Seuraa 
Viestejä451

Insestikielto, eli lähiomaisten, sisarusten ja vanhempien ja lasten välisen seksin kielto on lähes ainoa universaali seksin kielto, eli tabu. Tosin on myös joitakin yhteiskuntia, kuten muinainen Egypti, jossa sisarusten väliset avioliitot olivat sallittuja niin Faaraoiden, kuin kansankin keskuudessa.

Mutta vaikka sisäisesti tiedämme, että insesti on inhottavaa ja aivan varmasti väärin, niin mistä tämä tunne on lopulta peräisin. Mistä kulttuurimme on kehittynyt voimakas insestin tuomitseva asenne, jonka me kasvaessamme omaksumme perinteestä. Mehän vain omaksumme kiellon ja inhon insestiä vastaan, mutta alkuperäinen syy siihen miksi insestitabu on kehittynyt, on kadonnut kollektiivisesta muististamme.

Insestikiellolle voidaan antaa kaksi selitystä.

1.       Insesti altistaa perinnöllisille sairauksille ja heikentää biologista kelpoisuutta

2.       Insesti on uhka perheille, ja rikkoo helposti perheen ja perhe on yhteiskunnan perusyksikkö.

 

Ajatus siitä, että sisarsiitos on haitallista, on ihmisille ollut tuttua karjanhoidon ja jalostuksen kautta. Kuitenkin insestikielto on myös niillä luonnonkansoilla, jotka eivät kasvata karjaa.

Voikin olla todennäköisempää, että insestikielto ei liity sisäsiitoksen estoon, vaan päämotiivi on perheen eheänä pitäminen. Jos vanhemmat harjoittaisivat seksiä lastensa kanssa, niin kyseessä olisi myös samalla moniavioisuuden hyväksyminen. Toisaalta, jos halutaan sälyttää tyttären neitsyys tulevaan avioliittokauppaan, niin silloin isän tai veljien ei pitäisi viedä neitsyyttä perheen tyttäreltä. Emme ehkä vain ole tulleet ajatelleeksi, että joillakin kansoilla naisten neitsyysvaatimus liittyykin siihen, että nuoren naisen veljet tai isä eivät ole päässeet ”pilaamaan” naista ennen avioliittoa.

Insestikielto voi liittyä myös siihen samaan kieltoon, joka useimmissa yhteiskunnissa kieltää tai rajoittaa seksiä avioliiton ulkopuolella, ja seksiä tilapäisissä suhteissa. Eli insestikielto olisi osa yleistä siveysnormistoa ja promiskuiteetin kieltoa. Tämä voisi selittää sen, että esimerkiksi keskustelussa siitä, pitäisikö seksikauppa laillistaa, kriminalisoinnin kannattajien argumentit lipsahtavat usein siihen, että salliminen johtaa seuraavaksi insestiin, ja kohta perheiden tyttäret ovat vaarassa.

Monissa maissa insesti on kielletty laissa myös niissä tapauksissa, joissa perheessä kasvava lapsi on puolison aikaisemmasta avioliitosta tai suhteesta, eikä mitään biologista syytä välttää jälkeläisten tekemistä. Woody Allenin oikeutus aloittaa seksisuhde adoptoidun tyttärensä kanssa ja myöhemmin avioituminen tämä adoptiotyttären kanssa perustuu tälle ajatukselle, että teko on sallittu, koska kyse ei ole biologisesta tyttärestä. Tosin Allenin valinta hajotti myös hänen avioliittonsa.

Arabimaissa, Iranissa ja Pakistanissa ovat myös erittäin yleisiä serkusavioliitot. Kuitenkin myös serkusavioliitot ovat yksi sisäsiittoisuuden muoto ja myös niillä on terveyttä ja kelpoisuutta heikentävää vaikutusta. Serkut eivät kuitenkaan elä samassa perheessä, joten serkusavioliitto ei ole konkreettinen uhka perheelle.

Eläimillä on omia biologisia käyttäytymistaipumuksia, jotka estävät lähisukulaisten pariutumisen. On esitetty, että myös ihmisillä insestin estäisi biologinen käyttäytymisvalmius. Tätä on nimitetty usein westermark-ilmiöksi.  Toisaalta jos meillä on biologinen käyttäytymisvalmius, joka estää insestiset suhteet, niin emmehän silloin tarvitsisi enää sosiaalista kieltoa insestille, sillä miksi meidän tarvitsisi kieltää sosiaalisesti jotain, jonka biologia jo tekee vastenmieliseksi tai jopa mahdottomaksi?

Insestikielto on toisissa kulttuureissa niin voimakas, että pahimmat kirosanat ja haukkumanimet liittyvät insestiin, kuten motherfucker tai jopli mat.  Suomessa jostain kulttuurisesta syystä tällaisia nimittelyitä tai kirosanoja ei ole.

Voi olla, että insestikiellon pohjimmainen syy on sosiaalinen ja nimenomaan perheen suojeleminen. Biologinen sisäsiittoisuuden välttämisen perustelu on ehkä vain rationalisaatio, jälkeenpäin insestikiellolle etsitty järkiperäinen selitys.

Jos siis insestikiellon syy on sisäsiitoksen pelko, niin silloin voidaan ajatella, että on ollut joku perhe, jossa sisäsiitoksen kautta lapsista on tullut sairaita ja omituisia, ja siitä kansa on oppinut varomaan insestiä.

Toinen vaihtoehto taas olisi se, että me intuitiivisesti ymmärrämme, että eihän siitä mitään tulisi, jos vanhemmat naisivat lapsiaan ja sisaret keskenään.

Nuorisopsykologiassa on myös esitetty, että seksi on se tekijä, joka pakottaa lapsen itsenäistymään ja lopulta jättämään lapsuudenperheensä. Jos haluaa seksiä, niin lapsen on pakko aikuistua ja perustaa oma perhe. Ilman sukuviettiä lapset jäisivät ikuisiksi ajoiksi vanhempiensa nurkkiin.

 

Kommentit (10)

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Syy voi olla biologinen. Insestiä harjottaneet ovat olleet epäkelpoja yksilöitä ja ovat karsiutuneet perimästä. Vai ne ovat menestyneet, jotka eivät harjoita insestiä. Kun seksi on kuitenkin välttämätön tarve perimän säilymiseen, on insestiin sisällyttävä seksihaluja voimakkaampi esto, tiedostamaton kielto. Toistensa läheisyydessa eläville ihmiselle, jolla on kaiken aikaa seksihaluja (jatkuva kiima-aika), tuon eston syntyminen on ollut välttämätöntä. Useimmilla eläimillä on kiima-aika, eikä insestiin ole tarvittu siksi estoja. Kun en tunne asiaa, eläimilläkin voi kiima-aikana olla sisäinen insestiesto. Muina aikoina voivat leikkiä ja harjoitella.

Insestiesto on siten enemmän biologinen ilmiö kuin kulttuuri-ilmiö. Joillakin biologinenesto on seksihaluja vähäisempi ja siitä syystä syyllistyvät insestiin, johon on syntynyt myös enemmistön tahdon määräämä kultuuriin perustuva kielto.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13521

Ei eläimillä ole sellaista ns sisäänrakennettua insestiestoa jota ehdotatte.

Jos koira, kissa taikka jyrsijäpesueen/perheen jättää omiin oloihinsa josta jompi kumpi ns vanhempi poistettu, niin suku jatkuu silti, ja niin taitaa olla kaikilla nisäkkäillä, ihminen mukaanlukien.

Suvunjatkamisvietti on vahvin.

Insestitabu on ihmisen kehittämä monen muun sosiaaliseen ja kulttuuriin sidotun kiellon ohella - ja hyvä niin...

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Luulenpa että ainakin yksin elävillä petoeläimillä insesti ehkäistyy sillä tavalla että tietyssä iässä emo vieroittaa pennut, jopa antaa niille erittäin lentävän lähdön jos toikkaroivat emonsa reviirillä vielä liian vanhoina. Kun siinä lähitienoilla yleensä pyörittää omaa reviiriään myös se uros joka on pennut siittänyt, antaa tämäkin kilpailijoile kyytiä, jolloinka aikuiset pennut todenäköisesti joutuvat jolkuttamaan hyvinkin kauas, eivätkä siis päädy vanhempiensa parittelukumppaneiksi seuraavalla kiimakaudella.

Susilla lisääntyy laumassa vain alfapari, eikä sotkua vanhempien ja poikasten välillä muodostu. Mutta mikähän estää leijonaurosta sekaantumista omiin tyttäriinsä? Sekö, että yleensä sen valtakausi ei kumminkaan kauaa kestä, ja tulee uusi uros ja omii lauman?

Siitä en ollut kuullutkaan että Egyptissä olisi ollut yleistä tavallisen kansan keskuudessa rutsailla. Olin olettanut että kyseessä oli ylhäisön tapa, jolla pyrkivät varmistamaan sen että prinssin tai prinsessan puoliso oli aina taatusti yhtä "ylhäistä" syntyperää kuin puolisonsa. Se että VT:ssa mm. Aabraham on nainut sisarpuolensa Saaran on joidenkin mielestä todiste siitä että em. pari oli sumerilaista kuningashuonetta, ja siksi erikoinen tapa olisi ollut mahdollinen. Kuninkaallinen oli myös Daavidin tytär jonka hänen velipuolensa raiskasi, eli siis prinssi.

Tyttärien käyttö vaihdonvälineenä on varmasti ollut yksi tapa jolla sukurutsaa on ehkäisty, koska kuka sitä nyt käytettyä kauppatavaraa haluaisi. Tai toisaalta jos myydään tarpeeksi nuorena, niin ei ole kukaan edes ehtinytkään ryhtyä tavaraan. Mutta herää mielenkiintonien kysymys että onkohan varakkaissa perheissä imettäjillä koskaan muodostunut seksuaalisia suhteita poikalapsiin joita ovat imettäneet? Jos ei, niin silloin voisi ajatella että läheinen suhde äidin asemassa olevan naisen ja hoivattavan lapsen välillä luonnostaan sulkee seksuaalisuuden pois, ainakin mitä tulee yhdyntään. Pojathan ovat kuitenkin saaneet tehdä mitä huvittaa, koska ei heidän seksuaalinen aktiviteettinsa ole ollut millään tavalla keneltäkään pois.

Johtuneeko omasta naissukupuolestani vai mistä, mutta hyvin epätodennäköiseksi kokisin sen että jos on kuurannut jonkun ihmisen paskaista persettä, häntä alkaisi ajattelemaan jotenkin seksuaalisella tavalla. Muistelisin että on esitetty kehotuksia ottaa isät mukaan vauvan hoitoon senkin takia että näin heille muodostuu se tavanomainen psykologis-biologinen suhde omaan lapseen joka luonnostaan ehkäisee sekopäiset seksuaaliset tuntemukset eli halun sekaantua lapseensa.

Jos tuollaista "luonnostaan"-tilaa siis on olemassa. Kovin helposti ajattelee että on, mutta tietenkään jos tieteellisellä asenteella tähän asiaan suhtautuu, niin näin yksioikoiseksi ei voi heittäytyä.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863
Brainwashed

Ei eläimillä ole sellaista ns sisäänrakennettua insestiestoa jota ehdotatte.

Jos koira, kissa taikka jyrsijäpesueen/perheen jättää omiin oloihinsa josta jompi kumpi ns vanhempi poistettu, niin suku jatkuu silti, ja niin taitaa olla kaikilla nisäkkäillä, ihminen mukaanlukien.

Suvunjatkamisvietti on vahvin.

Insestitabu on ihmisen kehittämä monen muun sosiaaliseen ja kulttuuriin sidotun kiellon ohella - ja hyvä niin...

 

Heität mutu-tietoa mielipiteenäsi. Eläimillä on ihmistä tarkempi hajuaisti. Hajun mukaan vallan saanut leijonauros tappaa muiden urosten pennut, jotta saa naaraat heti kiimaan. Väitetään myös, että ihmiset valitsevat kumppaninsa ainakin osin hajun perusteella. Haju riippuu ihmisen kemiasta ja kemialla voi hyvinkin olla merkitystä jälkeläisten menestymiseen. Ei kaikkea voi työntää satunnaisten kultturitekijöiteen aiheuttamaksi. Jopa uskontoihin sisältyy on biologian kannalta edullisia tavoitteita.

 

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13521
unbiased
Brainwashed

Ei eläimillä ole sellaista ns sisäänrakennettua insestiestoa jota ehdotatte.

Jos koira, kissa taikka jyrsijäpesueen/perheen jättää omiin oloihinsa josta jompi kumpi ns vanhempi poistettu, niin suku jatkuu silti, ja niin taitaa olla kaikilla nisäkkäillä, ihminen mukaanlukien.

Suvunjatkamisvietti on vahvin.

Insestitabu on ihmisen kehittämä monen muun sosiaaliseen ja kulttuuriin sidotun kiellon ohella - ja hyvä niin...

 

Heität mutu-tietoa mielipiteenäsi. Eläimillä on ihmistä tarkempi hajuaisti. Hajun mukaan vallan saanut leijonauros tappaa muiden urosten pennut, jotta saa naaraat heti kiimaan. Väitetään myös, että ihmiset valitsevat kumppaninsa ainakin osin hajun perusteella. Haju riippuu ihmisen kemiasta ja kemialla voi hyvinkin olla merkitystä jälkeläisten menestymiseen. Ei kaikkea voi työntää satunnaisten kultturitekijöiteen aiheuttamaksi. Jopa uskontoihin sisältyy on biologian kannalta edullisia tavoitteita.

 

 

 

 

Ei ole mitään mutu-tietoa vaan täyttä faktaa.

Jokainen jolla on ollut kissa, hiiri taikka pupu pentue kotieläiminä on saattanut käytännössä huomata tämän.

Hajuargumenttisi ei tässä tapauksessa mielestäni ns kanna tarpeeksi ollakseen validi.

Eloonjäämis ja suvunjatkumisvietti ovat eläimillä - myös ihmisellä ne vahvimmat, joten suvunjatkaminen tapahtuu sisäsiittoisesti mikäli populaatio eristäytyy, jota esiintyy yleisesti luonnossa.

Luonto hoitaa myös sisäsiittoisuudesta aiheutuvat haitat ns luonnomenetelmin. 

Eri eläinlajeilla on hyvin erilaiset käyttäytymismallit, joten siinä mielessä sellaisen yksittäisen esille ottaminen vasta-argumenttina on sikälikin perin huono.

 

 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
unbiased

 

Heität mutu-tietoa mielipiteenäsi. Eläimillä on ihmistä tarkempi hajuaisti. Hajun mukaan vallan saanut leijonauros tappaa muiden urosten pennut, jotta saa naaraat heti kiimaan. Väitetään myös, että ihmiset valitsevat kumppaninsa ainakin osin hajun perusteella. Haju riippuu ihmisen kemiasta ja kemialla voi hyvinkin olla merkitystä jälkeläisten menestymiseen. Ei kaikkea voi työntää satunnaisten kultturitekijöiteen aiheuttamaksi. Jopa uskontoihin sisältyy on biologian kannalta edullisia tavoitteita.

 

 Olisikohan tuo mainittu "haju" tässä hieman yksikertaistettu? Ehkei kyseessä niinkään ole haju, vaan "haju  eli feromoni, eli sellainen kemiallinen komponentti, jota ei tietoisesti aistita, vaan tiedostamattomasti. Feromonit aisitaan kai nenässä, mutta muistaakseni eri kohdassa kuin varsinaiset hajut.

 

ps. Joillakin eläinlaeilla, esimerkiksi metsämyyrillä sisäsiittoisuudesta ei aiheudu isompaa haittaa, ja niillä sitä esiintyykin enemmän. Mihinkähän tämäkin perustuu? Jussi Valtaojan mukaan Suomen pikkujyrsijöissä sisäsiittoisuudesta ei aiheudu mainittavaa haittaa (Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen, s. 116), mutta tämähän lienee lajikohtaista. Ihmisellä jopa serkusavioliitot heikentävät jälkeläisten menestymismahdollisuuksia.

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

"Eri eläinlajeilla on hyvin erilaiset käyttäytymismallit, joten siinä mielessä sellaisen yksittäisen esille ottaminen vasta-argumenttina on sikälikin perin huono."

Joten kotikissan ja kanien avulla perustelu ainakin on mutua.

"Feromonit aistitaan kai nenässä, mutta muistaakseni eri kohdassa kuin varsinaiset hajut."

Feromonit ova kemikaaleja siinä kun muutkin haisevat tai tuoksuvat aineet. Eikä aistihavainto riipu paikasta, havainnon erittely luultavasti riippuu millä alueella nenässä on ärsytystä. Mitähän eroa on tietoisella ja ei tietoisella aistihavainnolla, jos molemmat vaikuttaa käyttäytymiseen.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^^ Ihmisellä luulisi tietoisen prosessoinnin vaikuttavan aika paljonkin. Esimerkiksi feromonien osalta voisi ajatella, että erillään kasvaneet sisarukset olisivat kuitenkin immunologisilta ominaisuuksiltaan liian samanlaiset, jotta houkuttelisivat kovinkaan paljon toisiaan seksuaalisesti. Jos taas on kulttuurivälitteistä tietoa insesti-tabusta, lienee se se vahvai inhibiittori insestille, ehkä jopa vahvempi kuin pelkkä feromonin tiedostamaton aistiminen.

Ihminen aistii feromoneja nenän sierainten välissä sijaitsevalla vomeronasaalielimellähttp://fi.wikipedia.org/wiki/Feromoni

Hajuja taas puolestaan aistitaan hajureseptorisoluissa sijaitsevat nenäontelon katossa hajuepiteeliksi kutsutulla alueella http://fi.wikipedia.org/wiki/Hajuaisti

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13521
unbiased

"Eri eläinlajeilla on hyvin erilaiset käyttäytymismallit, joten siinä mielessä sellaisen yksittäisen esille ottaminen vasta-argumenttina on sikälikin perin huono."

Joten kotikissan ja kanien avulla perustelu ainakin on mutua.

"Feromonit aistitaan kai nenässä, mutta muistaakseni eri kohdassa kuin varsinaiset hajut."

Feromonit ova kemikaaleja siinä kun muutkin haisevat tai tuoksuvat aineet. Eikä aistihavainto riipu paikasta, havainnon erittely luultavasti riippuu millä alueella nenässä on ärsytystä. Mitähän eroa on tietoisella ja ei tietoisella aistihavainnolla, jos molemmat vaikuttaa käyttäytymiseen.

 

 

 

Eipä ole pelkän mutun tasolla sellainen jonka on itse nähnyt ja todennut käytännössä.

Ihmisten aistien varainen ns luontainen käyttäytyminen on niin vahvasti erilaisten kulttuurien ja sosiologisten käyttäytymismallien tukahduttama, että on käytännössä mahdotonta yleistää oikeastaan mitenkään jotain tiettyä linjausta esim tässä insestiasiassa muuten kuin että on tabu, mutta siellä pohjalla on kuitenkin se mainitsemani primääri eloonjäämis ja lisääntymisvaisto, joka tarpeen tullen pitää ihmistenkin kyseessä ollessa huolen siitä että populaatio ei kuolisi sukupuuttoon.

Mitkään ominaishajut eivät tätä suvunjatkamista estä taikka ohjaa, kun on kyse elämästä ja kuolemasta. 

Muilla eläimillä ei mitään ihmisen kaltaisia kultturisidonnaisia estoja, joten siksi selkeämpää.

Hyvänä esimerkkinä vaikkapa kissapesue, vaikket sitä näemmä siksi hyväksyisikään.

Luonnollisesti eri eläinlajien sukupulikäyttäytyminen on hyvinkin erilaista, mutta tämä punainen lanka on kuitenkin olemassa, siis eloonjäämis/suvunjatkamisvietti.

 

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863
Brainwashed

Muilla eläimillä ei mitään ihmisen kaltaisia kultturisidonnaisia estoja, joten siksi selkeämpää.

Missä tämä on todistettu? Mitä tiedät eläinten kulttuurista? Tämähän ei liity aiheeseen, muttei  perustelematta heitetyt henkilökohtaiset mielipiteetkään aiheeseen kuulu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat