Seuraa 
Viestejä451

 

Näyttää siltä, että medikalisaatio, eli tavallisten ilmiöiden kääntäminen sairauksiksi ja hoitoa vaativiksi tiloiksi, on saavuttanut uuden huippunsa. Nyt kirjoitetaan, että nuorten jääkikieon MM-kisojen loppuottelun hävinnelle ruotsalaispelaajille järjestetään kriisiapua.

 

Ei tässä ole mitään järkeä enää. Mehän harrastamme urheilua ja pelaamista juuri niiden tuoman jännityksen vuoksi. Jännitys syntyy siitä, että on kaksi mahdollisuutta: voitta tai hävitä. Jos voiton mahdollisuus on 100 % ja häviön 0 %, ei ole mitään jännitystä. Samoin, mitä suurempi on jännitys, sitä suurempi on voitonriemu. Vastaavasti, mitä suurempi on jännitys, sitä karvaammalta tappio maistuu.

 

Asiaa voisi ajatella myös siltä kannalta, että jos poistetaan jännitys esimerkiksi antamalla jääkiekkofaneille tuhti annos rauhoittavaa lääkettä ennen ottelua, neuroleptejä, niin fanit pysyvät rauhallisina ottelun ajan, mutta eivät sure häviötä ottelun jälkeen, eivätkä tunne voitonriemua voitetun ottelun jälkeen.

 

 

 

http://tiedostamaton.net/hakkinen.htm

 

Vaikka psykologit puhuvat siitä, että surun ja pelon tunteista tulee puhua toisten ihmisten kanssa, niin tämä urheilun jännitys, voitonriemu ja häviön pettymys ovat tunteita, joita puhumalla ei voi vähentää. Jos haluaa kokea jännitystä ja voitonriemua, niin tappion hetkellä pettymys on yhtä voimakasta, puhuu siitä toiselle tai ei.

Kommentit (6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Erer

Missä kirjoitettiin, että loppuottelun hävinneille ruotsalaispelaajille järjestettäisiin kriisiapua?

Iltalehessä tais olla joku pikku-uutinen. Ruotsin joukkueen mentaalivalmentaja tarjoaa halukkaille joukkueenjäsenille keskusteluapua.

 

Emotion science
Vaikka psykologit puhuvat siitä, että surun ja pelon tunteista tulee puhua toisten ihmisten kanssa, niin tämä urheilun jännitys, voitonriemu ja häviön pettymys ovat tunteita, joita puhumalla ei voi vähentää. Jos haluaa kokea jännitystä ja voitonriemua, niin tappion hetkellä pettymys on yhtä voimakasta, puhuu siitä toiselle tai ei.

Tappion hetkellä kyllä, mutta minusta se ei ole medikalisaatiota, että pyritään keskustelemalla vähentämään ja lieventämään pahan olon kestoa. Totta kai elämään ja urheiluun kuuluu pettymykset, eikä minusta tuollaisella keskusteluavulla niitä pyritäkään poistamaan, vaan ainoastaan vehvistamaan ihmistä niin että hän kestää pettymyksen paremmin ja hallitummin. Meikästä tämä on ihan ok, varsinkin kun sen tekee mentaalivalmentaja. Tämmösestähän sille palkka maksetaan.

Hämmentää.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Pahan olon vähentäminen ei voi olla tavoite, sillä jännitystä ja vastaavasti voitonriemua ei synny, jos ei ole todellista mahdollisuutta häviöön ja pahaan oloon.

Tätä voisi verrata siihen, että vuoristokiipeily antaa harrastajalleen kovat kiksit, mutta siinä on se todellinen mahdollisuus, että tuleekin alas sieltä kalliokielekkeeltä. Sama näissä extreemlajeissa. Ei virtaa adrenaalini, jos ei aina joku basehyppääjä välillä menehdy hyppynsä seurauksena.

Sama tappion ja jännityksen yhteys on myös uhkapeleissä. Nämä markettien auloissa kolikkopelejä pelaavat eläkeläiset ja muut pienituloiset lappaavat niihin vähäiset rahansa, ja kyllä heitä sattuu, kun viimeiset eläkelantit ovat menneet pelikoneeseen. Nämä peliriippuvaiset ovat pienituloisia sen vuoksi, että jos sinulla on kunnon tulot, niin kolikkojen menettäminen peliautomaatiin ei heilauta sinua juuri lainkaan. Jos hyvätuloisena menetätä muutaman kympin peliautomaattiin, niin sanot vain: "Aha", ja lähdet vihellellen kotiin. Ei karvasta tappion pettymystä, ei tuskaa, mutta ei myöskään jännitystä. Ei jännitystä, ei adrenaaliiniryöppyä, ei peliriippuvuutta.

Sama tietokonepeleissä, Kun Game over tulee, niin se harmittaa, kun pitää aloittaa peli alusta, Jos taas Game over tarkoittaisi, että siirrytä pelissä vain parikymmentä sekuntia taaksepäin ja jatkat siitä, niin tämä veisi koko jännityksen pelistä ja pelaaminen muuttuisi täysin tylsäksi.

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3802

Lapsillehan opetetaan aina, että ei saa olla huono häviäjä(?), vaan pitäisi osata iloita myös toisen voitosta. Lapsille muuten opetetaan kaikkea muutakin ylevää johon me aikuiset siitäkin huolimatta pystymme itse erittäin harvoin.

Olen hyvä häviäjä. I'm a bloody good looser!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat