Sivut

Kommentit (38)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6655

Tämähän on sarjassamme huvittavimpia vastauksia ja siitä käy hyvin ilmi kuinka ravitsemustiede on kehittynyt eteenpäin viimeisten 20 vuoden aikana. Nykytiede sanoo että keittäminen, paistaminen ja kuumentaminen parantaa noin 50 % hyödyllisen energian imeytymistä verrattuna raakaan prosessoimattomaan ruokaan.

Aiheesta kannattaa lukea Richard Wranghamin vuoden 2009 kirja:

Catching Fire: How Cooking Made Us Human

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Taisipa Tiede-lehtikin uutisoida aiheesta tässä keväällä. Eli tuosta lämpimän ruoan paremmasta imeytymisestä ja siitä, että lämpimässä ruoassa onkin enemmän kaloreita kuin kylmässä, vaikka kyseessä olisi se sama parsa.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Ueberweg

Kysymys koski ruoan lämpötilaa eikä sen kypsyttämistä, joten Antti Aron vastaus on aivan oikea.

Artikkelista: "Ihminen pystyy hyödyntämään yhtä hyvin niin kylmän ruoan kuin kuumankin ruoan ravintoaineet."

Nykytiedon valossa tuo väite on väärä sikäli, että ihminen pystyy hyödyntämään paremmin kuuman ruoan ravintoaineet. Eli lämpimässä ruoassa on enemmän kaloreita kuin kylmässä. Tai siis kalorit imeytyvät paremmin. Se on sitten eri asia, että kuinka merkittävä tuo ero on. Varmasti kylmällä ruoallakin pärjää mainiosti, onhan niitä raakaruoka-ihmisiä hengissä vaikka kuinka.

Hämmentää.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Eiköhän evään lämpötila suolistossa ole aivan tasan tarkkaan sama, oli sitä joskus lämmitetty tai jäähdytetty. Tuo sillä edellytyksellä, että materiaalin määrä ei vaikuta kehon lämpötilaan. Jos ruoan lämpötila vaikuttaa kehon lämpötilaan, on syytä hakeutua lääkärin puheille.

 

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

^Pitää paikkansa. Imeytymisen kannalta taas on aivan sama, syökö kypsennetyn ruoan lämpimänä vai lämmittämättömänä. Ohutsuoleen saapuessaan ruokasula on joka tapauksessa lämmintä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35428

Voiko joku viitata tutkimuksiin, jotka tukevat ruuan nautintahetken lämpötilan merkitystä? Se vaikuttaa fysiikan valossa hyvin epäuskottavalta, koska niin kylmä kuin kuuma ruoka ovat mahassa tuntikausia ennen imeytymistä ja ruuan lämpötila tasaantuu ruumiinlämpöön.

En siis tarkoita sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy tehokkaamin, mikä on selvää kypsennyksen aiheuttamien kemiallisten muutosten takia, vaan sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy yhtä hyvin jos se syödään lämpimänä tai annetaan sen jäähtyä kypsennyksen jälkeen.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1470
Aweb

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Tuohan nyt on lähes itsestään selvää. Kysymys olikin siitä, onko sillä väliä, syötkö pitsasi kuumana vai kylmänä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Ueberweg
Aweb

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Tuohan nyt on lähes itsestään selvää. Kysymys olikin siitä, onko sillä väliä, syötkö pitsasi kuumana vai kylmänä.

Ok. Muistaakseni ainakin sellainen ero on, että lämpimän ruuan syömisestä tulee nopeammin kylläisyyden tunne kuin kylmän ruuan syömisestä. Lämpimiin ruokiin tottunut ei välttämättä tunne oloaan riittävän kylläiseksi kylmän ruuan jälkeen, ja saattaa syödä tarpeeseen nähden liikaa. Tämmöistä olen joskus lueskellut jostain.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19204
Neutroni

Voiko joku viitata tutkimuksiin, jotka tukevat ruuan nautintahetken lämpötilan merkitystä? Se vaikuttaa fysiikan valossa hyvin epäuskottavalta, koska niin kylmä kuin kuuma ruoka ovat mahassa tuntikausia ennen imeytymistä ja ruuan lämpötila tasaantuu ruumiinlämpöön.

En siis tarkoita sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy tehokkaamin, mikä on selvää kypsennyksen aiheuttamien kemiallisten muutosten takia, vaan sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy yhtä hyvin jos se syödään lämpimänä tai annetaan sen jäähtyä kypsennyksen jälkeen.

Mie kans hieman protestoisin moista ajatusta, kun ihmisellä on aika usein tapana pureskella se muonansa ja siinä se syljen ja muun mutustuksen lomassa lämpenee jo heti alkureitillä. Vrt. jäätelö. Liemet erikseen.

Joskus on osunut silmiini joku tiedettäpläjäys, jonka mukaan jääkylmä vesi aiheuttaa ruoansulatuselimistölle jonkin sorttisen shokin versus huoneenlämpöinen vesi, mutta ruoan kohdalla tuon efektin saavuttamista joutuu todella pinnistelemään. Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia. Mutta ei silloinkaan tuo johdu ruoasta vaan juomasta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
DedMoroz

Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia.

Häh? Jääkylmät juomathan ne on just hyviä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19204
Aweb
DedMoroz

Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia.

Häh? Jääkylmät juomathan ne on just hyviä.

Joo, toki, paitsi aterialla ;)

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19204
Vatkain

Sepä löytyki helposti se juttu. Pistän tälleen linkkeinä niin lienee jokaisen helpompi lukea.

Tiede 8/2013

http://oi57.tinypic.com/16gx3k5.jpg
http://oi59.tinypic.com/qporoo.jpg
http://oi59.tinypic.com/260c301.jpg

Tuo puhui ruoan kypsentämisestä (sen mitä sitä tavasin) eikä kuten tässä on puhe, kypsennetyn ruoan nautintalämpötilasta. Eri juttu. 

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
DedMoroz
Aweb
DedMoroz

Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia.

Häh? Jääkylmät juomathan ne on just hyviä.

Joo, toki, paitsi aterialla ;)

Aina!

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

MooM
Seuraa 
Viestejä11670
Neutroni

Voiko joku viitata tutkimuksiin, jotka tukevat ruuan nautintahetken lämpötilan merkitystä? Se vaikuttaa fysiikan valossa hyvin epäuskottavalta, koska niin kylmä kuin kuuma ruoka ovat mahassa tuntikausia ennen imeytymistä ja ruuan lämpötila tasaantuu ruumiinlämpöön.

En siis tarkoita sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy tehokkaamin, mikä on selvää kypsennyksen aiheuttamien kemiallisten muutosten takia, vaan sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy yhtä hyvin jos se syödään lämpimänä tai annetaan sen jäähtyä kypsennyksen jälkeen.

Periaatteessa hyvin kylmän ruoan lämmittämiseen kehon lämpötilaan kuluu (vähän) energiaa. LÄmmin tai kuuma ruoka taas tuo kehoon energiaa lämpönä. Sinä mielessä lämmin ruoka on energiatehokkaampaa. Käytännössä ero ei liene merkittävä eikä nykyihmisellä ole ongelmia saada kaloreita sisään muutenkaan, ennemmin päinvastoin.

Psykologiset tekijät voivat kyllä vaikuttaa. Mutta toisaalta lämmin ruoka maistuu yleensä paremmalta kuin sama ruoka kylmänä (ainakin voimakkaammin, kun aromit ovat paremmin "irti" ja rakennekin on usein mukavampi esim. lihassa), ehkä sitä syödään siksi enemmän, vaikka kylläisyysvaikutus menisikin toisinpäin?

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
DedMoroz
Aweb

Aina!

Omapahan on mahas. 

Onko tästä olemassa jotain näyttöä?

Siis ei siitä, että mun maha on mun maha, vaan siitä että se tuosta mainitusta asiasta kärsisi...

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat