Seuraa 
Viestejä9265

Ei voi ennustaa yksityiskohtaisia kompleksisia tapahtumia. Siis oikeasti ennustaa, että oikeasti tietää mitä tapahtuu. Niinkuin esim Mothmanin kerrotaan ennustaneen onnettomuuksia. Elokuvassa se ennustaa ihmisille kuinka monta tulee kuolemaan ja missä. Mielestäni sellainen ennustaminen on mahdotonta koska se aiheuttaisi fysikaalisen paradoksin ikään kuin. Samaan tapaan kuin aikamatkailut menneisyyteen. Eli:

Oletetaan että keskiviikkona Milla kuulee ennustuksen viemäristä joka sanoo että 52 ihmistä kuolee huomenna lento-onnettomuudessa. Sitten huomenna näin todella käy, 52 ihmistä kuolee lento-onnettomuudessa ja koneessa oli kaikenkaikkiaan esim 84 ihmistä. Tällöin on ennustettu. Mutta, jos tapahtumaketju A:sta B:hen kulkisi luonnollisesti näin, päätyen kyseiseen onnettomuuteen, niin saatu lisäinformaatio tulevasta pitäisi muuttaa tuota tapahtumaketjua. Kuinka kukaan tai ylipäätään mikään, voisi tuoda sellaista informaatiota tähän maailmaan, mikä ei muuttaisi asioiden kulkua? Kaikella informaatiolla on vaikutuksensa. Ja kun on hyvin satunnainen tapahtuma, niin asiat muuttuvat radikaalisti hyvin pienillä alkuarvomuutoksilla. Tuo lentokone olisi saattanut kyllä pudota joka tapauksessa, mutta hiukan eri tavalla niin että eri määrä ihmisiä olisi selviytynyt. Etenkin jos ennustus kohdistuu kaukaiseen tulevaisuuteen niin kaikki menee hyvin paljolti eri tavalla. Ei ainakaan tismalleen samalla tavalla, ei tietenkään.

Eli miten voisi ennustaa, kun tuo tulevaisuudesta revitty informaatio muuttaisi nykytilannetta ja näin tulevaisuudesta tulisi erilainen kuin ennustuksessa? Tätä asiaa ei koskaan oteta huomioon TV-sarjoissa ja elokuvissa, ja se ärsyttää minua jonkin verran. Vai otettiinko Flashforwardissa, en katsonut sitä kovin pitkälle.

Ainoa malli miten tämä tämmöinen ennustushomma voisi toteutua ilman paradoksia, olisi sellainen, että se ennustus itsessään osallistuu siihen tapahtumaketjuun jonka tuloksena se toteutuu. Eli tavallaan ennustus ikään kuin toteuttaa itsensä. Silloin tätä ennustuksen mukaista tapahtumaa ei olisi tapahtunut ilman kyseistä ennustusta, mikä taas olisi jokseenkin ironista ehkä. Tai okei toinen vaihtoehto on se, että se ennustuksen sisältämä tapahtuma on tarpeeksi suurpiirteinen, jotta se toteutuu siitä huolimatta että esim ihmiset saavat tietää siitä etukäteen. Tyyliin joku maanjäristys, siinä ei kai merkitse paljoa mitä ihmiset tekisi. Sen sijaan uhriluvun määritteleminen etukäteen olisi taas mahdotonta ennustuksessa.

くそっ!

Kommentit (2)

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Oliot, niin kuin Mothman ei ole sen enempää kuin vittuilemassa ihmisille. Ne tulevat maailmasta, missä ei päde meidän maailammme loogisuudet ja syy-ja seuraussuhteet. Millään filosofoinneilla ei päästä ikinä totuuteen, totuus on abstrakti kaikilla kielillä.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Mutta meidän maailmassamme pätee syy- ja seuraussuhteet! Eikös se ole olennaisinta? Se tapahtuu täällä joten se pitää voida selittää tämän maailman järjellä.

Minulla on pakkomielle Mothmaniin.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat