Seuraa 
Viestejä451

Pääsiäisenä syödään rahkasta tehtyä pashaa. Mutta jäi mietityttämään, onko rahkan ja juuston välillä jokin syvempi periaatteellinen ero? Molemmathan tehdään maidosta bakteerien avulla. Eli bakteerien toiminnan kautta maidosta tehdään kiinteän tunutuista ruokaa. Onko rahkan ja juusto vain kulttuurisia konstruktioita? Onko rahka vain juustoa, johon on jätetty enemmän vettä?

Kommentit (1)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Periaatteelinen ero on se, että rahkan tekemiseen ei käytetä juustonjuoksutinta. Ja rahkaa ei kypsytetä (eikä tosin kaikkia juustojakaan). Lainsäädännöllisesti rahka lasketaan juustoihin, ja voi sen kai nähdä jonkinlisena tuorejuustonakin mejerialalla.

 

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/elintarviketeollisuus/elintarvikkeiden-valmistus/maitotuotteet

Juustojen valmistuksen ensimmäinen vaihe on maidon saostaminen. Saostamista varten maito lämmitetään noin +30-asteiseksi. Juustomassan saostuksessa käytetään apuna juoksutetta ja hapatetta.

Juoksutetta saadaan vasikan mahasta tai se valmistetaan mikrobiologisesti. Juoksute saostaa maidon proteiinit. Hapate sisältää erilaisia maitohappobakteereja. Saostumisen aikana alkaa maitohappokäyminen.

...

Maitorahka valmistetaan maidosta, joka saostetaan maitohappokäymisen avulla. Saostunut maito separoidaan, jolloin heraa poistuu.

Raejuusto valmistetaan maidosta maitohappokäymisen ja juoksetteen avulla. Juustomassa leikataan rakeiksi, jotka kuumennetaan. Silloin rakenne kiinteytyy ja hera irtoaa. Hera poistetaan ja rakeet huuhdellaan jäävedellä. Raejuustoon lisätään hiukan suolaa ja vähärasvaista kermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat