Seuraa 
Viestejä8971

Siirrytäänpä heliumpallosta toiseen mieliaiheeseeni, josta taannoin myös pitkään keskusteltiin, näillä on jopa tiettyä analogiaa.

Kirjoitin TM:lle 2004 laajan artikkelin tulevaisuuden avaruuskulkuneuvoista, olin vasta osallistunut avarushissikonferenssiin Santa Fe´ssä Uudessa Meksikossa ja keskustellut konseptin kehittäjän, Tri Bradley Edwardsin kanssa.

Tässä tuo juttuni:

http://img812.imageshack.us/img812/2716/tm12004artikkelihtanska.pdf

Tuolloin eräät lukijat väittivät kivenkovaa, ettei hissi toimi, koska sen "vaijeri" jää jälkeen maapallon pyöriessä ja vaatii oman vahvan rakettimoottorinsa pysyäkseen perässä. Näin ei tietenkään ole, mutta miksi, arvatkaapa? Toki hissin rakentamisessa on tukku muita teknologisia haasteita, mm. se, ettei kenties riittävän virheetöntä hiilinanokuitukaapelia koskaan voida valmistaa, mutta se on toinen asia, teoriassa ei ole mitään vikaa, se on kauan tunnettua perusfysiikkaa ja hissillä voitaisiin periaatteessa liikkua edullisesti koko aurinkokunnan alueella planeetalta toiselle.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä1281

Onhan noita avaruushissejä suunniteltu. Päätason on kätevää olla geosynkroniradan korkeudella koska siellä avaruusalusten operointi on helpointa. Silloin touvi kiertää maata nopeudella joka on pienempi kuin sen ratanopeus omassa ratatasossaan ja siksi touvi "painaa". Sen vuoksi on rakennettava  geosynkronirataa suuremmalle korkeudelle vastapaino, joka kiertää suuremmalla nopeudella kuin sen luontainen ratanopeus ja joka siten vetää touvin kireäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Goswell
Seuraa 
Viestejä17396

Tuosta avaruushissistä, onko siitä Hannulla mitään uutta kerrottavaa, onko ne hiilivaijerisysteemit kehittyneet mihinkään tässä välillä. Millainen tehdas sinne pitää georadalle väkertää ennen vaijerin rakentamisen aloittamista.

Itse rakentaminenhan on suht helppoa, ainakin teoriassa. Samalla kun vaijeria tehdään ja lasketaan kohti maata, täytyy vastapainoa hilata ylemmälle radalle joka kumoaa vaijeriin kehittyvän vedon. Materiaalit kait kannattaa haalia tuolta ylhäältä, vaikka asteroidivyöhykkykkeeltä.

Entä vaijerin suojaus ruuhkaisessa avaruudessa, mahdollisesti vaijeriin muodostuva sähkövaraus, muuta merkillepantavaa?

Yritän tässä vain avata keskustelua mielenkiintoisesta aiheesta.

 

 

 

 

Minun mielestä noin.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Ei varsinaisesti, projekti kai edelleen piirustuspöydillä.Haastattelin aikoinaan TM:n juttuuni kehittäjäyhtiön tri Bradley Edwards´ia Santa Fe:n avaruushissikonferenssissa.

Ajatus oli laskea kelalta kuudella avaruussukkulalla ensin ohut hiilinanokuituköysi alas päiväntasaajan ankkurilauttaan ja sitten hilata sitä pitkin vahvempi vaijeri. Vastapainoa todellakin piti koko ajan rakentaa ylöspäin GEO-radan asemalta 36 000 km:ssa.

Vaijeri on metrin levyinen hyvin ohut filmi, näin se kestää parhaiten meteoriittien osumat. Muusta en vielä tiedä, en ole palannut aiheeseen enää moneen vuoteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat