Seuraa 
Viestejä1863

Yritin saada keskustelua tästä mielenkiintoisesta optiseta laitteesta lääketieteen puolella. Ei onnistunut.

Silmä on likimain pallomainen halkaisijaltaan 24 mm. Etsin lasiaisen taitekerrointa tuloksetta. Oletetaan, että se on vettä ja taitekeroin 1,33. Pallomainen silmä antasi kuvan 24 mm:n etäisyydelle takaosan verkkokalvosta, joten lihakset kaareuttavat sarveiskalvoa. Jos mukauttajalihas (ciliaris) puristaisi silmän elliptiseksi, pituusakseli 1,8 kertainen, kuva olisi tarkka verkkokalvolla. Silmässä on kuitenkin linssi, jonka paksuutta mukauttajalihas säätelee.

Löysin tällaista silmästä

Akkommodaatiolla tarkoitetaan silmän mukautumista tarkastelemaan eri etäisyyksillä olevia kohteita.[1] Silmä tarkentaa kuvan verkkokalvolle muuttamalla mykiön muotoa silmän sädelihaksella. Lähelle katsottaessa silmän sädelihas, joka kulkee myös linssin mukauttajalihaksen nimellä, supistuu, jolloin linssin ja sädelihaksen yhdistävät ripustinsäikeet löystyvät. Kimmoisuutensa takia mykiö pääsee pullistumaan, jolloin se taittaa valoa voimakkaammin ja kuva tarkentuu verkkokalvolle. Kauas katsottaessa sädelihas pysyy rentona ja pakottaa linssin litteään muotoon, joten valonsäteet eivät taitu yhtä voimakkaasti ja kaukana oleva kohde tarkentuu verkkokalvolle.

Silmän fysiikkaa ei näytä ymmärrettävän.

"Kimmoisuutensa takia mykiö pääsee pullistumaan" Kimmoisuus ei pullista, pullistamiseen tarvitaan voima. Linssissä tulee olla hiukan silmän painetta suurempi paine, jotta se pullistuu. Silmän paineeksi ilmoitetaan 10-22 mmHg = 1300-3000 Pa. Aika mitätön paine. Omaat silmäni tuntuvat kovilta kuin polkupyörän rengas. Mitattu paine on kuitenkin 17 mmHg laitteen mukaan.

"Kauas katsottaessa sädelihas pysyy rentona ja pakottaa linssin litteään muotoon" Aika kummallinen käsitys, kun työtä tekevä lihas rentoutuu. Jokin voima kuitenkin kiristää linssin litteäksi. Säikeitä tietenkin kiristää silmän paine, joka pyrkii pitämään silmän pallomaisena. Mukauttajalihas puristaa silmää elliptiseksi vastavoimana silmän paine, jolloin säikeet löystyvät ja linssi paksunee. Kun silmä on luonnostaan kaukotaitteinen, mukauttajalihas on jatkuvassa jännityksessä. Jos mukauttajalihas joutuu kramppii, jännitys ei lähelle katsomisen jälkeen rentoudu, päädytään likinäköisyyteen, joka ei siis ole mikään peritty ominaisuus.

Tällä aiheella on oma mielenkiintonsa. Suomalainen silmälääkäri on elämäntyönään todennut, että tuhansilla hänen potilaillaan on ollut päänsärky tavallisimpana oireena (muitakin on) mukauttajalihaksen jännityksestä. Oireet häviävät, kun mukauttajalihaksen työtä helpotetaan riittävän tehoisilla +laseilla. Suomen lääketieteessä tutkimus on tyrmätty ilkeämielisesti. Maailmalla fyysikot ovat ainoita, jotka näyttävät ymmärtävän, että mukauttajalihaksen ikuisesti kestävää jännitystä hepottamalla monet fysiologiset sairaudet ja ongelmat katoavat. Mukauttajalihaksen aiheuttamaa vaivaa voi kuvitella, että roikottaa käsissään yötä päivää punnuksia kehdosta hautaan.

Kommentit (7)

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Aloitusta on luettu, mutta kommentteja ei näy. Olisi kuitenkin tarpeellista, että silmän fysiikasta syntyisi keskustelua, koska käsitykseni mukaan lääketieteen käsitykset silmän fysiikasta ja fokusoinnista ovat puutteellisia.

Asia on tärkeä lääketiellisessäkin mielessä, koska liiallinen fokusointijännittäminen vaatii lihastyötä ja tunnetusti lihasten rasittaminen aiheuttaa vaivoja. Mukauttajalihas on penikokoinen, mutta sen jännityksen kontrolli vaatii paljon hermotoimintaa, josta voi aiheutua sivuvaikutuksena päänsärkyä, selkäkipuja, hartiakipuja, vatsavaivoja, kasvohermovikoja, silmäluomen nykimistä jne. Tiukkaa fokusointijännitystä tehostetaan otsan lihaksilla, josta syntyy pystyuurteita otsaan. Tämähän on monen tarkkanäköisen tunnusmerkki, lisäksi kireä ilme ja migreeni.

Monen päänsärystä ja jäykästä kipeästä selästä kärsivän tulisi kokeilla ja hankkia silmälasit +1D aluksi ja jos ennestään on lasit, niihin +1D lisää. Lukiessa kannattaisi käyttää laseja, joilla on rentoa lukea. Päänsärystä on tässä http://www.migreeni.org/perustietoa/tensio.html Kummallista kylläkin ei ole sanaakaa, että särky voisi johtua silmien jännityksestä. Monen päänsärky on kuitenkin hävinnyt + silmälaseilla parissa viikossa. Ainoa haitta kokeilussa on lasien hinta ja vähän sumea näkö kuukauden verran ennen kuin fokusointijännitys helpottaa. Pääs asento voi myös hiukan muuttua ja siitä voi olla lieviä niskavaivoja. Lasien käyttö jää lopulta pysyväksi.

Perustietoliitteestä voi havaita miten vähän neurologit tietävät lihasjännityssairauksista, jotka ovat nykyään kovasti lisääntyneet - lihastyön keventyessä mutta silmien käytön lisääntyessä. Tietokoneitten ja älypuhelinten käytössä tarvitaan tarkkaa katsomista lähelle, joka lisää fokusoinnin tarvetta. Sopivat silmälasit, joilla voi rennosti katsoa näyttöä, auttavat kuitenkin kaikkien lihassärkyihin ja selkäkipuihin.

MooM
Seuraa 
Viestejä11555

Yleensä on aika turhaa lähteä keskusteluihin, jotka alkavat ilmoituksella, että lääketieteen käsitys jostain elimestä on täysin pielessä. 

unbiased

Tiukkaa fokusointijännitystä tehostetaan otsan lihaksilla, josta syntyy pystyuurteita otsaan. Tämähän on monen tarkkanäköisen tunnusmerkki, lisäksi kireä ilme ja migreeni.

Sen veran on pakko kommentoida, että migreeni ei synny otsan lihasten spasmeista, vaan on aivoverenkierron säätelyn häiriö. Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta oireita saadaan aiheutettua tämän oletuksen pohjalta ja vastaavasti lääkitys, joka perustuu näihin on monissa tapauksissa tehokas.

Päänsärkyä kaulan ja kasvolihasten jumit voivat kyllä aiheuttaa.

Ja vielä: ajatus siitä, että likinäköisyys voi olla osin itseaiheutettua, ei ole ihan uusi. Kuulin sen itse Neurotieteen luennoilla alan professorin pohdiskeuna siitä, miten silmä on tarkoitettu katsomaan pääasiassa rentona kauas horisonttiin. Nykymaailmassa lähityötä tehdään paljon, ja silmä sopeutuu siihen normaalitilana ja kadottaa kykynsä tarkentaa kauas. Tämä korjataan laseilla ja syksi alkaa uudelleen.

Siitä, onko tämä spasmia vai pysyvämpää muutosta en osaa sanoa. Jos jännitys on syy, sen voisi ehkä korjata ja sillä parantaa likinäköisyyttä ilan lasereita tai muuta kirurgiaa...

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
unbiased
Seuraa 
Viestejä1863
MooM

Yleensä on aika turhaa lähteä keskusteluihin, jotka alkavat ilmoituksella, että lääketieteen käsitys jostain elimestä on täysin pielessä. ..

Voisit lukea aloituksen uudeleen, siinä ei noin sanottu.

Migreeni ei parane lääkkeillä ja helpotusta saa vain noin 50%. Toisaalta on satoja ellei tuhansia migreenistä kärsiviä, jotka ovat parantuneet migreenistä oikein määrätyillä silmälaseilla.

Migreenin syyksi epäillään aivoverenkiertohäiriöitä. Mistä sitten johtuvat aivoverenkiertohäiriöt? Selitys on siten tyhjän päällä, jos se edes on muuta kuin oletus.

Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus puhua sairauksist vaan silmän fysiikasta. Mitä voimia vaikuttaa silmässä ja mikä on niiden merkitys? Jo pelkkä silmän optiikka on kinnostava kohde. Jos lasiaisen taittokyky olisi lasin luokkaa (1,5), pallomaisen silmän (halkasija 24 mm) kuva syntyisi 12 mm silmän taakse ja verkkokalvolle ei muodostuisi kuvaa. Fokusointi muuttaa silmää ellipsoidiksi ja linssi paksunee. Kun ei ole tietoa taitekertoimista, ei paljoa voi päätellä.

Ellipsoidi lasipallo (akselin pieni kärkialue), jonka akselien suhteet olisivat 1:1:1,8, tekisi pisimmän akselin suunnassa tarkan kuvan kaukaisesta kohteesta vastakkaiselle pinnalle.

korant
Seuraa 
Viestejä8326

Sarveiskalvon kaarevuussäde on selvästi pienempi kuin silmämunan. Laserleikkauksillahan tätä kaarevuutta joko pienennetään (likinäköisillä) tai suurennetaan (pitkänäköisillä).

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Kiitos, että löytyi kiinnostusta.

Totta tuo on, mutta mikä tekee sen mahdolliseksi. Silmässä on painetta ja ympäröivä kalvo on joustava. Siten silmä pyrkii olemaan pallon muotoinen. Vastasyntyneellä näin näyttäisi olevankin. Sarveiskalvo kaareutuu, kun mukauttajalihas puristaa silmää elliptiseksi.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Tässä kuvassa mukauttajalihas näkyy hyvin. Samalla kun mukauttajalihas kiristyy sarveiskalvo kaareutuu ja linssiä kiristävät säikeet löystyvät. Linssi paksunee omista sisäisistä voimistaan ja taittovoima lisääntyy. Tässä tarvitaan hermoston tarkasti säätelemää lihastyötä. Mitä kireämmällä lihas on sitä enmmän siitä aiheutuu ongelmia hermostolle ja fysiikalle. Työtä voi helpottaa lisäämällä silmän eteen lisää taittovoimaa + linssillä. Monelle tästä onkin suuri hyöty ellei peräti pakko. Ei jaksa pitää tarvittavaa jännitystä yllä, että näkisi tarkasti. Kaikille tämä alkaa tapahtua 40 vuotta täytettyään.

Joka käyttää minus laseja on varmaan huomannut aamulla herätessän näkevänsä tarkasti hetken ilman laseja. Pari kertää räpytettyänsä näkö sumenee, koska räpäytykset hakevat muistista totutut jännitykset mukauttajalihakseen.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Aihetta luetaan verkalleen, mutta kummallisen vähän tulee kommentteja. Näitä haluaisin koskien silmän painetta ja mukauttajalihaksen tekmästä työstä, sen olessa kireällä. Monella on varmaan vaivoja istuessaan näytön ääressä mukauttaja normaalia kireämmällä lähelle katsoessaan.

Hartiavaivat ja niskakivut voi selittää myös asentoa ylläpitävien lihasten jännityksellä. Ihminen on kuitenkin kokonaisuus, jonkun jalka voi heilahtaa katsellessaan TV:stä jalkapallo-ottelua. Samoin mukauttajan jännitys heijastuu käsiin ja niskaan, joiden lihakset voivat olla siksi liiankin jännitettyinä. Jos saa päänsärky tietokoneen ääressä tai istunnon jälkeen, on syytä heti hankkia jotkin +2D lasit ja opetella niiden käyttö. Jonkin ajan kuluttua huomaa helpotuksen, eikä lasit jää enää pöydälle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat