Seuraa 
Viestejä2

Olen kertaamassa lukion fysiikkaa pääsykokeisiin ja ratkaisin alla olevan tehtävän energian säilymisperiaatteen avulla. Tarkistin tehtävän ja ratkaisu oli 8,1m/s, mutta oma ratkaisuni oli 8,3m/s.

Unohdin innostuksissani ottaa huomioon vastustavat voimat tai lopetin laskemisen liian aikaisin, mutta joka tapauksessa nyt pää on niin jumissa tuossa energian säilymisessä, etten saa millään mieleeni kuinka tehtävä ratkaistaan oikeaoppisesti. 

Tehtävä on seuraavanlainen:

 

"Lumilautailija on 3,5m korkean mäen päällä paikallaan. Hän lähtee liukumaan mäkeä alas. Laskun aikana vastusvoimien tekemä työ on 140J. Lumilautailijan kokonaismassa on 95kg. Laske lumilautalijan nopeus mäen alla. "

 

Yksinkertainen tehtävä siis, luulin vain ratkaiseeni sen kun unohdin nuo vastustavat voimat ja nyt en pääse enää eroon alkuperäisestä ratkaisumallista. Jos joku viisaampi haluaisi ratkaista tehtävän ja kertoa kuinka saan työn otettua huomioon laskuissa niin kiitän kovasti! Niin omituiselta kuin se kuulostaakin, en löytänyt kirjoistani malliratkaisua vastaavaan tehtävään, vaan yleensä kaikissa vastaavanlaisissa vastustavia voimia ei ollut otettu huomioon pienuutensa takia. Siitä syystä varmaan omatkin laskut menivät väärin. 

 

 

Kommentit (3)

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983

Tuo 8,1 näyttää olevan oikein.

Oikeaoppisuus riippuu vähän opeista ja oppikirjasta. Kaikkein oikeaoppisinta lienee käyttää työperiaatetta:

W = mekaanisen energian muutos

W = Eloppu - E alku

W = ½mv^2 - mgh

Tässä W on -140 J.

Tietysti voi käyttää pelkästään energian säilymistä ja siirrellä termejä halumaansa järjestykseen esimerkiksi vähemmän tyylikkäästi:

"Alun potentiaalienergia muuttuu liike-ergiaksi, mutta siitä häviää  140 J  vastusvoimiin."

mgh = ½ mv^2 + W

tai

½mv^2 = mgh - W.

Tässä W on +140 J.

Yhtälöhän on joka tapauksessa sama. 

korant
Seuraa 
Viestejä8326

Kun tuosta ratkaistaan nopeus termit on joka tapauksessa siirrettävä eri järjestykseen ja energia periaatteesta oli kyse. Siispä:

Liike-enrgia lopussa = potentiaalienergia alussa - häviöt

½mv² = mgh - W

v = √(2gh - w/m)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
biubaubox
Seuraa 
Viestejä2

Kiitos vastauksista, kokeillaanpa uudelleen nyt kun on otettu hieman etäisyyttä tehtäviin. Kovalla tahdilla kun tekee niin alkaa tarkkaavaisuus kärsiä. Toivottavasti ehtii käydä kaikki läpi ennen pääsykoetta, että ehtii em. syystä pitää pienen tauon ennen kokeeseen menoa. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat