Seuraa 
Viestejä8971

Keskustelu E10 95-bensasta on laantunut, mielenkiintoista olisi tietää tämän päivän tilanne, kuinka moni on siirtynyt siihen. Alkuunhan vastustus oli melkoinen, Saksassa suorastaan kapina. Totta tietenkin on, että Yhdysvalloissa 10% etanolia sisältävää "gasoholia" on käytetty 1970-luvulta lähtien eikä suurista ongelmista ole kuultu, toisaalta jenkeissä uuden auton käyttöikä autojen halpuuden johdosta on paljon lyhyempi kuin meillä, jossa se usein on melkein "perintökalu". USA:n siirtyminen käyttämään etanolia johtui paljolti Keski-Lännen mahtavien maissinviljelijöiden ylituotanto-ongelmista, kongressissa oli niin paljon lobbaajiaan, että se saatiin käytettyä alkoholiksi "ympäristösyistä" ja tukiaiset säilyivät.

Vaikka uudet autoni jo vuosikymmenen ajan ovat olleet valmistajan mukaan kelvollisia 95 E10:lle, en ole siihen koskaan mennyt ja nytkin uuden Fiestani kohdalla, kun oletin liikkeestä annetun puolitankillisen olevan sitä, kiireesti korvasin sen 98:lla.

Viina kuuluu mielestäni baarikaappiin, ei autoon.

Kirjoitin aiheesta aikoinani e10bensiiniin toimiessani sen kolumnistina, samasta aiheesta myös samoihin aikoihin "Magneettimediaan", jonka kolumnistina myös hetken aikaa olin omistajansa pyynnöstä, kunnes tajusin aviisin linjan ja otin hatkat:

http://www.e10bensiini.com/2011/01/ekobensiini-e10-ilmaston-pelastamista-vai-eu-byrokratian-palvontaa/

Kommentit (6)

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Maakaasuasemia on muutama Helsingissä ja auto maksaa kolmisen tonnia bensa-vastaavaa enemmän. Hiilidioksidia tulee noin 19% vähemmän, ei kovin kummoinen vähennys. Biodieselissä voi olla ideaa ja onhan Neste edelläkävijä. Mutta, miksi rakentaa uutta kallista infraa jotakuinkin "for nothing"?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lithops
Seuraa 
Viestejä260

Siksi, että tulevaisuudessa ei ole "for nothing". Eihän meillä olisi edes tavallista bensanjakeluverkostoa olemassa tuolla logiikalla. Ja nyt tarkoitetaan tulevaisuutta jatkumona, eikä yhden ihmisen elinikänä johon yleensä käsityskyky suurimmalla osalla loppuukin.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Tuulimyllyillä tai aurinkopaneeleilla eivät autot kulje ja mitään käytännöllistä keinoa varastoida tuollaisia energiamääriä ei ole. Maakaasu ei ole ratkaisu, painesäiliöihin mahtuu rajoitettu määrä.  Turhaa näpertelyä, kun ottomoottori on kehitetty lähes täydellisyyteen ja öljyä/bensiiniä riittää. Vetytalous ei myöskään ole ratkaisu, vety ei ole polttoaine, vain energian siirtäjä ja varastoinniltaan hankala ja kallis. Jos sähköauto on tulevaisuutta, ainoa järkevä tapa tuottaa sähkö on ydinvoima.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Hannu Tanskanen

Hiilidioksidia tulee noin 19% vähemmän, ei kovin kummoinen vähennys.

Ottamatta muuten kantaa aiheeseen, eikös viidesosa ole kuitenkin ihan tuntuva vähennys?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Aweb: On, mutta se ei ole todellinen, kun katsotaan koko tämän infran ketjua, maakaasun kuljetuksen energiatarvetta (pumppuasemat) ja paineistamista/nesteytystä, kaikki nuo kuluttavat fossiilisia ja nettotase voi hyvinkin olla päinvastoin.

Vedyllä on sama ongelma (jos nyt unohdetaan, ettei se ole polttoaine vaan energian siirtäjä), sen käsittely vaatii kalliita ja energiaa vaativia (=fossiilisia käyttäviä=hiilidioksidia tuottavia) prosesseja, yksin nesteytys vie 1/3 energiasisällöstä, samoin paineistus 700 bariin paljon energiaa, erikoistankkien valmistus, etc.

Tämä on usein pääongelma kun riemuitaan "uusista teknologioista", ei osata laskea koko ketjua. Etanoli on negatiivinen polttoaine, sen valmistus kuluttaa enemmän energiaa kuin siitä saa ottomoottorissa (Brasilian sokeriruosta laskelma -36%, jenkkien maissista väite + - nolla, mutta en oikein usko, se on siellä maatalous- ja tukipolitiikkaa).

Tästähän jenkeissä taannoin tehtiin huvittava laskelma, ei aivan todesta otettava, mutta kuvaava: Jättimaasturi Hummer on ekologisempi kuin hybridi Prius. Vihreillä meni yrttimehu väärään kurkkuun tuosta ;-)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat