Seuraa 
Viestejä1950
Liittynyt27.3.2006

Me kaikki törmäämme päivittäin laitteisiin, joissa on jostain syystä selvästi huonosti suunniteltuja ominaisuuksia. Tässä yksi esimerkki:

Keraamisen lieden termostaatti.

Termostaattiohjattu ruoan lämmittäminen on jo periaatteessa täysin väärä tapa. Kun ruoka lämpenee, sitä pitäisi lämmittää aluksi täydellä teholla. Kun ruoka saavuttaa kiehumispisteen, oikea tapa olisi vakioteho, joka juuri ja juuri ylläpitää kiehumista. Termostaatti sopii tähän mahdollisimman huonosti: jos säätö on 99 astetta, ruoka ei kiehu. Jos säätö on 101 astetta, pohottaa liesi tietenkin täysillä, koska se ei voi saavuttaa lämpötilaa ennenkuin ruoka on kuivunut.

Tästä syystä vanha vakiotehoinen liesi sopii ruoanvalmistukseen paljon paremmin kuin termostaattiohjattu.

Paras vaihtoehto olisi se, etttä liesi tunnistaisi kiehumisen ja vaihtaisi tässä algoritmia siten, että se pitäisi ruoan kiehumispisteessä, tuhlaamatta energiaa.

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Kommentit (6)

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005
ykskivi
Paras vaihtoehto olisi se, etttä liesi tunnistaisi kiehumisen ja vaihtaisi tässä algoritmia siten, että se pitäisi ruoan kiehumispisteessä, tuhlaamatta energiaa.

Jos tarkoitat kiehautusautomatiikkaa, sellainen on jo arkipäivää halvimmissakin keraamisissa- ja induktioliesissä. Kiehautusautomatiikka tunnistaa, kun vesi kiehuu ja se muuttaa tehoa automaattisesti.

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Vänni
Seuraa 
Viestejä254
Liittynyt27.11.2013
Chair
ykskivi
Paras vaihtoehto olisi se, etttä liesi tunnistaisi kiehumisen ja vaihtaisi tässä algoritmia siten, että se pitäisi ruoan kiehumispisteessä, tuhlaamatta energiaa.

Jos tarkoitat kiehautusautomatiikkaa, sellainen on jo arkipäivää halvimmissakin keraamisissa- ja induktioliesissä. Kiehautusautomatiikka tunnistaa, kun vesi kiehuu ja se muuttaa tehoa automaattisesti.

Mikäs tuossa induktioliedesssä toimii tuon kiehumisen tunnistimena.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8613
Liittynyt16.3.2005

Minulla oli parikin induktiolevyä. Toisen möin, toinen hajos, kun soppaa meni elektroniikkaan.

Tehon säätö oli 1...10. Tosin teho säätyi pätkimällä ja pieni keitos kiehahti aika paljon tehojakson aikana. Lämpötilan säätö oli 20'C välein 60'C-240'C. 100'C on kypsymisen kannalta riittävä, vaikka ei kiehumista tapahtuisikaan. Poreilu kuluttaa energiaa. Oikeasti se on vain merkki siitä, että vesi on saavuttanut kuumimman olotilansa siinä olosuhteessa ja tehoa voi pienentää. Poreilun määrä ei vaikuta kypsymiseen. Painekeitin on siitä hyvä esimerkki. Pienellä paineella lämpö on jo yli 100'C, mutta höyryä ei tule mistään raosta. Kypsyminen on kuitenkin tehokasta.

 

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8613
Liittynyt16.3.2005

Kiinanpaksaan olen varsinkin törmännyt. Mikään ei oikein ole kunnollista. Tosin ei shoppailu ole kovin kallistakaan. Joku puhelimen USB-latausjohto jojomallisena maksaa 0,5 euroa postitettuna kotiin, joten tulee kokeilluksi kaikenlaista tuollaista. Jojohan ei lukittunut kuin muutaman kerran kunnes poksahti jousi silmille. Ja toisessa ei toiminut liitinkään kovin kauan.

Ostin myös ruohonleikkurin kotomaan romutavaratalosta. Ja siinähän ei korkeussäätö pysynyt vaan vipu lipsui kolostaan. On outoa, ettei tuollaisia perusasioita osata tehdä kunnolla. Jollain nippusiteillä sain vivun pysymään kolossaan. Ei huvittanut rahdata rohjaketta ja ajaa 50 kilometriä, jotta olisi voinut myyjälle näyttää. Kai sieltä olisi saanut samanlaisen tilalle, jossa vipu ei pysy.

Ostin sähkösahan. Siitä hajosi valumetallinen osa, jonka välityksellä ketjun pikakiristinruuvi siirtää voimaa laippaan. Korjaussarja maksaa 60 euron sahaan 26 euroa. Tylsää. Osa on selvästi tehty heikoksi. Murentuvassa kohdassa on aivan tarpeeton aineensäästökolo.

 

 

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

syytinki
Seuraa 
Viestejä9242
Liittynyt18.8.2008

Ei kaikki ole välttämättä "Huonosti suunniteltu" tai miten tuon nyt muotoilisi.

On tullut usein törmättyä tuotteeseen, joka ensi katsomalla ja toisellakin näyttää oikein hyvältä. Tehty lisäksi ihan kelvoista aineksista.

Sitten kun käytät jonkun aikaa huomaa, että helvetti, tämähän huonompi kuin entiset ja reilusti.

Hyvä esimerkki ovat muutamat Svedbergs:n kylppärikalusteet. Vaihdettiin asentopaikkaa ja uudessa oli sellaiset. Esim. lavuaari on oikein hyvän näköinen, mutta sitten. Teräviä suoria kulmia löytyy. Vesi kerryttää paskat nurkkiin vaikeasti putsattaviksi, jne. Vanha, perinteinen toimisi paljon paremmin.

Lavuaari on siis hyvän näköinen ja suunnitteluun on selvästi disainerit keskittyneet. Jotain on kuitenkin jäännyt huomaamatta. Saman virman muotoilukomistuksia on tullut huomattua muuallakin.

Tuo nyt oli yksi esimerkki, mutta löytyy noita muitakin. Hyvän ja kestävän näköisestä käyttöesineestä paljastuu käytössä paha moka, joka osoittaa suunnittelijoiden keskittyneen "myyntinäköön" ja unohtaneen käytettävyyden.

 

 

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1562
Liittynyt12.4.2005
syytinki

Tuo nyt oli yksi esimerkki, mutta löytyy noita muitakin. Hyvän ja kestävän näköisestä käyttöesineestä paljastuu käytössä paha moka, joka osoittaa suunnittelijoiden keskittyneen "myyntinäköön" ja unohtaneen käytettävyyden.

Tulee mieleen alkuperäinen Fiskars-kaatorauta. Se oli väriltään kauttaaltaan tyylikkään tummanharmaa, mikä varmaan miellytti muotoilijan silmää. Ainoa vika värissä oli se, että kun raudan laski kesäisessä metsässä kädestään, niin edessä oli tovin etsiskely.

Jostakin syystä raudan muovikahva sai myöhemmissä versioissa oranssin värin.

Vanha jäärä

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat