Seuraa 
Viestejä1

Jälkikasvu opetti mulle ettei -0 ookkaan, miksi säätiedotuksessa sitten voi näkyä samalla kartalla 0 ja -0 astetta? Onko tämä silkka virhe, pyöristääkö joku ohjelma esim. -0,2 asteen -0, vai kertooko etumerkki sään menevän pakkasen puolelta nollaan vai.....

Kommentit (4)

Keka45
Seuraa 
Viestejä15

-0 ja +0 astetta juontuu siitä viedäänkö systeemistä lämpöä vai tuodaanko siihen lämpöä.

Esimerkiksi veden jäätymispiste ja sulamispiste on 0 astetta. Jos vedestä viedään lämpöä puhutaan -0 asteisesta vedestä ja veden jäätyminen alkaa eli vesi alkaa luovuttamaan sitomaansa sulamislämpöä. Kun sulamislämpö on käytetty, on vesi jäätynyt. Kun 0 asteinen jää vastaan ottaa lämpöä alkaa jää sulaa vedeksi ja tällöin puhutaan +0 asteesta. Veden lämpö ylittää nolla asteen vasta kun kaikki jää on sulanut.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Helpoimmin tuo +0:n ja -0:n järjettömyys näkyy, kun käytetään Kelvin-asteikkoa. Oletetaan, että 0 C on 273 K. Tällöin lämpötilat väliltä 272,5 K...273,5 K pyöristetään niin, että tuloksena on 273 K eli 0 C, ja lämpötilat väliltä -0,5 C ...+0,5 C ovat 0 C.

Ilmeisesti noissa +0 C ja -0 C-viesteissä on yritetty tuoda julki jotain ihan muuta kuin lämpötilatietoa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35362

Tuskin tuossa on sen kummallisemmasta kyse kuin liukuluvun merkkijonoksi muuntavan tietokoneohjelman toiminnasta. Ensin se katsoo luvun etumerkin ja sitten kirjoittaa luvun itseisarvon haluttuun tarkkuuteen pyöristäen. Esimerkiksi -0.0128764:sta tulee silloin -0.0. Sääennusteiden lämpötilat eivät yleensä ole mitään asteentarkkoja, vaan muutaman asteen sinne tai tänne, joten tuosta ei tarvitse välittää.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Kirjoittajat näyttävät luulevan aivan tosissaan, että on olemassa 0 lämpötila. Kun sitä ei todellakaan ole, säätiedotuksissa -0 tarkoittaa lämpötilaa, joka on oletettavasti suurempi kuin -0,5 ja pienempi kuin 0. Mainio tapa yksinkertaisesti povata, että ollaan mahdollisesti pakkasen puolella. (Älkää nyt vain luulko, että astettamani rajat -0,5 ja 0 ovat nekään tarkkoja lämpötilaennusteita.)

Niinpä, tarkkoja lämpötiloja saadaan vain ilmastotieteessä, kun tarinoidaan ilmaston muuttumisesta. Tarkka lämpötila on tällöin tuhansien lämpötilamittausten keskiarvo, joka voi tilastollisesti olla  sadasosa asteen tilastollisella tarkkuudella kuviteltu tilastollinen luku. Esimerkiksi kuva osoitteessa http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_November_2013_v5.6.png kertoo satelliittien mittaamaa alailmakehän lämpötilakohinaa, jota tietenkin voi mitata. Mittaukset on mahdollista tehdä, kun joku pitää tällaista tietoa tarpeellisena ja joku toinen uskoo tiedon olevan tarpeellista ja maksaa viulut.

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat