Seuraa 
Viestejä4

Kai tämä on jo keksitty, onhan? Perinteisen vety-happimoottorin palokaasujen nopeus on jotain 4400 m/s. Nitroglyseriinin räjähtäessä räjähdysnopeus on 7700 m/s. 

Käsittääkseni ainakin kiinteätä ajoainetta käyttävässä moottorissa taitaa olla nitroglyseriiniä sidottuna johonkin materiaaliin. Siitä johtuu usein mainittu tehokkuus verrattuna nestemäisiä polttoaineita käyttäviin rakettimoottoreihin. Mutta onko kokeiltu käyttää puhdasta nitroglyseriiniä? Onko mahdotonta hallita reaktiota?

 

Kommentit (5)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Detonaation etenemisnopeus ja palokaasujen nopeus ei ole sama asia. Yritäpä etsiä googlella nitroglyseriinille "exhaust velocity".  

Nitroglyseriini on sellaisenaan hyvin ikävää ainetta käsitellä, kuten Alfred Nobelin veli aikanaan huomasi. Toisin kuin säiliöön varastoidun vedyn tai hapen sen saa itsessään räjähtämään helposti pelkällä iskulla tai kitkalla. Se kuuluu luokkaan "primary explosives" (aloiteräjähde) eli ne materiaalit, joista valmistetaan räjähteiden nallit. Kaiken lisäksi se jäätyy 13 C lämpötilassa ja varastoinnin aikana sillä on taipumus hajota vieläkin räjähdysherkemmiksi aineiksi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nitroglycerin

https://www.google.fi/search?q=nitroglycerin+youtube

 

 

totalitor II
Seuraa 
Viestejä4

Minulla ei ole oikein detonaation etenemisnopeus ja palokaasujen nopeus hallussa. Hakemalla löytyy nitroglyseriinille arvo 3880 m/s. Perinteinen vety-happi-yhdistelmä on siisi parempi.

Se siitä. Mutta on kiva ajatella ja oivaltaa asioita. Kiitos täsmennyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JPI
Seuraa 
Viestejä29955

Joo, mutta kaikein suurimman kuumuuden kehittävä kemiallinen reaktio on disyanoasetyleenin ja hapen reaktio:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dicyanoacetylene

Tulipa mieleen: Jos em. reaktiota voitaisiin hallita niin sillä voitaisiin kuumentaa pelkkää vetykaasua samoin, kuin tehtiin ydinrakettimoottorikokeissa 60-luvulla, jolloin vedyn maksimilämpötila oli vain noin 2500 astetta (??), mutta vedyb pienestä atomipainosta hohtuen Isp silti noin 800s!!. Saisikohan sillä hyvän kokonais Isp:n, siis kesniarvona pelkän kuuman vetykaasun antamasta Isp:stä ja disyanojutun ja hapen antamasta?

Edit: Olikin niissä ydinraketeissa vety vähän kuumemmpaa ~2700-2800 astetta ja Isp oli myös parempi: 850-1000s:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_thermal_rocket

3³+4³+5³=6³

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35469

Raketin ISP riippuu pakokaasujen nopeudesta. Ne saavat nopeuden palamisen tuottamasta liike-energiasta. Koska pienempi massa saa samalla energialla suuremman nopeuden, molekyylimassa vaikuttaa niin, että kevyempi on edullisempi. Liekin lämpötilaan vaikuttavat muutkin asiat eikä se sellaisenaan kerro aineen hyvyydestä rakettipolttoaineena. Esimerkiksi tuo disyanoasetyleeni tuottaa hiilidioksidia, typpioksideja ja typpeä, jotka ovat keskimäärin paljon painavampia molekyylejä kuin vetyraketin vesihöyryn ja vedyn seos. Energian siirto vedylle on laiha lohtu, koska se lisää massaa vedyn massan ja lämmönvaihtimen verran. Ja lopullisesti sen romuttaa sama tosiasia mikä rajoitti ydinmoottorien pakokaasujen lämpötilat noin matalaan arvoon (fissioreaktio voisi tuottaa miljoonien asteiden kuumuuden), että mikään materiaali ei kestä edes vedyn palamislämpöä. Rakettimoottoreissa on jäähdytysjärjestelmät ja erinäisiä kikkoja kuumimman aineksen pitämiseksi erossa polttokammion ja suuttimen seinistä.

D'oh
Seuraa 
Viestejä281

Neutroni: "Ja lopullisesti sen romuttaa sama tosiasia mikä rajoitti ydinmoottorien pakokaasujen lämpötilat noin matalaan arvoon"

 

Ydinmoottoreihin on ilmeisesti kehitetty/teorisoitu uutta teknologiaa, jonka avulla lämpötilaongelma voidaan kiertää ja suurinopeuksisia fissiotuotteita käyttää suoraan työntövoimana ilman että niiden energialla kuumennetaan suurta reaktoria.

http://www.rbsp.info/rbs/RbS/PDF/aiaa05.pdf

Nanopartikkeleiksi hienonnettua fissiiliä ainetta pidetään sumuna tyhjiökammiossa, ja kun ydinreaktio ionisoi atomeja, sähköisesti varautunut plasma voidaan ohjata magneettikentällä haluttuun suuntaan. Tuolla voidaan saavuttaa 3 - 5 % valonnopeudesta etenevä hiukkassuihku ja luokkaa 10^6s ISP.

Wikipediassa perusidea lyhyesti: http://en.wikipedia.org/wiki/Fission_fragment_rocket

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat