Seuraa 
Viestejä6
Liittynyt7.3.2014

Ystäväni on 14 vuotias ja kysyi minulta " onko vaarallista polttaa kannabista mun ikäisenä" en osannut vastaa tuohon joten päätin laittaa viestin/kysymyksen tänne. 

Olen lukenut juttuja netistä ja monet sanoo että se ei ole vaarallista aikuisilla, mutta onko se alle 15vuotiaille?

Häntä peloittaa se että siitä voi tylla spykoosiin ja niistä voi jäädä pitkä aikaisia ongelmia, onko se totta?

 

                                                                       |

                                                                       |

                                                                       |

                                                                      \/

Sivut

Kommentit (19)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Kyllä se on totta. Kannabis voi laukaista psykoosin siihen taipuvaisella ihmisellä, erityisessä riskiryhmässä ovat nuoret. Viisainta olisi odottaa parikymppiseksi, jolloin aivot saavat aikaa kypsyä.

Kannabis on harmillinen päihde siinä mielessä, että enemmistölle väestöstä se sopii hyvin, mutta pienelle osalle siitä voi tulla niin vakavia ongelmia, että on viisainta pidättäytyä siihen saakka, että riski on pienentynyt.

Erilaisia aivovaurioita alkoholi voi aiheuttaa nuoren aivoille enemmän kuin kannabis, mutta silti kannabiksen psykoosiriski itsessään on todellinen ja olemassa oleva.

Hämmentää.

Muisti pettää
Seuraa 
Viestejä89
Liittynyt3.10.2012

Kannattaa ottaa vakavasti mahdolliset hermosto- ja mielenterveysongelmat. Nuoren, erityisesti miehen, kehitys saataa joskus jatkua reilusti päälle parinkympin. Turha riskeerata nykyisen tiedon varassa sillä päteviä hoitokeinoja useampaankaan potentiaaliseen vaivaan ei toistaiseksi ole olemassa.

 

Noin 1% aikuisistakin suomalaisista on alttiina mm skitsofenian puhkeamiseen kannabiksen voimalla. 5-10% (kaikkia geneettisiä mekanismeja ja alttiuksia ei tunneta) on lisääntynyt mahdollisuus sairastua psykoosiin. Tulevaisuudessa yksinkertainen geneettinen testi paljastaa tunnetut riskit, mutta vielä ei sellaisia ole tarjolla (en tiedä, ehkä mm oman koko genomin selvittäminen paljastaa riskit, mutta se on tuhannen euron luokkaa kustannuksiltaan).

 

Ystäväni sairastui 90-luvun lopulla hieman päälle parikymppisenä. Aina voidaan kykyä että olisiko hän sairastunut muutenkin, mutta tieteellisen näytön perusteella ei hamppu ainakaan vähentänyt sitä. Tarkkoja tutkimuksia on vaikeaa löytää, koska toistaiseksi päihe on ollut laiton lähes kaikkialla maailmassa. Näin mutuna väittäisin että osa yhdysvaltojen (kuten monen muun maan jossa käytetään runsaasti kannabista) lisääntyneestä mielenterveysongelmista liittyy tuohon 5-10% käyttäjistä. Kun miljoonat käyttävät... no, pakostakin tulee kuormitusta yhteiskunnalle.

 

Riskiryhmien ulkopuolella satunnaisesti käytettynä selvästi alkoholia vaarattomampi tuote. Siis täysi-ikäisenä.

leevikysyy
Seuraa 
Viestejä6
Liittynyt7.3.2014

Mä oon polttanu lerralki 2 tupakkaa nii mullekkaa ei tulis vai mitää jos se jäis siihe. Mutta pysyn näiden kannalla että siinä on kuitenki riskejä nii olis parempi olla ilman muutama vuosi.

 

Vierailija

Tässä nyt ei varmaan auta kuin sanoa ettei sitä kannata polttaa liikaa. Satunnaiset henkoset eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta se vaatii sen tupakan alleen, joten suosittelen ihan tekemään siitä kaakaota. Ohjeet löytää netistä tarvittaessa.

Vierailija
Vatkain

Erilaisia aivovaurioita alkoholi voi aiheuttaa nuoren aivoille enemmän kuin kannabis, mutta silti kannabiksen psykoosiriski itsessään on todellinen ja olemassa oleva.

Ei sitä kyllä ole todistettu. Yhtä hyvin voidaan sanoa että divergentti ajattelu altistaa psykoosille ympäristössä jossa rajoilta puuttuu luonnollinen pohja. Eli että tynnyrissä kasvattaminen ihmiselle joka kykenee näkemään mahdollisuuksia kaikkialla, jättää liikaa varaa mielikuvitukselle.

Mielestäni on kovin harmillista että uteliaisuudesta sakotetaan niin ankarasti.

Pullasorsa
Seuraa 
Viestejä234
Liittynyt22.2.2014
leevikysyy
Eli et suosittele hänelle?

En kyllä usko, että kukaan ´suosittelee´ kannabiksen tai minkään muun päihteen käyttöä alle 15-vuotiaalle.

Psykoosi voi olla riskitekijä, mutta itse olisin enemmän huolestunut siitä miten kannabiksen käyttö vaikuttaa alle nuoren vielä kehittyvien aivojen kehitykseen yleensä. Se voi mm. hidastaa kognitiota ja huonontaa muistia ja aiheuttaa sitä kautta oppimis- ja tarkkaavaisuushäiriöitä.

Verbal learning and memory in adolescent cannabis users, alcohol users and non-users

Longitudinal study of cognition among adolescent marijuana users over three weeks of abstinence

leevikysyy
Seuraa 
Viestejä6
Liittynyt7.3.2014

Hänellä on se halu saada "pääsekaisin" ja että se olisi mukava kokea. Mutta tottahan se on että ei se mitenkään suositeltavaa ole. Siinä on vain se että ei tiedä millaista siitä tulisi kun ei ole ennen ns poltellut.

Sand
Seuraa 
Viestejä1285
Liittynyt15.3.2011
Vatkain

Alkoholi on harmillinen päihde siinä mielessä, että enemmistölle väestöstä se sopii hyvin, mutta pienelle osalle siitä voi tulla niin vakavia ongelmia, että on viisainta pidättäytyä siihen saakka, että riski on pienentynyt.

Korjasin ajattelu virheesi ;)

I have found the missing link between the higher ape and civilized man; it is we. Konrad Lorenz.
We do not see things as they are, we see things as we are. Anais Nin

Doope
Seuraa 
Viestejä61
Liittynyt23.12.2013

Juu kannattaa venata muutama vuosi ainakin. Ja tutustua mielen toimintaan ja meditaatioon siinä välissä. Kyky olla läsnä kehon tuntemuksien ja ajatusten kanssa vaikuttaa kokemukseen ihan eri tavalla kuin jos motivaationa on vain saada hyvä fiilis hetkeksi. Totahan pidetään ns. "pyhänä substanssina" ainakin Intian babojen ja Jamaican rastojen keskuudessa. Ja vaikka puhunkin jossain määrin positiivisilla viboilla aineesta niin en vielä kasvaville ja nopeasti kehittyville aivoille suosittele missään nimessä. Enkä kiistä etteikö voi psykoosiakin laukaista, kun on tarpeeksi suuri thc-pitoisuus (skunk esmes) niin liikutaan aika heikoilla jäillä varsinkin jos ensikokeiluista on kyse. Ja usein jos on kaverin kaverilta tai kadulta saatua niin sitä ei välttämättä tiedä kuinka vahvaa tavaraa on kyseessä. Ja koukkuunhan tohon myös voi jäädä mikä ei myöskään ole terveellistä normaalielämän kannalta...

Sand
Seuraa 
Viestejä1285
Liittynyt15.3.2011

Jos ei halua myrkyttää itseään, kannattaa pysyä kaukana esim. alkoholista, nikotiinista, sokerista, kofeiinista. Kannabis on taas luonnontuote, jonka mahdollisista haitoista ei ainakaan vielä ole oikeaan tutkimustietoon pohjautuvaa faktaa(syömällä tai juomalla nautittaessa). Toki myös kannabista kannattaa vältellä, jos haluaa olla erossa kaikista aineista, jotka vaikuttavat ihmisen mieleen.

I have found the missing link between the higher ape and civilized man; it is we. Konrad Lorenz.
We do not see things as they are, we see things as we are. Anais Nin

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat