Seuraa 
Viestejä968

Mitä mieltä alan ammattilaiset ovat vastauksesta sivulla http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/voivatko_sorsa_ja_ankka_tai_varis_ja_harakka_pariutua_keskenaan ?

"Eri lajeihin kuuluvien sekaparien jälkeläisiä tavataan luonnossa säännöllisesti."

Eikös jo määritelmällisesti samaan lajiin kuuluvilla eliöillä ole geenivirtaa, joten jos sorsa ja ankka ovat eri lajeja, ne eivät voi vaihtaa geenejä keskenään ja siten heti määritelmästä seuraa, että pariutuminen eri lajien kanssa on mahdotonta.

Kommentit (5)

pöhl
Seuraa 
Viestejä968

Ok. Kiitos tiedosta. Silti tuo lause

 "Eri lajeihin kuuluvien sekaparien jälkeläisiä tavataan luonnossa säännöllisesti."

hämää, koska jos eliöillä on geenivirtaa keskenään, niin ne ovat samaa lajia ja tuossa kirjoitetaan eri lajeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35361

Laji ja muut biologiset taksonit ovat vain ihmisen yritystä hallita tietoa luokittelemalla. Luonto ei ole oikeasti sillä tavalla hierarkkinen. Lajeja esimerkiksi muodostuu koko ajan niin, että jonkin lajin yksilöt erottuvat kahteen populaatioon, jotka lähtevät kehittymään erilleen. Tuossa alkuvaiheessa populaatiot eristävä tekijä on vaikka maantieteellinen etäisyys tai erilainen vuosirytmi (tavataan hyönteisillä). Jossain vaiheessa perimät alkavat erkautua. On yleistä, että lähilajit voivat risteytyä, mutta risteymät ovat lisääntymiskyvyttömiä. Joskus ne voivat risteytyä toisen kantalajin kanssa. Kun lajiutuminen jatkuu, jossain vaiheessa lisääntymikyky loppuu kokonaan. Mutta ei ole olemassa mitään yleistesti hyväksyttyä rajaa sille, koska alalaji muuttuu lajiksi. Ei eliöryhmissä on äytännöllistä käytettää varsin erilaisia kriteerejä.

 

Mielenkiintoinen lajipari on esimerkiksi selkä- ja harmaalokki. Pohjois-Eurooppalainen selkälokki lisääntyy Siperialaisen kanssa, joka lisääntyy Alaskalaisen kanssa, joka lisääntyy Kanadalaisen kanssa, joka lisääntyy Eurooppalaisen harmaalokin kanssa. Ovatko ne siis samaa vai eri lajia? Jos tarkastellaan tilannetta Suomessa, ne ovat eri populaatiot, jotka eivät lisäänny keskenään. Mutta mihin kohtaan maantieteellisesti laitetaan raja ja millä perusteella?

pelaaja
Seuraa 
Viestejä750

Muistelen lukeneeni populaatioista, lajeista yms. seuraavasti:

Alalaji: kaksi eri alalajia niiden alemmasta taksonomisesta määrittelystä riippumatta (mm. Neutronin monotyyppiesimerkki ) voivat saada ja yleensä saavatkin lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Tästä poikkeuksena muutamat hybridit, jotka joskus ovat lisääntymiskykyisiä. Mikä sitten on alalaji jos pelkästään yhden fenotyypiltään homogeenisen populaation sisällä muut ominaisuudet voivat heittää laidasta laitaan ja muistuttaa enemmän toisen populaation vastaavia.  

Luonnossa parittelua ei tapahdu eri lajien välillä, koska soidinmenot ja ulkonäölliset atrapit poikkeavat liikaa toisistaan.

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat