Sivut

Kommentit (25)

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
Liittynyt16.3.2005

Vihdoinkin joku nostaa kissan pöydälle. Oleellista on juurikin se, kuinka paljon velkaa on suhteessa muihin maihin. Toki voidaan kyseenalaistaa onko tällainen kiihtyvään velkaantumiseen perustuva järjestelmä järkevä, mutta niillä korteilla on pelattava mitä on tarjolla. Suomen typerät poliitikot ampuvat talouttamme jalkaan, jos hidastavat velkaantumista.

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
Liittynyt16.3.2005

Lisätään vielä, että kun hallitusohjelmassa on tavoitteena velkaantumisen taittaminen, niin se on yhtäpitävä sen kanssa, että tavoitteena on 10 vuoden lama. Hyvin on tavoite toteutunut tähän mennessä, teollisuustuotanto putosi taas yli 5% Joulukuussa (vuositaso).

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6285
Liittynyt8.11.2012

5% ihmisistä kuuluu puolueeseen. Eliitti näistä 5%:sta päättää miten verovarat käytetään. Verot pakkokerätään kaikilta.

 

Lainaa otetaan lisää, ja veroja korotetaan. Mukasäästöt ovat mukasäästöjä julkinen sektori ei ole Suomessa koskaan ollut yhtä suuri, kuin se tällä hetkellä on.

 

Ei kannata tapella vastaan. Poliittinen eliitti on itselleen vallan hamunnut. Mitä älykäs ihminen voi tehdä on miettiä miten homma toimii.

 

Itse olen tehnyt valinnan olla osallistumatta tähän hullujen johtamaan perverssioon. Pidän sitä hyvänä valintana tarpeeksi monen osallistuessa yhteiskunta romahtaisi omaan kuonaansa.

Piett
Seuraa 
Viestejä771
Liittynyt12.4.2007

"When a government is dependent upon bankers for money, they and not the leaders of the government control the situation, since the hand that gives is above the hand that takes… Money has no motherland; financiers are without patriotism and without decency; their sole object is gain.” – Napoleon Bonaparte, Emperor of France, 1815"

 

Tai mitäs jos siirrettäisiin rahavalta hieman lähemmäs sen uhreja, ja omittaisiin se takaisin valtakunnan rajojen sisälle?

 

Tai sitten vaan lastenlasten visa vinkumaan, että poliitikkojen katteettomat lupaukset saadaan vielä hetken täytettyä. Ei maar, on tämä hämmentävä systeemi, jossa kansakunnan hyvinvointi on kiinni sen velanottokyvystä. 

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4819
Liittynyt5.11.2008

Olen tässä hieman eri mieltä artikkelin kanssa. 

Ensinnäkin Suomen tämänhetkiset korkomenot nykyisellä valtionvelalla ja nykykoroilla ovat luokkaa 2 miljardia euroa (eli n.50 miljardin budjetista n.4%), velan kasvaessa korkomenot kasvavat ja jos myös korot kasvaisivat korkomenojen tuplaantuminen olisi oikeastaan hyvin pienestä kiinni.

Suomen talous ei näytä viennin romahtamisesta toipuvan edes samaa tahtia kuin muu Eurooppa, mikä sekin tarkoittaisi hyvin hidasta toipumista, käytännössä mitään uutta vientivalttia ei ole edes näköpiirissä. Tämä siis tarkoittaa että otettu velka on puhdasta syömävelkaa ja vaikka 7 miljardin vuosittainen velkaantuminen nostaa reilussa 10ssä vuodessa velkamäärän kaksinkertaiseksi, ja koska kaikki tuntuu sidotulta bkt:n voi tässä tilastossa velkaantumissuhde kasvaa suhteessa vielä dramaattisemmin.

Maailma on taloudellisesta näkökulmasta muuttunut rajummin kuin koskaan ennen, Suomen osalta keskimääräistäkin rajummin, eikä entisiä oppeja voi enää pitää itsestäänselvyyksinä nykyisiä ongelmia ratkottaessa.

IMF:n taulukossa Suomea velkaantuneimmista maista:

-Japani on omanlaisensa tapaus, velkaantuminen on tapahtunut pääasiassa kotimaahan ja maalla on oma valuutta

-USA taasen myös aivan oma juttunsa ja oma valuutta tässäkin

-Britannialla myös oma valuutta, ei liene silti kovin hyvässä hapessa vaikka nousua ollut

-Saksa eurossa mutta taloudella on mennyt erittäin hyvin ja taitaakin olla ainoa maa joka tällä hetkellä todellisuudessa hyötyy vahvasta eurosta

-Islannilla oma valuutta, pienenä maana myöskin ketterämpi tapaus

-vertailukelpoisina maina pitäisin euromaita eli Espanjaa, Ranskaa, Irlantia, Portugalia, Italiaa ja Kreikkaa ja mitäpäs positiivista näiden maiden taloustapahtumista viime vuosina ollaankaan luettu

Viennin romahtaminen yhdistettynä vahvaan euroon on tällä hetkellä se joka upottaa Suomea syvemmälle, yhdistelmässä lisävelkaantuminen ei ole mikään hyvä juttu kun tunnelin päässä kajastava valo taitaa tulla vain siitä päälle ajavasta junasta.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Suurin ongelma lienee siinä, että samat ihmiset jotka päättävät verotuksesta ovat niitä samoja ihmisiä, jotka nauttivat veronmaksajien avustuksista tuottamattomassa työssään.

 

Mielestäni olisi oikeutettua ja kohtuullista, että verorahojen käytöstä päättäisivät ne henkilöt, jotka myös tuottavassa työssä niitä veroja kerryttävät. Mielestäni ongelmaa ei voida ratkaista keinolla, joka ongelman on synnyttänyt.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Nature
Seuraa 
Viestejä8336
Liittynyt15.1.2014

Sopii ihmetellä yleisemminkin mille tahoille veloissa ollaan. Yksityistäminen lisääntyy, mutta valtionvelka sen kun lisääntyy. Vaikuttaa siis siltä, että ne pelimerkit jotka valtiolla tulisi olla käytettävissään on jaettu yksityisille pääomasijoittajille.

Valtio velkaantuu jatkuvasti lisää, koska sillä itsellään ei ole muita tulolähteitä kuin veronmaksajat.  Samoja tahoja joille ohjat on annettu, verotetaan kaiken lisäksi hyvin kevyesti. Hyvinvoinnin säilyttäminen ei onnistu, jos pyritään tulemaan pelkillä ansiotuloista saatavilla verotuloilla toimeen, lisäksi niiden veroaste muuttuu kohtuuttomaksi.

Vanhoina "hyvinä aikoina" kun valtiolla oli omistusta suurissa tuotantolaitoksissa, se sai osinkoina kohtuullisen varmaa tuloa. Nykyinen yksityisomisteinen systeemi tekee rahoitusjärjestelyt (ja ns. verosuunnittelun) niin, että nämä tulolähteet on pääosin menetetty.

Kokoomus vie ja SDP sahaa huomaamatta omaa oksaansa.

PS. Olen puolueeton, eli tämä ei ole puoluepoliittinen kannanotto.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4819
Liittynyt5.11.2008

Komppaan kyllä täysin tässä taucalmia ja Naturea, eikä HuuHaatankaan kommentissa vikaa ole; IMFn ottaessa ohjat meno voi olla pari piirua kylmempää kuin mihin totuttu on. 

Valtion olisi tullut jättää yksityistämishysteriassa ainakin perusjutut rauhaan, jo lukemattomia kertoja mainitut katsastuksen, teleliikenteen ml tv-toiminta, yms perusinfran, outoa ajattelua että ainoat lypsävät lehmät teuraalle, näillä toimilla on taidettu paisuttaa lähinnä niiden myynnistä jonkunsorttisia bonuksia ja palkkioita saavien tilejä. Ja tosiaan, mikäli veroja käyttävät ja kokonaisuudessan valtiolle tuloja tuottamattomat tekevät kaikki päätökset, lopputulos on kutakuinkin nykyisen näköinen eli ei hyvä.

 

hupsu
Seuraa 
Viestejä6
Liittynyt6.7.2011

Ei se nyt noinkaan mene.

On aivan eria asia kenelle on velkaa.
Esim Japani on paljon velkaa, mutta se on lainattu japanista.
Saksalla on taas itse lainannut enemmän rahaa muille, kun on itse lainaa ottanut.
Suomi ei taas ole lainoittanut mitään maata, korkeintaan rahoitanut etelän maita.

Eli jos minä olen velkaa jollekin on aivan eria asia olenko pankille velkaa vai vaimolle.
Ensimmäisessä tapauksessa raha menee pois omasta taloudesta ja
Jäkimmäisessä tapauksessa raha jää omaan talouteen.

Jälkimmäinen tapaus ei paljon talouttani hetkauta.

 

 

 

 

 

newspeak
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt12.2.2014

Näinhän se on, mutta tässä nykyisessä tilanteessa Suomella ei ole rahaa ilman velkaa, sillä euro on valuutta, joka otetaan velaksi. Vaihtoehtoina on joko ottaa velkaa ja pitää yllä toimiva valtio tai erota eurosta ja pitää yllä toimivaa valtiota ilman velkaa. Nykyisessä tilanteessa velattomuuteen pyrkiminen on yhtä kuin rahan määrän vähentäminen on yhtä kuin kaiken (paitsi pankkien ja yksityisten pankkiirien) kurjistaminen.

Kerranhan meillä jo olikin valuutta, josta oltiin velkaa vain itselle ja jonka aikana esim. sosiaalimenoja ei tarvinnut rahoittaa verorahoilla vaan ne rahoitettiin suoraan valtion budjetista valtion omalla valuutalla. Sen valuutan nimi oli markka.

Khaos
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt12.2.2014

Mitä enemmän asiaan perehtyy niin sitä enemmän tuntuu siltä ,että eurosta on Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä ja ns.sisäinen devalvaatio tavalliselle kansalaiselle huomattavasti raskaampi kuin oman valuutan devalvointi.

Euro alkaa yhä enemmän näyttää maamme historian pahimmalta virhearvioinnilta.

Kikka3
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt15.2.2014

Onhan se velkaantuminen sallittua jos hyväksymme tänään 2000 miljoonan korkomenot, jotka tulevaisuudessa todennäköisesti nousevat n. 5 miljardiin.

Korkomeno onkin sitten jokavuotinen eikä pienen velkalisäyksen jälkeen olekaan mahdollisuutta lisävelkaan kuin ylisuurella esim 8% korolla koko lainalle.  Sitten olemmekin lirissä.

Kun otamme huomioon suomen kotitalouksien velan valtiovelan lisäksi, olemmekin lähes kaksinkertaisessa luvussa. Veli on velka otettaessa, veljenpoika takaisin maksettaessa.

Korkorahoilla korjaisimme monta paikkaa suomen valtiossa

90 luvun alussa Aho Viinanen nosti lainan n. 58 miljardiin.  15v myöhemmin korkeasuhdanteen jälkeen suomi oli maksanut velkojaan takaisin vain 6 miljardia.  Tämä osoittaa kuinka velka ei ota lyhentyäkseen missään tilanteessa, eli kannattaa olla varovainen velkaa ottaessaan, jonnekin se velanottokin loppuu.

On helppo puhua "velkaa saadaan", kun ei itse tarvitse vastata sen takaisin maksusta.

 

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005
bergepanther
Suomen tämänhetkiset korkomenot nykyisellä valtionvelalla ja nykykoroilla ovat luokkaa 2 miljardia euroa (eli n.50 miljardin budjetista n.4%), velan kasvaessa korkomenot kasvavat ja jos myös korot kasvaisivat korkomenojen tuplaantuminen olisi oikeastaan hyvin pienestä kiinni.

Velkaa on todellakin otettu. Vuonna 2008 sitä oli 58 mrd euroa, ja vain muutama vuosi myöhemmin päästään 100 mrd euroon. Korkoprosentti voi nousta hyvinkin yllättäen joko EU:n toimesta tai Suomen luottoluokituksen tippuessa. Silloin, kuten mainitsit, pelkkiä korkoja voidaan joutua maksamaan jopa kaksinkertainen määrä eli 4 mrd euroa vuodessa. 

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Liittynyt6.5.2009
bergepanther

Olen tässä hieman eri mieltä artikkelin kanssa. 

Ensinnäkin Suomen tämänhetkiset korkomenot nykyisellä valtionvelalla ja nykykoroilla ovat luokkaa 2 miljardia euroa (eli n.50 miljardin budjetista n.4%), velan kasvaessa korkomenot kasvavat ja jos myös korot kasvaisivat korkomenojen tuplaantuminen olisi oikeastaan hyvin pienestä kiinni.

Suomen talous ei näytä viennin romahtamisesta toipuvan edes samaa tahtia kuin muu Eurooppa, mikä sekin tarkoittaisi hyvin hidasta toipumista, käytännössä mitään uutta vientivalttia ei ole edes näköpiirissä. Tämä siis tarkoittaa että otettu velka on puhdasta syömävelkaa ja vaikka 7 miljardin vuosittainen velkaantuminen nostaa reilussa 10ssä vuodessa velkamäärän kaksinkertaiseksi, ja koska kaikki tuntuu sidotulta bkt:n voi tässä tilastossa velkaantumissuhde kasvaa suhteessa vielä dramaattisemmin.

Maailma on taloudellisesta näkökulmasta muuttunut rajummin kuin koskaan ennen, Suomen osalta keskimääräistäkin rajummin, eikä entisiä oppeja voi enää pitää itsestäänselvyyksinä nykyisiä ongelmia ratkottaessa.

IMF:n taulukossa Suomea velkaantuneimmista maista:

-Japani on omanlaisensa tapaus, velkaantuminen on tapahtunut pääasiassa kotimaahan ja maalla on oma valuutta

-USA taasen myös aivan oma juttunsa ja oma valuutta tässäkin

-Britannialla myös oma valuutta, ei liene silti kovin hyvässä hapessa vaikka nousua ollut

-Saksa eurossa mutta taloudella on mennyt erittäin hyvin ja taitaakin olla ainoa maa joka tällä hetkellä todellisuudessa hyötyy vahvasta eurosta

-Islannilla oma valuutta, pienenä maana myöskin ketterämpi tapaus

-vertailukelpoisina maina pitäisin euromaita eli Espanjaa, Ranskaa, Irlantia, Portugalia, Italiaa ja Kreikkaa ja mitäpäs positiivista näiden maiden taloustapahtumista viime vuosina ollaankaan luettu

Viennin romahtaminen yhdistettynä vahvaan euroon on tällä hetkellä se joka upottaa Suomea syvemmälle, yhdistelmässä lisävelkaantuminen ei ole mikään hyvä juttu kun tunnelin päässä kajastava valo taitaa tulla vain siitä päälle ajavasta junasta.

 

Asiaa. Suomen vertaaminen isoihin talouksiin joilla on oma valuutta ei toimi.

Onko velka sitten talouskasvun este? Jos otetaan kaksi samanlaista OECD-taloutta joista toisella on paljon valtionvelkaa ja toisella ei, velkainen kasvaa hitaammin. Johtuu siitä että maksaakseen lyhennyksiä ja korkoja, velkainen maa joutuu verottamaan kansalaisiaan enemmän. Tämä leikkaa yksityista kulutusta (käytettävissä olevat tulot pienenevät) ja vaikuttaa sitä kautta talouskasvuun negatiivisesti.

Riippuu myös siitä mitä velkarahalla tehdään. Tuottavat investoinnit ovat eri asia kuin kulutuksen tukeminen. Jos kulutuksen tukeminen valuu hintoihin (remonttituet), huono juttu. Valtiontalouteen luotu työpaikka tuo pienemmät kerrannaisvaikutukset kuin yksityiselle puolelle luotu.

 

Too many protest singers, not enough protest songs...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat