Seuraa 
Viestejä415

19.2.14 tuli TV1 ohjelma "Mies joka pelasti maailman". Siinä kerrottiin uutta tietoa, kuinka lähellä 3:s maailmansota oli lokakuussa 1962.

Venäläiset lähettivät Kuubaan  neljä ydinsukellusvenettä, mitkä Karibianmerellä paljastuivat amerikkalaisille. Sukellusveneet eivät olleet  viikkoon olleet yhteydessä Neuvostoliittoon ollenkaan, eikä miehistöt tienneet mikä oli tilanne. Heidän tiedot oli vaan amerikkalaisten radiokanavien kuuntelun varassa. Mikä hulluinta, miehistön jäsenillä oli oikeus laukaista itsenäisesti ydinaseet!!! Ja sen he myös melkein tekivät ilman että edes tiesivät mikä oli tilanne.

Jos 3 miehistön päällystön jäsentä oli laukaisun puolella, niin se olisi voitu tehdä. He alkoivat jo valmistella laukaisua, mutta kolmas päätökseen tarvittavista jäsenistä kieltäytyi sitä hyväksymästä. Kaksi muuta olisivat sen tehneet.

Siis loppupeleissä tämä laukauksen kieltänyt pelasti maailman.

Täällä on ohjelma katsottavissa:

http://areena.yle.fi/tv/2135045

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (24)

L
Seuraa 
Viestejä7979

faq1

Kirjoitit:

“19.2.14 tuli TV1 ohjelma "Mies joka pelasti maailman". Siinä kerrottiin uutta tietoa, kuinka lähellä 3:s maailmansota oli lokakuussa 1962.”

Mitään uutta tietoa ei dokkarissa ollut. TV –dokkareille tyypillistä liioittelua ja vääristelyä kylläkin.

Ja:

“Venäläiset lähettivät Kuubaan  neljä ydinsukellusvenettä”

Sukellusveneet olivat diesel –veneitä, eivät ydinsukellusveneitä. En tiedä, oliko ongelma alkuperäisessä käsikirjoituksessa vai suomentajan typerä moka.

Ja:

“Mikä hulluinta, miehistön jäsenillä oli oikeus laukaista itsenäisesti ydinaseet!!!”

Dokkarista ei missään vaiheessa käynyt ilmi, että “erikoisase” tarkoitti tasan yhtä 10 kt:n ydinkärjellä varustettua torpedoa. Typerästä dokkarista saattoi saada sen kuvan, että B-59 kantoi ydinkärjillä varustettuja ohjuksia.

Dokkarissa myös väitettin, että B-59 olisi voinut upottaa koko USA:n “Atlantin laivaston”, mitä sillä sitten tarkoitettiinkin (kenties vain typerän dokkarin typerä suomentaja ei ymmärtänyt sanan fleet merkitystä). Yhdellä ydinkärjellä varustetulla torpedolla olisi luultavasti saatu upotettua vain yksi sukellusvenettä vainonnut hävittäjä, ellei sitten pari hävittäjää olisi ollut riittävän lähellä toisiaan, jolloin olisi voinut mennä kaksi kerralla.

Wiki:

“10 torpedo tubes; 22 torpedoes, including one nuclear torpedo, with a 10 kt warhead”

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_B-59

Ja:

“Siis loppupeleissä tämä laukauksen kieltänyt pelasti maailman.”

En ihan heti usko, että yhden tai kahden hävittäjän menetys olisi saanut Kennedyn painamaan nappia. Kennedy oli sotahullu ääliö, mutta ei sentään niin hullu.

Tarinan opetus on se, että TV -dokkareihin kannattaa suhtautua pelkkänä viihteenä.

faq1
Seuraa 
Viestejä415

Mutta mikä hulluinta, sukellusvenemiehistöllä oli oikeus aloittaa ydinsota tietämättä edes, mikä on maan päällä tilanne: siis sota vai rauha. Ja ilman että tiesivät mitään maiden ylimmän johdon neuvottelutilanteesta.

Neuvostoliiton johdolla ei ollut enää puikot käsissä, kun heillä ei ollut yhteyttä sukellusveneeseen. Saivat vaan toivoa, että siellä tehdään viisaita päätöksiä, mikä meinasi osoittautua vääräksi kuvitelmaksi. Onneksi sentään yhdellä miehellä oli suhteellisuudentaju kunnossa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
L
Seuraa 
Viestejä7979

faq1

Kirjoitit:

“Mutta mikä hulluinta, sukellusvenemiehistöllä oli oikeus aloittaa ydinsota tietämättä edes, mikä on maan päällä tilanne: siis sota vai rauha. Ja ilman että tiesivät mitään maiden ylimmän johdon neuvottelutilanteesta.

Neuvostoliiton johdolla ei ollut enää puikot käsissä, kun heillä ei ollut yhteyttä sukellusveneeseen.”

Hrutsev oli holtitön ääliö. Kuuban Kriisi oli käsittääkseni tärkein syy siihen, että Politbyroossa syntyi Hrutsevin vastainen klikki, joka miehen sitten syrjäyttikin.

faq1
Seuraa 
Viestejä415

Kaiken takana oli kuitenkin Turkissa olevat amerikkalaisohjukset. Siitä syystä Neuvostoliitto katsoi "oikeudekseen ja velvollisuudekseen" tuoda ohjukset Kuubaan.

Oliko Turkin ohjukset Kennedyn tehtailema juttu??

faq1
Seuraa 
Viestejä415

Kennedyä pidän myös kriisin tärkeänä laukaisijana. Hän painotti diplomaattisia keinoja kovan luokan haukkoja vastaan.

L
Seuraa 
Viestejä7979

faq1

Kirjoitit:

“Kennedyä pidän myös kriisin tärkeänä laukaisijana.”

Kennedyhän oli luomassa koko kriisiä. Mitä ihmeen järkeä oli viedä USA ydinsodan partaalle Kuubassa olevien lyhyen kantaman ohjusten takia, kun NL:lla kuitenkin oli mannertenvälisiä ohjuksia?

Kenties Kennedyn psyyke vaati kovan miehen roolin vetämistä Sikojenjahden itseaiheutetun nöyryytyksen jälkeen.

Tip Vortex
Seuraa 
Viestejä679

Kennedy oli tunnettua syvällisemmässä yhteydessä Hrustsevin kanssa. Heillä oli syntymässä – militaristien kauhuksi molemmilla puolella – vakava yritys rauhaan. Suosittelen James W. Douglassin kirjaa JFK and the Unspeakable: Why He Died and Why It Matters.

http://www.amazon.com/JFK-Unspeakable-Why-Died-Matters/dp/1439193886/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1325589314&sr=1-1

L
Seuraa 
Viestejä7979

Tip Vortex

Kirjoitit:

“Kennedy oli tunnettua syvällisemmässä yhteydessä Hrustsevin kanssa. Heillä oli syntymässä – militaristien kauhuksi molemmilla puolella – vakava yritys rauhaan.”

Laittanet jotain lähdettä tuohon “tunnettua syvällisempään yhteyteen” ja “vakavaan yritykseen rauhaan”.

Ja:

“Suosittelen James W. Douglassin kirjaa”

Voisitko etsiä sopivamman ketjun noille vajaaälyisille salamurhasalaliittojutuille.

Overlander
Seuraa 
Viestejä1441
faq1

Mikä hulluinta, miehistön jäsenillä oli oikeus laukaista itsenäisesti ydinaseet!!! Ja sen he myös melkein tekivät ilman että edes tiesivät mikä oli tilanne.

Onkohan maailma muuttunut noista ajoista?

Mikä suunta Kuuban olisi nyt otettava?

 

faq1
Seuraa 
Viestejä415

Jos neukut olisivat räjäyttäneet tuossa kärjistyneessä tilanteessa melko lähellä Amerikan rannikkoa pienenkin ydinpommin - tuhoten amerikkalaisten laivastoa,  niin amerikkalaisten vastaus olisi todennäköisesti ollut välitön. Olisivat olettaneet, että muutaman minuutin päästä tulee lisää.

Olisivatko jääneet odottamaan? Ei tuohon kukaan voi antaa vastausta, ainoastaan todennäköisyyksiä.

L
Seuraa 
Viestejä7979

faq1

Kirjoitit:

“Jos neukut olisivat räjäyttäneet tuossa kärjistyneessä tilanteessa melko lähellä Amerikan rannikkoa pienenkin ydinpommin - tuhoten amerikkalaisten laivastoa,  niin amerikkalaisten vastaus olisi todennäköisesti ollut välitön. Olisivat olettaneet, että muutaman minuutin päästä tulee lisää.”

Yhden hävittäjän upottaminen kansainvälisellä merialueella tuskin olisi saanut Kennedyä antamaan käskyä ydinhyökkäyksestä NL:oa vastaan. Koko välikohtaushan tapahtui lisäksi USA:n julistaman karanteenialueen ulkopuolella ja johtui siitä, että USA:n hävittäjät ahdistelivat syvyyspommeilla ja/tai sukellusveneentorjuntaraketeilla tuota sukellusvenettä.

Tietenkin on parempi, ettei B-59 käyttänyt sitä ainoata ydintorpedoansa, mutta en tosiaankaan jaksa uskoa, että sen käyttö olisi johtanut ydinsotaan. Sovelias vastaus olisi kenties ollut ydinlatauksella varustettu syvyyspommi B-59:n niskaan, vaikka tietenkin USA:n paikalla olleet meri – ja ilmavoimat olisivat upottaneet B-59:n helposti tavanomaisillakin aseilla. 

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880

On mielenkiintoista miten historiankirjoitus (ainakin länsimainen) esittää Yhdysvallat ja erityisesti Kennedyn Kuuban kriisin voittajina ja sankareina. Kennedy pakotti kylmäpäisyydellään ja päättäväisyydellään Hrutshevin ja Neuvostovenäjän vetäytymään ydinaseineen Kuubasta.

Vapaa maailma pelastettiin. 

Mutta menikö se sittenkään niin? 

Hrutshevin ajatus sijoittaa ydinohjuksia Kuubaan syntyi nimenomaan sen jälkeen kun Yhdysvallat oli sijoittanut omia ohjuksiaan Italiaan ja Turkkiin ja suunnannut ne Moskovaan. Erityisesti Turkissa olevat ohjukset olivat piikki Neuvostoliiton lihassa.

Kun Kuuban kriisi oli ajautumassa umpikujaan niin koko kriisin ratkaissut ehdotus ei tullut Kennedyltä tai hänen hallinnoltaan vaan Moskovasta Hrutsehevilta: Jos USA vetäisi ohjuksensa Turkista niin Neuvostoliitto vetäisi ohjuksensa Kuubasta.

Näin tehtiin ja kriisi laukesi. Yhdysvallat tosin asetti ehdoksi sen, että USA:n ohjusten vetäminen Turkista salattaisiin. Neuvostoliitto suostui ja näin Kennedystä ja USA:ta saatiin sankarit päinvastoin kuin todellisuudessa oli.

Hrutshev aloitti koko uhkapelin saadakseen USA:n ohjukset pois Turkista. Ja Hrutshevin suunnitelma onnistui täydellisesti.

Leikillisesti voisi sanoa, että Kuuban kriisin sijasta nykyisissä historiankirjoissa voitaisiin puhua Turkin ohjuskriisistä joka melkein syöksi maailman ydinsotaan ja jonka Hrutshev ja Neuvostoliitto ratkaisivat kylmäpäisyydellään ja nerokkuudella sijoittaa vastaavia ohjuksia Kuubaan.

Mutta kylmässä sodassakin historian kirjoittaa "voittaja".

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Tilanne oli amerikkalaisten puolelta ajettu kriittiseksi. Sen ylivoima oli niin suuri että ne leikitteli syvyyspommeilla tietäen aluksen tukahduttavan kuumaksi ja oli ajan kysymys koska se antaa periksi. Jos pommitus olisi vaurioittanut sitä, olisi politrukki antanut käskyn ydinaseen laukaisuun omankin tuhon uhalla.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat