Seuraa 
Viestejä13878

Tehdään hypoteettinen ihmiskoe.

Kuvitellaan että on ruokailupaikka joka on vaikka noin viiden kilometrin etäisyydellä kotoa.
Kun sinne kävelee siellä on rajaton määrä hyvää ja monipuolista ruokaa. Mieliherkkuja, jälkkäreitä, hedelmiä, salaatteja, kaikkea mielin määrin. Ainoa vaatimus on että sinun täytyy kävellä tuonne syömäpaikkaan viiden kilometrin matka ja takaisin. Aina - joka kerta kun haluat syödä.

Saat käydä syömässä kuinka mota kertaa päivässä tahansa. Vaikka kuusi kertaa jos haluat.
Saat mättää ruokaa joka kerta niin paljon kuin jaksat.

Kotona sinulla ei ole mitään muuta kuin vettä.

Eli aamupalalle on jo heti käveltävä.

Syömäpaikassa ei ole varsinaisesti mitään sosiaalista toimintaa. Ei internettiä, lukemista, televisiota tai muitakaan viihdykkeitä vain seisova pöytä josta saat syödä mitä haluat. Mahdollisesti kuitenkin muita ruokailijoita samalla asialla jotta jonkinlainen sosiaalinen kosketus syömisessä säilyy. Syödä saa kerrallaan korkeintaan 45 minuuttia, mikä riittää jo paremmin kuin hyvin itsensä ravitsemiseen.

Kysymykset kuuluu:

- Kuinka monta kertaa vuorokaudessa kävelisit tai juoksisit syömään?
- Kuinka paljon söisit noina kertoina?
- Kuinka ajottaisit syömiset todennäköisesti?
- Kuinka se eroasi nykyisestä tavastasi syödä?
- Vaikuttaisiko matka syömiskertoihisi paljonkin? Esimerkiksi mikä olisi minimimatka joka ei vaikuttaisi?
- Mikä olisi maksimimatka jonka jävelisit syödäksesi yhtä usein kuin nykyään?
- Kuina arvioist mahdollisia muodonmuutoksia ulkomuodossasi ja kunnossasi jos koetta jatkettaisiin vaikka 6kk?

Analysoi vapaasti kuinka toimisit noissa olosuhteissa.

Kävely tietenkin voitaisiin korvata jollakin muulla, esim. burbee liikkeillä, kahvakuulalla, soudulla ym, ym.
Tai näiden kombiinaatioilla monipuolisuuden vukoksi, mutta pointti olisi kuitenkin sama, eli palkinnoksi ruuasta on tehtävä fyysisiä pitkäkestoisia rasitteita. Mun oletuksen mukaan tää toimis käytännössä hyvinkin eri tavalla eri yksilöillä.

Sivut

Kommentit (118)

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Huonolla säällä voi vaikka ryömiä pöydän ali joka suupalan jälkeen. Ei jaksa kovin paljoa syödä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

En lähtisi kokeeseen mukaan, eriasia, jos asuisin Thaimaassa missä sääolosuhteet ovat kävelyyn soveltuvia.

 

Mutta olen kuullut, että joku alkoholisti olisi parantanut itsensä alkoholismistaan noin. Matkaa taisi olla pari kilometriä ja säännöt niin, että vain yhden drinkin saa nauttia ja, jos haluaa toisen pitää kävellä kotiin ja takaisin.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Laihdun kun olen "eteläisessä kortteerissa". Matkaa suosikkiravintolaan pari kilometriä ja tulee se käveltyä toisinaan moneen kertaan päivän mittaan. Aamulla pitää ensin hakea päivän eilinen lehti melkein yhtä kaukaa, ennen kuin turistit vievät ne kaikki.

- Ubi bene, ibi patria -

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Suurin ongelma tuossa olisi että jos syömäpaikassa ei voi oleskella syömisen päälle, miten hemmetissä jaksaisi ja kykenisi täydellä vatsalla kävelemään takaisin kotiin? Menomatka sinänsä ei ole ongelma, teen öpauttia tuon pituisia reissuja muutenkin pitkin viikkoa (vaikea arvioida kilometrien kokonaismäärää). Toisaalta kun en ole mikään voimanpesä, niin kyllä se menokin sen verran väsyttää että ensimmäiseksi ei tee mieli alkaa ahtamaan sapuskaa suuhunsa kun perille pääsee, kenties hikisenäkin - riippuu säistä.

Jos saisin ravintoa vain liikkumalla (hah hah, näinhän tavallaan nyt jo on niin, koska ei täällä syrjäkylillä ole kauppaa), tekisin tuollaisen reissun kerran päivässä ja söisin niin että napa naukuu. Jos ehtona ravinnolle ei olisi siirtyminen maisemasta toiseen, vaan liikunnan kokonaismäärä, niin sitten on vaikea sanoa montako kertaa päivässä aterioisin. Ehkä edelleenkin sen yhden kerran, koska en tosiaan ole mikään voimakas yksilö. Tai sitten pitäisi jonkun tutkia asiaa että miksi väsyn ja nääkähdän niin helposti, jotta voisin aloittaa varsinaisen triathlon-elämisen.

Mieluiten söisin varmaan välillä klo 12 - 18. Nykyään tulee syötyä miten milloinkin, mutta isompaa annosta ei yleensä mene kuin kerran päivässä, illalla sitten joku pienempi annos. Näiden aterioiden välissä joku herkkuhetki, ja satunnaisesti ehkä jotain pientä purtavaa pitkin päivää sen mukaisesti kuin sattuu talossa olemaan.

Jos kävelisin jokaikinen päivä 10 km niin kaippa tässä sulaisi nämä vähäiset selluliitit persauksista ja reisistä täysin pois ja rinnat katoaisivat olemattomiin, kun niin on ennenkin käynyt jos tulee erityisen stressaava elämänvaihe. Muutaman kerran olen tällaisina kausina päätynyt alipainon ylärajalle. Siinä vaiheessa alkaa housut putoilemaan jalasta.

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346

 Eivät kovassa rasituksessa olevat ihmiset liho. Lapsuudessani itärajalla melkein kaikki miehet tekivät maa- ja metsätöitä ja olivat hoikkia.

Vasta kun muutin etelämmäs, tehdaspaikkakunnalle, ihmettelin itsekseni miten paljon oli lihavia miehiä.

Lis. Ainiin, itse rasitan itseäni. Olen 159,5 sm pitkä ja tänä aamuna painoin 61 kg.

Vierailija

Uskalsihan siellä joku vastata pitemminkin.

Monipuolistetaas vähän. Eli esimerkiks 84kg mies reippaasti kävellen kuluttais n.1500kcal noihin matkoihin käymällä kolme kertaa syömässä. Peruskulutus sillä olis noin 2500kcal ja toi liikuntasuoritus päälle niin puhutaan 4000kcal kulutuksesta. Noi kalorit on ihan mahdollista syödä kolmella isolla aterialla. Fakta kuitenkin on että niitä kaikkia ei tulis edes syötyä.

Sanotaan nyt että jokaiseen ateriaan täytyis kuluttaa urheilemalla 500 kaloloria niin sais syödä. Liikunta sais olla itse valittua ja mittaus suoritettu vaikka sykemittarilla tai laitteitten mitttalaskureilla. Pointti on se että saa syödä ihan niin paljon kun huvittaa ja kuinka monta kertaa haluaa kun on ensin kuluttanut 500kcal. Kevyemmillä tiettysti vähemmän painon suhteessa.

Mä en usko että kukaan kykenis lihoamaan tällä menetelmällä vaikka se on teoreettisesti aivan mahdollista. Kun on liikuttu pitkin päivää niin ei todellakaan tee mieli syödä valtavia aterioita.

Eli kulutuksessa tulee jossain kohti saturaatiopiste jolloin elimistö sanoo että en syö enempää. Kulutus tietty voi olla liikuntaa tai ruumillista työtä. Puutarhahommissakin tuntuu palavan yllättävän paljo kaloreita kun sitä jatkaa useemman tunnin.

Kuinka moni muuten lähtis tommoseen kokeiluun jos nyt esimerkiks olis ilmanen resorttiloma, majotus ja ruoka, mutta ruoka kortilla liikunnan mukaan?(tämä ei ole tarjous)

Itse kyselin thaikuilta niin moni sano että kerran päivässä kävisvät syömässä.
Kaikki halus välttää liikuntaa viimeseen asti.

Jos liikunta olis monipuolista niin toi olis aika monipuolisesti kehittävä ihmiskoe.

Itseasiassa mulla on käytännön kokemusta liki samantyyppisestä tilanteesta.
Silloin söin kaks kertaa päivässä ja joskus kun laiskotti kiivetä vuoren seinää ylös alas niin söin vaan kerran. Paino lähti kohisten.

Epäilemättä ihmiset päätyis erilaisiin ratkasuihin, mutta ne tavat saattais vaihdella paljonkin riippuen siitä kuinka kauan koe kestäisi.

Urheilullisen henkilön paino ei juuri vaihtelis uskoisin, mutta ylipainoisilla läski lähtis kohisten.

Vierailija
pinklin1

 Eivät kovassa rasituksessa olevat ihmiset liho. Lapsuudessani itärajalla melkein kaikki miehet tekivät maa- ja metsätöitä ja olivat hoikkia.

Vasta kun muutin etelämmäs, tehdaspaikkakunnalle, ihmettelin itsekseni miten paljon oli lihavia miehiä.

Lis. Ainiin, itse rasitan itseäni. Olen 159,5 sm pitkä ja tänä aamuna painoin 61 kg.

Tosi. Keresit väliin toteamaan liki saman ajatuksen mitä ite kirjottelin.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Jos saisi ilmaista ja hyvää ruokaa, niin ilman muuta lähtisin mukaan. En osaa sanoa kuitenkaan kauanko sitä jaksaisi, luulen että itselleni ei sovi vain kerran päivässä syöminen ja ihan älyttömän paljon en jaksa liikkua. (Kellepä se sopisi, luolamiehille?)

58 - 62 kg välillä pyörii painoni, olen 168 cm pitkä. Kesällä menee paino alas- ja talvella ylöspäin. Kesällä liikun ripeämpää tahtia ja uin vain kesäisin.

Kun ostin vuosi sitten Lidlistä vaa'an, se ilmoitti että vajaa 62 kg painoisena kcal-kulutukseni oli 2086, rasvaa oli 26,8 % ja lihasta 35,1 %. Kesäkaudella (vanhasta allakasta katsoen) sitä lihasta on sitten ollut näemmä enemmän suhteessa painoon, joka on ollut vähäisempi.

kohe
Seuraa 
Viestejä1257

Oleennaisinta tuossa menetelmässä ainakin minun kohdallani olisi se että kaikki ylimääräinen napostelu jäisi kokonaan pois, joten varmasti vähän laihtuisin. Syömässä varmaan kävisin säästä riippuen 2-3 kertaa päivässä. Tosin kun tottuisi syömään harvoin mutta paljon voisi jonkin ajan kuluttua olla luontevaa syödä vain kerrankin päivässä.

Jaa mutta entäs kahvi - enpäs taitaisikaan lähteä mukaan tuohon touhuun.

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

Kyllä se joo aamukahvi taitaisi olla se, mikä eniten ottaisi päähän tuollaisessa. Ja tietty työaikaa menisi moiseen käveleskelyyn aika kohtuuttomasti, kun töissäkin syömään ja kahville pitäis kävellä aina 10 km per kerta. Toisaalta jos työt ei huvittaisi, niin mikäs siinä, niinhän sitä saisi aikaa kulumaan. Kotoa sitä voisi olla paljon laiskempi lähtemään mihinkään.

MooM
Seuraa 
Viestejä11293

Minulla rajoittaisi aika. Jos kävisi kahdesti (sillä eläisi ihan ok, kävisi aamulla ja iltapäivällä kunnolla tankkaamassa), menisi aikaa jo reilut 3 h kävelemiseen. Varmaan pitäisi alkaa treenata juoksua ainakin menomatkoilla. Juoksu vaan ei oikein sovi tällaiselle vammapolviselle.

Käytännössä tietysti työpäivä ja lapset tekisivät tuosta aika mahdottoman yhtälön.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vierailija
pinklin1

 Eivät kovassa rasituksessa olevat ihmiset liho. Lapsuudessani itärajalla melkein kaikki miehet tekivät maa- ja metsätöitä ja olivat hoikkia.

Vasta kun muutin etelämmäs, tehdaspaikkakunnalle, ihmettelin itsekseni miten paljon oli lihavia miehiä.

Tähän täytyy vielä vähän palata. Työ oli maalla tietysti ruumiillista, vapaa-aikana sitten liikuttiin luonnossa, metsästeltiin, marjastettiin ja sinestettiin ym. Sesonkiluontosesti saatto painokin ilmeisesti jonkin verran vaihdella?

Mutta kuinka syötiin?

Kaks isoo aretiaa? Aamupala ja iltapala?

Parit pullakahvit siinä välissä vai miten?

Voisitko tarkentaa noita mun arvailuja ja mahdollisesti kertoo myös mitä syötiin?

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

Pekka Niska maksoi työntekijöilleen juoksemisesta 1€/km työaikana ja kuntosalia sai käyttää työaikana (sellainen oli työpaikalla), jos työtilanne sen salli.

 

Väitän, että Niskan yritys säästi maksamansa ja menetetyn työajan moneen kertaan työterveyden ollessa parempi.

 

Suurimmat tekijät, jotka ihmisten liikkumista rajoittavat ovat aika ja motivaation puute. Ehkä ajanpuute se suurin tekijä. Jos Suomessa ymmärrettäisiin muuallakin sisällyttää liikuntaa työaikaan epäilen, että säästöt olisivat menoja 2:1 korkeammat.

 

 

 

 

 

 

 

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
SamikoKu

Tehdään hypoteettinen ihmiskoe.

Kuvitellaan että on ruokailupaikka joka on vaikka noin viiden kilometrin etäisyydellä kotoa.
Kun sinne kävelee siellä on rajaton määrä hyvää ja monipuolista ruokaa. Mieliherkkuja, jälkkäreitä, hedelmiä, salaatteja, kaikkea mielin määrin. Ainoa vaatimus on että sinun täytyy kävellä tuonne syömäpaikkaan viiden kilometrin matka ja takaisin. Aina - joka kerta kun haluat syödä.

 

Tuohan vastaa minun ulkomaanreissujani. Siellä tulee käveltyä aina n. 5-10 km ja sitten syömään. Ja sitten taas 5-10 km ja uudelleen syömään. Se on mukavaa. Saa liikuntaa, näkee maisemia, ja sitten tulee nälkä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Pullasorsa
Seuraa 
Viestejä234

Lähtisin syömään aikaisin iltapäivällä niin, että tulisin takaisin joskus kello viiden paikkeilla. Tällä tapaa päivä ´rikkoontuu´ ilman että ruuatta tarvitsisi olla yhteen putkeen kovin kauaa. Puoleenpäivään viitsin paastota ja tykkään muutenkin syödä illallista ja mennä nukkumaan aikaisin.

Menomatkan juoksisin aikaa säästäekseni. Tyhjällä vatsalla juokseminen voisi olla perkeleellistä, mutta toisaalta aikaa menisi vain alle puoli tuntia. Heti aterian jälkeen ei pidä mennä rehkimään tai pistos iskee ja yrjö lentää.

Tässä voisi onkelmaa tuottaa se, että kova liikunta tappaa itseltäni ruokahalun moneksi tunniksi. Rivakan lenkin jälkeen pelkkä ajatus syömisestä on vastenmielinen ja muutenkin liika ruoka aiheuttaa silloin vatsanväänteitä. Olisi aika vaikeaa heittää suuria kalorimääriä kerralla sisään luulen ma.

Myöhään illalla hirmuinen nälkä iskisi todennäköisesti päälle. Siinä voisi miettiä onko olo niin karmea että on pakko lähteä. Juosta en jaksaisi toista kertaa ja kävelemiseen kuluisi liian kauan. Hmm.

500 kalorin polttaminen voi olla keveälle iso urakka.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570150

^ Ylläolevasta tutkimuksesta on kehitetty seuraavanlainen kaava.

juoksu @ 10kph - bruttokulutus .75 x paino paunoina / nettokulutus .63 x paino paunoina

kävely @ 5kph - bruttokulutus .53 x paino paunoina / nettokulutus .3 x paino paunoina

Kulutus on mailia kohti. Maili = 1.6 km. Pauna = 454 grammaa.

Nettokulutuksessa on poistettu liikunnan aikana perusaineenvaihdunnassa kulutetut kalorit.

Itse painan 62 kg = 136 paunaa. Juoksemalla 5 kilometriä = ~3.1 mailia nettokulutus olisi kaavan mukaan .63 x 136 x 3.1 = ~265 kaloria.

Kävelemällä se olisi .3 x 136 x 3.1 = ~126 kaloria. Tuosta saa takaisin yli puolet jo juomalla maidolla ja sokerilla höystetyn kahvin.

MooM
Seuraa 
Viestejä11293
Pullasorsa

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570150

^ Ylläolevasta tutkimuksesta on kehitetty seuraavanlainen kaava.

juoksu @ 10kph - bruttokulutus .75 x paino paunoina / nettokulutus .63 x paino paunoina

kävely @ 5kph - bruttokulutus .53 x paino paunoina / nettokulutus .3 x paino paunoina

Kulutus on mailia kohti. Maili = 1.6 km. Pauna = 454 grammaa.

Nettokulutuksessa on poistettu liikunnan aikana perusaineenvaihdunnassa kulutetut kalorit.

Itse painan 62 kg = 136 paunaa. Juoksemalla 5 kilometriä = ~3.1 mailia nettokulutus olisi kaavan mukaan .63 x 136 x 3.1 = ~265 kaloria.

Kävelemällä se olisi .3 x 136 x 3.1 = ~126 kaloria. Tuosta saa takaisin yli puolet jo juomalla maidolla ja sokerilla höystetyn kahvin.

Moni huijaakin itseään sillä, että kun liikkuu, niin saa syödä miten paljon vaan eikä liho. Karu todellisuus on, että liikuntaa pitää tulla aika hurjasti, ennenkuin voi vetää isoja annoksia pizzaa ja pullaa päivittäin. Jo suklaapatukan kuluttaminen vaatii puolen tunnin reippaan hikiliikunnan (vaihtelee tietysti paljon ihmisen painon ja liikunna tyypin mukaan: laskin tässä n. 500 kcal tunnissa, joka itselleni kai aika tyypillinen kulutus jossain kuntopiirityyppisessä treenissä).

Aika harvalla on mahdollista (tai mielekästä) treenata tunteja päivittäin. Jos päivään ei järjestä hyötyliikuntaa, liikunnan tuottama kalorivaje jää aika pieneksi viikkotasolla. 

Mutta ehdotetussa systeemissä tulee paitsi tuo liikunta (joka tapauksessa useita satoja kcal päivittäin), se, että ei tule napsittua mitään pientä aterioiden välillä. Itse pärjäisin ihan ok kahdella aterialla, vaikka kyllä siinä välissä olisi nälkä. Mutta minusta on mukavampi syödä, kun on nälkäinen ja normaalistikin syön  kolme kertaa päivässä (ja joskus vähän illalla, jos ilta venyy. Yömyssyviskillä tai punaviinillä voi kyllä mainiosti korvata iltapalan). En jaksa lämmetä näille tälle laiduntamisidealle, jonka noudattajat napsivat jotain manteleita tai proteiinipatukoita parin tunnin välein.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Moonis
Seuraa 
Viestejä101

Kaksi kertaa tulisi syötyä päivässä. Ensin lounaalle puolen päivän jälkeen ja sitten illalliselle iltasella n. kahdeksan kieppeillä.

Säästä, maisemista ja fiiliksistä riippuen menisin juosten syömään ja kävellen hissukseen takaisin palautellen ja sulatellen sapuskaa. 

Nyt tulee tosin liikuttua enemmänkin kuin tuon verran päivään keskiarvoja laskettua, mutta nyt liikunta ei jakaudu tasaisesti kaikille viikon päiville vaan vain 3-5 päivän ajalle. Jos liikkumisesta tulisi päivittäistä sitä saattaisi tehdä päivässä 2-3 lenkkiä, mutta hitaampaa tahtia. Se saattaisi muuttaa rytmiä.

Aamulla hitaasti jolkotellen aamukahville ja hedelmille. Päivällä lihaa/kalaa ja kasviksia, että jaksaa vielä illankin liikkua ja sitten vasta illallisella kunnon tankkaus ja sitten takaisin nukkumaan. Vähän riippuu mitä tekemistä "leiripaikassa olisi".

Jos vuodenajat pitäisi ottaa huomioon talvella tulisi syötyä vain kerran päivään mitä todennäköisemmin. Kylmässä hiihtely verottaa paljon enemmän, 1-2 kaksi ruokailua päivässä max.

Kesällä tuo ei ole matka eikä mikään, mutta 10 km matkaa ei jaksa kuitenkaan pelkästään parin suupalan takia tehdä.

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

Tuli illalla lenkillä mieleen, että kyllähän sää vaikuttaisi tosi paljon. Jos sataisi kaatamalla koko päivän tai olisi 30 astetta pakkasta, niin varmaan tulisi vesipaastopäiviä pidettyä. Kauniilla ilmalla taas, ja jos vaikka vapaata olisi, niin mikä ettei. Ilmaiselle lomalle tuolla systeemillä lähtisin kyllä, olisi ihan kiinnostavaakin. Tuo tosiaan muistuttaa ulkomaan lomia ja miksei ihan monia kotimaan reissujakin. Paitsi tietenkin sen aamukahvin osalta. Sen takia kävelemään pitäisikin lähteä heti kohta herättyä. Perillä varmaan olisikin jo sen verran nälkä, että saisi syötyä kunnollisen aamiaisen. Toinen lenkki sitten (alku)illasta. 

Jos tällä oli joku painonpudotuksellinen tavoite, niin varmaan paino tippuisi. Ainakin jos se on päässyt vähän nousemaan siitä, mitä se tavallisesti on, niin se helposti tippuu takaisin suunnilleen millä hyvänsä menetelmällä. Niin että varmasti tälläkin. Liikuntaa kuitenkin tulisi selvästi normaalia enemmän. Siitä en tiedä, että olisiko päivän kokonaisruokamäärä kovin paljon vähäisempi kuin normaalisti. Se vaan, että 45 min on kunnolla syömiseen kamalan lyhyt aika. Pitäisi ainakin tunti saada syödä, en tykkää ahmia nopeasti. No, selvennyksen vuoksi, kyllä minäkin sentään siinä ajassa, ja nopeamminkin, tavallisen arkiaterian popsin, mutta seisova pöytä, jossa olisi monipuolisesti kaikkea hyvää, olisi toinen juttu. Etenkin kun niillä kahdella kerralla meinaisin pärjätä koko vuorokauden.

Surutta nautiskellen ja pitkän kaavan mukaan söisin siis kahdesti päivässä, paitsi kurjalla ilmalla kerran ja oikein kurjalla en ehkä ollenkaan (jos kestäisin ilman kahvia).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat