiteesi psykologisesta johdateltavuudesta.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat