Kommentit (12)

Mietippä tätä
Seuraa 
Viestejä3

Olen lukenut tästä jo noin 2 vuotta sitten artikkelin, jossa päädyttiin samaan eli että seebrojen raidat toimivat parhaiten niitä vaivaavien hyönteisten harhauttamiseksi. Luojamme tiesi seebrat luodessaan, millaisessa ympäristössä ne tulisivat elämään, ja siksi Hän loi seebroille kyseiset raidat. Eivät seebrat suinkaan itse niitä kehitelleet!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tammukka
Seuraa 
Viestejä5520

Mietippä tätä kirjoitti:
Olen lukenut tästä jo noin 2 vuotta sitten artikkelin, jossa päädyttiin samaan eli että seebrojen raidat toimivat parhaiten niitä vaivaavien hyönteisten harhauttamiseksi. Luojamme tiesi seebrat luodessaan, millaisessa ympäristössä ne tulisivat elämään, ja siksi Hän loi seebroille kyseiset raidat. Eivät seebrat suinkaan itse niitä kehitelleet!

Miksi Luoja sitten loi näitä "ikäviä" hyönteisiä ? Mietippä sitä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7777

Punde kirjoitti:
Täytyypä ottaa suojatatuointi ennen ensi kesää!

http://www.tattooart99.com/3d-optical-illusions-tattoos/3d-optical-illus...

Miten ois seepratrikoot + seeprajuoksupaita. Ja vielä seepralenkkarit... Adidaksella on ollut nämä kaikki.

Kerran kun juoksin metsässä, ja trikoissa oli pieni reikä polven kohdalla, paarma löysi sen ja puri just siitä kohtaa. Niin että seeprakuviot ehkä vain ohjais kaikki kärpäset naamalle... Miksi paarmat ei muuten laskeudu ikinä kasvoille? Kärpäset tykkää mustasta, tykkääkö paarmat valkoisesta?

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7777

Hyvä verrata kaikkien eri selitystapojen toimivuutta.

1. Raidat naamioivat kasvillisuuteen. Ei toimi, sillä hevoseläimet ovat avomaan lajeja, eivät metsiin erikoistuneita, kuten raidalliset sorkkaeläimet.

Tämä on ollut biologiassa epätoivoinen selitys, paremman puutteessa. Vakioselitys joka ei kuitenkaan toimi seepraan. Seeprahan päinvastoin erottuu paremmin ympäristöstään.

2. Raidat hämäävät hyökkäävää saalistajaa epämääräistämällä seepran muotoa sen silmissä. Tälle suositulle teorialle ei löytynyt todisteita, sillä seepran alalajin raidallisuus ei ole kytköksissä alueen petorunsauteen. Sitä paitsi hämäys näyttää käytännössä toimivan surkeasti, sillä leijonat tappavat seeproja suhteessa selvästi enemmän kuin pelkän seeprojen ja muiden saaliseläinten runsaussuhteen perusteella pitäisi.

En täysin vakuuttunut perusteluista, vaikka raitojen merkitys ei olisikaan merkittävin siinä, miten seepra saisi pedon kynsissä lisäaikaa. Mutta en tiedä miten asiaa tutkittiin.

”seepran alalajin raidallisuus ei ole kytköksissä alueen petorunsauteen”.

Miten paljon seeprapopulaatiota säätelevät muut tekijät, kuin pedot? Jos oletetaan, että raidat suojaavat – ja vähäraitaisimmat versiot joutuisivat useammin saaliiksi… Niin seeprakannan vähentyessä, pedotkin vähenevät jotakuinkin korreloiden? Onko pedoilla paikallisesti mieltymyksiä tiettyihin saaliseläimiin? Antilooppi voi olla vaikeampi saalistaa, kuin seepra. Se ei sulje pois sitä vaihtoehtoa, että seepran raidoilla voi olla joskus pelastava vaikutus.

Raitojen luoma illuusio:

According to Dr How, the narrow vertical stripes on a zebra’s back and neck combined with the wide diagonal stripes on its flank give off unexpected motion signals, which become stronger when a herd moves.

“We suggest that these illusions cause pests and predators to mistake the zebra's movement direction, causing biting insects to abort their landing manoeuvres and chasing predators to mistime their attacks,” said Dr How.

(jatkuu)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7777

(jatkoa edelliseen postaukseeni)

3. Raidat lieventävät kuumenemista helteellä. Eivät ainakaan ratkaisevasti, sillä lajin tai alalajin raidallisuus ei ole suhteessa sen elinalueen kuumuuteen.

Joidenkin tutkimusten mukaan on? Esimerkki:

Brenda Larison, a biologist at the University of California, Los Angeles, and colleagues visited 16 zebra populations throughout Africa and studied their stripe patterns,--

The team then measured 29 different environmental factors—such as soil moisture, rainfall, prevalence of disease—carrying tsetse flies, and distribution of lions-and plugged them into a computer model to see which ones were related to differences in stripe patterns across the zebra's range.

"We were able to show that we could predict it with significant accuracy, Larison said."

Why temperature affects striping is another question, she said, but there are two possible reasons.

Siitä on  hauska hypoteesi: 

One is the "cooling eddy" theory. When air hits a zebra, the currents are stronger and faster over the black parts (since black absorbs more heat than white) and slower over the white. At the juncture of these two opposing airflows, little eddies of air may swirl and serve to cool a zebra's skin.

For instance, Larison said, there's evidence that heavily striped zebras have 5.4-degree Fahrenheit (3 degrees Celsius) lower skin temperatures than other non-striped mammals in the same area.

Tämä ei kuitenkaan kerro raitojen osuudesta.

Se oli minulle uutta tietoa, että seepran alkio on aluksi musta, ja valkoiset osat kehittyvät ennen syntymää. (TIEDE-lehden artikkeli, "Kuinka seepra sai raidat") Joka tapauksessa, en usko että lämmönsäätely on ollut ratkaisevin tekijä raitojen muodostumiseen. Pandoilla ymmärtäisin mustan ja valkoisen jakaantumisen: valkoinen vartalo ei kuumene helposti, mustat raajat pysyvät paremmin lämpimänä.

(jatkuu)

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7777

...

4. Raidat viestivät muille seeproille.Viestintä tai yksilön tunnistaminen ei ole hyvä selitys sekään, sillä hevoseläimet ovat taitavia viestimään muuten kuin väreillään eikä raidallisuuden aste ole kytköksissä laumakokoon.

Muistaakseni joku tutkimus osoitti, että seeprat tunnistavat toisensa raitojen perusteella. Vasa leimautuu äitinsä raitoihin. Raitojen liikkeiden hahmottaminen voi olla tehokkain viestintäkeino vaaratilanteissa.

En tiedä, mikä kaikki vaikuttaa seeprojen laumakokoon. Enkä tiedä onko viestintäkään ratkaisevin tekijä raitojen muodostumiseen. Mutta uskon, että sillä on vahva merkitys viestinnän nopeudessa ja lauman pärjäämisessä.

5. Raidat torjuvat pistäviä ja purevia hyönteisiä. Tämä osoittautui parhaaksi selitykseksi. Seeprat elävät alueella, jolla riehuvat sekä purevat paarmat että unitautia pistäessään levittävät tsetsekärpäset. Aiempien tutkimusten mukaan mustavalkoraidallinen pinta kerääkin näitä molempia vähemmän kuin musta tai valkoinen. Kärpästen saattaa olla vaikeampi hahmottaa raidallista eläintä kuin tasaväristä.

Kapeammat raidat korreloivat valopolarisaatiota, niin että paarmat/kärpäset laskeutuivat harvemmin kapearaitaisille seeproille. Vaikka laumassa seeprat ovat varmaan melko samantyyppisiä, ja kärpäsethän on sitkeitä otuksia... En oikein usko, että seepratkaan niiltä erityisesti säästyy - kai se olisi ollut jo silmin havaittavaa, sinä aikana kun raitojen merkitystä on tutkittu, ja kärpästen levittämistä taudeista tiedetty?

Itse uskon, että kyseessä on väittämien 2-5 kombinaatio.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat