Seuraa 
Viestejä29

Eli nyt uudestaan koko juttu, IIISolla alkukirjaimella, niin kaikki on tyytyväisiä.

Miten siis mittaan liuoksen rikkipitoisuuden? Vettä suurin osa, ja hieman rikkiä + muuta marginaalisesti.

Ei ole toi labratekniikka tollakohtaa parhaiten hanskassa.. :)

Kommentit (4)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Missä muodossa liuoksesi rikki on ja mitä suuruusluokkaa sen pitoisuudet ovat? Mitä muuta vedessä on? Onko rikki sellaisessa muodossa, että liuoksesta voi haihduttaa veden pois punniten jäljelle jääneen sakan?

Jos kyseessä olisi alkuainemuodossa olevan rikin ja veden seos niin hanki halpa parin kympin milligrammoja mittaava "tarkkuusvaaka" ja haihduta liuoksesta vesi pois. Punnitse jäljelle jäänyt kuiva aine (rikki). Voit myös polttaa rikin pois jäännöksestä kuumentamalla sitä tarpeeksi, jolloin näet kuiva-aineen massan muuttuvan. 

Jos kyseessä on tunnetun rikkiyhdisteen ja veden seos niin sama kuin edellä, mutta punnituksessa saat rikkiyhdisteen massan. Rikin osuuden joudut laskemaan erikseen. 

Jos kyseessä on esimerkiksi rikkihappo vedessä niin mittaa liuoksen ph. Neutraloi sopivalla emäsliuoksella, kunnes liuoksen ph on 7. Kun tiedät neutralointiin tarvitun emäksen määrän niin tiedät myös rikkihapon määrän liuoksessa.

Jos kyseessä on monimutkaisempi systeemi niin osta palvelu kaupalliselta röntgenfluoresenssia tai muuta analyysimenetelmää käyttävältä yritykseltä.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Aloitus on puutteellinen, mutta oletan, että kysymys on käyttövedestä, jossa rikki aiheuttaa hajua. Luultavasti kyseessä on rikkivety, jonka haistaa hyvin pieninä pitoisuuksina. Ei ole muuta mahdollisuuttan kuin viedä vettä johonkin käyttöveden tutkimuslaitokseen tutkittavaksi. Tässä vinkki, miten voit itse asian selvittää

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18840/URN_NBN_fi_jyu-200808085634.pdf?sequen..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Penttinen
Seuraa 
Viestejä29

Toi haihduttaminen/punnitseminen ei onnistu, koska ko. nesteessä on kaikenlaista muutakin kamaa seassa epämääräinen määrä.

Rikki on todennäköisesti muodostanut veden kanssa rikkihapon, ja sen pitoisuuden määrittäminen olis kyseessä.

Nesteessä saattaa olla muitakin ainesosasia, jotka muuttaa sen ph:ta, jolloin ph-mittaus ei kerro totuutta.

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat