Kommentit (7)

Pakki
Seuraa 
Viestejä361

Ei kasvissyönti ole terveellisempää. Se on osoitettu jo monesti, mutta tässä vielä yksi tutkimus lisää.

http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088278&representation=PDF

 

 

Conclusions
Our study has shown that Austrian adults who consume a
vegetarian diet are less healthy (in terms of cancer, allergies, and
mental health disorders), have a lower quality of life, and also
require more medical treatment. Therefore, a continued strong
public health program for Austria is required in order to reduce
the health risk due to nutritional factors. Moreover, our results
emphasize the necessity of further studies in Austria, for a more in-
depth analysis of the health effects of different dietary habits.

vi ha
Seuraa 
Viestejä1

Tässä sama, naurettava tutkimus suomennettuna:

http://www.ruokala.net/uutiset/yllatystulos-uudessa-tutkimuksessa-lihansyojat-kasvissyojia-terveempia/1288659422641?pos=ok-nln

 

"Tutkijat arvelivat johtopäätöksissään, että tämä saattaa johtua myös siitä, että terveysongelmista kärsivät ovat joutuneet muuttamaan ruokavaliotaan kasvisruokiin."

Sairaammat yksilöt olivat siis entisiä lihansyöjiä.

"Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että punaisella lihalla ja lihavalmisteilla on yhteys moniin sairauksiin. Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaankin, että niiden käyttöä rajoitetaan. "

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
M K
Seuraa 
Viestejä30

Ai siis yksi kyselytutkimus muuttaisi aiemmin tieteellisesti todetut faktat? Salli mun nauraa.

Minä en ainakaan pikavilkaisulla huomannut mainintaa, että olisi kysytty oireiden alkamista. Tapahtuiko se ennen vai jälkeen kasvissyönnin aloittamisen. Jos lääkäri suosittelee infarktin jälkeen kasvisruokavaliota, niin ei se tee infarktista kasvisten syytä. Myös astmaa oli kasvissyöjillä enemmän, eikä ole tiedossa mitään syytä miksi kasvisruokailu aiheuttaisi astmaa. Korrelaatio siis ei kerro syy-seuraus-suhdetta. Todennäköisempää onkin, että jo sairaammat ihmiset ovat omaksuneet kasvisruokavalion.

kariluoto
Seuraa 
Viestejä165

Kasvisruokavalio neutraloi kofeiinin virtsahappoja, jotka ovat yleisin kohonneen verenpaineen aiheuttaja. Itselläni putosi verenpaine lukemista 130/90 parissa viikossa lukemiin 115/75 kun lopetin kofeiinin käytön kokonaan.

Kofeiini estää adenosiinia, joka on tärkein verisuonistoa laajentava välittäjäaine, ja lisää stressihormonien määrää, jotka supistavat verisuonia. Kun kofeiini poistetaan verenkierrosta, sen vaikutuksetkin kumoutuvat.

In alimentum sanitas.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Minulla on myös teen juojana alhainen verenpaine. Lopetin kahvin vatsaoireiden vuoksi. Vältän myös suolaa.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
kariluoto
Kofeiini estää adenosiinia, joka on tärkein verisuonistoa laajentava välittäjäaine, ja lisää stressihormonien määrää, jotka supistavat verisuonia. Kun kofeiini poistetaan verenkierrosta, sen vaikutuksetkin kumoutuvat.

 

Onko tästä jotain tutkimusta? Muuten vaikuttaa sen yhden asian mieheltä, joka olisi vaihtanut nimimerkkiä, jonka mielestä suunnilleen kaikki on kofeiinin syytä..

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Thelin
Seuraa 
Viestejä15

Koko kysymys "Onko kasvissyönti terveellistä?" on huono. Kasvisruokavalio määritellään nimittäin sen mukaan, mitä se ei sisällä. Ei siis ole olemassa mitään yksittäistä kasvisruokavaliota, jonka terveellisyyttä voisi arvioida. Kasvisruokavalio voi olla hyvinkin yksipuolinen tai esimerkiksi paljon sokeria sisältävä, mutta se voi olla myös proteiininlähteitä (palkokasvit ja vilja) lukuunottamatta täysin ravitsemussuositusten mukainen ja hyvin terveellinen.

Voidaan toki kysyä, onko keskiverto kasvisruokavalio keskivertoa sekaruokavaliota parempi. Tämän tutkiminen kertoo kuitenkin vain, kuinka helppoa terveellisen kasvisruokavalion muodostaminen on ja kuinka hyvä satunnaisesti valitun kasvissyöjän ruokavalio on satunnaisen sekasyöjän ruokavalioon verrattuna - kasvisruokavalion valitsevat ovat nimittäin valikoitunut joukko monella tapaa (esim. koulutustaso).

Voidaan myös kysyä, muuttuuko ihmisen ruokavalio parempaan vai huonompaan suuntaan hänen siirtyessään kasvissyöjäksi. En tunne asiasta mahdollisesti tehtyjä tutkimuksia, mutta minä ainakin etsin paljon tietoa ravitsemuksesta tullessani kasvissyöjäksi ja paransin tämän takia ruokavaliotani. Olen kyllä kuullut sellaisistakin ihmisistä, joiden ruokavalio ei muuttunut terveellisyyden suhteen ja sellaisista, joiden ruokavalio huononi väliaikaisesti.

Myös kysymys "Voiko kasvisruokavalion suunnitella terveellisesti?" on järkevä. Vastaus on kyllä, ja oikeastaan koin tämän itse helppona. Pitää vain etsiä itselle sopivia reseptejä. En lähde nyt selittämään asiaa yksityiskohtaisesti, mutta ravintoaineiden saanti turvaantuu, kunhan huolehtii tiettyjen proteiinipitoisten kasvisten sekä B12-vitamiinin saannista ja muuten noudattaa ihan tavanomaisia ravitsemussuosituksia.

Huomauttaisin, että uutisessa mainittu tutkimus on meta-analyysi. Ne ovat tutkimuksista aivan luotettavimpia, sillä niissä yhdistetään monien eri tutkimusten tulokset ja yksittäisten tutkimusten virheet eivät pilaa tulosta. Tutkimuksessa yhdistettiin sellaisten tutkimusten tuloksia, joissa ihmisiä pistettiin kasvisruokavaliolle ja sellaisten tutkimuksen tuloksia, joissa mitattiin ruokavalionsa valinneiden kasvissyöjien verenpainetta. Ensin mainituissa tutkittiin kolmannessa kappaleessa esittämääni kysymystä, jälkimmäisissä korrelaatiota. Molemmanlaisissa tutkimuksissa havaittiin pienempi verenpaine.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat