Kommentit (1)

tätämieltä
Seuraa 
Viestejä1

"Kehitys pysähtyy, jos talouden instituutiot ovat ”ekstraktiivisia” eli ”uuttavat” vaurautta kansalta pienelle eliitille. Tällaisia instituutioita on niin sosialismissa kuin sellaisissa kapitalistisissa maissa, joissa maanomistus on keskittynyt harvoille. Niissä yksilön ei kannata ponnistella parantaakseen omaa asemaansa."

Tämä juttu Tiede-lehdessä oli yllättävän kehno ja osoittaa miten jopa Tiede-lehdessä yhteiskunnallinen ajattelu on jäänyt jalkoihin ja jälkeen luonnontieteiden kehityksestä. 

Kapitalismi perustuu ajatukseen mahdollisimman suuresta voitosta mikä jää yksityiseen omistukseen ilman yhteiskunnan kontrollia. Siitä kehittynyt uusliberalismi näyttää olevan planeetalle ja ihmiselle jopa  vaarallinen järjestelmä. Sosialismi filosofiana jakaa solidaarisesti työn ja resurssien tuottaman voiton yhteisön kesken, yhteiskunnan kontrolloidessa tätä.  Kommunismi Neuvostoliitossa perustui väkivaltaiseen muokatun sosialismin kokeiluun. Kommunistinen valtio Kiina on kuitenkin tällä hetkellä maailman johtotähtiä. Se että ihmisten kesken tuppaa syntymään aina eliitti - järjestelmästä tai filosofiasta riippumatta - on näköjään historiassa toistuva ilmiö. Todennäköisesti nyt kun ihmiskunnan ongelmat ovat ratkaisevan suuret ja uhkaavat vakavasti elämää tällä planeetalla, on jo lähivuosina pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja järjestää pääoman kontrolli järkevämmin kuin tähän asti. Tähän asti kirjoitetuista filosofioista sosialismi vastaa tätä ajattelua eniten, mutta onko itse asiassa se uusi filosofia vielä kehittymättä, jotain minkä nimeä ei edes vielä tiedetä? Yksi asia on mikä yhdistää melkein kaikki länsimaiset ajattelut: demokratia. Ja sitä kai tuo kummallinen "inklusiivinen instituutio" myös ehkä tarkoittaa. Mutta miksi ei käyttää reilusti sanaa DEMOKRATIA ja kumartaa sen edessä syvään? Vain demokratia voi pelastaa demokratian. Ranskan suuresta vallankumouksestakaan ei ole kauan, mutta ihmisen elämä on lyhyt ja jos ei historia kiinnosta niin ei ole perspektiiviä asioiden arvioimiseen. Ihmiset ovat aina ponnistelleet parantaakseen asemaansa, mutta vasta sitten kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Suurin osa ihmisistä on hyväntahtoisia ja rauhallisia, eivätkä halua riehua muuta kuin pakon edessä. Jos ei vaihtoehtoisia järjestelmiä etsitä ja ideoida - elettiin sitten missä ikinä järjestelmässä ja millä tahansa vuosisadalla - niin silloin eletään pysähtyneessä yhteiskunnassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat