Sivut

Kommentit (38)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Tämähän on sarjassamme huvittavimpia vastauksia ja siitä käy hyvin ilmi kuinka ravitsemustiede on kehittynyt eteenpäin viimeisten 20 vuoden aikana. Nykytiede sanoo että keittäminen, paistaminen ja kuumentaminen parantaa noin 50 % hyödyllisen energian imeytymistä verrattuna raakaan prosessoimattomaan ruokaan.

Aiheesta kannattaa lukea Richard Wranghamin vuoden 2009 kirja:

Catching Fire: How Cooking Made Us Human

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Taisipa Tiede-lehtikin uutisoida aiheesta tässä keväällä. Eli tuosta lämpimän ruoan paremmasta imeytymisestä ja siitä, että lämpimässä ruoassa onkin enemmän kaloreita kuin kylmässä, vaikka kyseessä olisi se sama parsa.

Hämmentää.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Ueberweg

Kysymys koski ruoan lämpötilaa eikä sen kypsyttämistä, joten Antti Aron vastaus on aivan oikea.

Artikkelista: "Ihminen pystyy hyödyntämään yhtä hyvin niin kylmän ruoan kuin kuumankin ruoan ravintoaineet."

Nykytiedon valossa tuo väite on väärä sikäli, että ihminen pystyy hyödyntämään paremmin kuuman ruoan ravintoaineet. Eli lämpimässä ruoassa on enemmän kaloreita kuin kylmässä. Tai siis kalorit imeytyvät paremmin. Se on sitten eri asia, että kuinka merkittävä tuo ero on. Varmasti kylmällä ruoallakin pärjää mainiosti, onhan niitä raakaruoka-ihmisiä hengissä vaikka kuinka.

Hämmentää.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä12991
Liittynyt16.3.2005

Eiköhän evään lämpötila suolistossa ole aivan tasan tarkkaan sama, oli sitä joskus lämmitetty tai jäähdytetty. Tuo sillä edellytyksellä, että materiaalin määrä ei vaikuta kehon lämpötilaan. Jos ruoan lämpötila vaikuttaa kehon lämpötilaan, on syytä hakeutua lääkärin puheille.

 

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

^Pitää paikkansa. Imeytymisen kannalta taas on aivan sama, syökö kypsennetyn ruoan lämpimänä vai lämmittämättömänä. Ohutsuoleen saapuessaan ruokasula on joka tapauksessa lämmintä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28942
Liittynyt16.3.2005

Voiko joku viitata tutkimuksiin, jotka tukevat ruuan nautintahetken lämpötilan merkitystä? Se vaikuttaa fysiikan valossa hyvin epäuskottavalta, koska niin kylmä kuin kuuma ruoka ovat mahassa tuntikausia ennen imeytymistä ja ruuan lämpötila tasaantuu ruumiinlämpöön.

En siis tarkoita sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy tehokkaamin, mikä on selvää kypsennyksen aiheuttamien kemiallisten muutosten takia, vaan sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy yhtä hyvin jos se syödään lämpimänä tai annetaan sen jäähtyä kypsennyksen jälkeen.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Aweb

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Tuohan nyt on lähes itsestään selvää. Kysymys olikin siitä, onko sillä väliä, syötkö pitsasi kuumana vai kylmänä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Ueberweg
Aweb

Noh. On ruoka-aineita (esim. monet kasvikset ja sienet), joiden ravintoaineet ovat tehokkaammin elimistön käytettävissä kun ne on kypsennetty. On myös paljon raaka-aineita, joita ei voi syödä laisinkaan ilman kypsentämistä.

Raakaravinnolla pärjää, jos valitsee sellaisia ruokia, jotka sulavat tehokkaasti elimistössä ilman kypsentämistä. Se vaatii siis huomattavasti enemmän suunnittelua ja huolellisuutta kuin sekaravinnon syönti sekä raakana että kypsentäen.

Tuohan nyt on lähes itsestään selvää. Kysymys olikin siitä, onko sillä väliä, syötkö pitsasi kuumana vai kylmänä.

Ok. Muistaakseni ainakin sellainen ero on, että lämpimän ruuan syömisestä tulee nopeammin kylläisyyden tunne kuin kylmän ruuan syömisestä. Lämpimiin ruokiin tottunut ei välttämättä tunne oloaan riittävän kylläiseksi kylmän ruuan jälkeen, ja saattaa syödä tarpeeseen nähden liikaa. Tämmöistä olen joskus lueskellut jostain.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18399
Liittynyt16.3.2005
Neutroni

Voiko joku viitata tutkimuksiin, jotka tukevat ruuan nautintahetken lämpötilan merkitystä? Se vaikuttaa fysiikan valossa hyvin epäuskottavalta, koska niin kylmä kuin kuuma ruoka ovat mahassa tuntikausia ennen imeytymistä ja ruuan lämpötila tasaantuu ruumiinlämpöön.

En siis tarkoita sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy tehokkaamin, mikä on selvää kypsennyksen aiheuttamien kemiallisten muutosten takia, vaan sitä, että kypsennetty ruoka imeytyy yhtä hyvin jos se syödään lämpimänä tai annetaan sen jäähtyä kypsennyksen jälkeen.

Mie kans hieman protestoisin moista ajatusta, kun ihmisellä on aika usein tapana pureskella se muonansa ja siinä se syljen ja muun mutustuksen lomassa lämpenee jo heti alkureitillä. Vrt. jäätelö. Liemet erikseen.

Joskus on osunut silmiini joku tiedettäpläjäys, jonka mukaan jääkylmä vesi aiheuttaa ruoansulatuselimistölle jonkin sorttisen shokin versus huoneenlämpöinen vesi, mutta ruoan kohdalla tuon efektin saavuttamista joutuu todella pinnistelemään. Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia. Mutta ei silloinkaan tuo johdu ruoasta vaan juomasta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
DedMoroz

Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia.

Häh? Jääkylmät juomathan ne on just hyviä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18399
Liittynyt16.3.2005
Aweb
DedMoroz

Ellei sitten ole niin pölvästi ja nauti ruoan kanssa jääkylmiä juomia.

Häh? Jääkylmät juomathan ne on just hyviä.

Joo, toki, paitsi aterialla ;)

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat