Sivut

Kommentit (16)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5359
Liittynyt9.1.2011

Onhan noita tapauksia maailmalla. Liian tulinen ruoka voi aiheuttaa astmakohtauksia tai sydäninfarkteja jotka esimerkiksi voivat olla kuollettavia vaikka kapsaisiini ei sinänsä olekaan myrkyllistä. Suomessakin oli yksi tapaus joka oli johtaa lapsen kuolemaan, kun pojat leikki kapsaisiiniuutteella ja se johti hengitysteiden salpautumiseen.

Chef dies after eating superhot chili for bet

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Voimakas kipu voi aiheuttaa kuoleman. Taitaa kuitenkin chilin kohdalla olla aika harvinaisia nämä tapaukset.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28253
Liittynyt16.3.2005
L

Kapsaisiinille on kuitenkin saatu määriteltyä LD50 arvo. Hiiriparat.

Wiki:

“The LD50 in mice is 47.2 mg/kg.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Toxicity

Täytyy sanoa, että tuo on jo epäeettisen puoleinen eläinkoe. Mutta chilejä syömällä tuota määrää on melkoisen vaikea saada. Onko se edes suun kautta nautittuna? Kapsaisiini ei käsittääkseni juurikaan imeydy suolistosta eteenpäin.

L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Neutroni

Kirjoitit:

“Täytyy sanoa, että tuo on jo epäeettisen puoleinen eläinkoe. Mutta chilejä syömällä tuota määrää on melkoisen vaikea saada. Onko se edes suun kautta nautittuna? Kapsaisiini ei käsittääkseni juurikaan imeydy suolistosta eteenpäin.”

Vereniertoon varmaankin ja nukutettuille jyrsijöille. Se oli vaan mun huumoria. Melkoinen homma olisikin tutkijalla survoa merkittäviä määriä rajuimpia chililaatuja oletettavasti vastaanhangoittelevan hiirulaisen pienenpieneen kurkkuun. Jo vaadittavat työkalut luultavasti tuottaisivat kohtalokkaita vammoja jyrsijälle, koita siinä nyt sitten laskeskella prosentteja. Etikasta puhumattakaan.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä36436
Liittynyt6.12.2009

Ko määrät ei näytä tappavan

Tampereen Chilifesteillä hikoiltiin sunnuntaina chilinsyönnin MM-kisoissa. Keskustorin kupeessa Laikunlavalla miteltiin siitä, kuka jaksoi syödä eniten Naga Morich -chiliä. Puolen tunnin kilpailuajan loppuun jaksoi kolme kilpailijaa, jotka kaikki söivät yli 100 grammaa chiliä. Naga Morich ei ole maailman tulisinta chiliä, vaan nykyisin tulisimpana lajina pidetään Carolina Reaper -lajiketta.

Voiton vei oululainen Janne Kiviniemi, joka hallitsee chilinsyönnin maailmanennätystä vuoden 2012 kisoissa syömällään 203,22 grammalla. Tällä kertaa maailmanmestaruuteen vaadittiin 137,14 grammaa.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194921757675/artikkeli/chilinsyonnin+mestaruuden+vei+maailmanennatysmies+oulusta.html

http://www.chilipepper.com/ScovilleScale/tabid/59/Default.aspx

Raspu
Seuraa 
Viestejä12760
Liittynyt12.7.2010

Kyllä tulinen ruoka voi tappaa välillisesti. Eli nauttimalla päivittäin liian tulista ruokaa saattaa aiheuttaa itselleen esim. vatsasyövän.

Sopivassa määrin tulinen ruoka taas on terveellistä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
SamikoKu

Kyllä tulinen ruoka voi tappaa välillisesti. Eli nauttimalla päivittäin liian tulista ruokaa saattaa aiheuttaa itselleen esim. vatsasyövän.

Mihin tuo väite on perustuvinaan?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

MooM
Seuraa 
Viestejä6057
Liittynyt29.6.2012
L

 

Neutroni

Kirjoitit:

“Täytyy sanoa, että tuo on jo epäeettisen puoleinen eläinkoe. Mutta chilejä syömällä tuota määrää on melkoisen vaikea saada. Onko se edes suun kautta nautittuna? Kapsaisiini ei käsittääkseni juurikaan imeydy suolistosta eteenpäin.”

Vereniertoon varmaankin ja nukutettuille jyrsijöille. Se oli vaan mun huumoria. Melkoinen homma olisikin tutkijalla survoa merkittäviä määriä rajuimpia chililaatuja oletettavasti vastaanhangoittelevan hiirulaisen pienenpieneen kurkkuun. Jo vaadittavat työkalut luultavasti tuottaisivat kohtalokkaita vammoja jyrsijälle, koita siinä nyt sitten laskeskella prosentteja. Etikasta puhumattakaan.

Jyrsijöillekin voi "antaa ruokaa" sondilla, joka pannaan suoraan vatsalaukkuun. Peruskauraa koe-eläinten kanssa.

Mutta tuollaiset kokeet tehtäneen nukutuksessa tai muutan kunnolla kipulääkittynä, jos se kipu ei ole pointti. Nukutuksessa vain tulee sitten se kysymys ristivaikutuksesta anesteetin ja tutkittavan aineen kanssa.

MooM
Seuraa 
Viestejä6057
Liittynyt29.6.2012
Aweb
SamikoKu

Kyllä tulinen ruoka voi tappaa välillisesti. Eli nauttimalla päivittäin liian tulista ruokaa saattaa aiheuttaa itselleen esim. vatsasyövän.

Mihin tuo väite on perustuvinaan?

Lievää karsonigeenisuutta on nähty eläinkokeissa: "Some animal studies have shown that capsicum induced liver tumors, and capsaicin caused cancerous tumors (adenocarcinomas) of the intestine, although these effects have not been shown in humans" http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/capsicum

Ja voi myös tehostaa syövän kehittymistä (iholla): We have found that chronic, long-term topical application of capsaicin increased skin carcinogenesis in mice treated with a tumor promoter http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/8/2809.full

Toisaalta tuhoaa tiettyjä vatsasyöpäsoluja  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21932983: Capsaicin induces apoptosis of cisplatin-resistant stomach cancer cells

 

 

Raspu
Seuraa 
Viestejä12760
Liittynyt12.7.2010
Aweb
SamikoKu

Kyllä tulinen ruoka voi tappaa välillisesti. Eli nauttimalla päivittäin liian tulista ruokaa saattaa aiheuttaa itselleen esim. vatsasyövän.

Mihin tuo väite on perustuvinaan?

Mutuun, niinku kaikki muutkin mun väitteet.
Vaan muistan lukeneeni jostain että ruuansulatuselimistön syövät olisi yleisempiä maissa joissa syodään paljon tulista ruokaa verrattuna niihin joissa sitä taas ei syödä. Vatsasyöpä esim thaimaassa on melkosen yleinen. Tosin siihen voi tiettysti vaikuttaa huonot paistinrasvat, raaka viina ym. sälä.

Vaan ei siitä varmaankaan haittaa ole jos ei ihan ripulipaska tulista ruokaa vedä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
SamikoKu
Aweb
SamikoKu

Kyllä tulinen ruoka voi tappaa välillisesti. Eli nauttimalla päivittäin liian tulista ruokaa saattaa aiheuttaa itselleen esim. vatsasyövän.

Mihin tuo väite on perustuvinaan?

Mutuun, niinku kaikki muutkin mun väitteet.
Vaan muistan lukeneeni jostain että ruuansulatuselimistön syövät olisi yleisempiä maissa joissa syodään paljon tulista ruokaa verrattuna niihin joissa sitä taas ei syödä. Vatsasyöpä esim thaimaassa on melkosen yleinen. Tosin siihen voi tiettysti vaikuttaa huonot paistinrasvat, raaka viina ym. sälä.

Juu, olen lukenut noista samoista tutkimuksista, mutta aina niissä on ollut kaneettina se, ettei tästä voi vetää johtopäätöksiä chiliin, koska näissä ruuissa käytetään muitakin ainesosia, joita maailman muissa keittiöissä ei. Yleisesti ottaen kapsaisiinin on todettu jossain määrin ehkäisevän syöpiä, kuten linkittämässäni artikkelissa vihjataan.

Itse keksin kyllä yhden tekijän, joka voisi edesauttaa syövän kehittymistä. Kuuman ruuan on todettu aiheuttavan nielun ja suun syöpiä. Esim. jossain aasiassa, olisko ollut kiinassa vaiko japanissa, miesten on todettu sairastavan enemmän noita syöpiä kuin naisten, koska perinteisesti nainen syö vasta miehen jälkeen, eli mies syö ruuan kuumempana. Olen huomannut, että jos ruoka on oikein tulista, sen tulee syöneeksi melko nopeasti; helvetillinen polte äkkiä kurkusta alas. Näin ruoka tulee syötyä kuumana ja ehkä muutenkin liikaa ahmien. Mutta tämä tietty koskee vain äärimmäisen tulisia elämyksiä, ja/tai heikkoa toleranssia, ja voi olla muutenkin yksilökohtainen tapa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Raspu
Seuraa 
Viestejä12760
Liittynyt12.7.2010

Ite tykkään kyllä tulisesta ja chiliä menee muodossa jos toisessakin. Alkuaikoiina se aiheutti oireita, esim. että elimistö pyrki poistamaan sen nopeasti, vatsan polttelua ym., mutta enää ei tunnu missään. Ehkä sitä ei myöskään niin aivan poskettoman tulista tule mätettyä, mutta maustamaton ruoka on aika bliisua jotten sanois. Oma mututuntuma on että kohtuullisesti tulinen ruoka on hyväksi ja erittäin voimakas tulinen ruoka säännöllisesti nautittuna tekee ongelmia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28253
Liittynyt16.3.2005
Aweb

Olen huomannut, että jos ruoka on oikein tulista, sen tulee syöneeksi melko nopeasti; helvetillinen polte äkkiä kurkusta alas. Näin ruoka tulee syötyä kuumana ja ehkä muutenkin liikaa ahmien. Mutta tämä tietty koskee vain äärimmäisen tulisia elämyksiä, ja/tai heikkoa toleranssia, ja voi olla muutenkin yksilökohtainen tapa.

Minulla se toimii päinvastoin.  Kuumuus ja chili vaikuttavat samoihin hermosoluihin ja tulisen ruuan on pakko antaa jäähtyä. Enkä pysty syömään sitä nopeasti. "Normaalitulisella" ruualla ei ole vaikutusta, mutta urheilutulisella on. Mutta ei sitä urheilutulista joka viikko tule syötyä, joten tuskin se pahemmin haittaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat