Seuraa 
Viestejä298

Hankala, arka aihe. Ehkä juuri siksi koska Apple-yhtiön ekosysteemiin hurahtaneet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä eikä heitä voi samana päivänäkään verrata ruokakauppojen karvahattuväestöön, niihin joille teknologia on vain väline ja jotka eivät sanottavammin sitä näe persoonallisessa uskonnollisessa mielessä. Applen tuotteitahan käyttävät keskimäärin paremmin koulutetut, keskimäärin enemmän informaatioyhteiskunnan liepeillä hääräävät ja ne jotka ainakin omien puheittensa perusteella vaikuttavat olevan tuollaista maallistunutta urbaania kokoomuslaista juppiporukkaa (tai ainakin esittävät itsensä tuossa valossa). Heissä on paljon media- ja kulttuuriväkeä. Siis sellaista jotka ovat arkoja joutuessaan kriittiseen tarkasteluun (viittaus suomettuneisuuden aikaan ja sitä kuinka siitä jäi pyykinpesu tekemättä).

Jokatapauksessa uskallan väittää että Apple on moderni uusi uskonto. Täysin verrattavissa scientologiaan. Vieläpä hyvin merkittävä. Moderni sanan varsinaisessa merkityksessä. Ja kiinnostava juuri siksi että ensimmäisen kerran (niin ainakin on luultu) saatetaan puhtaasta teknologiaan kuuluvasta jutusta tehdä elämää suurempi kysymys, uusi uskonto. Uusi elämänkatsomus. Ja kuten uskontojen osalta, niin myös tässä uudessa Apple-uskonnossa huijaamisen mahdollisuus kasvaa kasvamistaan. Lahkolle tyypillisellä tavalla kriittisyys torjutaan ja arvostelijoita nimitetään kateellisiksi. Ulkopuolinen ei voi olla hämmästelemättä sitä hellyyttä millä "valaistuneet" hyväilevät pyhiä esineitään. Ja kertovat niiden ominaisuuksista "uskosta osattomille".

Mahdollisen keskustelun johdannoksi suosittelen ensiksi tämän kirjoituksen lukemista:

How Steve Jobs Turned Technology — And Apple — Into Religion

 

"To the nonbeliever, the paradoxes of religion are absurd and irrational diversions.

To the true believer, however, they are pathways to enlightenment."

Sivut

Kommentit (52)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077

En nyt pitäisi tuota Apple-tuotteisiin kohdistuvaa ylitsevuotavaa luottoa kuitenkaan uskontona. Enemmänkin se kimpoaa laadun, käytettävyyden ja hyvän muotoilun ajan myötä tuomasta halusta hypettää. Muutama brändistä maksettu lisäeurokin unohtuu ja oikeasti omenatuote voi joskus ajan kanssa osoittautua edulliseksikin hankinnaksi - etenkin kun otetaan huolto- ja päivitystarve huomioon.

Itse käytän heimoni hylkäämiä, yleensä windows-koneita, ubuntu-linuxilla terästettynä, sillä tulee muutama lisävuosi kevyesti. Kun kiintolevy tai emo kopsahtaa siirryn seuraavaan hylkiöön.

Jos ei tarvi pelaa pelejä, niin pääsee tosi edullisesti hienoihin koneisiin kiinni.

Ihan jo veetuilumielessä monopolistisille jäteille "kotimainen" Linux on ykkönen.

Aiheeseen sopiva video:

http://www.youtube.com/watch?v=iYWzMvlj2RQ

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Alex
Seuraa 
Viestejä486

Apple ja Linux ovat ääripäitä, Windows siinä välissä.

Apple on helppokäyttöisin ja intuitiivisin, ei tarvitse ihmetellä eikä osata sen enempää. Ostat kaiken Applelta ja voit käyttää laadukkaita laitteita huolettomasti. Joudut tietysti maksamaan tästä hieman enemmän premiumia, mutta saat erittäin laadukkaat ja hyvin toimivat laitteet.

Linuxissa sinun on osattava paljon enemmän. Vaikka asiat ovat vuosikymmenissä helpottuneet merkittävästi, on "pelkälle käyttäjälle" vieläkin hyvin vaikeaa suositella Linux-pohjaista järjestelmää. 

Windows on siinä puolessa välissä. Sillä saat kaiken. Et niin hyvää käytettävyyttä kuin Apple, et niin joustavaa järjestelmää kuin Linux, mutta parhaan kompromissin useimmille kohtuulliseen hintaan.

--

 

 

Sinänsä on mielenkiintoista, että open-source ihmiset pitävät Applen tuotteista, sillä se on kaikkein suljetuin järjestelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
offmind
Seuraa 
Viestejä19696
boris

Hankala, arka aihe.

Tuskin nyt sentään. Kysehän on kuitenkin vain teknologiasta, ei sen merkityksellisemmästä.

 

Jokatapauksessa uskallan väittää että Apple on moderni uusi uskonto. Täysin verrattavissa scientologiaan. Vieläpä hyvin merkittävä.

Ilmiön pitäisi kuitenkin täyttää uskon tunnusmerkit ja eräs niistä on väite että uskonnossa on kyse koko ihmiskuntaa, ihmisten olemusta ja ihmiskunnan asemaa kosmisissa yhteyksissä koskevasta asiasta.

Hieman vaikea keksiä mitään niin mahtipontista joka liittyisi tietsikoiden käyttöjärjestelmiin

Jos kyseessä on sosiaalinen ilmiö jossa on joitakin uskonnollisen ajattelun piirteitä, niin ehkä voisi sanoa että kyseessä on (vain) uskonnon kaltainen ajattelutapa.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

routa
Seuraa 
Viestejä155

Tuotemerkkeihin hurahtaminen ei todellakaan ole mikään uusi tai erityisesti Appleen liittyvä ilmiö. Nyt tietsikat ja kännykät mutta perinteisesti varsinkin kalliit automerkit ovat asioita, joihin monet ovat valmiit panemaan terveen järjen ylittäviä rahasummia - varallisuudesta ja asemasta riippumatta. Aika irrationaaliselta meno näyttää, mutta uskonnosta siinä tuskin on kyse.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Veikkaan että Applen paras puhti on poissa ja jonkunlainen hiipuminen edessä, Jobsia pidän erittäin innovatiivisena kaverina,  mutta kaukana siitä messiashahmosta jota hänestä joissain piireissä on yritetty nostatella. 

Koko hypetys tuntuu kyllä enemmänkin rokkibändeihin tai vaikka jalkapallojoukkueisiin liittyvältä fanitukselta kuin uskonnolliselta liikehdinnältä, tosin parhaissa tapauksissa yhtä hupaisia kaikki tyyni

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6626

jaa, itse ostin iPad nelosen 13 kk sitten, koska se oli silloin markkinoiden paras tabletti. Ja en koskaan osta elektroniikkaa, joka ei ostohetkellä ole markkinoiden paras. Nyt tosin minulla ei ole erityisiä haluja vaihtaa iPad vitoseen, koska en ole varma mikä tabletti olisi paras.

Siksi toisekseen Steve Jobs on kuollut ja kuopattu. Tämän päivän teknologian pop-ikoni on Elon Musk.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

syytinki
Seuraa 
Viestejä10182

Täytyykin sytyttää kyntteli joulun kunniaksi Mac- Minini päälle. Se varmaan tykkää siitä.

On tuolla kaapissa win7 miniläppärikin, mutta en juuri käytä sitä, kun niin hävettää ja sitä pitää jatkuvasti päivittää, jos antaa sen tehdä päivitykset itse, se tukehtuu. Kun haluan, että NSA huomaa minutkin käytän kuitenkin sitä.

Miksi yritätte moittia uskoani. Onhan täällä kreationisteja, tornin kaatajia, ei kuussa käyneitä, muinaiseen korkeakulttuuriin uskovia (rakensi mm. pyramidit, hähä), Nostradamuksen oppilaita, AGW-uskovia, luomun nimmeen vannovia, jne.

Joukkoon mahtuu oikein hyvin muutama Job:sia pyhmyksesksi tai jumalan pojaksi julistavia.

Ja tuo miksi open source -porukka suosii, johtuu siitä, että ei se Mac ole niin suljettu systeemi kuin luullaan. Tottelee ihan hyvin Unix:n ja Linux:n komentoja.

 

 

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Apple on tullut lähemmäksi tavallisen kuolevaisen kukkaroa.  Luxusesta markettikamaksi. Luulen, että se näkyy tulevaisuudessa ja uskonnollisuus laskee. Samsung, Apple, Philips, who cares. Näin se tuotto kasvaa lyhyellä tähtäimellä. Pitkän tähtäimen kannalta aika surkeaa. Hurmoksellinen tuoteuskollisuus alkaa loppua, koska laite ei ole enää statussymboli. 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
syytinki

Täytyykin sytyttää kyntteli joulun kunniaksi Mac- Minini päälle. Se varmaan tykkää siitä.

On tuolla kaapissa win7 miniläppärikin, mutta en juuri käytä sitä, kun niin hävettää ja sitä pitää jatkuvasti päivittää, jos antaa sen tehdä päivitykset itse, se tukehtuu. Kun haluan, että NSA huomaa minutkin käytän kuitenkin sitä.

Miksi yritätte moittia uskoani. Onhan täällä kreationisteja, tornin kaatajia, ei kuussa käyneitä, muinaiseen korkeakulttuuriin uskovia (rakensi mm. pyramidit, hähä), Nostradamuksen oppilaita, AGW-uskovia, luomun nimmeen vannovia, jne.

Joukkoon mahtuu oikein hyvin muutama Job:sia pyhmyksesksi tai jumalan pojaksi julistavia.

Ja tuo miksi open source -porukka suosii, johtuu siitä, että ei se Mac ole niin suljettu systeemi kuin luullaan. Tottelee ihan hyvin Unix:n ja Linux:n komentoja.

 

Ensimmäinen Apple-laitteeni oli iPad jonka ostin 2010 syksyllä. Seurasin tuolloin keskustelua uudesta tablettihuumasta netissä. Keskustelupalstoilla kaikki neuvoivat ostamaan Samsungin Galaxyn joka oli juuri tullut markkinoille. Aloin ihmetellä sitä kiihkoa, jolla tuota iPadia ja Applea vastustettiin. Päätin siis kaikkien nettineuvojen vastaisesti ostaa iPadin.

Sen jälkeen ostin iPhonen. Talouteen kertyi myös muita Applen tuotteita kuten AppleTv ja AirPort Express. iPadin päivitin ja nyt käytössä on kolmannen polven IPad retina näytöllä. Myös iPhone tuli päivitettyä ja 4s jäi vaimon käyttöön ja itsellä on nyt käytössä vitonen.

Tänä syksynä päätin kokeilla miten Apple suoriutuu muusta kuin mobiilitekniikasta, Ostin itselleni joululahjaksi jo hyvissä ajaoin ennen joulua 27 tuumaisen iMacin jolla tätä nyt naputtelen.

En minä itseäni uskovaiseksi koe. Kaikki Applen kamat ovat vaan toimineet kuin junan vessa. iMackin tuntuu pirun hyvältä kun koko koneessa ei ole kuin yksi johto ja se keskusyksikön virkaa hoitavan peltilaatikon ja johtohässäkän puuttuminen on henkisesti melko vapauttava kokemus.

Jokainen kuitenkin tehköön kuten lystää. En minä katsele vinoon niitä jotka winkkaria käyttävät. Vallinan vapaus on hieno asia ja minusta olisi pirun tylsää jos valinnan varaa ei olisi.

Erer
Seuraa 
Viestejä346
Tip Vortex
Applen tulevaisuus ei ole aivan niin kirkas, koska itse Jeesus eli Jobs pääsi kuolemaan. Muistattehan sen edellisen ajanjakson kun Jobs ei ollut Applella?

Tuskinpa monikaan muistaa. Applehan oli konkurssin partaalla, mutta sitten tuli Jobs takaisin ja pelasti. Ihan hyvin tehty mm Applen osakkeenomistajien kannalta. Jobs sai aikaan mahtavan hypen joka varmaan jatkuu vielä vuosia. Hype = http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hype
Hieno suoritus sinänsä.

IT-alalta tulee mieleen vain yksi toinen, joka on saanut vastaavan käänteen aikaan. Lou Gerstner, joka pelasti yhden It-alan pioneereista, IBM:n. Gerstner ei ole tuttu suurelle yleisölle, sillä hänen johdollaan IBM vetäytyi kokonaan loppukäyttäjäbusineksesta myyden PC:t kiinalaiselle Lenovolle jne. 

Harmi, että Nokialle ei löytynyt näitä Jobseja tai Gerstnereitä.

Tässä vielä Wikin artikkeli Gerstneristä: http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_V._Gerstner,_Jr.

mirab kirjoitti: Israel on tuhottava. Kuulemma myös sianliha on kielletty Israelissa. Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on pienempi kuin Suomen. Kts myös http://tinyurl.com/lobwaek ja http://tinyurl.com/o3hs9ro

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Jossain vaiheessa (n. 15 vuotta siten) tuntui, että macinkäyttäjiä pitäisi muka arvostaa jonkin sortin edelläkävijöinä. Kun itse sain oman paskaa paremman tietokoneen ja aloin sillä jopa tekemään asioita, en todellakaan ajatellut että hommieni lopputulos olisi valmis aiemmin tai laadultaan parempi jos suurempi osa ajasta menisi ihmetteyyn.

Lähinnä säälittää apple-kaverini (jotka muuten kaikki ovat suomenruotsalaisia, sekä tekniikasta mitään ymmärtämättömiä tolloja), koska he eivät vieläkään pysty käyttämään kaikkia hienoja juttuja joita windowsin omistaja kykenee. Siis varsinkin kun laittaa virtuaalikoneen pyörimään äxpeellä ja ehkä jopa 98:lla.

Näin kokonaisuuteen verrattuna hyvin suppealla kulmalla katseltuna voisin sanoa, että kaikki suhteellisen merkittäviä asioita tiatsikalla tekevät mun tuntemani ihmiset käyttävät windowsia ja linuxia. Linuxia yhä enenevässä määrin. Ihan vaan siksi koska macillä ei voi tehdä sitä mitä haluaa.

 

Huonoutta on semmoinen, että kun ajatellaan vaikkapa työ- tai kouluympäristöä. Jos kotikoneella olisi ajatus tehdä edes jotain, tulee ongelmia. Esimerkiksi meidän koulun ikivanhojen (opiskelun kannalta oleellisten, mutta uudet maksaa liikaa ja opettajilta menee lukukausi niiden opiskeluun) windowsohjelmien kanssa leikkiessä ei tule kysymykseenkään että joku voisi niitä macillä käyttää. Saati windows kasilla...

Erer
Seuraa 
Viestejä346

Niin, Linux on sitä yleisempi käyttöjärjestelmä mitä raskaampiin palvelimiin mennään. Supertietokoneista nykyisin lähes kaikki käyttävät Linuxia (96,4 %). Poikkeus on tietysti tuo Linux-kerneliin perustuva Android. Sehän on viritetty älypuhelimia ja tablettaja varten. 

Kun olen täällä lukenut kirjoituksia postaajilta, joilla on Linux PCeissään (laptop tai pöytäkone), niin enpä halua yrittää. Varmaan sen saa toimivaan erinomaisesti, mutta vaatii ihan liian paljon työtä työasemaympäristössä. Tällä hetkellä Linux on palvelinten, mainframien ja supertietokoneiden käyttöjärjestelmä. (Android toki poikkeus.) 

mirab kirjoitti: Israel on tuhottava. Kuulemma myös sianliha on kielletty Israelissa. Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on pienempi kuin Suomen. Kts myös http://tinyurl.com/lobwaek ja http://tinyurl.com/o3hs9ro

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
Erer

Niin, Linux on sitä yleisempi käyttöjärjestelmä mitä raskaampiin palvelimiin mennään. Supertietokoneista nykyisin lähes kaikki käyttävät Linuxia (96,4 %). Poikkeus on tietysti tuo Linux-kerneliin perustuva Android. Sehän on viritetty älypuhelimia ja tablettaja varten. 

Kun olen täällä lukenut kirjoituksia postaajilta, joilla on Linux PCeissään (laptop tai pöytäkone), niin enpä halua yrittää. Varmaan sen saa toimivaan erinomaisesti, mutta vaatii ihan liian paljon työtä työasemaympäristössä. Tällä hetkellä Linux on palvelinten, mainframien ja supertietokoneiden käyttöjärjestelmä. (Android toki poikkeus.) 

Näin se menee. Suurin syy linuxin marginaalisuuteen on se, että kukaan ei ole tuotteistanut sitä kuluttajamarkkinoille. Winkkari tulee pakolla jos ostat uuden tietokoneen ja vähän paremmin varustelluista kaupoista läytyy Applen os x (Unix johdannainen sekin) käyttiksellä varustettuja tietokoneita.

Saadaksesi linuxin sinun pitää käytännössä ensin ostaa Winkkarikone ja ja sen jälkeen foliohattuilla sinne Linux sisään. Ei massoja kiinnosta moinen. Vähän sama kun alkaisit vaihtaa telkkariisi harrastusmielessä käyttistä.

Senpä vuoksi ainoa varteenotettava vaihtoehto winkkarille tänä päivänä on Apple.

Ja jos et kaipaa tietokonepelejä niin en keksi yhtään hyvää syytä rimpuilla winkkarin kanssa.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880

Pakko vielä kerrata niitä reaktioita joita iPad synnytti ystväpiirissäni kun sen aikanaan hankin.

"Saaks tohon kiinnitettyä USB-muistitikun, jaa ei saa vai -ihan paska"

"Saaks tohon liitettyä ulkoisen kiintolevyn, jaa ei saa vai -ihan paska"

"Pystyyks tolla tekeen samat hommat kuin läppärillä, jaa ei vai -ihan paska"

"Ai sä jeesustelet tuollaisella turhakkkeella -joka on ihan paska"

Oli jännä seurata miten ihmiset peilasivat tuota silloiseen tuntemaansa tietotekniikkaan. Eniten iPadia verrattiin kannettavaan tietokoneeseen. Ja sitten vertailun päätteeksi kaikki julistivat, että iPadin kaltainen laite ottaa läppäriltä turpaan 100-0 ja pädi on ohimenevä muoti-ilmiö joka häviää nopeasti markkinoilta.

Kukaan ei ymmärtänyt, että Ipadin kaltainen tabletti oli jotain uutta eikä se kilpaillut suoraan minkään silloin olemassa olevan laitteen kanssa. Nykyään kukaan ei kyseenalaista tablettien olemassaolon oikeutusta tai ihmettele mihin niitä tarvitaan.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6626

No, kyllähän iPad oli aikanaan aika paska, vaikka tunkikin uuteen markkinasegmenttiin. Mielestäni vasta iOs seiskan jälkeen se alkaa jo lähestyä potentiaaliaan. Se kai mikä näissä on parasta, että iPad on tullut paremmaksi lähes joka päivityksellä. Rauta ei kaipaa niinkään päivityksiä, mutta softa tekee laitteesta paremman ja paremman.

Ulkoinen näppis minulla on ollut jo kaksi vuotta iPadissa ja se on aika must olla. Esimerkiksi tämä viesti on kirjoitettu iPadilla+ulkoisella näppiksellä. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
Puuhevonen

No, kyllähän iPad oli aikanaan aika paska, vaikka tunkikin uuteen markkinasegmenttiin. Mielestäni vasta iOs seiskan jälkeen se alkaa jo lähestyä potentiaaliaan.

Noin sinun on pakko sanoa kun olet ollut itse tuossa mainitsemassani besserwisser-rintamassa.

Jos ipadia verrataan nyt läppäreihin niin ei ole mitään uuttua taivaan alla ios seiskan myötä. Ainoa uusi juttu on se, että ihmiset on ymmärtäneet, ettei ipad ja muut tabletit ole läppäreitä tai kilpaile niiden kanssa.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Erer

Kun olen täällä lukenut kirjoituksia postaajilta, joilla on Linux PCeissään (laptop tai pöytäkone), niin enpä halua yrittää. Varmaan sen saa toimivaan erinomaisesti, mutta vaatii ihan liian paljon työtä työasemaympäristössä. Tällä hetkellä Linux on palvelinten, mainframien ja supertietokoneiden käyttöjärjestelmä. (Android toki poikkeus.) 

Otantasi lienee monin tavoin vääristynyt. Itse olen asentanut muutamaan kotikoneeseen vuosien saatossa Linuxin eri distroja eikä ole ollut ihmeempiä ongelmia. Töissä pyörittelen mm. Ubuntua virtuaalikoneella ja yhdessä työasema-PC:ssä myös. Serverit tietysti ovat aina jotain Linuxeja. Yhtään kertaa ei ole tullut eteen mitään työteliäämpää. Windowsin asennus ja käyttöönotto on työläämpää, mukaanlukien kaikkien tarvittavien ohjelmien etsiminen, asennus ja päivittäminen. Windowseja on silti pakko monista syistä käyttää, mutta keksimäärin se on enemmän säätöä, huolenpitoa ja ärsyyntymistä vaativa järjestelmä. Applen tuotteista laajempi kokemukseni rajoittuu muinaiseen MacIntosh II:hen sekä tuoreempaan iPad:iin. Molemmat suhteessa kelpo tuotteita ja pikatestailun perusteella myös esim. OSX on ihan jees. Vanhemmilleni laitoin joitain vuosia sitten Ubuntun heidän kotikoneeseensa koska minä olen heidän IT-tukipalvelunsa ja Linuxin kanssa homma on paljon huolettomampaa ja helpompaa.

Myönnän, että vaativaan pelikäyttöön Windows on the ratkaisu. Samoin joihinkin erityisiin ammatillisiin sovellutuksiin joissa nyt vain ei porttauksia tai kelvollisia vaihtoehtoja muille systeemeille ole. Se on luonnollinen rajoite, jos jotain tällaista tarvitsee.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
mluluke

Saadaksesi linuxin sinun pitää käytännössä ensin ostaa Winkkarikone ja ja sen jälkeen foliohattuilla sinne Linux sisään. Ei massoja kiinnosta moinen. Vähän sama kun alkaisit vaihtaa telkkariisi harrastusmielessä käyttistä.

Pääsääntöisesti noin, mutta kyllähän Linux-tietokoneita kaupoissa myydään myös. Lisäksi se Linuxin asentaminen on kyllä triviaali homma jos ylipäänsä tietokonetta osaa käyttää (ladata .iso:n, polttaa DVD:lle, uudelleenkäynnistää koneen ja täytellä ne samat perustiedot jotka esiasennetun Winkkarin käyttöönotossakin). Mutta ehkä kiinnostuksenpuute tosiaan selittää asian. Tai tiedon puute vaihtoehdon olemassaolosta.

 

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6626

mluluke, ennen iOS seiskaa iPad ei tukenut edes 4g LTE yhteyttä, ja siinä oli paljon muitakin tällaisia ihan pikku pikku käytettävyyteen vaikuttavia juttuja. Samoin siinä on vieläkin puutteena suomen kielen oikoluku, mutta ehkä sekin jossain vaiheessa tulee. Jos tablet-laite ei tue edes 100 megan nettiä softan takia, niin se on PASKA. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat