Seuraa 
Viestejä4
Liittynyt18.1.2014

Hei! Olen 9-luokalla ja teen biologian tutkielmaa. Tarvitsisin vähän apua.

Mahtaakohan kukaan tietää paljonko kaurapuuro sisältää glukoosia 100 grammaa kohden?

Kommentit (9)

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Miten tuon nyt ottaa? Sakkaroosissa on puolet glukoosia ja puolet fruktoosia. Kaurapuurossa on kiintoisinta tärkkelys, ja kyse tärkkelysten kohdalla on siitä, kuinka se hajoaa glukoosiksi. Tällä on merkitystä glygeemisen indeksi kannalta, sillä nopeasti hajoava tärkkelys tuottaa ns. nopeita hiilihydraatteja eli glukoosia, joka nostaa verensokeria nopeasti. Hitaasti hajoava tärkkelys taas nostaa verensokeria hitaammin.

http://ravitsemustiede.hpage.com/

Tärkkelyksestä suurin osa hajoaa glukoosiksi. Länsimaisessa ruuassa hiilihydraatista noin 75 prosenttia on glukoosia, 22 prosenttia fruktoosia ja noin 2 prosenttia galaktoosia. --
Tärkkelys on muodostunut pelkistä glukoosirenkaista. Verensokeria nostavan vaikutuksen kannalta tärkkelystä on kahta eri muotoa, amyloosia ja amylopektiiniä.

Amylopektiini on haaraketjuinen ja amyloosi suoraketjuinen. Koska ruuansulatusentsyymit toimivat ketjun päässä, ne pystyvät toimimaan nopeammin haaraketjuisessa amylopektiinissä kuin amyloosissa. Siten amylopektiini nostaa verensokeria nopeammin kuin amyloosi. Useimpien kasvisten ja viljojen hiilihydraatista noin 20 prosenttia on amyloosia.

lokki
Seuraa 
Viestejä4447
Liittynyt3.1.2010
jussipussi
ruut

Hei! Olen 9-luokalla ja teen biologian tutkielmaa. Tarvitsisin vähän apua.

Mahtaakohan kukaan tietää paljonko kaurapuuro sisältää glukoosia 100 grammaa kohden?

http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi

Tutkielmaa tehdessä pitää tutkia. 

Tässä tarkempi linkki: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=1561&lang=fi

Sieltä näkyy, että varsinaisesti glukoosia on mitättömän vähän, mutta sen sijaan tärkkelystä, joka muuttuu elimistössä kokonaan glukoosiksi, kunhan pääsee ohutsuoleen, on 7 %. Tästä syystä kaurapuuro nostaa verensokerin nopeasti ylös, mutta ei jaksa pitää sitä korkealla kauan.

Suoraan suolesta vereen imeytyvä glukoosi nostaa verensokerin korkealle, jo pienilläkin puuromäärillä yli insuliinin erittymisrajan. Insuliini on hormoni, joka säätää elimistön kudokset muuttamaan veressä olevan liian glukoosin rasvaksi. Tästä syystä verensokeri laskee nopeasti alle nälkärajan ja nälkä tulee nopeammin takaisin, kuin jos ruoassa olisi ollut vähän tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita.

jussipussi varmaan korjaa, jos selityksessä meni jokin pieleen. 

lokki
Seuraa 
Viestejä4447
Liittynyt3.1.2010
jussipussi
ruut

Hei! Olen 9-luokalla ja teen biologian tutkielmaa. Tarvitsisin vähän apua.

Mahtaakohan kukaan tietää paljonko kaurapuuro sisältää glukoosia 100 grammaa kohden?

http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi

Tutkielmaa tehdessä pitää tutkia. 

Tässä tarkempi linkki: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=1561&lang=fi

Sieltä näkyy, että varsinaisesti glukoosia on mitättömän vähän, mutta sen sijaan tärkkelystä, joka muuttuu elimistössä kokonaan glukoosiksi, kunhan pääsee ohutsuoleen, on 7 %. Tästä syystä kaurapuuro nostaa verensokerin nopeasti ylös, mutta ei jaksa pitää sitä korkealla kauan.

Suoraan suolesta vereen imeytyvä glukoosi nostaa verensokerin korkealle -jo pienilläkin puuromäärillä yli insuliinin erittymisrajan. Insuliini on hormoni, joka säätää elimistön kudokset muuttamaan veressä olevan liian glukoosin rasvaksi. Insuliinin takia verensokeri laskee nopeasti alle nälkärajan ja nälkä tulee nopeammin takaisin, kuin jos ruoassa olisi ollut vähän tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita, jotka tuottavat glukoosia vereen hitaammin, mutta tarkasti oikean määrän toisella mekanismilla maksan avulla. Maksa ei eritä glukoosia vereen liikaa. Insuliinia ei tarvita ja nälkä pysyy kauan poissa.

jussipussi varmaan korjaa, jos selityksessä meni jokin pieleen. 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38530
Liittynyt6.12.2009
lokki
jussipussi
ruut

Hei! Olen 9-luokalla ja teen biologian tutkielmaa. Tarvitsisin vähän apua.

Mahtaakohan kukaan tietää paljonko kaurapuuro sisältää glukoosia 100 grammaa kohden?

http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi

Tutkielmaa tehdessä pitää tutkia. 

Tässä tarkempi linkki: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=1561&lang=fi

Sieltä näkyy, että varsinaisesti glukoosia on mitättömän vähän, mutta sen sijaan tärkkelystä, joka muuttuu elimistössä kokonaan glukoosiksi, kunhan pääsee ohutsuoleen, on 7 %. Tästä syystä kaurapuuro nostaa verensokerin nopeasti ylös, mutta ei jaksa pitää sitä korkealla kauan.

Suoraan suolesta vereen imeytyvä glukoosi nostaa verensokerin korkealle, jo pienilläkin puuromäärillä yli insuliinin erittymisrajan. Insuliini on hormoni, joka säätää elimistön kudokset muuttamaan veressä olevan liian glukoosin rasvaksi. Tästä syystä verensokeri laskee nopeasti alle nälkärajan ja nälkä tulee nopeammin takaisin, kuin jos ruoassa olisi ollut vähän tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita.

jussipussi varmaan korjaa, jos selityksessä meni jokin pieleen. 

Tarkoitukseni oli että ketjun aloittaja etsii itse sivuilta tiedon/tiedot. Oppii paremmin kun joutuu "pähkäilemään" asiaa. 

lokki
Seuraa 
Viestejä4447
Liittynyt3.1.2010
jussipussi

Tarkoitukseni oli että ketjun aloittaja etsii itse sivuilta tiedon/tiedot. Oppii paremmin kun joutuu "pähkäilemään" asiaa. 

Hän olisi löytänyt tiedon, että kaurapuurossa ei ole juuri lainkaan glukoosia. Ajatus tärkkelyksen helposta ja nopeasta muuttumisesta elimistössä glukoosiksi ei olisi löytynyt ainakaan noilta sivuilta, eikä sitä olisi opettajakaan todennäköisesti huomannut kertoa. Minusta olisi tullut väärä kuva, että kaurapuuro pitää pitkään nälän loitolla, mikä ei ole totta, vaikka monesti niin hoetaankin.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38530
Liittynyt6.12.2009
lokki
jussipussi

Tarkoitukseni oli että ketjun aloittaja etsii itse sivuilta tiedon/tiedot. Oppii paremmin kun joutuu "pähkäilemään" asiaa. 

Hän olisi löytänyt tiedon, että kaurapuurossa ei ole juuri lainkaan glukoosia. Ajatus tärkkelyksen helposta ja nopeasta muuttumisesta elimistössä glukoosiksi ei olisi löytynyt ainakaan noilta sivuilta, eikä sitä olisi opettajakaan todennäköisesti huomannut kertoa. Minusta olisi tullut väärä kuva, että kaurapuuro pitää pitkään nälän loitolla, mikä ei ole totta, vaikka monesti niin hoetaankin.

 

Samoilla linoilla kulki ajatukseni asian suhteen mutta tässäpä ehkä onkin koko tutkielman juju, ehkä opettaja onkin upottanut tehtävää antaessaan monta mahdollisuutta/"oikeaa vastausta" mukaan...?

Toki tällaisella voidaan myös "ns vedättää" jos asia halutaan esittää vain teknisesti/yksisilmäisesti kaurahiutaleiden "glukoosin sisällöllä".

 

 

 

 

 

lokki
Seuraa 
Viestejä4447
Liittynyt3.1.2010
jussipussi

Toki tällaisella voidaan myös "ns vedättää" jos asia halutaan esittää vain teknisesti/yksisilmäisesti kaurahiutaleiden "glukoosin sisällöllä".

Et arvaakaan, kuinka yksisilmäisiä opettajat ovat. Koululaitos on oikea kyklooppien maa.

ruut
Seuraa 
Viestejä4
Liittynyt18.1.2014

Kiitos paljon! Ja kaikille tiedoksi, tutkielmani ei varsinaisesti ollut glukoosista vaan siitä, miten puuron sisältämä energia päätyy aivoille :)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat