Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Hei,

 

Aloin pohtimaan, että lienisiköhän käänteinen pietsoresistiivisyysilmiö mahdollinen jossakin aineessa. Eli johdettaisiin pietsoresistiivisen materiaalin läpi sähkövirta, jolloin elektronien sirontapaine pyrkisi vääristämään atomihilaa siten, että virran vastus hieman laskee. Onko tämä mahdollista? Edes teoriassa, vaikkei ilmiötä pystyttäisikään mittaamaan?

 

Pietsosähköisyyttä en nyt hae, missä epäkeskinen atomihila venyessään tai kokoonpuristuessaan polarisoituu ja sen pintavarausjakauma muuttuu (ja toisinpäin).

 

Osaako joku viisaampi kertoa? Kiitos.

Kommentit (6)

Vänni
Seuraa 
Viestejä258
Liittynyt27.11.2013

Siis tarkoitatko, että pietsokiteeseen johdetaan virtaa ja kidettä puristetaan kokoon ja näin sen resitanssi laskee. Voisiko tässä tapauksessa sitten kidettä käyttää jonkinlaisena paineanturina. 

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005

Kiteen jännitykset vaikuttavat resistanssiin (en tiedä miten). Pietsosähköisessä kiteessä sähkökenttä aiheuttaa jännityksiä, joten kaipa se vaikuttaa resistanssiinkin jotenkin.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Voi v*ttujen kevät, surkea foorumisofta söi vaivalla kirjoittamani vastauksen! Kiteytettynä:

 

Mietin siis ei-pietsosähköistä (pietsoresistiivisyys on täysin eri ilmiö) materiaalia ilman minkäänlaista mekaanista kuormitusta. Materiaalin deformaatio todistettavasti vaikuttaa läpikulkevaan virtaan, mutta voisiko ilmiö olla reversiibeli ja virta aiheuttaa materiaalin deformaation. Varauksenkuljettajien sirontapaine puristaisi ja venyttäisi atomihilaa siten, että energiavyörakenne muodostuisi helpommaksi näiden edetä.

korant
Seuraa 
Viestejä8326
Liittynyt16.12.2013

En tunne sen paremmin pietsoresistiivisen aineen ominaisuuksia mutta siitä voidaan valmistaa herkkiä paine- tai kiihtyvyysantureita. Resistanssi muuttuu siis ulkoisen paineen vaikutuksesta, ei virran. Virta muuttuu kun resistanssi muuttuu tai vakiovirralla jännitehäviö muuttuu. Jos virta muuttaa resistanssia on kyse epälineaarisesta vastuksesta. Jos vastus pienenee suhteessa enemmän kuin virta kasvaa, on kyseessä negatiivinen dynaaminen resistanssi. Sitä voitaisiin silloin käyttää vahvistimena kuten tunnelidiodia.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

Juu, pietsoresistiivisyys ja sen sovelluskohteet ovat suht hyvin hanskassa, mutta tuo käänteisilmiö askarruttaa. Saa tässä ketjussa puolestani muistakin samaa sukua olevista ilmiöpareista jauhaa jos siltä tuntuu, vaurauksenkuljettajathan ovat pääosassa esim. Seebeckin ja Peltierin ilmiöissä.

myl
Seuraa 
Viestejä224
Liittynyt18.11.2010

Pietsoresistiivisyys aiheutuu siitä. että mekaaninen jännitys muuttaa kiteen vyörakennetta. Puolijohteessa kielletyn energiavälin leveys muuttuu ja fermipinnan muoto muuttuu.

Sähkövirta ei vaikuta näihin, joten pietsoresistiivisyydellä ei ole käänteisilmiötä.

Tietysti riittävän suuri virrantiheys muuttaa aineen ominaisuuksia, mutta tämä ei liity pietsoresistiivisyyteen.

-myl

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat