Seuraa 
Viestejä13878

Eli pohdintaa ja linkkejä näön itse parantamisesta. Olen aikaisemmin kertonut että itselläni oli jakso jolloin huomasin näköni parantuneen. "munkkijutskan" jälkeen kotona hämmästyksekseni havaitsin että en tarvitse lukulaseja enää koneella. No, muutaman viikon kuluttua tarvitsin taas. Se kuitenkin todisti minulle että näköön voi vaikuttaa. Epäselväksi jäi että johtuiko tuo silmän "levosta" (ei päätetyöskentelyä eikä paljon lukemista) vaiko ruokavaliosta ja ruokailuajoista.

Itseasiassa näkö tuntuu tarkentuvan jo pienen ajan kuluttua kun vaan malttaa luopua laseista. Mulla plus 1.5 lukulasit.

Mulla on myös entinen lentäjätuttava jonka näkö on ensiluokkainen. Kaveri on 74 vuotias ja näkö edelleen kuin haukalla. ELää tosin terveellä tavalla muutenkin ja huolehtii kunnostaan, mutta silmiä on mitä ilmeisemmin myös käytetty ja harjoitettu.

Alla asiallisen tuntuinen kirjoitus eräältä kaupalliselta saitilta.

Aiheesta tietäviä palstalla?

Hyviä linkkejä ja keskustelua tähän ketjuun.

Eroon silmälaseista
Näkö paremmaksi luonnonmukaisesti

Suomessa on vallalla käsitys, että näön heikentyessä suuntaus on väistämätön, ja tilannetta voidaan helpottaa vain laseilla tai leikkauksella. Tässä suhteessa Suomi on terveen näkemisen takapajula. Maailmalla on kehitetty sadan vuoden ajan tehokkaita harjoitteita ja menetelmiä näön parantamiseksi.

On luonnollista, että tässä vaiheessa kaipaat todisteita. Niitä kysyvät myös monet potilaani kuultuaan ensimmäistä kertaa aiheesta. Tässä pohdittavaa:

Mainioin todiste menetelmien tehosta on laaja oikeudenkäynti Yhdysvalloissa. Silmälääkärit haastoivat luonnollisen näön opettajan Margaret Corbettin oikeuteen syyttäen tätä "vaarallisen ja valheellisen" tiedon levittämisestä. Päivien mittaan 300 henkilöä odotti kärsivällisesti vuoroaan ja tuli todistamaan, miten Corbett oli opettanut heitä parantamaan näkönsä. Lopulta oikeus hylkäsi kaikki silmälääkäreiden esittämät syytteet.

Kuuluisin todistajista oli kirjailija Aldous Huxley, jonka Corbett oli onnistunut parantamaan sokeuden rajamailta niin, että lopulta Huxley kykeni lukemaan ilman silmälaseja ja kirjoittamaan kiitollisena kirjan The Art of Seeing, Näkemisen taito.

Moni silmälääkäri - esimerkiksi William Bates ja Roberto Kaplan - on kirjoittanut aiheesta kirjan parannettuaan ensin oman näkönsä ja päästyään silmälaseista eroon.

Tällä hetkellä USA:ssa on jo 3 000 silmälääkäriä ja optikkoa, jotka opastavat luonnollisen näkemisen pariin.

Itselleni paras todiste oli oman ikänäköni parantuminen. Ilman harjoittelua terävän näkemisen rajani olisi tällä hetkellä jo neljän metrin päässä. Nyt harjoituskuurien jälkeen raja on 41 sentin päässä ja koko ajan tulossa lähemmäksi. En tarvitse enää lukulaseja, en edes kaupan tuotepakkausten pientä tekstiä lukiessani.
Perinnöllistä?

Kauan luultiin, että huono näkö on perinnöllistä. Uudemmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vain 3 % ihmisistä kärsii perinnöllisestä heikkonäköisyydestä. Muun heikkenemisen me itse aiheutamme elintavoillamme ja väärillä tottumuksillamme.

Alaskan alkuperäisväestöä tutkittaessa huomattiin, että kouluja käymättömistä vanhemmista vain kaksi prosenttia oli likinäköisiä, hekin lievästi. Sen sijaan heidän kouluopetusta saaneista lapsistaan yli 60 % oli likinäköisiä. Eron ymmärtää, kun katsoo kirjoittamaan opettelevaa lasta. Hartiat jännittyneinä, niska kireänä, pää vinossa ja nenä miltei kiinni paperissa hän piirtää kirjaimia. Hän oppii jännittämisen taidon. Mikä pahinta, kädestä tai hartiasta hän saattaa myöhemmin oppia poistamaan jännityksen, mutta tuskin koskaan silmästä. Siksi silmä ja silmälihakset menettävät vähitellen kimmoisuutensa, ja näkö alkaa heiketä.
Paraneminen alkaa

On mahtava tunne, kun huomaa, että voi itse vaikuttaa näkökykyyn, jonka luuli olevan itsen ulottumattomissa. Edistyminen lisää harjoitusintoa, ja se taas parantaa tulosta.

Harjoitusten myötä oppii rentouttamaan myös niskan ja hartiat, mikä puolestaan vähentää päänsärkyjä ja parantaa unen laatua. Mielenkiintoinen tutkimustulos on myös se, että näön terävöitymisellä on voimakas myönteinen vaikutus muistiin ja keskittymiskykyyn.

Ei tavoitteen tarvitse aina olla laseista eroon pääseminen. Jo hyvin pienellä harjoituksella voi pysäyttää näön huononemisen. Silloin välttyy silmien ylirasitukselta ja sen mukanaan tuomilta vakavammilta silmävaivoilta ja -sairauksilta.

On tärkeää ymmärtää, että silmälasi ei paranna silmää, lasi vain auttaa silmää näkemään. Silmä jää lasinsa vangiksi - odottamaan seuraavaa huononemisvaihetta.

Menetelmä sopii kaikenikäisille, kärsiipä liki-, pitkä- tai ikänäköisyydestä. Tulokset riippuvat siitä, kuinka huolellisesti harjoitukset tekee. Eivätkä harjoitukset vaadi paljonkaan ylimääräistä aikaa, ne voi yhdistää arkitoimiin, siivoamiseen, lukemiseen, television katseluun, tietokonetyöskentelyyn, ulkoiluun, jopa autolla ajamiseen. Tärkeintä on oppia uusia tapa käyttää silmiä ja mieltä.
Niskan kunto ja näkeminen

Montakohan kertaa olen kuullut potilaitten ihmettelevän niskahoidon jälkeen: "Voiko tämä olla totta! Näen värit paljon kirkkaampina." "Silmästäni loppui nykiminen." "Hoidosta on kulunut jo kaksi viikkoa, eikä valonarkuus ole palannut." "Heti hoidon jälkeen aloin nähdä terävämmin kauas."

Sivut

Kommentit (60)

Vierailija
Paul M

Olisiko esimerkkejä miten?

Siis mitenkö voi parantaa?

Sitä juuri kyselen kuin tuon lainauksen saitilla kinuavat rahaa noista tiedoista.

Varmaan on olemassa netissä ihan ilmaistakin tietoa ja esimerkik juuri tuommosta iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä uskoisin pystyttävän korjaamaan harjoituksilla siin missä nyt esimerkiks lihasvoiimaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Wikipedia antaa viitteitä kirjoihin joita asiasta on kirjoitettu. Lihasharjoitukset eivät sovi nykytietouteen silmäsairauksista jossa joko silmä tai hermosto ei toimi oikein.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Itselläni on selkeästi ikä alkanut vaikuttaa näköön. En kuitenkaan uskalla alkaa käyttää lukulaseja, kun olen parinkin esimerkin kohdalla huomannut, että ihmisten näkö on huonontunut radikaalisti lisää pian sen jälkeen kun lukulasien käyttö on aloitettu. Eli voisivatko lukulasit jotenkin laiskistaa silmää?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Aweb

Itselläni on selkeästi ikä alkanut vaikuttaa näköön. En kuitenkaan uskalla alkaa käyttää lukulaseja, kun olen parinkin esimerkin kohdalla huomannut, että ihmisten näkö on huonontunut radikaalisti lisää pian sen jälkeen kun lukulasien käyttö on aloitettu. Eli voisivatko lukulasit jotenkin laiskistaa silmää?

Siltä ainakin munusta tuntuu. Kun lasit ottaa pois niin ihan kun joku silmässä nyt vaan ei osais puristua enää riittävästi. Linssin lihakset? 

Kakkulat muuttaa vaan todellisuutta sen verta että silmin ei enää tarvitse tehdä sitäkään vähää esim linssiä supistellessa ja aukoessa. "zoomaaminen" jää veke.

Lepo, ruokavalio, harjotukset. Siinä ne jutut on. Tietty silmäsairaudet on eri juttu, mutta tämmönen "normaali" näön heikkeneminen. Luulis että sille pystyy tekemään jotain.

Esim. ite koitin semmosta että katon lähelle ja sitte kauas. Kaks valittua kiintopistettä. Toinen niin lähellä kuin naamaa kuin mahdollista, esim. 20cm ja toinen vaikka 4m päässä ja katseen siirtoa noihin molempiin vuoron perään muutaman kerran. Tuntuu ihan siltä että se "avais" jotakin silmässä.

Tää nyt oli omakeksimä linssin supistuhrajotus ja varmaan niitä on paljon pätevämpiäki.
Silmän rentouttamisella ja levolla varmaan myös paikkansa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55462
SamikoKu

Eli pohdintaa ja linkkejä näön itse parantamisesta. Olen aikaisemmin kertonut että itselläni oli jakso jolloin huomasin näköni parantuneen. "munkkijutskan" jälkeen kotona hämmästyksekseni havaitsin että en tarvitse lukulaseja enää koneella. No, muutaman viikon kuluttua tarvitsin taas. 

Täällä hetkellä paras "koulutettu arvaus" huimalle lasten likinäköisyyden lisääntymiselle varsinkin Aasiassa (esim Sinagporessa noin 90% kouluikäisistä likinäköisiä) on merkittävästi vähentynyt ulkona oleminen ja sitä kautta voimakkaan luonnonvalon puute. Syy seurausta ei ole vielä todennettu mutta vahvin korrelaatio löytyy. Korreloi vahvemmin kuin esim lukeminen , kännyjen tihrustaminn ja tietokoneiden käyttö.

Lack of outdoor play linked to short-sighted children.


Related Stories

Could glasses soon be history?
Doctors seek bionic eye patients
Video games 'can improve vision'

The time children spend outdoors could be linked to a reduced risk of being short-sighted, research suggests.

An analysis of eight previous studies by University of Cambridge researchers found that for each additional hour spent outside per week, the risk of myopia reduced by 2%.

Exposure to natural light and time spent looking at distant objects could be key factors, they said.

 http://www.bbc.co.uk/news/health-15427954

Lähinäön (+ lasit) heikkeneminen johtuu todennäköisesti silmän lihasten iän mukana tuomasta heikkenemisestä johon ainakin teoriassa pitäisi pystyä "harjoituksilla" ainakin hieman vaikuttamaan. 

http://www.talouselama.fi/pomojavaisanen/pomo+ja+vaisanen/a2086055

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Vaimo tekee silmälääkärin suosituksesta semmoista harjoitusta pari kertaa päivässä, että pyörittää sormea hitaassa kaaressa kasvojen ympäri ja seuraa sitä silmillä (ääriasennossa). Sen pitäisi vahvistaa silmän lihaksia. Lisääntynyt karsastus ongelmana. Ei kuulemma saa treenata liikaa, ja en tiedä mitä seuraa jos treenaa liikaa, vaikuttaisko sitten negatiivisesti.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Kun minulle alkoi kehittyä ikänäköisyyttä (lähinäkö heikentyi), ensioireet havaitsin sellaisena että "silmät menee kieroon" kun yritin vuorotellen lukea ja nähdä kauemmas telkkaan. Kyseessä on siis todellakin mukautumisongelma. Vanhemmiten silmälihas kaiketi vaan kertakaikkiaan rappeutuu niin että se ei jaksa enää fiksata itseään nähdäkseen kunnolla lähelle.

Likinäköisenä joudun käyttämään silmälaseja nähdäkseni kauas. Tähän ei ole (tietenkään) tullut vanhemmiten mitään muutosta, näkö lasein korjattuna on normaali. Mutta jos haluan nähdä lähelle, silmälasit pitää siirtää nenänkärjelle (mikä ei ole järin mukavaa koska nenä tukkeutuu osin), tai lasit pitää ottaa kokonaan pois ja pidellä kirjaa tms. lähes pärstässä kiinni että näkee, tai pitää kaivaa vanhat 90-luvun lasit esiin joissa on heikommat linssit. Pääasiassa käyttämissäni silmälaseissa on se hyvä puoli että niihin jää "happea" alalaidan alle, jolloinka käytännössä tulee useimmiten kurkittua lasien ja poskien välisestä raosta jos pitää jotain nähdä aivan läheltä.

Enpä usko että tuohon voi mitenkään vaikuttaa vaikka mitkä temput tekisi. Nuorena silmät ovat mukautuvaisemmat, jolloinka voi huijata itseään pitkään sillä että ei muka tarvitse laseja, vaikka alka kehittymään likinäköisyyttä. Päänsärky sitten kertoo miten asiat on (ja kouluterveydenhoitaja, kun toteaa että eihän se kakara näe niitä E-kirjaimia kuten pitäisi). Kaiketi tuota mukautumista tapahtuu jossainmäärin myös keski-iässä siinä vaiheessa jossa todennäköisesti alkaa tuo silmälihas rappeutua.

Mitä tulee nuoruudessa kehittyvään likinäköisyyteen, ärsyttää aina kun kuulee puhuttavan "näön huononemisesta". Ei kyseessä ole mitkään huonot silmät, vaan likinäköiset silmät. Huononäköinen ei näe edes laseja apunaan käyttäen. Aivan sama juttu kuin jos ihmiselle jolla on lapsena ollut suora tukka tulisi murrosiässä kihara tukka (tämäkin on koettu...) Ei kukaan sanoisi että tuli "huono tukka". Esmes kissat ovat likinäköisiä luonnostaan. Ei se ole niille mitään "huononäköisyyttä", vaan niiden normaali tila. Mutta liikkeeseen kiivaasti aktivoituvina se ei niitä haittaa etteivät näe tarkkaan kauas. Täten voisi ajatella että ihmisenkin likinäköisyys on vain yksi variaatio, ominaisuus, eikä mikään "huonous". En tiedä miksi likinäköisyyttä on lajillemme päässyt muodostumaan tai miksi sellaisella ominaisuudella varustetut ovat säilyneet eloonjäämistaistelussa, mutta kaiketi siitä jotain hyötyä on ollut että ko. ominaisuus on säilynyt.

Haitallista likinäköisyydestä voi kyllä tulla siinä mielessä että voimakkaassa likinäköisyydessä on käsittääkseni verkkokalvojen irtautumisen riski suurempi, samoin silmänpaineen kohoamisen riski.

Ikänäköisyys taas puolestaan on normaalia rappeutumista kuten mikä tahansa muu rappeutuminen vanhemmiten.

Voihan sitä tietysti kaikenlaista kokeilla, mutta itse en vaan oikein usko hokkuspokkus sain näköni fiksattua -juttuihin. Helposti ne on taas kerran jotain puoskarointia ja helposti niihin taas liitetään skeptisesti suhtautuvien syyllistämistä, kun kysymys kummasti sitten taas onkin "uskosta".

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

Silmien lihaksia treenaamalla voi parantaa näköään, pyörittelee, katsoo lähelle tarkentaa, katsoo kauas tarkentaa, toistaa päivittäin. Katsoo ylös, alas liikuttamatta päätään jne.. Myös vitamiineilla on näköelimiä tukevia funktioita mm. porkkanasta löytyy.

 

Luin joskus aiheesta kirjankin ja toistaiseksi ei ole laseille ainakaan ollut tarvetta pl. aurinkolasit.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Vierailija
Aweb

Vaimo tekee silmälääkärin suosituksesta semmoista harjoitusta pari kertaa päivässä, että pyörittää sormea hitaassa kaaressa kasvojen ympäri ja seuraa sitä silmillä (ääriasennossa). Sen pitäisi vahvistaa silmän lihaksia. Lisääntynyt karsastus ongelmana. Ei kuulemma saa treenata liikaa, ja en tiedä mitä seuraa jos treenaa liikaa, vaikuttaisko sitten negatiivisesti.

Itsellä on ollut kanssa karsastusta ja se tulee edelleenkin esiin jos silmä väsyy.

Eli tuossa liikaa harjoittelemisessa varmaan on kanssa sama juttu. Jos väsyttää liikaa lihaksia niin ne ei jaksa enää ohja silmää ja alkaa karsastamaan. Jos taas sopivasti niin kuormaa voi lisätä pikkuhiljaa silmälihasten vahvistuessa tiettyyn pisteseen saakka.

malierk
Seuraa 
Viestejä124
SamikoKu

Eli pohdintaa ja linkkejä näön itse parantamisesta. Olen aikaisemmin kertonut että itselläni oli jakso jolloin huomasin näköni parantuneen. "munkkijutskan" jälkeen kotona hämmästyksekseni havaitsin että en tarvitse lukulaseja enää koneella. No, muutaman viikon kuluttua tarvitsin taas. Se kuitenkin todisti minulle että näköön voi vaikuttaa. Epäselväksi jäi että johtuiko tuo silmän "levosta" (ei päätetyöskentelyä eikä paljon lukemista) vaiko ruokavaliosta ja ruokailuajoista.

Itseasiassa näkö tuntuu tarkentuvan jo pienen ajan kuluttua kun vaan malttaa luopua laseista. Mulla plus 1.5 lukulasit.

Mulla on myös entinen lentäjätuttava jonka näkö on ensiluokkainen. Kaveri on 74 vuotias ja näkö edelleen kuin haukalla. ELää tosin terveellä tavalla muutenkin ja huolehtii kunnostaan, mutta silmiä on mitä ilmeisemmin myös käytetty ja harjoitettu.

Alla asiallisen tuntuinen kirjoitus eräältä kaupalliselta saitilta.

Aiheesta tietäviä palstalla?

Hyviä linkkejä ja keskustelua tähän ketjuun.

 

Eroon silmälaseista
Näkö paremmaksi luonnonmukaisesti

Suomessa on vallalla käsitys, että näön heikentyessä suuntaus on väistämätön, ja tilannetta voidaan helpottaa vain laseilla tai leikkauksella. Tässä suhteessa Suomi on terveen näkemisen takapajula. Maailmalla on kehitetty sadan vuoden ajan tehokkaita harjoitteita ja menetelmiä näön parantamiseksi.

On luonnollista, että tässä vaiheessa kaipaat todisteita. Niitä kysyvät myös monet potilaani kuultuaan ensimmäistä kertaa aiheesta. Tässä pohdittavaa:

Mainioin todiste menetelmien tehosta on laaja oikeudenkäynti Yhdysvalloissa. Silmälääkärit haastoivat luonnollisen näön opettajan Margaret Corbettin oikeuteen syyttäen tätä "vaarallisen ja valheellisen" tiedon levittämisestä. Päivien mittaan 300 henkilöä odotti kärsivällisesti vuoroaan ja tuli todistamaan, miten Corbett oli opettanut heitä parantamaan näkönsä. Lopulta oikeus hylkäsi kaikki silmälääkäreiden esittämät syytteet.

Kuuluisin todistajista oli kirjailija Aldous Huxley, jonka Corbett oli onnistunut parantamaan sokeuden rajamailta niin, että lopulta Huxley kykeni lukemaan ilman silmälaseja ja kirjoittamaan kiitollisena kirjan The Art of Seeing, Näkemisen taito.

Moni silmälääkäri - esimerkiksi William Bates ja Roberto Kaplan - on kirjoittanut aiheesta kirjan parannettuaan ensin oman näkönsä ja päästyään silmälaseista eroon.

Tällä hetkellä USA:ssa on jo 3 000 silmälääkäriä ja optikkoa, jotka opastavat luonnollisen näkemisen pariin.

Itselleni paras todiste oli oman ikänäköni parantuminen. Ilman harjoittelua terävän näkemisen rajani olisi tällä hetkellä jo neljän metrin päässä. Nyt harjoituskuurien jälkeen raja on 41 sentin päässä ja koko ajan tulossa lähemmäksi. En tarvitse enää lukulaseja, en edes kaupan tuotepakkausten pientä tekstiä lukiessani.
Perinnöllistä?

Kauan luultiin, että huono näkö on perinnöllistä. Uudemmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vain 3 % ihmisistä kärsii perinnöllisestä heikkonäköisyydestä. Muun heikkenemisen me itse aiheutamme elintavoillamme ja väärillä tottumuksillamme.

Alaskan alkuperäisväestöä tutkittaessa huomattiin, että kouluja käymättömistä vanhemmista vain kaksi prosenttia oli likinäköisiä, hekin lievästi. Sen sijaan heidän kouluopetusta saaneista lapsistaan yli 60 % oli likinäköisiä. Eron ymmärtää, kun katsoo kirjoittamaan opettelevaa lasta. Hartiat jännittyneinä, niska kireänä, pää vinossa ja nenä miltei kiinni paperissa hän piirtää kirjaimia. Hän oppii jännittämisen taidon. Mikä pahinta, kädestä tai hartiasta hän saattaa myöhemmin oppia poistamaan jännityksen, mutta tuskin koskaan silmästä. Siksi silmä ja silmälihakset menettävät vähitellen kimmoisuutensa, ja näkö alkaa heiketä.
Paraneminen alkaa

On mahtava tunne, kun huomaa, että voi itse vaikuttaa näkökykyyn, jonka luuli olevan itsen ulottumattomissa. Edistyminen lisää harjoitusintoa, ja se taas parantaa tulosta.

Harjoitusten myötä oppii rentouttamaan myös niskan ja hartiat, mikä puolestaan vähentää päänsärkyjä ja parantaa unen laatua. Mielenkiintoinen tutkimustulos on myös se, että näön terävöitymisellä on voimakas myönteinen vaikutus muistiin ja keskittymiskykyyn.

Ei tavoitteen tarvitse aina olla laseista eroon pääseminen. Jo hyvin pienellä harjoituksella voi pysäyttää näön huononemisen. Silloin välttyy silmien ylirasitukselta ja sen mukanaan tuomilta vakavammilta silmävaivoilta ja -sairauksilta.

On tärkeää ymmärtää, että silmälasi ei paranna silmää, lasi vain auttaa silmää näkemään. Silmä jää lasinsa vangiksi - odottamaan seuraavaa huononemisvaihetta.

Menetelmä sopii kaikenikäisille, kärsiipä liki-, pitkä- tai ikänäköisyydestä. Tulokset riippuvat siitä, kuinka huolellisesti harjoitukset tekee. Eivätkä harjoitukset vaadi paljonkaan ylimääräistä aikaa, ne voi yhdistää arkitoimiin, siivoamiseen, lukemiseen, television katseluun, tietokonetyöskentelyyn, ulkoiluun, jopa autolla ajamiseen. Tärkeintä on oppia uusia tapa käyttää silmiä ja mieltä.
Niskan kunto ja näkeminen

Montakohan kertaa olen kuullut potilaitten ihmettelevän niskahoidon jälkeen: "Voiko tämä olla totta! Näen värit paljon kirkkaampina." "Silmästäni loppui nykiminen." "Hoidosta on kulunut jo kaksi viikkoa, eikä valonarkuus ole palannut." "Heti hoidon jälkeen aloin nähdä terävämmin kauas."

 

Fysiikan puolelle uutta asiaa tuoneena olen päätellyt, että missä on lämpöelektronit suoraan pääsevät hidastamaan atomia kiertävän elektronin kulkua, niin se voi muuttaa solun rakennetta. Voisi kuvitella, että poistuminen esim. Näyttöpäätteeltä palauttaa atomia kiertävän elektronin nopeutta,eli normalisoi, Mutta siihen en voi vastata, että voiko solu kuinka palatua, joita silmissäkin on.

malierk
Seuraa 
Viestejä124

Valo ja lämpö koostuvat noista lämpöelektroneista, mutta valossa ketjujen pituus on erinlainen ja se menee erinlailla protonin ja sitä kiertävä elektronin väliin hidastaen elektronia.

Vierailija

 lihakset kääntelee silmää. Varmaan noi silmän pyöritykset treenaa etupäässä niitä.

Kaaus ja lähelle katsominen taas vaatii linssin supistuksia ja venyttämistä. Siinä on linssin rengaslihas mukana.

Ja hermostoon vaikuttaa varmasti valo, mutta moni muukin asia.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Aweb

Itselläni on selkeästi ikä alkanut vaikuttaa näköön. En kuitenkaan uskalla alkaa käyttää lukulaseja, kun olen parinkin esimerkin kohdalla huomannut, että ihmisten näkö on huonontunut radikaalisti lisää pian sen jälkeen kun lukulasien käyttö on aloitettu. Eli voisivatko lukulasit jotenkin laiskistaa silmää?

Tottakai lihakset laiskistuvat, jos niitä ei käytetä vaan korvataan lihasten käyttö linsseillä.

 

Jalkojen lihakset surkastuvat, jos kävelee käsillään, tai vaihtaa kävelyn autoiluun. Iän ohella suurimmat tekijät mitkä vaikuttavat näköön ovat ruokavalio ja silmien käyttäminen.

 

 

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Nyt kun taas kerran (ou jeah!) copypaste ei toimi itkemälläkään, kerrottakoon näin linkittämättä että Wikipediassa sanotaan likinäköisyyden johtuvan ehkä sarveiskalvon tai mykiön liiallisesta kuperuudesta tai silmän liiallisesta pituudesta. Ja että murrosiän likinäköisyys johtuu siitä että silmä kasvaa pidemmäksi kuin polttoväli edellyttäisi.

Meinasin sanoa että voisiko tuo johtua siitä että lapset nykyään ruokitaan "liian hyvin", mutta omalla kohdallani se ei kyllä pitänyt paikkaansa.

Jokatapauksessa: lihasjumpallako tuo linssin kuperuus sitten muuttuu, saati silmän koko?

 

MooM
Seuraa 
Viestejä10459
Rousseau

Nyt kun taas kerran (ou jeah!) copypaste ei toimi itkemälläkään, kerrottakoon näin linkittämättä että Wikipediassa sanotaan likinäköisyyden johtuvan ehkä sarveiskalvon tai mykiön liiallisesta kuperuudesta tai silmän liiallisesta pituudesta. Ja että murrosiän likinäköisyys johtuu siitä että silmä kasvaa pidemmäksi kuin polttoväli edellyttäisi.

Meinasin sanoa että voisiko tuo johtua siitä että lapset nykyään ruokitaan "liian hyvin", mutta omalla kohdallani se ei kyllä pitänyt paikkaansa.

Jokatapauksessa: lihasjumpallako tuo linssin kuperuus sitten muuttuu, saati silmän koko?

 

Silmässä on lihaksia myös linssin kuperuuden muokkaamiseen, Juuri tämä on sitä terkemntamista lähelle ja kauas. Taittovirhe on sitten silmän geometrian virhe, jossa linssi perustilassaan fokusoi väärään kohtaan eikä lihasten vaikutus riitä sen korjaamiseen.

Tuosta sisällä olosta: eräs neurotieteen professori kertoi ihan omana näkemyksenään (ei ole tutki itse siliä, vaan aivoja ja muistia), että lisääntynyt likinäköisyys liittyisi juuri ulkona olon puutteeseen, mutta sitä kautta, että sisällä ei tule katseltua horisonttiin, jolloin silmä on rentona. Silloin normaalitilaksi tulee tarkennus melko lähelle ja tuo kaukonäkötilanne ei ole enää se luonnnollinen ja "optimoitu" tilanne. Ja nytpäs ei enää näekään tarkasti kauas. No, lapsen likinäköisyys havaitaan ja korjataan laseilla ja sama sykli toistuu.

Tietysti on synnynnäistkäkin likinäköisyyttä. Itselläni ensimmäiset lasit 8-vuotiaana oli jo -2 ja pituuskasvun lopussa yli -10. Aikuisiällä muuttui vain vähän, kunnes leikkautin viitisen vuotta sitten. Luin kyllä hurjan paljon kasvuiässä, ehkä silä oli vaikutusta, jos tuota horisontti vs lähialue -ajatusta miettii. En tiedä, onko tuosta tutkimusnäyttöä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
SamikoKu

 lihakset kääntelee silmää. Varmaan noi silmän pyöritykset treenaa etupäässä niitä.

Niin, ja vanhemmiten lisääntynyt karsastus johtunee juuri siitä, että nuo lihakset laiskistuvat, eli menettävät otettaan silmien kohdistamisesta.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55462
SamikoKu

 lihakset kääntelee silmää. Varmaan noi silmän pyöritykset treenaa etupäässä niitä.

 

 

Kauas ja lähelle katsominen taas vaatii linssin supistuksia ja venyttämistä. Siinä on linssin rengaslihas mukana.

Teoriassa lihaksi harjoittamalla voisi ehkä vaikuttaa hieman lähinäköön, ei likinäköön. Kysymys on kuinka pitkään mahdollsiet vaikutukset kestää, olettaisin että harjoitusten pitää olla jatkuvia kuten missä tahansa lihastreenissä. Lihakset repsahtaa nopeaan ilman harjoitusta. ja vanheneminen vaikuttaa lihaksia surkastuttavasti kuitenkin enenevästi taustalla. Mutta eihän mikään estä kokeilemasta, järki päässä pitäen. Kannattaa myös miettiä selvää testaus järjestelyä ettei lankea pelkkään haluun uskoa saavutettuja parannuksia.  

jussipussi
Seuraa 
Viestejä55462
Rousseau

Nyt kun taas kerran (ou jeah!) copypaste ei toimi itkemälläkään, kerrottakoon näin linkittämättä että Wikipediassa sanotaan likinäköisyyden johtuvan ehkä sarveiskalvon tai mykiön liiallisesta kuperuudesta tai silmän liiallisesta pituudesta. Ja että murrosiän likinäköisyys johtuu siitä että silmä kasvaa pidemmäksi kuin polttoväli edellyttäisi.

Meinasin sanoa että voisiko tuo johtua siitä että lapset nykyään ruokitaan "liian hyvin", mutta omalla kohdallani se ei kyllä pitänyt paikkaansa.

Jokatapauksessa: lihasjumpallako tuo linssin kuperuus sitten muuttuu, saati silmän koko?

Yrittäkää nyt ymmärtää lähinäön/"ikänäön" (+) ja likinäön(-) erot. Mykiön raketeellista liiallista kuperuutta (likinäkö) ei käsittääkseni millään lihasharjoituksilla muuteta. Se on myös osaltaan perinnöllistä, silmän rakenne ja kuten aikasemmin liitin, esim Singaporessa 90% nuorista on likinäköisä ja joten ko kehitystä ei voi selittää pelkästään ravinnolla eikä perinnöllisyydellä. Se näkyisi kyllä tutkimuksissa. Ulkona ja luonnonvalossa olemisen määrä/sen puute korreloi tutkimukissa tällä hetkellä vahvimmin likinäköisyyden lisääntymisen kanssa. Syy Serausta ei ole vielä todennettu/mahdollsita mekanismia selitetty. Lähellä olevien kohteiden alle 30cm katselu pitkä-aikasena korreloi myös jonkin verran.

"Ikänäkö" (+) johtuu osaltaan myös silmän lihasten heikkenimisestä iän myötä yleensä se alkaa vaikuttaa yli 40v...

Käsittääkseni on täysin turha yrittää vaikuttaa likinäköön (-) silmänlihaslihajumpalla, ja (-) lasien käyttämättömyyskään ei auta tilannetta. eikä lasien käyttö huononna tilannetta/likinäköä.

"Silmät eivät käytössä kulu"

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/silmat_eivat_kaytossa_kulu

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat