Kommentit (13)

hobi
Seuraa 
Viestejä1

Tuossa kuvan talossa on kylläkin lämpimän mukavaa sisälläkin, kyse kun on Seinäjoen Seurahuoneesta. Harmivaan että kaikki tytöt ovat sieltä jo häädetty pois :/

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Muistaakseni rakennuksen rakenteille ei tee hyvää jos sisälämpötila pidetään jatkuvasti alle 18 asteessa. Miksi se tekisi ihmisillekään?

Jos sattuu olemaan ihmistyyppiä joka voi parhaiten lämpimän ja helteen välisellä rajalla ja saa jokaikinen syksy tension neck- yms. vaivoja koska lihakset alkavat krampata ilmojen viilettyä, ei voi kuin päätään puistella noille lämmönlaskukehotuksille mitä aina pullahtelee sieltä ja täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Rousseau

Muistaakseni rakennuksen rakenteille ei tee hyvää jos sisälämpötila pidetään jatkuvasti alle 18 asteessa. Miksi se tekisi ihmisillekään?

Koska ihminen ei ole rakennus? Ihminen ei kärsi mm. kosteus- ja homevaurioita, vaikka voikin rakennuksensa moisista kärsiä.

Mitä rakennuksiin sitten tulee, niin mahtaa riippua enemmänkin rakennuksen rakenteista ja rakennusvirheistä, mitä se kestää ja millä sueuraamuksilla. Joku vanha rintamamiestyyppinen perinnetalo saattaa kerätä lattian rajaan kuuraa koska falskaa niin paljon lämpöä. Siellä asuvalle tulee kalliiksi ja vaivalloiiseksi yrittää edes pitää se sisälöpötila 18:ssa asteessa joka nurkkaa myöten. Toisaalta jos talo on passiivienergiatalo ajanmukaisin eristein, höyrynsuluin ja talotekniikoin, niin se pysyy 18 asteen lämmössä jo sillä, että joku siellä asuu, eli ns. pierun voimalla. Tältä väliltä löytyy erilaisia hyviä rakenteita, epäluotettavia rakenteita ja katastrofaalisia rakenteita joka lähtöön. Jossain riskirakenteessa esim. rakenteen riitttävä kuivatus voi perustua kyllä pysyvään korkeaan sisälämpöön, mutta se on jo eri asia. Yleensä ottaen kuitenkaan ei ole mitään syytä, miksi mikään toimiva ja ehjä rakennus ei kestäisi vaikkapa 10, 15 tai 18 asteen jatkuvaa sisälämpöä. Nollan alle ei kannata laskea mitään rakennusta tai sellaisen osaa, jossa on esim. vettä joka voisi jäätyä. Muutoin ei pakkanenkaan juuri haittaa.

Rousseau
Jos sattuu olemaan ihmistyyppiä joka voi parhaiten lämpimän ja helteen välisellä rajalla ja saa jokaikinen syksy tension neck- yms. vaivoja koska lihakset alkavat krampata ilmojen viilettyä, ei voi kuin päätään puistella noille lämmönlaskukehotuksille mitä aina pullahtelee sieltä ja täältä.

Viileydestä ei ole sen jälkeen ollut ongelmia, kun vaatteet keskittiin. Niin kylmää ei olekaan, etteikö pukeutumalla paremmin tarkenisi. Tietysti on tyhmää yrittää tällaisessa maailmankolkassa tähän aikaa vuodesta esimerkiksi pärjätä kesävaatteissa, sisälläkään, jos vaikka jo pelkkä ikkunan jäähdyttävä vaikutus luo kylmää vetoa huoneiston sisäpuolelle. Niin ja esim. se lempioleskelupaikak kannattaa siirtää pois sen kylmän ikkunan luota, esim. lämpimän uunin kylkeen. Näin pääsee nauttimaan lämmöntunteesta tarvitsematta kuitenkaan koko kämppää pitää trooppisena.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Artikkelissa kehotettiin laskemaan lämpötilaa rakennuksen sisällä, mutta mikäli rakennukselle ei ole hyväksi että lämpötila on pysyvästi alle 18 asteen (olen todellakin näin jostain lukenut, ettei olisi ollut peräti joku virallisempi tiedote??? en mene vannomaan), niin silloin sitä viilentymistä ei voi suorittaa sisätiloissa ja artikkeli on siis huono artikkeli. Valitettavasti.

Mikäli taas ihminen välttämättä väen vängällä haluaa ottaa riskin rakennuksensa kanssa ja pitää lämpötilaa hyytävänä, hän pilaa hoikistumishankkeensa mikäli "pukeutuu paremmin jotta tarkenisi". Tässäkin menee siis pieleen.

Lopputulos on siis että jos ihminen haluaa hoikistua palelemalla, hänen pitää mennä ulos liian vähillä vaatteilla. Kuinka miellyttävää sellainen sitten on, sopii itsekukin kysyä. Tai voi kysyä että olikohan ihan tuulesta temmattu koko idea.

Vai siinäkö se idea onkin että kun asunto on viileä ja on kamala läjä vaatteita päällä ja touhutessaan alkaa hikoilemaan, niin hoikistuu kun nesteet kehosta tulevat hikenä ulos?

Jokatapauksessa joko/tai-tyyppiset äärivaihtoehdot eli joko on paleltava tai sitten "pitää kämppää trooppisena" ovat naurettavia. Itselläni ei asunto edes lämpeä näin talvella öpaut 21,5 astetta lämpimämmäksi että tällä on pärjättävä, mutta tämä on melkein lempparilämpötilani (oikeasti se on 22 astetta, sen olen havainnut parhaaksi niin ettei ole lihakset kireänä, mutta ei vielä tule väsähtänytkään olo). Sen jälkeen kun lapsena jouduin nukkumaan 11-asteisessa makuuhuoneessa en ole erityisemmin hinkunut mitään kuppaisia 70-luvun idioottimaisuuksia elämääni enää sen koommin. Kärsin sitten jos tulee joku maailmanloppu, vapaaehtoisesti en.

Omista kokemuksistahan ne näkemykset, periaatteet ja asenteet yleensä näet kumpuavat. Minkäs teet. (Toisaalta minun ei tarvitsekaan hoikistua.)

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Rousseau

Mikäli taas ihminen välttämättä väen vängällä haluaa ottaa riskin rakennuksensa kanssa ja pitää lämpötilaa hyytävänä, hän pilaa hoikistumishankkeensa mikäli "pukeutuu paremmin jotta tarkenisi". Tässäkin menee siis pieleen.

Totta, ehkä. En ajatellut tuota alkuperäistä asiayhteyttä vaan lähinnä sitä rakennuksen lämpötilan teknistä vaikutusta sekä mukavuusaspektia jonka itse nostit esiin.

Rousseau

Jokatapauksessa joko/tai-tyyppiset äärivaihtoehdot eli joko on paleltava tai sitten "pitää kämppää trooppisena" ovat naurettavia. Itselläni ei asunto edes lämpeä näin talvella öpaut 21,5 astetta lämpimämmäksi että tällä on pärjättävä, mutta tämä on melkein lempparilämpötilani (oikeasti se on 22 astetta, sen olen havainnut parhaaksi niin ettei ole lihakset kireänä, mutta ei vielä tule väsähtänytkään olo).

No minun mielestäni tuo on melkein jo trooppinen lämpötila. Esimerkiksi makuuhuoneeseen aivan liian kuuma hyvien unien kannalta. 16-18 on nukkumiseen optimaalinen. Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa touhutaan koko ajan jotain ja syntyy lämpöä muutenkin eri lähteistä, niin huonelämpö voi olla selvästi alempi. Vessassa ollaan vain lyhyitä hetkiä, joten lämpö ei niinkään tarpeen. Olohuoneessa tms. voi kääriytyä vilttiin tai vain pukeutua lämpimämmin, edelleen alle 20 astetta on sopiva, ja jos on tulisija niin se tietty kannattaa lämmittää jolloin säästää myös lämmityskuluissa samalla kun saa oleskelutilaan miellyttävää lämmöntuntua. Ainoastaan työhuoneessa minulla pitää olla kakkosella alkavia lämpötiloja, koska paikallaan tietokoneen ääressä istua kököttäminen tekee hallaa pintaverenkierrolle jolloin varpaat ja sormet kylmettyvät ja niitä niskanvetojakin ilmenee helposti. Tämä tosin on työergonominen ongelma enemmänkin, mutta lämpötila auttaa siihen.

Rousseau

Sen jälkeen kun lapsena jouduin nukkumaan 11-asteisessa makuuhuoneessa en ole erityisemmin hinkunut mitään kuppaisia 70-luvun idioottimaisuuksia elämääni enää sen koommin.

Tuo on jo kieltämättä varsin viileää, paljon kylmempää kuin esim. tuossa artikkelissa puhuttiin, joten tällaiseen ei varmaan ole tarvettakaan mennä. Toisaalta öitä ulkona nukkuneena ei tuo vielä makuuhuoneessa mikään mahdoton ja sietämätön lämpö tietenkään ole, vaan unen laatua ajatellen ainakin ihan hyvä. Käytännössä vähänkään nykyaikaisemmassa asunnossa kyllä voi olla hankala ylipäänsä edes säätää ytä huonetta noin kylmäksi.

 

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Hyvä motiivi laskea lämpötiloja edes 21 asteeseen.

Meikäläinen kärsii heti, jos on yli 21 sisätiloissa. Jokaisella on varmaankin oma sopiva rajalämpötila. T-paidassa. Luulisin pärjäileväni vallan hyvin 18 asteesta alkaen sisätiloissa, mutta ei tuollaista voi ajatella kun toiset eivät pärjää.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Lähinnä minua kiinnosti tai huvitti se että ihmisille ollaan valmiita jakelemaan neuvoja ja ohjeita tiedostamatta että olosuhteet ja yksilöt ovat erilaisia. Mutta tietenkään jotain lehtiartikkelia varten ei voi ottaa kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja huomioon. Ei tällaisessa vanhemmassa kerrostalossa varsinkaan pahemmin vaihtoehtoja ole. Täällä jos menee sörkkimään pattereita pienemmälle, niiden kohina voimistuu ja sitä ei sitten kuuntele Erkkikään. (Ei ole vika, kuulema tulee "runkoäänet" läpi.) Sitä mekkalaa saa ihan tarpeeksi kuunnella alkukesästä kun pattereissa kiertää enää kylmää vettä, jostain syystä se on täällä niin että mitä kuumempi vesi, sitä hiljaisempi ääni.

Itseäni ihmetyttää myös se että minulle ei näemmä ole olemassa mitään yhtä ainoaa sopivaa lämpötilaa. Taannoin jouduin ottamaan toisenkin täkin käyttöön kun ei palelultaan unta saanut, vaikka makuuhuoneessa on lämpötila seikkailee välillä 21 - 22 astetta. Ja väistämätöntä on, kuten minulla aina, että joku yö sitten joudunkin potkimaan sen toisen täkin pois aamuyöstä kun tulee liian kuuma (käsittääkseni ihmisen kehon pitäisi kylläkin viilentyä aamua kohden, eikä kuumeta?) Ehkäpä nämä ovat näitä naisena olemiseen liittyviä kehon termostaattihäiriöitä, mene tiedä. (Eivät ne pelkästään vaihdevuosiin kai keskity.)

Näin ollen ei todellakaan ole olemassa mitään yleispätetää ohjetta mikä käy kaikille. Tietenkin minäkin voin ihmetellä että mitä ihminen tekisi jollain 24 asteen lämpötilalla asunnossaan, kun siinä tulee jo huono olo. Mutta ehkä joku tekee. Ei voi tietää.

Kosteudellakin lienee merkitystä. Kun oleskelin eräässä hyvin eristetyssä omakotitalossa rannikkoseudulla, oli pakko kiskoa toppatakki päälle kun hampaat löivät kokoajan loukkua. Huonelämpötilaa en muista, olisiko ollut juurikin 18 astetta, ja talon isäntä tietysti veti herneen nenäänsä. Mutta kun ei vaan tarennut niin ei tarennut, ja ei sitä hampaidensa kalinaakaan jaksenut. Hän sitten arveli että se paleluni johtuisi tosiaankin siitä että sisämaassa on kuivempaa kuin siellä heillä.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477

Toinen tapa on tuoda kylmyys sisältäpäin ruumiiseen, esim juomalla pari litraa 0-asteista vettä. Puolen tunnin päästä tulee satsi 37 asteisena ulos ja sitten taas uusi kylmyys sisään. Ei kärsi talo kosteusvauriota, mutta mineraalitasapainoa ym kannattaa tarkkailla.

Kolmastapa on tehdä kylmälaukusta selkäreppuversion niin, että selän kohdalla ei ole eristettä vaan esim "kuparikalvo". Sitten vaan reppu täyteen lunta näin talviaikaan ja reppuselkään, kannattaa tarkkailla vähän ettei tule jäätymisongelmiä iholle. Siitä voi laskea sitten kuinka monta joulea lumen sulattamiseen ja lämmittämiseen kuluu.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Järvessäkin jäähtyy. Itse tapaan aloittaa kesäkauden uimiset toukokuussa kun järvivesi on sellaiset 12 astetta. Viime vuonna lopetin syyskuun puolivälissä, mutta on ihmisiä jotka jatkavat siitäkin eteenpäin. Sitä en sitten tiedä että viekö avannossa käväisy niin paljoa energiaa että sillä olisi laihduttava vaikutus, mutta ainakin oikea uinti ja vesijuoksu ovat itsestäni kesäisin tehneet kilon pari hoikemman kuin mitä olen talvikaudella. (Kävelyllä tuskin lienee kauheasti merkitystä tässä koska kävelenhän talvikaudellakin.)

Erityisen viiilentävä vaikutus tulee kun menee tuulisella ja sateisella ilmalla uimaan... (Joo, ei kyllä tietoinen pyrkimys moiseen, joskus se ilma pentele vaan muuttuu kesken kaiken.)

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2283
Rousseau
Kosteudellakin lienee merkitystä.

..

Hän sitten arveli että se paleluni johtuisi tosiaankin siitä että sisämaassa on kuivempaa kuin siellä heillä.

Asia on täsmälleen päinvastoin.

Kosteampi ilma tuntuu lämpimämmältä. Iho on normaalisti kuin kostea sieni, haihduttaa vettä. Kuivassa se tapahtuu tehokkaammin ja lämpötila alenee ja ilma tuntuu kylmemmältä.

Meteorologitkin huomioi tämän. On olemassa tukaluusaste-taulukot, jossa kosteus-% nostaa ko. lämpötilan tukaluuden tunnetta.

Kesähelteillä kuiva +24 C tuntuu minusta yhtä siedettävältä tai jopa paremmalta kuin +18 C trooppisen kostea ilma.

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Vierailija

Kyllä Rosseau oli oikeassa tuon rakennusten lämpötilojen suhteen. Suuri osa on niin paskasti rakennettuja ettei niitä kannata homehduttaa. Muistelen itsekkin tuohon tietoon jossain törmänneeni. Kuinka moni edes tarkkaan tietää kuinka oma talo on rakennettu jos ei sitä ole itse rakentanut tai rakennuttanut. 

Tosin lämpötilan pudottamisen varaa varmaan monella silti on. 

Eri asia sitten on laadukkaat massiivihirsitalot. Niihiin alemmat lämpötilat sopii erittäin hyvin.
Eli kannattaa pelata varman päälle. Pitää tietää mitä se oma tölli kestää. Sama ilmankostuttimilla. Kaveri homehdutti makuuhuoneensa ilmankostuttimella ja joutu nukkuu olohuoneen sohvalla. Joku betonielemettitalo ei välttämäti kestä samaa kuin hirsirakenne.

Asiat riippuu niin monesta. Itse en ainakaan tykkää että pitää koko ajan olla sisätiloissa villapaita päällä ja villasukat jalassa. Niillähän voi jopa liukastua. Täällä olen tottunut siihen että kun kämpässä on26- 27 astetta niin se on ruhtinaallisen viileää. Itseasiassa oikein mukava lämpötila. Ilmastonti pitää yöt makuuhuoneen 26:ssa asteessa kuumana kautena. 25 astetta tuntuu jo hyisen kylmältä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
MrKAT
Rousseau
Kosteudellakin lienee merkitystä.

..

Hän sitten arveli että se paleluni johtuisi tosiaankin siitä että sisämaassa on kuivempaa kuin siellä heillä.

Asia on täsmälleen päinvastoin.

Kosteampi ilma tuntuu lämpimämmältä. Iho on normaalisti kuin kostea sieni, haihduttaa vettä. Kuivassa se tapahtuu tehokkaammin ja lämpötila alenee ja ilma tuntuu kylmemmältä.

Meteorologitkin huomioi tämän. On olemassa tukaluusaste-taulukot, jossa kosteus-% nostaa ko. lämpötilan tukaluuden tunnetta.

Kesähelteillä kuiva +24 C tuntuu minusta yhtä siedettävältä tai jopa paremmalta kuin +18 C trooppisen kostea ilma.

Hellesäästä en tiedä enkä siitä puhunut, sillä kosteuden vastenmielisyyden kokemukseni liittyy syksyyn ja talveen. Mies jonka omakotitalossa oleilin rannikkoseudulla arveli että minua palelee siellä meren läheisyyden (kosteuden?!) takia. Tämä siis keskellä talvea.

Syksyllä paleltaa kun tulee yhtäaikaa kylmää ja kosteaa. Talvella paleltaa kerrostalossa kun pakkanen lauhtuu ja tulee suojasää, jolloin tuntuu kuin kaikki se ex-kylmä pamahtaisi suoraan rakennukseen sisälle, ja se tuntuu kosteutena.

En tiedä onko nämä jotain objektiivisia kosteuksia vai subjektiivisia, mutta todellakaan en koe kokemaani kosteuden tunnetta miellyttävän lämpimänä. Esim. koleat kelit kesällä jolloin on joku 10 - 18 astetta ja satelee ovat kyllä aivan hirveitä. Aikoinaan tapasin myös saada iskiaskipuja usein juurikin kosteammalla säällä.

Oikein kun tarkkaan mietin, niin kuumalla säällä joskus on sellainen painostava vaihe, mitä yleensä seuraa ukonilma. Se on raskasta, kosteaa ja väsyttävää, mutta ei sitä Suomessa kyllä kovin usein koe. Eli minun inhat kokemukseni kosteasta liittyvät kyllä kylmään kauteen.

Trooppisen kostea +18? Ei ole tullut vastaan. En ole tosin käynyt tropiikissa ikinä.

lokki
Seuraa 
Viestejä5074
Rousseau

Muistaakseni rakennuksen rakenteille ei tee hyvää jos sisälämpötila pidetään jatkuvasti alle 18 asteessa. 

Mikähän perustelu tälle mahtaa olla. Ainoa tilanne, jossa matalammasta lämpötilasta voi olla haittaa rakenteille on, kun sisäilman ja rakenteiden lämpötila on pitkäksi aikaa alennettu alle ulkoilman lämpötilan. Tässä tilanteessa ilmaa matalampi rakenteiden lämpötila voi tiivistää ilman kosteutta rakenteisiin ja olla niille haitaksi. Kaikissa niissä tilanteissa, joissa rakenteet ovat ulkoilmaa lämpimämmät, on viileämpi hyväksi myös rakenteille. Mietipä vaikka miksi jääkaappia käytetään. Tai yritä etsiä talvella kasvavia sieniä tai homeita. 

Tässä on nyt osattava myös erottaa lämpötilan ja kosteuden vaikutus toisistaan ja varsinkin lämpötilan vaikutus suhteelliseen kosteuteen. Matala lämpötila on vain hyväksi, mutta jos sisäilman suhteellinen kosteus on niin korkea, että rakenteiden lämpötila alittaa kastepisteen, on tietenkin vaara rakenteiden vaurioitumisesta. Vika ei kuitenkaan ole lämpötilassa, vaan liian suuressa sisäilman kosteudessa.

Tässä alla on jonkun viisauksia asiasta. Minä väitän kuitenkin, että tuo 40 asteen lämpötila ei ole mikään raja homeiden kasvulle, kunhan kosteutta riittää. Ainakin meidän kompostissa kaikki homehtuu ja lahoaa alta aikayksikön ja siellä on kesällä höyryävän kuumaa ja kosteaa. Mittari näyttää parhaimmillaan yli 70°C. Jotta homeet kasvavat, pitää olla lämmintä ja kosteaa. Jos toinen puuttuu, ei kasva home.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat