Seuraa 
Viestejä216

Märillä kinttailla kun ottaa molemmista johdoista kiinni niin vähän pujahuttaa.

Kommentit (11)

Vierailija

Epäedullisissa olosuhteissa kyllä. Jos virta kulkee kädestä toiseen, se yleensä menee verisuonia pitkin ja 50Hz virta voi sotkea sydämen tahdistuksen. Pitää muistaa, että virta tappaa, ei jännite. Jännite kylläkin on edesauttamassa virran kulkua. Jos on märät kädet, niin hyvinkin voi kulkea tappava virta. Ja 50Hz vaihtovirta kouristaa kädet, joten virtapiiristä voi olla vaikea irrottautua.

Octopitos
Seuraa 
Viestejä637

Yli 50 mA suuruista ihmisen kehon läpi kulkevaa virtaa pidetään hengenvaarallisena.Virran suuruuden lisäksi vaarallisuuteen vaikuttaa sähköiskun ajallinen kesto.

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää turpansa kiinnni.
o_turunen kirjoitti:
Vai olisiko tuo paksuusyksikkö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Sekin vähän vaikuttaa, onko tasavirta- tai vaihtovirtapuikkokone. Tasavirtakoneessa kuristin vähän tasoittaa sykkivän tasavirran vaihteluita, joten kouristusefekti pienempi.

Vaihtovirtapuikkokoneessa huippuarvo on 1,41 kertaa tehollisarvo, joten esim. 60 voltin ulosulolla huippuarvo tyhjäkäynnillä (ilman valokaarta) on noin 85V.

Mig-hitsauskoneissa jännite on pienempi. Ja invertterityyppisissä koneissa taajuus on paljon suurempi, kuin 50Hz, joten kouristusvaikutus jää pois. Muutenkin tasavirran suodatus niissä on parempi.

 

Vierailija

Miten se maadoitus auttaa, jos nuo hitsauskaapelien metallikohtiot ovat märissä käsissä, toinen toisessa ja toinen toisessa kädessä?

Normaalistihan puikon pidin on eristetty, mutta en nyt puikkokoneella ryhtyis kokeilemaan ja leikkimään, tuleeko sähköisku vai ei jos puikonpitimen metalliosa on toisessa ja maadoituskaapeli toisessa kädessä. Ainakin tehokkaammissa koneissa tyhjäkäyntijännite on melko suuri.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Mulla oli kölvinä vanha Kempin 2-vaihemuuntaja puikkohitsi. Se antoi pikku säkäreitä. Misään muussa hitsissä en ole ilmiöön törmännyt. Aika taitava fakiiri pitää siis olla, jos aikoo jonkun saada hengiltä sähköhitsillä.

- Ubi bene, ibi patria -

Vierailija

Eipä niin, jos ei varta vasten rupea urheilemaan ja leikkimään. Ja puikonpidin on eristetty. Hitsauksessahan muutenkin puikkokoneen jännite putoaa pieneksi, kun se on paremminkin vakiovirtamasiina. Toisaalta leikkiessä vanhan sydän saattaa pettää hitsauskoneenkin aiheuttamalla virralla. Kyllä hikisten käsien kautta kulkee tarpeeksi virtaa aiheuttamaan rytmihäiriön aloittajan mainitsemalla tavalla.

Siinä Kempissä on voinut olla maadoituskaapeli verkkotöpselissä irti, jolloin saattaa pientä kutittelua tulla kapasitiivisen vuodon kautta. Tai tyhjäkäyntijännite korkeampi, tehokas kone kun oli.

Esim. entisajan töllö, jossa shassis oli jännitteellinen ja antenniliittimessä erotuskonkat, antoi melkoiset säkärit, jos toisella kädellä nojas maadoitettuun kohteeseen ja toisella antenniliitoskaapelin päähän. Tuo sähköisku oli kylläkin turvallinen, virta kehon läpi reilusti alle 2mA.

miilu
Seuraa 
Viestejä849

Hitsausmuuntajissa ensiön ja toision galvaaninen eristys tehdään muuntajalla. Ensiön ja toision eristyksessä on huomioitu vaativat käyttöolosuhteet. Niinpä likaisuusluokka on normissa määrätty kolmoseksi, joten pintavälit ovat suuret. Samaten ensiön/toision eristepaksuus on kodinelektroniikan laitteisiin verraten huomattavasti paksumpi. Invertterimuuntajilta vaaditaan myös ko. normivaatimukset. Näillä normeilla estetään verkkojännitteen pääsy matalampaan toisiojännitteeseen. Eristyksen pettäminen olisi suuri riskitekijä sähköiskuun.
Toisiojännitteitä on erilaisia hitsausmenetelmästä riippuen. Itse hitsauksen aikana kaarijännite seuraa ns. normikäyrää. Puikolla aloitusjännite on 20 Volttia, ja Tig-valokaari alkaa 10 Voltista. Jännitteet nousevat 4 Volttia sataa amppeeria kohti. Mig-valokaari alkaa 14 Voltista ja nousee 5 Volttia sataa Amperia kohti.
Normikaarijännite poikkeaa todellisesta hitsauksesta, tähän vaikuttaa mm. suojakaasu ja kaarenpituus. Joka tapauksessa jännitteet on rajattu 40 Volttiin suurillakin virroilla.
Tyhjäkäyntijännite taasen on huomattavasti korkeampi. Sille on annettu normissa yläraja. Ja lisäksi vaarallisiin työkohteisiin, kuten säiliöiden sisällä, on normissa alennettu jännite. (40V)
Tyhjäkäyntijännite voi olla myös aktiivinen, eli tyhjäkäyntijännite nousee vasta virran alkaessa kulkea. Tässä on hankaluutena kaaren huono syttyvyys. Inverttereissä huippujännite  on kapea piikki, josta on määrätty absoluuttinen korkeus, mutta huomioitu myös tehollinen arvo. AC-hitsaus, esim. alumiinilla, vaatii vaihtojännitteen. Tästä on omat norminsa, ja vaihtojännitteen vaarallisuus siinä huomioitu. Lisäksi Tig-kipinäsytytys tuottaa usean kV:n suuruisen jännitepurskeen. Tässäkin normi rajaa sen ylärajan, sekä sallitun tehollisen pulssin ajan ja arvon.
Mahdollisen sähköiskun vaara on olemassa. Sinänsä vaaraton sähköisku, esim. Tig- kipinästä, voi laukaista vaikeissa työolosuhteissa putoamisen telineiltä.
Märissä olosuhteissa on aina oltava varovainen. Työkappale voi maadoittua ja märärkien kenkien kautta muodostuu virtatie elektrodille. AC-jännite kouristaa lihaksia, mutta petollisempi voi olla huomaamaton tasasähkö. Jos altistus on pidempiaikainen, muodostuu vereen ns. elektrodimyrkkyjä, ja näiden vaikutus ilmenee vasta myöhemmin.
Työmaalla on usein monta hitsauskonetta, ja kaapeleita menee ristiin rastiin. Toiset koneet voivat toimia eri polariteetilla, on siis oltava tarkkana että ei vahingossa kytke koneita sarjaan. Plasmaleikkureissa on taasen huomattavasti isommat jännitteet, myös robotisoidussa hitsauksessa on omat norminsa.
Vedenalaisessa hitsauksessa on tiukemmat määräykset, puhumattakaan paineen alaisesta sukelluskellosta esim. 60 metriä merenpinnan alapuolella. Öljynporauslautoilla on lisäksi suolainen merivesi joka johtaa sähköä helpommin.
Vaaratekijöitä on myös koneen vaurioituminen kolhaisuista tai putoamisesta. Normi tässäkin asettaa tietyn pudotustestin, jonka jälkeen kone ei saa tulla vaaralliseksi, mutta rajansa silläkin.
Hitsausnormi siis säätelee hyvin pitkälle koneen turvallisuuden, mutta käytöltä edellytetään ammattitaitoa. Sähköisku on mahdollista, mutta oikeilla työtavoilla epätodennäköistä. Varovaisuus on siis paikallaan.

miilu
Seuraa 
Viestejä849

Juu, tuossa 80 voltin paikkeilla nuo inverttereiden tyhjäkäyntijännitteet pyörivät. Kyllä sen luulisi hiukan "tujauttavan" sormille. Aikoinaan oli vanhoissa kannettavissa putkiradioissa n. 60 Voltin anodiparistoja. Näpeille niistäkin sai, vaikka olikin puhdasta tasavirtaa.
Jos haluaa varmistaa mittaamalla tyhjäkäyntijännitteen, on mittauksellekin oma norminsa. Tavallinen yleismittari voi näyttää omiaan, suuritaajuisesta ja piikikäästä jänniteestä johtuen. Normin mittauskytkennässä on kilo-ohmin luokkaa oleva vastus ja pieni kondensaattori. Aikoinaan normi määritti mittauksen lisäksi tasasuunnattuna keskiarvona. Nykyistä normia en päässyt tarkistamaan, oli kovin hinnakas pumaska.
http://shop.bsigroup.com/ProductDetail/?pid=000000000000214333
(Toimiiko tämä systeemi siten, että me maksamme veroissa normien laatimisen, ja sen jälkeen joku rahastaa niillä?)
Aina on myös mahdollisuus, että invertterin jännitevalvontaan liittyvät suojaukset ovat vioittuneet, siksi mittaus olisi suotavaa.
Perinteisissä muuntajissa taasen käämi-kierroslukujen suhde pitää tyhjäkäyntijännitteen vakaana. Näissä taasen muuntajan ensiön jännitevaihtelut näkyvät suoraan toisiossa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat