Seuraa 
Viestejä346

Olen aina kummastellut sitä, että lähes kaikilla Suomen romaneilla on ruotsinkieliset sukunimet. Suomessahan on ollut romaneja jo noin 500 vuotta ja enimmäkseen he ovat tulleet Suomeen Ruotsin kautta. Se ei kuitenkaan selitä noita ruotsinkielisiä nimiä, sillä siihen aikaan ei Suomen eikä Ruotsin rahvaalla ollut sukunimiä (poikkeuksena Itä-Suomi). Lisäksi uskaltasin veikata, että kiertolaiselämää viettäneet romanit tuskin olivat väestökirjanpidossa eli kirkonkirjoissa ja veroluetteloissa ainakaan ihan muutaman ensimmäisen vuosisadan aikana.

Ennen sotia romaniväestö oli aika pitkälle keskittynyt Viipurin lääniin eli Viipurin kaupungin monikulttuurisuudesta huolimatta varsin umpisuomenkieliseen ympäristöön. Aikoinaan utelin yhdeltä romaniopiskelukaveriltani noiden sukunimien historiasta, mutta eipä hänellä ollut tietoa.

Sattuuko kukaan tietämään asiasta jotain faktaakin? Itse veikkasin, että papit ovat noita nimiä antaneet, kun romaniväestökin saatiin vähitellen silloiseen väestökirjanpitoon (kirkonkirjat jne). 

  • ylös 14
  • alas 13

Kommentit (4)

Vierailija

"Miksi ihmeessä romanisukujen sukunimet ovat lähes kaikki ruotsinkielisiä, vaikka ainakin 500 vuoden ajan romaneja on ollut Suomessa? Tähän vastasi Helsingin kaupunginkirjasto netissä näin (itse asiassa paljon laajemminkin, ks. netti):
Skandinavian maissa oli tavallista, että papit nimesivät uudelleen muukalaisia, joiden nimet sopivat huonosti valtaväestön korvaan. Suomessakin papit olivat ruotsinkielisiä, joten jo Ruotsin puolelta tullut nimistö säilyi Suomessa muuttumattomana." http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-16943.html

Asiaa ei ole sen kummemmin tutkittu. Vuonna 2012 ilmestyi Suomen romanien historia, toimittanut Panu Pulma. Lisäksi Pulmalta on ilmestynyt muutakin romanien historiaa valottavaa materiaalia. Romanien historia Suomessa on pitkälti tutkimaton kenttä, jonkinlaista yleiskuvaa tuo Pulman toimittama kirja tuo. Mutta esimerkiksi yhdestäkään romanisuvusta ei ole tehty sukututkimusta.

Laitan tähän aihetta sivuavan tutkimussuunnitelmani, lähinnä siksi, että siitä käy ilmi romanitutkimuksen ongelmia. Tämä on viime vuonna laadittu http://www.scribd.com/doc/211216587/Romanitoulussa2

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
penni
Seuraa 
Viestejä8182

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla heitä kutsuttiin tattare:iksi. Ties vaikka vieläkin.

”There is a crack in everything, that’s how the light gets in”
Leonard Cohen

  • ylös 6
  • alas 11

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat