Seuraa 
Viestejä1

Länsimainen kulttuuri on luopumassa uskonnoista, ateistien määrä väestöstä lienee suurempi kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Jos uskontojen merkitys onkin vähenemässä, uskosta ei ole  luovuttu. Se on vain muuttanut muotoaan ja kohdistuu nyt uusiin ja monimutkaisempiin ajatusrakennelmiin, kuten siihen että markkinatalous kohdistaa resurssit oikein, tai että tiede lopulta ratkaisee kaikki ongelmat joihin ihminen tulee törmäämään. Jälkimmäinen tuntuu erityisen ajankohtaiselta ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristökriisien lähestyessä pistettä jonka jälkeen paluu entiseen ei enää onnistu. Osa ihmiskunnan toimettomuudesta kriisin edessä selittyy uskolla siihen että joskus tulevaisuudessa, kuten aiemminkin, tiede tulee kehittämään ratkaisuja näihin ongelmiin.

Miksi me uskomme tieteeseen niin lujasti? Olen miettinyt ainakin paria mahdollista selitystä. Yhteiskunnallinen muutos teollisen vallankumouksen jälkeen, n. viimeisimmät 200 vuotta, on edennyt käsittämätöntä vauhtia. Mikäli tästä muutoksesta on kiittäminen tiedettä, ei ole mitään syytä olettaa että muutos ei jatkuisi yhtä vauhdikkaasti hamaan tulevaisuuteen.  Sensijaan jos tarkastelu kiinnitetäänkin siihen, mitä voi pitää tieteen ja sen tuotosten käyttövoimana, eli fossiilisiin polttoaineisiin, tilanne näyttää hyvin erilaiselta. Entä jos meidän tieteemme ei olekaan niin edistynyttä kuin olemme kuvitelleet, entä jos tästä muutoksesta onkin kiittäminen suurelta osin uutta lähes rajattomalta tuntunutta energiavarantoa?

On hyvin todennäköistä että fossiilisten polttoaineiden alati kasvavan kulutuksen aikakausi on lähiaikoina tulossa päätökseensä. Öljyn tuotantohuippu on monien arvioiden mukaan jo saavutettu ja uraanin ennustetaan riittävän n. 200 vuotta nykyisellä kulutuksella. Öljyn korvaamiseen tarvittaisiin 2500 olkiluodon kokoista ydinvoimalaa kun tällä voimaloita on maailmassa n.400. Vaihtoehtoiset energianlähteet ovat tuotokseltaan sangen vaatimattomia ja toisaalta tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleita rakennetaan pitkälti fossiilikäyttöisten koneiden avulla. Öljy on nestemäistä eli helposti kuljetettavaa ja erittäin energiatiheää. Tiede ei toistaiseksi ole keksinyt sille kunnollista korvaajaa. Öljyä onkin alettu korvaamaan polttamalla hiiliä, toisinsanoen ensimmäistä kertaa on siirrytty paremmasta huonompaan energianlähteeseen.

Tieteen kyvyssä ratkaista ongelmia ei ole kyse ainoastaan tiedon lisääntymisestä, vaan myös siitä että uudet keksinnöt on kyettävä ottamaan käyttöön. Teollisen vallankumouksen jälkeinen jatkuvien muutosten ajanjakso on saattanut aiheuttaa perspektiiviharhan jonka mukaan tiede voi tulevaisuudessakin muovata ihmiskunnan elinympäristöä totuttuun tapaan. Muutos on kuitenkin vaatinut valtavan määrän helposti käytettävissä olevaa energiaa joka on, jos vaihtoehtoja ei keksitä, kovaa vauhtia vähenemässä. On hienoa jos keksimme uusia tapoja puhdistaa vettä tai ruoka-aineita sen jälkeen kun olemme sotkeneet ne saasteilla, mutta entä jos nämä keksinnöt lopulta ilahduttavat vain rikkaimpien maiden rikkaimpia kansalaisia?

Jos loppumattomalta tuntuva energia on tiedeuskovaisuuden ensimmäinen peruspilari, toinen on syvä usko ihmisen älyyn ja kekseliäisyyteen. Hiljattain niillä onkin saatu aikaan kaikenlaista, mutta toisaalta lähes rajattoman energian olosuhteissa on päästy kokeilemaan ja tutkimaan vasta pari vuosisataa. Pidän varsin todennäköisenä että ihmisen älykkyys on yhtälailla rajallista kuten muidenkin olentojen. Jos rottia laitetaan labyrintteihin, tiettyyn pisteeseen asti ne oppivat ratkaisemaan yhä vaikeampia pulmia kunnes saavutetaan piste joka ylittää lajin käsityskyvyn. Uskon että näin tulee olemaan myös ihmisen älyllisen kapasiteetin suhteen. Kvanttifysiikassa on jo nyt törmätty ilmiöihin joista mm. nobelilla palkittu fyysikko Richard Feynman on todennut että emme todella ymmärrä niitä.

Mistä ihmeestä tällainen usko sitten kumpuaa? Edeltävien vuosisatojen huima kehitys ja sokeus niiden käyttövoimalle on varmasti oleellisin tekijä. Jonkinlainen osasyyllinen voisi kuitenkin olla myös se mikälaiset uutiset tiedemaailmasta pääsevät yleiseen tietouteen. Tieteen tuloksista ei raportoida silloin kun tutkimus ajautuu umpikujaan. Media ei varsinaisesti pyri tiedottamiseen vaan viihdyttämiseen ja umpikujat ovat tylsiä. Villi spekulaatio siitä mihin tutkimus voisi johtaa, kuten liikenteen toteuttaminen lentävillä autoilla, uusien planeettojen kansoittaminen tai robotit kotipalvelijoina on huomattavasti hauskempaa luettavaa kuin se että käsityskykymme jollain alueella on osoittautunut rajalliseksi.

 

Rajat olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, koska on täysin mahdollista että keksintöjemme käyttövoima hupenee yhtä nopeasti kuin elinympäristömme rapistuu. Jos edellinen sukupolvi piti mahdollisuuksia lähes rajattomina, saattaa olla että seuraava joutuu keskittymään pelkkään selviytymiseen.

Kommentit (7)

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3802

Mikään "tiede" ei varsinaisesti omaa päätäntävaltaa sen suhteen mitä teknologioita ihminen missäkin käyttää. Markkinatalous ja politiikka maksavat "tieteelle" että ne saavat vetää sitä vuorotellen hanuriin.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Minusta erinomaisen asiallista pohdintaa ja samaa mieltä pääpiirteissään olen, joskin suurin ongelma ja uhka ja oikeastaan ihmiskunnan tuomio, tavalla tai toisella taitaa olla liian suuri määrä ihmisiä maapallolla. Jos ihmiskunta saataisiin johonkin 1-2 miljardin luokkaan olisi paitsi ravinnon tuotanto myös energia ja materiaalien kierrätys huomattavasti järjellisempää ja mahdollisempaa ja tästä sitten voisikin jatkaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jäärä
Seuraa 
Viestejä3802

Sitä voi tietenkin pohtia, että voiko älyllistä elämää ja sitä kautta tiedettä kehittyä missään päin universumia ilman, että he eivät olisi kuunaan mm. sotineet ja ilman, että heidän älyllinen kehityksensä ei johtaisi kulutushyödykkeiden syntymiseen ja sitäkautta vaihdantatalouden ihanaan umpikujaan. Ehkä jos älykäs eliö voisi lisääntyä ilman kiimaa vain siemeniä paskomalla, päästäis jo irti monesta "älykästä" eliötä ohjaavasta turhasta toiminnasta. Mutta kun kehityksen rattaaseen hyppää, ovat lopputulemat varmasti varsin samankaltaisia tapahtuivat ne sitten Maassa tai Siriuksessa.

Tietenkin jos älykäs olento voisi kehittyä ameebasta ilman, että sen tarvitsisi hetkeäkään kamppailla ruuasta tai elintilasta tai mistään muustakaan elämällä välttämättömästä asiasta, saati puolisostaan, niin ehkä sellaisesta voisi evoluution myötä karttua toisenlaisen yhteisön jäsen, kuin mitä ihminen on omassaan.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Anteropakuri: Sinulla on paljon sanottavaa ja keskusteltavaa, mutta voisiko ne pilkkoa pienemmiksi asiakokonaisuuksiksi? Nyt kirjoitat kirjaa täällä.... ei jaksa selata.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
AnteroPakuri

Öljyn tuotantohuippu on monien arvioiden mukaan jo saavutettu ja uraanin ennustetaan riittävän n. 200 vuotta nykyisellä kulutuksella.

Hohhoijaa. Öljy ei tod. ole loppumassa yhtään mihinkään. Koko ajan löytyy uutta varantoa. Tähän lisäksi mm. öljyhiekka (ja tarvittaessa öljyä voidaan myös tuottaa synteettisesti) ja varat ovat käytännössä ehtymättömät.

Puhut tiedeuskosta ja itse uskot vakaasti selkeästi valheelliseen bs:n? Pahinta noissa viherhörhöjen touhuiluissa on juurikin suuri valikoituvuus. Pelkoa ja kuhua lietsotaan vailla mitään faktapohjaa. Vastuuta teoista tai sanoista ei koskaan oteta, koska joku muu maksaa aina laskun.

Eli kun tiede, tai joku tieteentekijää esittävä hörhö esittää kaistapäisen ajatusrakennelmansa, joka tukee viherhörhöjen aatetta puhkutaan innosta. Jos taas meinaa olla faktat agendaa vastaan, niin tilanne vaietaan kuoliaaksi / aloitetaan vääntämään filosofia bs:ä jossa kaikki aina käy ja totuutta ei ole mistään.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Tieteestä on tullut länsimaissa pää"ideologia" sen vuoksi että tieteet tarjoavat ihmisille tutkimuksen löydöksinä ja johdannaisina ulkoisesti paremmat oltavat. Jos eletään taloudellisessa kurjuudessa jossa vain korkeintaan yläluokka voi paksusti, ihmiset turvautuvat jumaliin, henkiin ja kaikenlaiseen näkymättömään että heillä olisi edes jonkinlainen tekosyy elää ja toivo paremmasta. Ei se ole mikään ihme että kun ovesta tuodaan jääkaappia, televisiota, tietokonetta jne. niin jumala lentää ikkunasta ulos. Ei se jumala niitä kapistuksia ihmisille tuonut eikä suonut (tai jos olisi niin tehnyt, kaikilla olisi ollut talo täynnä roinaa jo vuosituhansia sitten!)

PS. Otsikko pitää aloittaa isolla alkukirjaimella, tai ketju lukitaan.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Hohhoijaa. Öljy ei tod. ole loppumassa yhtään mihinkään.

Puhut tiedeuskosta ja itse uskot vakaasti selkeästi valheelliseen bs:n? Pahinta noissa viherhörhöjen touhuiluissa on juurikin suuri valikoituvuus.

Tuossa oli hyvät kommentit aloitukseen. Rehellinen tiedehän tuottaa testattua hyvin lähellä todellisuutta olevaa tietoa. Tämän päivän tiede ei ole rehellistä, se on lähinnä politiikkaa jonkin pyrkimyksen puolesta, vaikkapa pyrkimys päästä määräilemään energian käytöstä ja verotusperiaatteista. Tai myymään ihmisille sairauksia ja niiden hoitoon tarvittavia lääkkeitä. Määräilemään millaisia rakennuksia saa rakentaa asumistarpeisiinsa.

Ainoa vakava ongelma taitaa olla väestön kasvu. Se kyllä tulee loppumaan, mutta millä tavalla. Nyt kai väestö on lisääntymässä 90 miljoonaa vuodessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat