Seuraa 
Viestejä212

Luen juuri otsikossa mainittua kirjaa, joka on tosi mielenkiintoinen. Siitä selviää melkein kaikki ongelmat aiemman Kaiken teoria ja kvarkkien rakenne ketjun tiimoilta.

 

1. Jos kvarkeilla on alirakenne niin yhtenäisteoria ei ole mahdollinen. Mikäli kvarkeilla ei ole alirakennetta voivat voimat yhdistyä etäisyyden pienetessä ja tulla yhdeksi voimaksi; silloin yhtenäisteoria on mahdollinen. (G.K.)

Kvarkkiketjussa esitettiin, että kahdella kolmesta kvarkista on alirakenne, mutta alas-kvarkilla ei ole alirakennetta.

 

2. On kaksi lakia: Energian säilyvyyden laki ja Sähkövarauksen säilyvyyden laki, joita ei voida poistaa nanohiukkasia tutkittaessa. (G.K.)

Esitän nyt, että sähkövarauksen säilyvyyden laki koskee vain toista (myoni) ylös-kvarkkia. Ja myös energian säilyvyyden laki koskee vain toista (mesoni) ylös-kvarkkia. Tuossa toisessa ylöskvarkissahan on antiainetta mukana, ja siten energian täytyy säilyä siinä tai muuten annihiloituu.

Esimerkiksi Neutroni, joka on varaukseton hiukkanen ja muodostuu kahdesta alaskvarkista (ei alirakennetta) sekä yhdestä ylöskvarkista (joko myoni tai mesoni pohjainen) ei säilytä varausta tai oikeammin ei omaa varausta. Voidaan päätellä, että sitä koskee energian ja massan säilymisen laki, mutta ei varauksen säilymisen laki. Eli se olisi mesoni pohjainen ylöskvarkki, joka on neutronin sisällä.

3. Kvarkkien sähkövaraus perustuu vahvaan vuorovaikutukseen. (G.K.)

Vahva vuorovaikutus toimii siis myoni pohjaisessa ylöskvarkissa, mutta ei välttämättä mesoni pohjaisessa eikä välttämättä alaskvarkissa.

Myoni pohjainen ylös kvarkki = standardimalli

Mesoni-pohjainen ylös kvarkki = supersymmetria

Alas kvarkki = supersäieteoria

 

Lyhyesti: Kvarkki on kolmiluontoinen hiukkanen.

Sillä sekä on, että ei ole sisäinen rakenne.

Sillä sekä on, että ei ole energian ja massan säilyvyys

sillä sekä on, että ei ole sähkövarauksen säilyvyys

 

P.S. Olen vasta sivulla 50 tuossa kirjassa, joten voi olla että edellä esittämääni tulee muutoksia sitä mukaan kuin kirjassa etenen.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (8)

omar
Seuraa 
Viestejä212

Olen nyt sivulla 76 ja näyttäisi siltä, että

Luonto näyttää toimivan niin, että puolilukuspinisten kahden hiukkasen vaihto aiheuttaa merkkivaihdon. Kokonaislukuspinisten kahden hiukkasen vaihto ei aiheuta merkkivaihtoa.

(Ymmärrän asian niin, että puolilukuinen voi vaihdella suuntansa eli värähdellä; kokonaislukuinen ei voi vaihtaa suuntaa, vaan se pyörii ympyrää aina samaan suuntaan.)

Puolilukuspin = leptonit, kvarkit

Kokolukuspin = bosonit

On olemassa symmetria, joka liittää puolilukuspiniset ja kokolukuspiniset toisiinsa nimittäin supersymmetria.

(Ymmärrän asian niin, että kun puolilukuspinisillä on massa ja energia relativistista eli sallii sisäkkäiset rakenteet negatiivisen energian päässä niin kokolukuspinisillä on relativistista sähkövarauksen määrä. Mikä sallii tietynlaiset sisäkkäiset rakenteet tai sisäkkäiset voimat???)

(Eli ymmärrän asian niin, että : Supersymmetria tutkii mesoneita ja baryoneja ja sähkövarauksen ominaisuuksia. Kun taas standardimalli pitäytyy massan ja energian määrissä. Eikä niinkään sähkövarauksessa.)

 

Puolilukuspinisten ansiosta aine on pysyvää ja stabiilia. (MASSAN MÄÄRÄ ja ENERGIAN MÄÄRÄ)

Kokolukuspiniset eli bosonit välittävät voimia. (SÄHKÖVARAUKSEN MÄÄRÄ).

 (Spin ja sähkövaraus osataan kuvata käytännön tasolla täysin, mutta ei ole teoriaa, joka selittäisi mikä spin tai sähkövaraus on. Menee kauan aikaa ennen kuin tässä päästään nykyhavaintolaitteilla eteenpäin. Tarvitaan uudentyyppisiä havaintolaitteita.).

 

(Kirjoitan aiheesta, josta on vähän tutkijoillakin vasta tietoa. Käytän pelkästään tuota yhtä cropcircle kuvaa kolmesta kvarkista sekä logiikkaa tutustuessani Wikipedian artikkeleihin aiheesta esim. mesoni, kaoni, pioni, baryoni, CP-symmetriarikko, Pariteetti)

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6436

Omar: Kirjoitan aiheesta, josta on vähän tutkijoillakin vasta tietoa.

En tiedä oletko täydellinen pelle. Jos et, miksi kuullostat sellaiselta? Sitten kun olet sisäistänyt molemmat suhteellisuusteoriat, kvanttisähködynamiikan, yhdistetyn sähköheikkodynamiikan, kvanttikromodynamiikan ja Higgsin mekanismin, niin pystyt edes vihjaamaan siitä, kuinka paljon/vähän tutkijoilla on tietoa. Kun olet edes jotenkuten sisäistänyt Standarditeorian, niin vasta sitten ala ihmetellä esim. supersymmetriaa.

Jos olet kiinnostunut supersymmetriasta:

http://profmattstrassler.com/articles-and-posts/some-speculative-theoretical-ideas-for-the-lhc/supersymmetry/supersymmetry-what-is-it/

Jos olet kiinnostunut protonista:

http://profmattstrassler.com/articles-and-posts/largehadroncolliderfaq/whats-a-proton-anyway/

http://profmattstrassler.com/articles-and-posts/largehadroncolliderfaq/whats-a-proton-anyway/checking-whats-inside-a-proton/

Jos olet kiinnostunut kvarkeista ja gluoneista:

 

http://profmattstrassler.com/articles-and-posts/particle-physics-basics/the-known-apparently-elementary-particles/jets-the-manifestation-of-quarks-and-gluons/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
omar
Seuraa 
Viestejä212

No joo,

Omar: Kirjoitan aiheesta, josta on vähän tutkijoillakin vasta tietoa.

Tuossa on tosiaan selvä lipsahdus valheen puolelle. Tarkoitin: Kirjoitan aiheesta, jossa tutkijoilla on lähes täysi määrä kokeellisia tietoja, mutta niitä ei ole vielä yhdistetty täydelliseksi teoriaksi. (Ehkä koska puuttuu vielä tieto Higgsin bosonista tms.).

Mikäli ymmärsin tuota kirjaa oikein niin: Standardimalli on teoriana ollut jo pitkään täydellinen tiedon suhteen, mutta käytännön koetulokset alkoivat vasta noin vuonna 2000 olla merkittäviä. Sen sijaan supersymmetriasta puuttuu lyömätön teoria, vaikka paljon kokeellista tietoa on ollut.

Kiitos linkeistä! Yhdestä niiden kuvasta oli paljon hyötyä. Jossa elektroni törmää protonin sisällä kvarkkeihin ja muodostuu kahdeksan hadronia!!!

(Olen väsyny kertomaan pelleydestäni: Kuinka läpäisin lukion lyhyen fysiikan (vastaa noin ehkä kymmenesosaa peruskoulun ylä-asteen fysyiikasta) vain pärstäkertoimen avulla jne...... En oppinut koulussa mitään.) Sen sijaan täällä foorumilla olen oppinut paljon. On ikävää jos annan trollin tai spämmääjän vaikutelman, vaikka pyrin koko ajan vähentämään viestejäni).

Te muut saisitte kirjoittaa enemmän! Foorumilla on aika hiljaista.

 

 

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6436

Omar: Sen sijaan supersymmetriasta puuttuu lyömätön teoria, vaikka paljon kokeellista tietoa on ollut.

Supersymmetriasta on toki useita teorioita. Yksinkertaisin niistä on mahdollisesti kokeellisen todentamisen rajoilla. Ja sitä supersymmetriateoreetikot kieli pitkällä odottavat LHC:n uudelleenkäynnistyksen aikaan 2015 jälkeen. Toistaiseksi supersymmetriasta ei ole mitään kokeellista tietoa.

omar
Seuraa 
Viestejä212

Olen nyt sivulla 160.

Joo, valehtelin näemmä taas tai luulin väärin. Supersymmetria on todellakin kaukana valmiista teoriasta. Sen sijaan kirjan mukaan Standarditeoriasta puuttuu vain Higgsin bosonin löytyminen. Paljon on kohuttu, että se on hiukkastutkimuksen viimeinen; suurin ja tärkein löytö. Monet siis olettavat, että tarvitaan vain Standarditeoriaa eikä Supersymmetriaa sen jälkeen enää tarvitse tutkia???

Joka tapauksessa länsimainen imperiumi alkaa pian olla ohitse ja tilalle tulee ehkä konservatiisempi imperiumi, jossa ei harrasteta mitään tutkimusta lainkaan? Tilauksessa olisi vielä kaksi kiihdytintä nimittäin: suuri elektroni-positroni kiidytin ja suuri myoni-antimyoni kiihdytin, mutta jos jo nyt puhutaan, että Higgsin bosoni on viimeinen hiukkanen, jota tutkitaan niin taitavat nuo jäädä haaveen asteelle ainakin länsimaissa.

Higgsin bosoni ei ole viimeinen sana tai oleellinen hiukkanen Supersymmetriateorian kannalta, joka etsii varjohiukkasta, jokaiselle tunnetulle hiukkaselle. Puhutaan ns. superkumppaneista:

selektroni, smyoni, stau, sneutriinot, skvarkit, fotiino, Wiino, Ziino, gluiino, gravitiino, higgsiino, varliinot etc.

Itselläni jäi edes pintapuolinen tutustuminen Standarditeorian popularisointiin väliin, mutta jos joskus muodostetaan Supersymmetriasta popularisoitu tiedonanto niin sitä ehtisi ehkä vielä seurata.

 

 

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6436

Onnea opiskeluille. Oletko ollut sokkona, kun et tiedä, että CERN ilmoitti jo 04.07.2012 Higgsin bosonin varmasta löytymisestä 125 GeV:n kohdalla (löydös 5 sigman tarkkuudella, mikä rittää tieteellisen löydön kriteeriksi). Siinäkin olet vähän jälkijunassa että itse Higgsin bosoni olisi jotain primääristä. Higgsin bosonin löytyminen tarkoitti vain, että sen TÄRKEÄMMÄN asian eli Higgsin kentän on oltava olemassa. Higgsin bosoni ei nimittäin anna millekään hiukkaselle inertiaa vaan KENTTÄ.

Toistaiseksi LHC ei ole löytänyt mitään supersymmetriaa tukevaa. Mutta LHC pyörii remontinsa jälkeen vielä vuosia (uudella energialla). Voihan sieltä supersymmetriaakin löytyä. LHC kiertää ympyrärataa. Enää tuskin rakennetaan ympyräradalla kulkevia kiihdyttimiä, koska ympyrärata hukkaa energiaa. Eli tulevaisuuden suurent kiihdyttimet ovat lineaarikiihdyttimiä.

 

Higgsin mekaniikka ei totisesti ole iimeinen sana, jota tutkitaan. Mutta se antoi viimeisen suuren palikan Standarditeorian uskottavuudelle. Periaatteessa fysiikassa on kysymys vain siitä, kuinka korkeisiin energioihin päästään. 

omar
Seuraa 
Viestejä212

En oikein jaksanut tarkasti lukea tuota kirjaa loppuun asti. Kun en ole kiinnostunut antimaterian ja materian suhteiden ongelmista. Sen verran silmiin pisti, että standardimalli on tällä hetkellä vain mahdollista jos massa on nolla. Ja vielä tuo supersymmetriakin asettaa massalle ehdon m potessiin 2 pitää voida olla miinus merkkinen. Olen sitä mieltä, että että ykkösedellytys yhtenäisteorialle ei täyty. Kvarkit eivät ole pistemäisiä ja vailla alirakennetta. Kahdella kolmesta kvarkista on alirakenne ja jotenkin tuo liittyy massaan. Molemmat teoriat standardimalli ja supersymmetria ovat tarpeellisia silti ja selvittävät monia asioita, mutta jos on niin, että alirakenne sulkee pois yhtenäisteorian mahdollisuuden niin pitänee tyytyä siihen, että on kolme erillistä teoriaa; yksi kutakin kvarkkia varten.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6436

Joo mikään asia ei tule ilmaiseksi, täytyisi opiskella. Alkuperäinen standarditeoria ILMAN HIGGSIN MEKANISMIA antaa kaikille hiukkasille nolla-massan. Siksihän Higgsin mekanismi luotiin jo 1960 luvulla. Silloin ei kuitenkaan ollut minkään valtakunnan mahdollisuuksia todeta tätä kokeellisesti. Amerikkalaisetkin yrittivät kovasti Tevatronillaan, mutta tieteellisesti luotettavaa tulosta ei saatu (amerikkalaisten haku käytti hieman toista hajoamiskanavaa). Vasta LHC todisti Higgsin bosonin olemassaolon.

Sinulla ei ole kyllä rehellisesti sanottuna minkään valtakunnan mahkuja sanoa yhtenäisteorian mahdollisuuksista yhtään mitään. Ei tiede niin helppoa ja yksinkertaista ole. Jos viitsisit edes alustavasti tutustua kvanttikromodynamiikkaan (eli värivoiman (siis vahvan ydinvoiman) kenttäteoriaan), niin et päästäisi tuollaisia älyvapaita ankkoja kvarkeista suustasi. Kvarkkiteoria on yksi maapallon tarkimpia teorioita, se on matemaattisesti ristiriidaton ja antaa erinomaisia ennustuksia myös koetuloksista.

Olen muistaakseni laittanut sinulle linkkejä esim Prof Strasslerin taviksille tarkoitetuista esityksistä. Jos englanti sujuu hyvin, lue ja opi.

 

Supersymmetria ei ole mikään erillinen teoria. Jos se on totta, niin se on JATKOA standarditeorialle. Eli silloin kun haetaan yhtenäisteorioita, niin perusta on standarditeoria ja supersymmetriassa annetaan kaikille fermioneille bosoni ja päinvastoin. Myös esim. säieteoriat ovat supersymmetrisia. Toistaiseksi vain supersymmetriasta ei ole ensimmäistäkään koetulosta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat