Seuraa 
Viestejä7

 

Voisiko olla mahdollista että jollain, vielä salaisella kaavalla pystyttäisiin rakentamaan erittäin kevyttä kaasua. Siis todella kevyttä kaasua.

Ajatelkaas kuinka se muuttaisi koko maailman. Energian tarpeemme tipahtaisi lähes nollaan, ainakin tarvitsemamme liike energian. Lentokoneissa olisi siivissä tätä ihmekaasua varten tankit. Pisara tankkiin ja lentokone muuttuisi höyhenen kevyeksi. Toisaalta emme ehkä tarvitsisi mitään mekaanisia koneita matkustamiseen. Pisara selkärepussa olevaan säiliöön ja hyppäisit kilometrejä eteenpäin. Todelliset peninkulmasaappaat. Olisi myös jokseensakkin luontevampaa, ettei sitä pystyttäisi ainakaan alkajaisiksi valmistamaan niin helpolla, että olisi tuota ainetta voisi kuljettaa eriosina helposti ja sitten vain sekoitettaisiin käyttökohteessa. Ei, se täytyisi valmistaa erityisissä tehdasrakennuksissa, mistä se kuljetettaisiin erityispainavilla säiliöautoilla. Autot olisivat raskasrakenteisia ja niihin olisi lisätty lisäpainoja, silti ne kulkisivat juuri tienpintaa hipoen. Maksimoidakseen voiton tapahtuisi onnettomuuksiakin kun säiliöautot menettäisivät ohjattavuuden ultrakevyellä kaasulla liian täyteen tankattuina. Myöskin lisäpainot täytyisi kuljettaa takaisin erillisinä paloina, mutta tästä ei juuri kustannuksia syntyisi, koska näitä takaisin kuljettavat kuormurit voitaisiin keventää kaasutuotteella.Eli erittäin hyvä tuote tämä olisi.

 

 

Kommentit (5)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Vety lienee kevyin kaasu. Vetyatomissahan ei ole kuin yksi protoni ja elektroni tai jotenkin noin, vaikeahan siitä on enää vähentää.

Sitä paitsi olettaen että voisikin olla vielä kevyempää kaasua.. niin ei se koskaan voisi olla tyhjää kevyempää. Eli toisinsanoen, lisäämällä kaasua tilaan, oli se kuinka kevyttä tahansa, et saa tilasta yhtään kevyempää vaan paino aina nousee, verrattuna siihen että tilan sisällä olisi alunperin tyhjää (ei ilmaa). Eli lentokoneesta ei kaasulla saa höyhenenkevyttä, ikinä, koskaan, edes teoriassa, ellei lentokoneen muut rakenteet ole tehty höyhenen kevyiksi. Voisi kuvitella esim että olisi jokin tosi kestävä ja kevyt ja jäykkä materiaali josta tehtäisiin ohuet pinta- ja tukirakenteet, ja näiden sisällä olisi tyhjiötä tai kuvitteellista äärimmäisen kevyttä kaasua. Periaatteessa ilmakehän noste voisi saada tuon kapineen leijumaan, niinkuin se saa ilmalaivankin.

くそっ!

Zäp
Seuraa 
Viestejä2315

Ilmaa kevyempi kaasu, oli se sitten miten kevyttä tahansa, ei kuitenkaan kumoa painovoimaa. Voima, joka saa esimerkiksi vappupallon kohoamaan, aiheutuu pallon ympärillä olevan ilman paine-erosta pallon ylä-ja alapinnalla, ja vastaa suuruudeltaan pallon sisällä olevan kaasun ja saman tilavuuden täyttävän ilman massojen erotusta. Veteen upotetun kappaleen kelluminen on ilmiönä samaa perua, ja tunnetaan paremmin Archimedeen lakina.

Jos ajatellaan että meillä olisi jäykkä pallokuori jonka sisällä olisi tyhjiö, eli ei lainkaan kaasua, tuo pallo jaksaisi nostaa kuorman joka vastaisi massaltaan pallon tilavuuden täyttävän ilman massaa. Ilman tiheys on suuruusluokkaa 1.2 kg/m3, eli kilon hyötykuorman nostamiseen tarvittaisiin vähintään reilun metrin halkaisijaltaan oleva pallo, vaikka sisällä oleva kaasu olisi miten kevyttä tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lokki
Seuraa 
Viestejä5944

Näin se juuri menee, kuten Ronron kertoi. Hyvän ja havainnollisen esimerkin voi laatia kuutiometrin ilmapallosta, jonka sisältö vaihdetaan heliumista vetyyn. Vety on kaksi kertaa kevyempää kaasua, kuin helium. Heliumilmapallon kantama voima 1,112 kg kuorma  ei kuintenkaan kasva, kuin 90 gramman painon verran arvoon 1202,2 kg.

Sama tilavuus äärettömän kevyttä kaasua kantaisi taas tuon vetykuution painon verran (90 g) enemmän eli 1292,2 kg. Ero heliumin ja äärettömän kevyen kaasun välillä kantavuudessa on siis vain 16%. Vetyyn verrattuna äärettömän kevyt kaasu leijuttaa ilmapalloa vain 8% paremmin.

Tämä johtuu siitä, että nosteen tuottaa ympäröivän ilman tiheys, eikä pallon sisällä olevan kaasun, joka vain voi huonontaa painollaan tulosta. Kuutio normaalipaineista kuivaa nolla asteista ilmaa painaa juuri tuon nosteen maksimiarvon 1292,2 grammaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiheys

http://en.wikipedia.org/wiki/Density_of_air

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat