Seuraa 
Viestejä9265

Miksi lääke- ja ravitsemustiede ovat niin korruptoituneita tieteen aloja, eikä tavallinen kansalainen voi oikein edes kunnolla tietää mikä on totta ja mikä ei kun mielipiteet jakautuvat niin radikaalisti jopa ihan mediassakin? Miten näistä aloista on tullut niin pimeää mystiikkaa, samalla kun esim teknologian saralla vallitsee paljon enemmissä määrin yksimielisyys ja humpuuki on hyvin helposti tunnistettavissa? Onko ne vaan niin erilaisia juttuja, vai onko kyse loppujen lopuksi jostain muusta, esim niistä motiiveista ja intresseistä mitkä noita tieteitä ajaa "eteenpäin"? Olemme rakentaneet kvanttitietokoneita, käyneet kuussa ja ajoittaneet alkuräjähdyksen, mutta emme osaa parantaa syöpää emmekä edes tiedä onko kananmuna terveellistä vai ei! Saati sitten oikein mitään muutakaan yksimielisesti. Puolet ihmisistä vannoo karppauksen nimeen, puolet taas vastustaa. Ihan hämärää.

Itse tulkitsen tämän johtuvan motiiveista. Teknologiassa ei kovin pitkälle hyödytä ketään tehdä väärää tiedettä, sen sijaan esim ravitsemustieteissä hyödyttää. Vai olenko ihan väärässä, esiintyykö samanlaista epätietoisuutta ja hölynpölytiedettä teknologian parissakin? Kyllähän niitä jotain energiatasapainorannekesekoilijoita välillä tulee vastaan, mutta eikai niitä kukaan vakavasti ota?

くそっ!

Kommentit (4)

Vierailija

Hyvä kysymys.

No, mä näen asian niin että nykyään "tiede tai tietteelliset tutkimukset" on keino mainostaa.

Eli teetetään tutkimus jossa odotetaan tiettyä tulosta koska se on mainosargumenttina myyvää.
Tieteellisesti todistettu, bull shitti.

Ruokailu on semmonen mitä on pakko tehdä joka päivä, mut kännykän nyt ostaa vaan max kerta vuodessa. ELi toisessa on selkesti enempi rahaa kiinni.

Ravitsemustiede on helpompi vääristellä tai näyttää itselle suotuisia tuloksia. Tulosten kumoaminen ei kaada maailmaa eikä siinä menetä helposti tieteellistä "luotettavuuttaan", mikäli nyt ei ihan päättömiä jauha.

Lääketieteessä hiukka sama homma. 

Kultanen keskitie on edelleenkin aina paras näissä ravintoasioissa.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7568

Kananmunan terveellisyys kysymys on niin laaja ja vaikea kysymys, että se on kaukana siitä mihin ihmisillä on tällä hetkellä kykyä vastata. Ei tiedetä ollenkaan tarpeeksi niistä monimutkaisista mekanismeista, jotka asiaan vaikuttavat. Vastaus aivan taatusti on, että riippuu hyvin monesta tekijästä, geeneistä, ympäristöstä, muusta ruokavaliosta jne.

 

Eli kysymys on vaikea. Liian vaikea vastattavaksi. Tällöin täytyy hyväksyä, että tieteentekijät vain arvailevat miten asia menee, tai ottaa kanta ettei sellainen spekulaatio tiedettä ole ollenkaan.

 

Pääosa tieteestä nykyisin yrittää vastata kysymyksiin, jotka ovat aivan liian vaikeita vastattaviksi. Tieteestä luodaan koulussa, ja myöhemminkin, myyttinen kuva kaikkien vastausten automaattina, näinhän asia ei todellakaan ole. Matematiikkaa kohti mentäessä spekulaation määrä jossain määrin toki pienenee. Saavuttaen nollan puhtaassa matematiikassa. Harmi vain ettei puhdas matematiikka anna avaimia kuin hyvin harvoin tieteen ongelmien ratkomiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä55506
SamikoKu

Hyvä kysymys.

No, mä näen asian niin että nykyään "tiede tai tietteelliset tutkimukset" on keino mainostaa.

Eli teetetään tutkimus jossa odotetaan tiettyä tulosta koska se on mainosargumenttina myyvää.
Tieteellisesti todistettu, bull shitti.

Ruokailu on semmonen mitä on pakko tehdä joka päivä, mut kännykän nyt ostaa vaan max kerta vuodessa. ELi toisessa on selkesti enempi rahaa kiinni.

Kyllä tämä näyttää pahasti menevän "lööppeissä tutkimusten mainostamiseen". Nostetaaan esille haluttu yksityiskohta ja jätetään ei halutut maintsematta...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33732
Ronron

Miksi lääke- ja ravitsemustiede ovat niin korruptoituneita tieteen aloja, eikä tavallinen kansalainen voi oikein edes kunnolla tietää mikä on totta ja mikä ei kun mielipiteet jakautuvat niin radikaalisti jopa ihan mediassakin? Miten näistä aloista on tullut niin pimeää mystiikkaa, samalla kun esim teknologian saralla vallitsee paljon enemmissä määrin yksimielisyys ja humpuuki on hyvin helposti tunnistettavissa?

Noilla aloilla on hyvin oleellinen ero. Lääke- ja ravitsemustieteen toimivuuden havaitseminen on maallikolle monesti mahdotonta. Asiat vaikuttavat eri ihmisiin aivan eri tavoin ja psykologia on tärkein tekijä. Kansantaloudellisessa mielessä asia, joka auttaa 10 % ihmisistä voi olla mielekäs, mutta 90 %:lle ei. Ja päinvastoin. Ja kun kerran noihin liittyy suunnattomia taloudellisia arvoja, on selvää että alalle hakeutuu moraaliltaan mätiä toimijoita.

Tekniikan ala on vaativampi siksi, että selvästi toimimattomia laitteita on mahdoton myydä. Kuka tahansa näkee, että ne eivät toimi. Asioiden mittaamiseen on olemassa helpompia objektiivisia tapoja. Kyllähän huijarit tekniikassakin yrittävät kaikkensa kusettaakseen, väärennetään speksejä, luvataan mahdottomia ja niin edelleen.

Olemme rakentaneet kvanttitietokoneita, käyneet kuussa ja ajoittaneet alkuräjähdyksen, mutta emme osaa parantaa syöpää emmekä edes tiedä onko kananmuna terveellistä vai ei! Saati sitten oikein mitään muutakaan yksimielisesti. Puolet ihmisistä vannoo karppauksen nimeen, puolet taas vastustaa. Ihan hämärää.

Ei ollenkaan hämärää, kun huomioi ihmisten keksintöjen yksinksetaisuuden verrattuna ihmiseen. Tosdiasia on, että meillä on vasta hyvin kalpea aavistus siitä miten ihminen (ja elävät olennon yleensä) toimivat ja ei juuri mitään keinoja vaikuttaa niiden toimintaan halutulla tavalla kuin muutamassa yksinkertaisimmassa toimintahäiriössä. Ja mikä pahinta, ihmiset ovat yksilöitä, jotka toimivat ja reagoivat aivan eri tavalla, jos puhutaan vähänkin monimutkaisemmasta vuorovaikutuksesta kuin "halolla päänän"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat